Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   397 / 1210
(#) djadji hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Hello!

Lenne egy problémám.
Egy LM338T-ev szabályozom a feszültséget 23 és 1,2 V között. Ezt a feszültséget szeretném mérni PIC-kel és megjeleníteni egy LCD kijelzőn. Hogy tudnám megtenni?
Elméletben azt gondoltam, hogy egy fesz.osztó kapcsolással leosztom (10K és 1K) és a leosztott feszültséget mérem meg a PIC ADC-vel, visszaszorzom és azt íratom ki LCDre.
De valamiért nem működik. 24V-on 6,6 V-ot mérek, 1,2 Von pedig 4,8 V-ot. Nem értem a dolgot, lehet hogy valamit nagyon elnéztem.
Tudna valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) bbalazs_ válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Ez egy olyan soklabu fekete ize, amit eloszor szamitogeppel fel kell programozni, aztan
bekotni egy aramkorbe (a ket lepes megfordithato). Tulajdonkeppen egy picike szamitogep, alacsony orajellel, korlatozott EEPROM memoriaval es RAM-mal.
A PC-tol ugy kulonbozik, hogy Harvard achitechturat hasznal, tehat a programterulet es az adatterulet elkulonul. Az aramkorben a programnak megfeleloen viselkedik. Jellemzoen magas-alacsony szinteket ad ki vagy fogad, de atprogramozhato nehany laba analogra is.
Nagyon sokfele tipusa van, sokfele labszammal es periferiaval, arral, tehat olyan, hogy "a PIC" nem letezik - bar kozos jellemvonasok vannak. MINDIG meg kell nevezned hozza a tipust is.
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Eloszoris a PIC merest kell rendbe tenni, feszoszto nelkul.
Ismert feszultsegforrast merj meg.
Az LCD-re egy ismert szamot irass ki.

A referenciafeszek jok?
Az AD lab be van allitva analog bemenetnek?
A PIC adatlapjaban ott az ADC modul leirasa,kovesd lepesrol lepesre.

Egyebkent konkret program es PIC tipus nelkul nem sokan fognak valaszolni.
(#) korni.papp válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

(Előre mondom 13 éves vagyok. attól függetlenük elég sok mindent tudok az elektronikáró(nagyfeszről stb) de a mikrokontrollerekről a tudásom kb egyenlő az 0-val.) Egy ilyen kis gyerek készletem van: Ilyen.

Az nem baj, ha 13 eves vagy, csak az, ha nem tudsz olvasni.
Ebben a jatekban nem is emlitik meg a PIC-et, par logikai kapu van benne mindossze.
Vagy rossz linket adtal.

Ja, es mars aludni!
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

PIC-kel tudok mérni, azzal nincs gond. Az LCD is működik. Pont a Fesz osztás okozza a problémámat, mert nem úgy működik, mint azt képzeltem. A gondom az, hogy a 24Vot nem tudom ADCvel mérni, valahogy le kellene vinni 0-5V közé.
De valamiért nem működik.
Így csináltam kb
Mit ronthattam el? Ahol a PIC jelölés van, azt terveztem a PIC egyik ADC lábára kötni, de kapok lineárisan csökkenő jelet a 24V csökkentésével.
Hogy oldjam meg?

Elnézést érte, de mondom hogy nem nagyon értek hozzá és ezeket mikrokontrollereknek néztem.De az alapelv nem ugyanaz?

Lassan megyek is aludni.
(#) kissi válasza djadji hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

A rajz jó, az elv jó, a programban vagy az építésben szúrsz el valamit ( vagy a PIC rossz !?) !

Remelem, ezt mar csak reggel olvasod:
Nem ugyanaz. Ezekbe a logikai kapukba bele van drotozva az, hogy mit csinalnak. Mar a gyarban igy keszitik oket, par tranzisztor van bennuk.
A PIC SOKKAL bonyolultabb, sokszor ujrairhato, valtoztathato, rugalmas struktura. Az ara ennek megfeleloen magasabb. Ezeket a logikai IC-ket dobaljak utanad otven-szaz Ft korul, de ingyen is lehet szerezni regi szamitogepekbol, kartyakrol bontani.
Ha meg sohasem programoztal (mindegy, hogy BASIC, PASCAL, C vagy assembly, esetleg mas egzotikusabb nyelv), akkor azzal is meg kell birkoznod.
Ha szabad javasolnom, eloszor kezdd az elekronikai resszel, az olcsobb, egyszerubb es az iskolaban is tudod hasznositani a tanultakat. A legfontosabb: Ohm-torveny
(#) djadji válasza kissi hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Én se értem. Most szétszedtem, és újra összeraktam (hátha). Az a vicc, hogy még nincs program se. Egyenlőre a teszpanelen szeretném ha működne, kézzel mérem, még nincs PIC a játékban.
HA 23V-ot kap, akkor 6,6Vot mérek a fesz.mérő jelölésnél, ha 1,2V-ot, akkor 4,6V-ot. De 6,6-ról szépen megy le 4,6V-ra.
Nem értem...
(#) kissi válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Idézet:
„HA 23V-ot kap, akkor 6,6Vot mérek a fesz.mérő jelölésnél, ha 1,2V-ot, akkor 4,6V-ot. De 6,6-ról szépen megy le 4,6V-ra.”
Itt valami "árulás" van a rendszerben, ez nem lehet ( műszer jó ?!) !!! Az ellenállások nem csinálnak ilyet ( ha jól értem most csak azok és a műszer, ill. táp van ! ) !
(#) Johnny0004 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Helló, neked olyan osztó arány kellene, amivel 5 volt környékére esik, ha 23 volt van a bemenetén, csak egy példa: ha mondjuk 23x0,2 az 4,6V, ez már jó is, amit úgy érhetsz el, hogy a 10kOhm ellenállásod lecseréled 4kOhm-ra. Azonban ami most van osztód annak is jónak kellene lenni, csak kicsi értékeket kapnál ha működne: 23V-nál 2,09V. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
(#) korni.papp válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Rendben értem.
És valamiféle leírást a neten tudna adni?Valami linket valahonnan.
(#) icserny válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Idézet:
„Valami linket valahonnan.”

Ezeket a linkeket már megtaláltad? (Gyk: ez a topik nem csak írásra, hanem olvasásra is való...)

Szerintem kora lenne még a mikrovezérlőkbe belevágni, előbb a digitális elektronikával (logikai áramkörök, logikai hálózatok), a Boole algebrával, és a programozás elemeivel kellene megbarátkozni.

Ruzsinszki Gábor könyvében is van rövid bevezető, de Google barátod segítségével kiegészítő információkra is szükség lesz a megértéshez.
(#) djadji válasza kissi hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Igen, arulás van a dologban, de vesszek meg ha tudom micsoda.
Johnny0004: igazad van, valójában nekem mindegy miylen osztó, csak 5 alá vigye. Nem kell NAGYON potos mérés a PICtől (egy tizedes jegyig pl).
Az első próbálkozásom egy 22K és egy 5K ellenállás volt, azzal ilyen "árulás módon" működött. Aztán cseréltem ellenállásokat és ugyanazt kaptam.

A kapcsolásról annyit kell tudni, hogy egy 24Vos tápról jön a kraft, egy LM338T-be megy, onnan jön ki, és ez megy egy fesz. osztóba.
Valaki használt már LM338T-t? lehet hogy ő az oka ennek a fura viselkedésnek?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Vagy gondolkodjak azon, hogy a PICcel közvetlenül, hogy lehetne vezérelni a LM338T-t? De arra sincs ötletem. Találtam kapcsolást a 338 adatlapján, de az annyi tranyót használ, ahány fokozatban akarom kapcsolni. Ez így nem jó.
Valakinek van ötelete?
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Kondik vannak-e a kimeneten/bemeneten?
(#) vicsys válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Vezérlő tranzisztor, amit a pic PWM-el hajt...
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Igen. Korrekt a megvalósítás, rajta vannak a kondik is.
Az a legfucsább, hogy a 10K-1K megoládsban elvileg ugye 23Vnál 2.09Vot kellene kapnom (vagy ha fordítva teszem az ellenállásokat akkor 20,9Vot) kellene kapnom. Ez a 6,6 sehova sem stimmel.
HA hazaérek tesztelem elemekkel, hoyg működik e, ha azzal ok, akkro a 338 a hunyó, ha nem működik azzal sem, akkor máshol van a problem.
Ezért ha van ötelete valakinek szívesen venném.
Pl azt, hogy hogyan lehet egy ilyen LM338T-t, vagy LM317-t vezérelni PIC-kel? Referencia feszültséget tudok kinyerni a PICből... csak azt nem tudom hogyan használjam fel 338-hoz. Ötlet?
(#) djadji válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Most kezd leesni a dolog.
Szval a tranzistor engedi rá az áramot a 338 vezérlő lábára, és ennek adunk a PWMmel %-os "korlátozást". HA jól értem, akkor ennek a tarnzisztornak a kimenete megy a 338 vezérlő lábára (a poti helyett). 100%os PWMnél max áramot, 0%os PWMnél min áramat ad a 338.
Jól értem?
Még egy kérdésem lenne: Milyen tanzisztor lenne ide jó, ami elég gyors is a PWM miatt. És milyen PWM freki ajánlott ilyen felhasználáskor?
Ez a megoldás tetszik (ha jól értettem)
(#) Poostmaster hozzászólása Ápr 9, 2013 /

Sziasztok.
Szeretném megtudni, hogy egy léptetőmotor hány lépésből tesz meg egy kört.
Úgy gondoltam, két egymásba ágyazott ciklussal ki tudom számolni.
Készítettem agy programot hozzá, de teljesen össze-vissza működik.
Elvileg, ha a belső ciklus számát megszorzom a külsővel, meg kellene, hogy kapjam a lépések számát. Ehhez képest, ha a belső számlálót 2x-esre változtatom, akkor a szögelfordulás 2x-es, ha a külsőt duplázom, akkor pedig kb. 7x-es az elfordulás.
Íme a program:
  1. INI_MAIN
  2.         BSF             STATUS,RP0
  3.         BSF             STATUS,RP1
  4.         CLRF    ANSEL                           ; Minden port digitális
  5.         CLRF    ANSELH 
  6.         BCF             STATUS,RP1                      ; Vissza az 1. bankhoz
  7.         CLRF    TRISA                           ; Kimenet A, B, C, és D portok
  8.         CLRF    TRISD
  9.         CLRF    TRISB
  10.         CLRF    TRISC
  11.         BCF             STATUS,RP0
  12.         CLRF    PORTA
  13.         CLRF    PORTB
  14.         CLRF    PORTC
  15.         CLRF    PORTD
  16.         MOVLW   .1
  17.         MOVWF   STEP1
  18.         MOVLW   .40
  19.         MOVWF   STEP2
  20.         MOVLW   B'00001000'
  21.         MOVWF   WIRE
  22.  
  23. START
  24.         CALL    S_SZAMLALO
  25.         MOVLW   .50
  26.         CALL    S_KESLELTET_X100MS
  27.         GOTO    START
  28.  
  29.  
  30.  
  31. S_SZAMLALO
  32.         MOVF    STEP1,W
  33.         MOVWF   STEP1T
  34.         MOVF    STEP2,W
  35.         MOVWF   STEP2T
  36. KEZD           
  37.         MOVLW   .5
  38.         CALL    S_KESLELTET_X1MS       
  39.         CALL    S_FOLY_BAL_T
  40.         DECFSZ  STEP2T,F
  41.         GOTO    KEZD
  42.         DECFSZ  STEP1T,F
  43.         GOTO    KEZD
  44.         RETURN
  45.  
  46. ;------------------------------------------------------------------------------
  47. S_FOLY_BAL_T
  48.         MOVF    WIRE,W 
  49.         MOVWF   MOTORPORT
  50.         BCF             STATUS,C
  51.         RRF             WIRE,F
  52.         BTFSS   STATUS,C
  53.         RETURN
  54.         MOVLW   B'00001000'
  55.         MOVWF   WIRE
  56.         RETURN

887-esre programozom.
(#) kissi válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Mérj rá az LM338 kimenetére, ha ott stabil a fesz, akkor nem ezért mérsz "hülyeségeket" !
Egy fénykép esetleg az összerakott áramkörről, mert ez egyszerű, mint a "faék", mennie kell ! Az osztásviszonnyal nem kell egyelőre foglalkoznod ( az adott ellenállásaiddal!), az biztos nem engedi 5 V felé a kimeneti jelet !
Idézet:
„ha 1,2V-ot, akkor 4,6V-ot.”
Ezt azért gondold már át, ez elektronika kezdő szint, hogy a bemeneti feszültségnél nagyobbat kapsz ( vagy 12 V akart lenni !) ?!
(#) djadji válasza kissi hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Rakok fel képet persze. Nem, az nem 12 akart lenni, az 1,2V. Ez az amit nem értek!
Külön mérem a 338 kimenetét, és az osztott értéket. Kimeneten 1,2V-ot mérek stabilan, szépen; az osztón meg 4,6V-ot, tsabilan szépen. És ahogy a 338 kimenete megy 1,2től fölfelé 23Vig, közben ez a 4,6 is megy föl 6,6Vra. Két multimeterrel is próbáltam, ugyanazt kaptam.
Hazaérek rakok fel képet, mert most már a PIC-kel vezéreljük a 338-t szeretném megcsinálni, de nem hiszem el, hogy ez nem működik (faék, ahogy mondtad)
(#) korni.papp válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Köszi, rendben értem.
A googleban is keresgéltem de sok értelmes dolgot ami leírja hogy hogy kezdjek bele és ilyeneket nem találtam.
(#) Llajti válasza djadji hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Hi, ne bonyolítsd túl rögtön az elején, mert csak elvisz az erdőbe. Én megmérném azt az LM kimenetet üresjáratban mérőműszerrel (pl. digitmulti), a legkisebb és legnagyobb állásban (elvileg ez ugye 23 V, 1,1V), majd ráraknám csak a fesz. osztót, és úgy is megmérném mindkét állásban a kimenetet illetve a fesz osztó kimenetét is, legvégül mehet rá a PIC is, és úgy is. Ha ezek megvannak, utána továbbhaladhatunk.
Upsz, közben lett pár hozzászólás, csak nálam nem frissült rendesen az oldal
Az a 4,6-6,6 V gyanús egy kicsit, mintha a PIC láb kimenet lenne, amit lehúz a fesz osztó meg esetleg még valami. Tényleg kéne kapcsolás, de amit írtam 6 mérés, így is fontos lenne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
(#) Llajti válasza Poostmaster hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

A léptetőmotorokra rá szokott lenni írva, hogy hány fokos egy lépés (tipikusan 0,9-1,8), de a típusszáma alapján az adatlapján lenne érdemes megkeresni. Persze ha semmi felirat nincs rajta, akkor marad a progi.
(#) bbalazs_ válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Elsokent ismerkedj meg az ellenallasokkal.

Kelleni fog:
- valami elem, legjobb lenne a laposelem, de ha mar nem lehet kapni, akkor a 9V-os is jo. Litiumot egyelore ne hasznalj, veszelyes.
- Aztan par ellenallas, foleg olyan, emire ra van irva, hogy mekkora az erteke. A K a kilot, az M a megat jelenti. ha csak R van rajta, az az Ohm maga. A betu tizedespontkent is szolgalhat, tehat mondjuk egy 4K7 az 4.7 KOhmos, az M1 pedig 0.1M vagyis 100K.
Vegyel nagyjabol 200 Ohm es 100K kozottieket, de inkabb jellemzoen 2K2, 4K7 es hasonlokat.
- kelleni fog meg egy digitalis multimeter, nagyjabol 3e koruli osszeg.
- forrasztopaka, forrasztoon, drotok.
- opcionalisan kapcsolok, nyomogombok.
- erdemes par BONTOTT ledet beszerezni (ingyen van, nem kar erte, ha elfustol) opcionalisan kis bicikliizzot.

Kesobb ezek maradnak, de hozzajonnek olcso diodak, tranzisztorok, kondik. Aztan johetnek majd a logikai kapuk.

Igen ezekkel teljesen tisztában vagyok.Köszi.
Most éppen egy Skori féle Tesla tekercs végefelé járok.(Diódára várok)
forrasztópáka stb ilyenek vannak.
Köszönöm a válaszod.

Egyébként elem nem kell mert van labortápom.
Következő: »»   397 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem