Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   105 / 194
(#) szamóca válasza Koree hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Pöpec!
(#) Koree válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Köszönöm.
Igen kicsit aggódok emiatt én is,de legfeljebb teszek majd a helyére valami erősebb kapcsolót.Hely van a kaszniban csak a kapcsoló rudakat kell akkor annak megfelelően kialakítanom.
(#) szamóca válasza Koree hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Az Isostat elvileg AC4A elbír.
(#) agressiv válasza szamóca hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Kimondtad a lényeget "elvileg".

Koree Nagyon jól néznek ki a feliratok, ez már fetisizmus.
(#) proli007 válasza Koree hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Helo!
Ésszerűbb lett volna két relét betenni a védelembe, és azok tekercsével sorba az kapcsolót..
ücv!
(#) Koree válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Most, hogy mondod.
Sebaj legfeljebb lesz még egy köröm vele.
(#) Alkotó válasza Koree hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Szerintem arra gondol Proli007, hogy a kimenet áramát relék kapcsolnák, a reléket meg a tolókapcsolók. (Jó relékkel megbízható megoldás lenne.)
(#) Koree válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Igen értettem a felvetést köszönöm.Lehet kicsit elhamarkodtam a dolgot.Tény, hogy már lassan 7 éve pihen a projekt, csak most jött meg hozzá az affinitás,hogy befejezzem és így is alig jut időm rá.Így ebbe a részbe bele sem gondoltam és az eredeti nyák szolgált mintául.
(#) Gab04 válasza Gabó hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Megépítettem és kapcsol is, viszopnt ha kikapcsolom és újra be akkor csak egy pillanatra villan a zöld led piros marad és nem zár a relé, ha kihuzom a bemenetről az előerősítőt és a hangfalat akkor lehet kapcsolni aztán kikapcs vissza kötöm az előerősítőt és a hangfalat akkor is bekapcsol de ha utánna kikapcsolom, újra csinálja... ez mitől lehet... pihentetés után pedíg egyből kapcsol...
(#) RobyBoy hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Sajnos idő hiányában még mindig nem jutottam el addig h készítsek egy védelmet.
Jelenleg a KD mester féle B5-höz tervezett védelemmel szemezgetek.Megtetszett nekem az Alkotós féle "egybe a táppal" módosulat.Egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban hogy nekem itthon csak 12V-os,294ohm tekercs ellenálású relém van.Ezzel kivitelezhető e a kapcsolás?Illetve hogy ha az ellenálása kicsi,megoldható e úgy hogy 2db ilyen relét sorba kötök,mert így elvileg 600ohm körül lenne már az eredője a kettőnek.

A relé: http://www.cetronic.es/sqlcommerce/disenos/plantilla1/seccion/produ...h=1115
(#) RobyBoy hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sajnos a relé linkje nem lett jól kimásolva,itt a jó:
http://www.cetronic.es/sqlcommerce/disenos/plantilla1/seccion/produ...h=1115
(#) Alkotó válasza RobyBoy hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Az áramkör nem tudja valójában mire kapcsolja rá a 24V-ot relére, relékre, vagy relé+ellenállás kombinációra. Ő kapcsol, és ha a "fogyasztókon folyó áram nem több kb. 50mA-től, akkor minden rendben lesz. Ha kicsivel több, akkor melegszik a T15, ha sokkal több, akkor nagyon melegszik, majd elolvad.
A 12V/294R-os relé tekercs 41mA relé áramot jelent, ami éppen jó lehet ide. Tehát abból is sorba köthetsz kettőt, vagy egy soros ellenállást is használhatsz. Ez lehet 270R vagy 300R. Ezeken a számolt teljesítmény közel 0,5W, tehát egyetlen sima 0,6W-os erősen melegedni fog. Ezért javaslok 2db-ot párhuzamosan kötni, pl, 2db 560R-ot, ami 280R-ot fog eredményezni, de már 1,2W-ban, ami kellő tartalékot jelent.
(#) RobyBoy válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Köszönöm a segítséged.Akkor jók voltak a gondolataim csak inkább kérdezek amatőr létemre,minthogy dupla munkát csináljak magamnak.Mert akkor ehhez az reléhez át kell rajzolnom egy kicsit a terveidet,illetve a táprészhez szeretnék még a kimenetekre is 1-1 biztosítékot,biztos ami biztos alapon.Igazából a 2 db-ot azért akartam,mert így valamivel lehet csökkenteni a kontakthiba esélyét,mert egy oldalhoz a relé mindkét áramkörét be lehet kötni,és így az esetleges öregedést(oxid,beégés stb) lassítani lehet.Ha elkészültem a módosítással,felrakom ide,remélem nem lesz benne hiba(mondjuk sokat nem lehet hibázni egy kész tervben)
(#) RobyBoy válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Szia Alkotó!Elkészültem a táp+védelem panelterved az én általam használatos reléhez való igazításával.A táp részt is módosítottam,mert a kimenetekre is szeretnék a biztonság kedvéért 1-1 biztosítékot.Meg tudnád nekem nézni hogy ez így kivitelezhető e,vagy még agyaljak rajta egy kicsit.....
(#) RobyBoy válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Szia!1-2 dolgot finomítottam a leendő táppanelemen,kondi illetve a relé méret miatt.
Ha ránézel nekem akkor a most csatoltakat vedd alapul.Köszi.
(#) reloop hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Szia Haliapu! Erre a kérdésre válaszolok. A Urbán-féle védelemben az R15=(UT-15)/23KOhm jelentése: az R15 ellenálláson eső feszültség a pozitív tápfesz. és a 15V Zener dióda különbségi feszültsége. Ezt kell elosztani a pozitív tápoldal 23mA áramfelvételéven. Az eredményt kOhm-ban kapjuk. A negatív oldal csak annyiban tér el, hogy ott 3,3mA az áramigény.
Szer.: T1-en mérj B-E feszültséget, mennyi és melyik a pozitívabb?
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) Haliapu válasza reloop hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Köszönöm, akkor meg próbálom át számolgatni az ellen állásokat hátha előrébb jutok valamivel.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
A 470 ohm-os R15 túl nagy áramot hoz létre, cserélném a 32V-hoz 680 ohm-ra.
Mérj relé tekercs feszültséget, mikor épp be van húzva!
(#) attis1116 hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok
Mit kellene módosítanom a B5-höz tervezett védelmen,h használhassam egy sztereo Vf3 erősítőhöz.A relék amiket használnék 12v és 400 ohm lennének.
(#) reloop válasza attis1116 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Szia! Úgy nézem a Zener diódák értékének felezésével meg tudod oldani.
(#) gaboca323f hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Üdv!

Tudna ajánlani valaki egy egyszerű koppanásgátló kapcsolást?
Esetleg ha van valami komplett bevált dolog, táp, koppanás, esetleg lágyinditó.
Nagyon megköszönném.

G
(#) RobyBoy válasza gaboca323f hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Szia!Èn a B5 erősìtőhöz kèszült vèdelmet èpìtettem meg,egy alkotós rajzolatban.Egyszerű ès teszi a dolgát rendesen.Dc figyelő ès koppanásgátló egyben.Pár hozzászólással feljebb csatoltam a kapcs rajzát.Ha mindent jól csinálsz pöcre indul.
(#) gaboca323f válasza RobyBoy hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Üdv!

A táprészem már megvan, csak a koppanásgátló kellene, de lehet jobb lenne ha éptenék egy komplett újat. A lay file-t esetleg be tudnéd csatolni?
(#) vargaba hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem tudom találkozott-e már valaki hasonló problémával, de hátha tudtok segíteni. Egy autóban a CD lejátszó le lett cserélve egy tablet-re. Ez a tablet nem tudja megfelelően meghajtani az autós erősítőt. Építettünk egy előerősítőt, ami bekerült a rendszerbe. Így működik is a dolog, de bekapcsolásnál hatalmasat koppan. Tud erre valaki valami olyan megoldást?
Adottak: 12V feszültség, több hangszóró. Valami olyan megoldás kéne, ami az előerősítő környékén van.
(#) reloop válasza vargaba hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szia! Egy meghúzásra bontó parányi relével tartsd zárva a jel útját. A relé meghúzásának késleltetésére számtalan példát találsz a képmellékletekben.
(#) feccus hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Megépítettem dbase-féle koppanásgátlót,hogyan tudnám ezt egy sztereó tda7294-hez (4-ohm-29v,250w toroid)beüzemelni,ill. előtte letesztelni hogy működik-e?

Köszi.
(#) reloop válasza feccus hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Szia! Feltételezem 12V-os relét építettél be, és nincs olyan szekunder-kivezetésed mely a kapcsolás számára a tápfeszültséget külön biztosítaná. A +29V tápágból ejteni kell 17-18V-ot.
Ezt megoldhatod megfelelő teljesítményű zener dióda közbeiktatásával, melyet úgy kell méretezni, hogy disszipációja elbírja a reléáramot. Bővebben: Link
A bekapcsolási késleltetést a relé kattanása alapján tudod érzékelni. A kikapcsolással a soros zener miatt nem lesz gond, mert a relé oldásához szükséges 7-8V tápesésnél még vígan muzsikál az erősítő.
Az egyenfeszültség védelem kipróbálásához a bementet (hangszóró helye) zárd le egy párszor tíz k ohm-os ellenállással, hogy az ott található kondenzátor biztosan kisütött állapotban legyen. Köss rá 3-5V egyenfeszültséget mindkét polaritás lehetőséggel - a relének bontani kell.
(#) feccus válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Megnéztem egy kicsit pontosabban,a toroid szekunder feszültsége 2x24v, ha kicserélném a relét 24voltos-ra az úgy működhetne?
(#) reloop válasza feccus hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Azzal a trafóval 32-35V egyenfeszültséged lesz. Valamennyire akkor is be kéne avatkozni a kapcsolásba, működni - működne.
(#) feccus válasza reloop hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
A relé 24v-osra való cseréjén kívül mit kellene még cserélnem?
Következő: »»   105 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem