Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ezt a párhuzamos diódás ötletet lehet, hogy kipróbálom, köszönöm! Sajnos tegnap este óta alig volt netem, így nem nagyon tudtam megírni: több mint 3 órán át működtettem egyfolytában a lámpát (aztán véletlen elszakítottam a vezetékét, csak lusta voltam megjavítani), és igazából úgy tűnik, hogy nem lesz gond vele, a dióda úgy fest, bírni fogja ezt a hőtermelést (műszerrel ezt az észrevételt hitelesíteni sajnos nem tudom). Mindenképpen kipróbálom a párhuzamos diódás ötletet, amint lehetőségem adódik, remélem megoldást fog jelenteni. Azt is észrevettem, hogy az egyenirányító diódák is jobban melegszenek a vártnál, viszont ez elvileg amiatt lesz, mert DC-ről hajtom meg. Mivel ezek opcionális alkatrészek lesznek (alkalmazástól függően), ha nem feltétlen fontos, nem fogom beszerelni, így kevesebb diódával is beéri majd a meghajtó Ha lesz fejlemény a projektről, mindenképpen megírom. vtnagy
Sziasztok!
Keresgéltem a neten, de nem találtam megfelelő forrást a következő problémában: kb 1000-1500 LED-et szeretnék meghajtani, ehhez keresek megfelelő áramforrást. Eddig két megoldásra gondoltam: Egy számítógéptápegységre, ami 12V-on 12-15 A-ig terhelhető, ez valószínűleg elegendő lenne, és így a LED-eket hármasával kötném sorba, ezek elé ellenállás, majd ezeket párhuzamosan kötni. A másik lehetőség az áramgenerátoros megoldás, ennél egy ismerősöm azt javasolta, kössem az összeset sorba, és tranzisztoros legyen az áramgenerátor. Ilyet még nem láttam sehol, tudna valaki segíteni egy ilyen kapcsolási rajzzal? Melyik lenne a jobb megoldás? Idézet: „kb 1000-1500 LED-et szeretnék meghajtani” Idézet: „ennél egy ismerősöm azt javasolta, kössem az összeset sorba” Ezt átgondoltad rendesen? Több ezer Voltos áramgenerátor? 1500db LED igen komoly mennyiség, már területileg is nagyobb kiterjedés lehet, ha nem elírás. Szerintem érdemes lenne a törpefeszültség maximumát választani a tápegység feszültségének, hogy minél kisebb áram folyjon, a vezetékek veszteségét/keresztmetszetét mérséklendő. És ehhez szakaszolni a LED-eket. Az áramgenerátoros meghajtás pedig mindenképpen jobb lenne. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Igen, 1500 db-ról van szó, állandófényű videolámpa lesz belőle. Kicsit bővebben le tudnád írni az előbb említett megoldást?
Milyen megvilágítást akarsz csinálni? Milyen LEDből kell 1000db? Hány lux megvilágítás kell, milyen távolságról?
Gyanítom, 5mm/20mA LED-ből akarod megcsinálni. Ez olyan 70-100W teljesítményt takar. Iszonyatos munkának tűnik, megéri? Használj nagyteljesítményű (power) LEDeket. Jobb lesz a hatásfok is. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Pontosan ilyen megvilágítást szeretnék, csak azt gondoltam, az SMD LED-eknek nem lesz olyan fényük, mint a sima LED-eknek. 5mm-es LED-ekből építeném. Azért van erre szükség, mert a nagybátyám tengerjáró hajón volt fotós, ott 2 db ilyen lámpával egész csoportokat tudtak megvilágítani, és könnyűek, jobban bírják, mint a villanóvakuk, meg nem is fűtenek annyira. Az egyetlen hátránya itthon csak az, hogy egy ilyen nagy pl 1200 LED-es panel kb. 150 ezer Ft-ba kerül, az anyagköltség meg tizede. Érdemes lenne a LED-szalaggal próbálkozni?
Azt nem tudom hogy te milyen fényerejű ledeket szeretnél használni de létezik 120led/m-es 3528-as SMD led szalag ami már elég jelentős fénymennyiséget tud produkálni, vagy a nagyobb teljesítményű 60led/m-es 5050-es SMD. Egy próbát megér (eBayrol rendelve olcsó)
Jelenleg ott tartok, hogy sima LED-ből rendeltem 5mm-es, 120 és 160 fokos betekintési szögű, 10-20 ezer mcd fényerejűből 100-100 db-ot, hogy meglássam, melyikkel érdemes foglalkozni. Az LED-szalagtól azért is ódzkodom, mert nem olyan szép Amúgy ezekhez a szalagokhoz milyen áramforrást használnak?
PC táp, hálózati adapter, DIY 12V stabilizált táp, kapcsoló üzemű táp, mi van kéznél
Power LED kell neked, abból jóval kevesebbel megoldod, legalább a vesződség kevesebb. De hogy ez miért éri meg?
Mi miért éri meg? Hát szerintem a lámpánkénti 100 ezer Ft spórolás nekem elég ok
Mennyi időt szánsz rá? Mennyivel számolod az órabéred? Mekkora anyagi hátrány ér, ha nem olyan lesz, mint amit szeretnél? Sima fehér LED-ekből álló lámpa fényspektruma biztos jó lesz neked? stb...
Szia!
Nem akarlak lebeszélni a barkácsolás örömeiről (és csalódásairól), de pl ebből 120e Ft-ért kb 6-ot vehetsz, és ha jól tudom, több fényforrás jobb mint egy prostituált erős... és ahogy lejjebb írtad, 1 lámpánál már meg is lenne a 100000Ft spórolás) A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Üdv!
Megépítettem (igaz még csak próbapanelra) az általad javasolt értékekkel a kapcsolást, szépen működik, egy kicsi problémám van vele, hogy 150mA-nél nem hajlandó többet kipréselni magából. Ha kihagyom 100ohm-os ellenállást (R1) a poti elől, akkor is csak 180mA-ig megy fel. Tudok valamelyik ellenálláson változtatni, hogy kicsit több áramot adjon?
Igen, a söntellenállást (Rs) elkezdheted csökkenteni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Tesztelve! Jó lett! (Még jó hogy 2 söntöt vettem, mintha előre tudtam volna...) Párhuzamosítva a két söntöt (~1,66ohm), 300mA "koppra" feltekerve. Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
A csatolt áramgenerátorral nem tudok 0 mA-ig lemenni, 30 mA-nél lejjebb nem megy. Mi lehet az oka?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
Tudnál ajánlani valami más erősítőt a helyére?
Sziasztok!
Egy LED-es áramgenerátort akarok építeni, a csatolt kapcsolás alapján, de tranzisztorméretezésben még bizonytalan vagyok. Megerősítést szeretnék kérni: én BC547B (NPN) tranzisztort néztem ki neki. Az elég lesz? BC557B (PNP) tranyóval is meg akarom építeni (persze figyelembe véve a fordított áramirányt). Az is bírni fogja? Kösz.
Szia! A tranyó még akár ki is bírhatná, de a lednek biztos nem fog jót tenni a 30v körüli záróirányú előfeszítés. Szerintem előbb egyenirányítani kellene, és utána tedd az áramgenerátort. A tranyóra visszatérve; ha csak 1 db led lesz, akkor azért érdemesebb nagyobb teljesítményű tranzisztort választani, legalább 1-2 W-osat, ami jobban tud disszipálni.
Sziasztok!
Szeretnék 6V-ról (motor akksi, hátsó lámpa, 6-7,2V) meghajtani több LED-et. A LED-ek megengedett áramfelvétele 20mA. Az egyik kapcsolásban 12Db LED lenne, a másikban 20-30db között. Erre tudnátok nekem egy kapcsolást ajánlani? Úgy tudom ezeket a LED-eket áramgenerátorosan kellene meghajtani, ahogy olvasgattam. Valami egyszerű és olcsó kapcsolás érdekelne. BD139 és BD140-es tranzisztorból van jelenleg itthon több is, elvileg azoknak jónak kellene lennie, áramra, teljesítményre. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Hello! Sok Led-et nem szoktak áramgenerátorral hajtani, csak ha sorba köthetők. De itt a feszültség nem engedi meg, vagy StepUp kapcsolóüzemű konvertert kel készíteni. ÁLtalában a feszültség stabilizálása és előtét ellenállások megfelelő eredményt és egyszerűséget szoktak hozni. De nem írtad a Led-ek nyitófeszültségét. Mert az számít, hogy kettő-kettő vajon sorba köthető-e. üdv!
Szia!
Köszi! 1. típus 3V-osak (melegfehér) ebből lenne 20-30dbBővebben: Link 2. típus 1.8V-osak (piros) ebből lenne 12db amit meg kellene hajtani. Kis helyen kellene, ezért gondoltam, hogy 1 áramkörrel... Vagy akkor ez jó előtétellenállásokkal is?
Pirosak linkje Bővebben: Link
Illetve ezzel a kapcsolással vajon jó lehet? (jól méreteztem?)
Azért nem akarok berakni nagyobb zennert(pl 5V6), és 3db LED-et, mert ha valamiért leesek az akksi fesz, akkor nehogy ne világítson a LED, mert az ebben az esetben nem jó. (féklámpa)
Hello! Szimuláld le ezt a kapcsolást. 7,5V-nál, már 300mA feletti áram fog folyni a zéneren.. Vagy is zénerrel nem igazán lehet megúszni a kapcsolást. Valami ilyesmit tudnák elképzelni, amit rajzoltam a meglévő alkatrészeidből.. Itt kicsi az eltérés ha kevesebb vagy több Led-ágat alkalmazol. Az áramot egy Led-sorhoz állítja be, a többi az előtét ellenállásnak köszönhetően nem fog jelentősen eltérni. Láthatod az áram változását 5..8V tartományban, és -20..50fok hőfok mellett. Ha nő a hőmérséklet, az áram csökken.. Azért az áram értékét ki kell próbálni, mert dióda és tranyó függő, és az után megállapítani az előtété ellenállások értékét. üdv!
Még annyi kérdésem lenne, hogy a tranzisztorokat kell hűtenem, ez a 270mA átfolyó áram által keletkezett hő mennyi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |