Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   473 / 844
(#) Ghoost válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

S hol akadt el az elektronok vandorlasa a +24V oldalon?
Sanszos, hogy akkor a masiknal is hasonlo grimbusz lehet.
(#) nagysasy válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

A 820 ohmon valamiért csak 17 kohm volt. Megjegyzem új volt. Bár a 24 V most is csak 19,6 V.
A másik oldalon gondolom a zener állítja előaz 5 V-ot
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013

17k ellenallas nem is kell bele ,
de 18k-s(R20) igen.
Nem lehet, hogy elkeverted az ellenallasokat a beepites soran a minusz oldalon (is)?

Nem mert soha nem építek be alkatrészt mérés előtt. A 820 ohm pedig színre is passzolt.

Illetve mérés nélkül! -gondolom
De annak a pozitiv es negativ feszultsegnek meg kenne lennie a C1 negativ ponthoz képest.
Mert, hogy az R2 értéket is 24V-ra szamoltuk.

Ja igen mérés nélkül. Marad a méricskélés továbbra is.
(#) napster4 hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Sziasztok!

A következő labortápegységgel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem, hátha megépítette már valaki közületek.

1. Ha kettőt építek, és egy trafóról hajtom meg, akkor sorolható a két kimenet? (tehát 60V feszültség kivehető belőle?).
2. Nagyobb áram leadására nem képes a kapcsolás? (25V 10A trafóm van hozzá, így jó lenne kihasználni a 4-5 ampert/csatorna).

Esetleges tapasztalata van valakinek ezzel a táppal kapcsolatban?

A válaszokat előre is köszönöm szépen!

üdv.
(#) Csupasz válasza napster4 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Szia
Nem ismerem ezt a tápot, én nem tudok semmi rosszat mondani róla.
De ha megkeresed az Alkotó mester által készített tápot,a kérdéseid mindegyikére választ kapsz.Azzal a táppal kapcsolatban ezek mind le vannak írva.
Üdv,Csupasz
(#) _vl_ válasza napster4 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Idézet:
„1. Ha kettőt építek, és egy trafóról hajtom meg, akkor sorolható a két kimenet? (tehát 60V feszültség kivehető belőle?).”

Ha az egy trafódon van két független szekundertekercs, akkor igen. Különben a kimenetek sorbakötésekor rövidzárat csinálsz, és nem fog jól működni.
Idézet:
„2. Nagyobb áram leadására nem képes a kapcsolás? (25V 10A trafóm van hozzá, így jó lenne kihasználni a 4-5 ampert/csatorna).”

Bármekkora áramra meg lehet csinálni, csak képes legyél elvezetni a keletkező hőt. A kapcsolás úgy működik, hogy a bemenet és kimenet feszültségkülönbsége szorozva az áthaladó árammal megadja azt a teljesítményt, amit a kapcsolásnak hővé kell alakítania. 25VAC trafó -> kb. 30-32VDC bemenet, mondjuk 2-3V kimenet és 10A esetén nagyjából 300 Wattról beszélünk...
(#) nagysasy hozzászólása Ápr 11, 2013 /

Sziasztok !
Újra összeraktam a 2.7.4-es tápot. Megvan az ic tápja,megvan a ref feszültség, de a fesz.poti állítására nem reagál. A kimenő fesz 0,5 V. Még mi lehet vele?
(#) demcar hozzászólása Ápr 11, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Én most szeretnék épiteni egy labortápot és ebben szeretném a segitségeteket kérni hogy milyet épitsek? Egy szimpla 0-30V/3A-es tápra gondoltam. Találtam egyet itt az oldalon a cikkek közt: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/stabilizalt_labortapegyseg_0-...l?pg=1
erről lenne szó, ez a kapcsolás jó? Működőképes? Vagy van ettől egyszerűbb és jobb?
A segitségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) Ghoost válasza demcar hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia!

Az altalad kinezett tapegysegnek van egy tovabb fejlesztett valtozata,
ami a labortáp LM324-el 2.7.4 kapcsolás -neven fut, s tobbek hasznaljak megelegedesukre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) Ghoost válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia!

Mar kezdtem aggodni, hogy esetleg feladtad.
De orulok, hogy pozitivabb a kep. /Van mar egy par merheto es ertekelheto feszultseged/
A potik allitasaval valtozik a feszultseg az IC megfelelo labain?
/U->12; I=>10/ [P3-P4 kb kozepallasban, es a P1-P2 tengelyet forgasd]
(#) demcar válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Tetszik ez a kapcsolás meg is fogom épiteni, panelterv is van hozzá frankó, mert ami volt nekem az is jó volt csak elromlott és nem akarom javitani mert az csak 2A-os volt ez már pedig 3A-os a trafóm meg mai van hozzá az pedig 4A-ert elbir. Két kérdésem lenn a kapcsolással kapcsolatban. Az első az hogy lehet rá tenni potit többet? mármint finom és durva állitást a voltnak és az ampernek? A második pedig hogy a 2N3055-ös tranyókat milyen tranyókkal lehet helyetesiteni, ami nem TO3 tokozású?

Szia!

Szepen sorjaban
Idézet:
„..panelterv is van hozzá ..”

Igen van. S mint lathatod megepitheted barmilyen tokozasu tranyoval.
Mindent kielegito dokumentalast talalsz az oldalakon hozza.
Idézet:
„...hogy lehet rá tenni potit többet? mármint finom és durva állitást ...”

Termeszetessen, lehet. Amit en epitettem abban az aramszabalyzas 10k+1k potikkal valosul meg. A 10k sztereo az 1k mono. van valahol egy ugyes rajz -talan- Alkototol, hogy hogyan is kell megvalositani ezt a gyakorlatban.
(#) _vl_ válasza demcar hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Idézet:
„A második pedig hogy a 2N3055-ös tranyókat milyen tranyókkal lehet helyetesiteni, ami nem TO3 tokozású?”

Pl. TIP3055

Köszönöm a segitséget.
(#) demcar válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Köszönöm a választ igaz ez a fajta tranyó drágább de jobb-könyebb az elhelyezése.
(#) nagysasy válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Ritkán adom fel. Holnap mérek egyet. Addig is köszi.

Ezen hozzaszolas jobb also helyen levo bekotest ajanlanam.
A kozepso poti a mono 1k; mig az alul es felul levö a stereo 10k-s.

Köszi a lehetséges tippet, de nekem szerintem elég lesz a bal felső sarokban levő is, mert annyira finoma nem akarok szabályozni, két potis változat elég olyan volt nekem a régi laboromon is és tökéletes. Köszi a segitséget.
(#) Alex2 válasza demcar hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Mind a 4 két potis megoldás csak a többi képen az egyik poti sztereó
(#) Alkotó válasza demcar hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Rossz választás.
Éppen a többi lenne jó, mert a bal felsőnél nem állandó a poti ellenállása.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Ez a négy rajz nem értem miből gondoljátok hogy jó durva és finomszabályozásra! Mind a négy rajz határolást valósít meg, beállítható egy potméterrel (vagy a jobb felsőn csak két ellenállással) hogy egy másik potméter milyen tartományban szabályozzon. A finomszabályozáshoz mely a rajz fájlneve, vajmi kevés közük van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
(#) Alex2 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

A rajzok hibásan vannak jelölve, mert hiányzik a sztereó poti szaggatott összekötése, hogy együtt mozognak.
A 2. és 4. képen az alsó és felső potik, a 3. képen az egymás alatt lévő 2 poti együtt mozognak, mivel sztereó és egy tengelyen vannak, így amíg az egyik csökken, addig a másik nő, mert ellentétesen vannak bekötve így biztosítva az állandó ellenállást.
A 2. kép egyébként is rossz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
(#) Ghoost válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Ezert is irtam a rajz ajanlasanal, hogy
Idézet:
„..A kozepso poti a mono 1k; mig az alul es felul levö a stereo 10k-s...”
(#) Alex2 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Kettővel alatta pont Te magyaráztad, hogy az a jó, amelyiknél állandó a poti ellenállása.
(#) RBalázs hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok
Ha nem gond, kíváncsi lennék a véleményetekre. Mit gondoltok erről a labortáp rajzról?
Véleményeteket előre is köszönöm. Sziasztok
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
(#) fordkapcs válasza RBalázs hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Akkor egy vélemény: ennél egyszerűbb kapcsolással is, ennél jobb tulajdonságokkal rendelkező tápot léhet építeni.
(#) nagysasy válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Igen a feszültségek változnak.
Következő: »»   473 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem