Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   369 / 782
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

A nyáktervem a Cimopata tervei alapján készült. Beteszem ide ok? a képen a középső nyák az.
Ezen az áramváltó be fog korlátozni az általam megszabott áramnál. Itt csak addig kell elviselnie a tápnak a zárlatot, míg leszabályoz a védelem.
Tényleg. Tekerek egy másik trafót pont 500W-ra és megnézem mennyivel változik a szórási induktivitás. A mostani trafóm tekercsteste középen el lett választva egy pillanatragasztóval át itatott kartonpapírral. Ez a laza illesztés. Ennél jobban nem akarom szét húzni a tekercset, mert az már pocsékolás lenne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) BarnaPili válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Kicsit közel vannak egymáshoz a primer és a szekunder fóliák.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Idézet:
„Ennél jobban nem akarom szét húzni a tekercset, mert az már pocsékolás lenne.”

Valóban, de azt írtad, hogy sokal több huzalkeresztmetszet befért, mint kellene. Ekkor érdemes megnövelni a primer menetszámot. A primer menetszámmal azonos csatolás esetén a szórt induktivitás négyzetesen arányos.

A nyákterven hiányzik a primer-szekunder tisztázási távolság! Ez legalább 6, de inkább 7 mm legyen.
(#) Ge Lee válasza mmistvan hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Lacival ellentétben én meg azt mondom, hogy erre a feladatra felejtsd el a TOP sorozatot. Gyakorlatilag a összes flyback megoldás megfordult már a kezeim között, vagy azért mert tönkrement, vagy az eredetinél kisebb/nagyobb feszültségre volt szükség stb.
Azt írtad hogy 50-100W kellene legalább. Ehhez egy standby trafó nem elég (max. 10-15W-ot bír). Ami aránylag egyszerű, és az összes flyback megoldás közül a legjobb és a legüzembiztosabb (szinte minden szempontból) az az UC38xx árammódú vezérlő, egy 8 vagy 900V-os fettel kiegészítve. Három hete javítottam egyet (laptop táp volt), még úgy is működött (csak ingadozott a kimenő fesze), hogy a primer puffer teljesen kimúlt benne (1,7 ohm helyett 20 ohm felett volt a kondi ESR-je), illetve a TL431-nél a szabályozó körben lévő 1µF ESR-je is négyszerese volt az új értéknek. A TOP, meg az összes többi marhaság ilyen esetben tönkremegy. Ez is olyan mint az IR2153, minden egy tokban, de igazából nem jó semmire...
Az IC 80-100Ft-os tétel, és a FET sem drága ha nem kell túl nagy áram. Nem véletlen, hogy szinte minden gyári flyback megoldás ugyanilyen (TV, monitor táp, stb.). Rajzot rengeteget találsz hozzá a neten, trafónak meg egy az egyben jó hozzá egy rossz monitor táptrafója, legfeljebb át kell tekerni a szekundert, de még az sem biztos. Ennél egyszerűbben nem lesz stabil feszed és áramkorlátod. Illetve vannak még a 2-3 tranyóval felépített megoldások közt is jók, de azok kényesebbek a trafóra.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Értem értem.
Javítottam a tervet, de ez a mostani mát így lesz kipróbálva ahogy van.

Úgy tekercseltem a trafót, hogy a primer tekercs 2 huzalcsoportból készült. 2X 3szál 0.62-es huzalból. Ez a két tekercs külön kivezetésre is került. Tehát be tudom kötni csak a fele primer tekercset is. Akkor mi lenne a helyzet?
Fogok tekerni egy másik trafót ahogy mondtad, csak érdekelne a dolog.

A mostani trafónál 0,161T az indukció. Tekerjem meg a trafót 0.11T-vel? Középre a tekercsek elválasztására meg teszek be valami 3-5mm széles műanyag lapot.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Számodl ki (becsüld meg) a vas és rézveszteséget.
A vasveszteséget meg tudod becsülni a mag (vagy a ferrit anyag) adatlapja alapján. Az ETD49 magegyüttes termikus ellenállása 8K/W
Ha emlékszel, hogy kb miylen hosszú rész fogyott, akkor ki tudod számolni az ellenállását. Ez alapján meg tudod becsülni a rézveszteséget. Ezek után modellezed így, mint egy hőleadó henger (a tekercs külseje ad csak le hőt). Számodl ki a henger palástjának felületét, ezek után a termikus ellenállása kb 50/Gyök(Felület [cm2]).
Nézd meg melyik melegszik jobban. Ha a mag melegszikjobban (én erre tippelek), akkor nagyobb menetszám kevesebb huzalkeresztmetszettel változtat majd az arányon.
(#) voodoo hozzászólása Ápr 12, 2013 /

Gate-meghajtó trafót (azt a nagy toroidot) kicseréltem egy kis flyback táp főtrafójára ami picit légréses ráadásul a sodratokat kusza-módban tekertem fel... Az okozhatja-e a nem megfelelő alakú vezérlőjel-létrejöttét? (koszos- túlőtt, -átlátszó) Mert ha igen, akkor vissza rakom a fánk trafót, és normális vastagságú vezetékkel kötegelve.

Minden oké volt eddig szépen is működött, viszont a fánk trafó túl nagy és csak állítva fért el, fektetve meg csak akkor ha vékonyabb sodrattal huzaloztam volna, így ezért találtam ki a másik kis ETD magt erre a célra.
(#) mmistvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Köszönöm Ge Lee és lorylaci
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 12, 2013 / 2

A gate megható trafó nem lehet légréses, mert a mgánesező induktivtiás eltolja a holtideji nullpontokat.
A tullövéseket pedig a szórt induktivitás okozza. Szedj szét egy elektornikus fénycsőelőtétet, skori is ezt ajánlja.
(#) granpa válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 12, 2013 / 1

"Egy picit légréses"; ha tényleg picit, akkor finom (SiC) papíron kicsiszolod a légrést (kocka mellé fogva/90°!/), és szépen tekercseled meg. Jó lesz.
(#) voodoo válasza granpa hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Rendben, megpróbálom.
Sajnálnám a szép, közepesen nagy -akár főtrafónak is kiváló paraméterekkel rendelkező- toroidot egy mezitlábas gate trafó pozícióba használni.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Akkor azért volt kusza jel a kimenetein....
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 12, 2013 / 1

Keresel olyan régebbi PC tápot, amiben nem EE16 a meghajtó trafó hanem EE19 vagy 20. Azon 0,2-es vagy 0,3-as huzallal elvileg el kell férned ha van kellően vékony szigetelőd (mylar).
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Minden réteg felé újabb réteget (közte szigetelést) nem akarok, mert megnövekszik a legkülsőbb rétegek vezetékhossza és már az a pici eltérés is sokat módosíthat a vezérlőjelen. Egy rétegre akarom felvinni lehetőleg inkább egymás mellé mind a négy kimenetet + egy bemenetet. Tehát ebből adódóan gondolom jó lesz a EE16 is. 0.2-e huzallal, szigetelő nélkül.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

/Valami olyasmire gondolok, mint a HDD/CD IDE kábel. Leválasztok 5 szálat, szépen lehúzom a megfelelő hosszra, és egyben szigetel is és még jó is -remélem.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Ezt így csak gyűrűre lehet megcsinálni, az E mag csévéjén nem fogsz elférni, sőt mivel ennek már elég kicsi a vaskeresztmetszete ezért nem néhány menet kell rá hanem több (mondjuk 2x-3x annyi). Itt inkább már az a probléma, hogy 1 tekercs sem biztos hogy elfér egy sorban, 5 tekercs biztos hogy nem fog. Semmi gond nincs azzal ha egymáson van az 5 sor, a hegesztőmben is így van és évek óta működik.
Azt még esetleg megpróbálhatod hogy egy sorba beraksz 2-2 tekercset, középre meg a primert és akkor elfér 3 sorban az 5 tekercs. Az IDE kábelt nem tarom jónak erre a célra már a mérete miatt sem, használj inkább CuZ-t. Macerásabb de jobb megoldás ha feltekersz összefogva egymás mellé 3 szálat, majd ha kész van a középsőt visszabontod, a maradék kettőnek meg adsz egy kis lakkot, és akkor a szigetelés is meg a csatolás is megfelelő lesz. Így a két tekercs között 1 huzalnyi (mondjuk 0,3mm) távolság lesz, de tekerés közben foghatsz közéjük vastagabb vagy vékonyabb huzalt is ha kisebb vagy nagyobb távolságot akarsz.
(#) mmistvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Lenne egy olyan kérdésem elnézét ha butaság hogy a skoriéhoz hasonló de nem rezonáns kapcsolás van esetleg amiben a pc power trafót lehetne használni ? Ebből lenne is kéznél. Egy olyan megoldás ami pl egy pl "joule thiefhez" hasonló rezgőkör és e tranyóm vagy egy feten keresztül akár csak "fél hullámmal" is de meghajtana egy pc power tápot egy ilyen kapcssolásnak lenne értelme vagy ha még működne is nagyon rossz lenen a hatásfoka, vagy sok zavart termelne ?
(#) Ge Lee válasza mmistvan hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Válaszoltam a privátodra.
(#) lorylaci válasza mmistvan hozzászólására (») Ápr 14, 2013 / 1

Laci!
Légy szíves szokj le a szakmai kérdések privátolgatásáról, mert nem csak idegesítő, hanem a fórum szabályaival is ellenes!

Az ingyenenergiás cuccokat hagyd az ingyenergiásokra és a topicjukba, ne szivárogjon már be ide is! Moderátor sem fog neki örülni.

Ha félhullámra gondolsz, akkor gondolom te flyback vagy 1T forwardra gondolsz (ha nem tudod ezek mit jelentenek, először nézz utána). A flybackhez légréses vas kell. Az 1T forwardnál meg olyan teljesítményre (>100W) amelyre a PC táp főtrafó képes pedig lemágnesező tekercs. (nem fogjuk az alfát huszadszorra elmagyarázni, használd a fórum kereső funkcióját)

A PC táp trafókat félhídra találták ki, használd arra őket, ez a legcélreszűbb. Lényegében ha fogsz brámiylen félhidas kapcsolást, arra a PC trafó jó lesz, amíg az a feszültésg és áram, amire tervezték jó neked.
Ha nem kell visszacsatolás, akkor a kapcsolás ugyanaz mint a rezonáns esetben, csak nem lövöd be a rezonáns kört. Ha pedig PWM szabályozást akarsz, akkor a legjobb ha egy-az-egyben a PC tpot használod fel, a maga vezérlésével. (és ekkor kell szekunder oldali fojtó)

Ha pedig bármi komolyobbat akarsz akkor kb a következő sorozatban fogsz halani:
- Szét kell szednek a PC trafó (trafóleves, keress rá) és újra kell tekerned
- Be kell szerezned komolyabb (modernebb) FETeket
- Valamilyen rezonáns topológiát kell alalmaznod, és be kell szerezned komolyabb vezérlőket.

Remélem a vártnál részletesebb választ adtam a kérdéseidre.
(#) mmistvan válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Igen köszönöm Nagyon részletes választ kaptam. Sok segítséget jelent ez nekem!
A fórum szabályait nem kívánom megtörni jó, hogy szóltál nem volt szándékos !

Amúgy a "joule thief" csak becenév egy "butított blocking oszcillátor" nem tudom mért gondolod hogy ingyen energiás cucc? Még ha a szó szerinti fordítás fura is ?
Én is csináltam vele, több ledes lámpát is egy pc segédtáp trafóval, vagy egy megfelelően választott brushless motor tekercseinek felhasználásval akár 7-8 led is meghajtható.
Skori is ezt fejlesztette tovább : http://skory.gylcomp.hu/kistap/kistap.html.
(#) voodoo hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok!

Szerintetek jó lesz gate meghajtónak ? A huzal valami roncs DVD lejátszó átvezető sínje -és csatlakozói.
Egyszerűen csak feltekertem azt kész, jó patentül, szorosan!

(Egy másik autós erősítő konverterjéből bányásztam ki ezt a fánkot, csak megtéveszt hogy zöldre zöldre festett, mivel az előző egy ettől sokkal nagyobb, viszont szürke színű volt gondoltam ez is jó lesz csak kissebb...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
(#) lorylaci válasza mmistvan hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

A helyzet az, hogy az utóbbi időben egyre többen írnak privátban, vesznek fel facebookon, skypeon, hogy ott kérdezzenek. Ezek többsége itt a fórumban meg van már válaszolva, és sokszor ki is adja a kereső.

Ha ilyen egyszerű önrezgőt szeretnék, akkor igen létezik egy önrezgő pár tranzisztoros Flyback megoldás, amit alkalmaztak időnként PC tápok standby tápjának is. Megfelelő méretezés esetén ez akár kvázirezonáns is lehet egy szűk tartományban. A baj az, hogy minimális terhelés szükséges hozzá, és mondjuk 20W felett már nem igazán kifizetődő. Ebben a fórumban is fel volt téve kapcsolás, ha rákeresel csak a képekre, akkor előbb-utóbb ki is dobja.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Szépnek szép. Mérd meg a tekercsek mágnesező és szórt induktivitását, ezután fog kiderülni, hogy mennyire jó.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Sőt, meg is kerestem neked:
- Egy példa, amit még Ge Lee rakott be asszem. Ez egy USB töltő, ha jól emlékszem 5V 2A-t tud, és visszacsatolás nélkül tudta tartani 4,5-5,5 között (USB szabvány szerint) a kimenetet a 0A és a 2A között. Pedig "csak egy tranyó és egy trafó". Persze a kivitelezés maga kaki, több hibát is tartalmaz (mint a nyák vezetőpálya bizti).
És itt van mégegy:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=179185

Ezt nem tudom már ki tette fel.
Ezek alapján belőhető ezeknek a korlátja. 50W felett már problémásak. Ha kvázirezonánsat csinálsz, akkor ilyen telejsítménynél már túl szűk lenne a működési terhelés tartomány, ezért valley skippinget kell alkalmazni, majd burst módot. Erre pedig már IC kell (Viper 25, UCC28600).
Ha pedig CCM-re tervezel, akkor emdignt kis terhelésnél DCM lesz, ezért jobb vezérlés kell (TOP család).
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Szia. Sajnos nem tudok mérni induktivitást, mivel nincs induktivitásmérőm, sőt még a szoftveres hangkártya alapú sem akar elindulni valamiért.

Nagyon idegesítő, hogy idáig bárkinek mutattam ezt, mindenkinek nagyon szépen működött az LCM mérő!
(#) mmistvan válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Köszi, utánanézek !
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Kösd be a másik helyére (természetesen a feteken ne legyen tápfesz), és nézd meg a jelalakot szkópon. Ha kisebb gerjesztéssel használod (több menettel) szebb lesz a jelalak (olyan lekerekített púp vagy négyszög, tettem fel erről is szkópábrát régebben), és gyorsabban fognak a fetek is kapcsolni (nagyobb lesz a túllövés a főtrafón).
Meg is találtam: itt van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 16, 2013 / 4

Adtál egy példát egy elég jó, meg egy nem túl jó jelre. Most egy kicsit kedvem támadt szimulálgatni, és gondoltam kivesézem a dolgot, hogy megértsék melyik aspektust mi okozza.

Mellékelve a kapcsolás (SzimuKapcs), ennek a paramétereit módosítgatjuk:
- Ideális: Ez lenne egy ideális emghajtójel: gyors fel- és lefutás, lapos tetők és holtidő
- Meghajtás_RiseFall: Első lépésben bevesszük a szimulációba a meghajtó áramkörünk fel és lefutását, ami véges. A GeLee által választott BD tranyóknál ez 100ns nagyságrendű. Látható hogy a dU/dt-k változnak.
-Meghatás_R: A meghajtott fetnek van belős gate ellenállása, valamint mi is alkalmazunk soros gate ellenállást. Jól látható hogy ez a kapacitív terhelés miatt kerekít.
-Meghajtás_Leakage: vegyük be az első gate trafó paramétert: a szórt induktivitást (feltételezzük még,hgoy a mágnesező induktivitás végtelen). Ekkor a gate ellenállás 10 Ohm, a forrásellenállás 1 Ohm, és a szórt induktivitás 1uH (nagyon alacsony érték). Jól láthatóak a túllövések, ám ezek még oylan mértékűek, amelyek szerintem megengedhatők. (a holtidő körüli tullövések még nem kapcsolják plusz be-ki a FETeket).

Ezt lényegében többféleképpen felfoghatjuk:
- lényegében a szórt induktivitásunk rezonál a FET gate kapacitásával, és a jósági tényezőt meghatározza a soros ellenállások (gate ellenállás éa a forrásellenállás). Túl nagy szórás esetén a gate ellenállás javításával javíthatunk a dolgon. Mivel a forrásjel nem tökéletes négyszög, hanem a fel- és lefutás maitt korlátozott sávszélességű, így ha a forrásjel kellően lassú fel- lefutású, akkor nincs olyan frekvenciakomponenese, amit ez kirezonál. Szóval a szót induktivitás mindig ott van, de ha az értéke túl kicsi a kívánt meghajtásgyorsasághoz képest, akkor nem lesz számottevő hatása.
- A szórt induktivitás áramszabáylzó eszközként működik, és gate áramot igyekszik állandó értéken tartani. Lasssítja a felfutását és lefutását egyaránt. Mivel lassabban fut fel, ezért a gate töltőáramot korlátozza. És mivel lassabban fut fel, ezért tullövések keletkeznek. A platókon lévő tullövések zénerekkel megfoghatók, de a holtidő tullövései komoly galibát okozhatnak. Ha csökkentjük a gate áramot (soros ellenállás, meghajtásgyorsaság satöbbi...), akkor ez a hatás is csöken.

- Meghajtás_LmagNoR: ebbe már bevettünk egy véges mágnesező induktivitást (100uH), azonban a forrásimpedancia kicsi (közel nulla), így nem okoz galibát.
- Meghajtás_Lmag: itt bevettünk 10 Ohm forrásimpedanciát is az előzőhöz, és jól látható, hogy rodnul a jel. A lgnagyobb probléma a holtidő síkjának eltolódása. Ennek oka az,hogy a mágnesező áram,a mi háromszög alakú feszültséget ejt a forrásimpedancián. Így az előző jelre rászuperponálódik egy háromszög.

Kicsit kezd sok lenni a kép a fórummotornak, így következő posztban folytköv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 16, 2013 / 3

Most rajunk rá mindent:

- Minden_JÓ: 1uH szórt, 100uH mágnesező indutkivitás, 1 Ohm forrás, 15 ohm gate ellenállás. Ez mgé egy jó jel, a tullövések nem túl nagy, a holtidőnél sem zavarnak be, kicsi a holtid szintjének eltolódása.
- Minden_KisrTerh: Itt a 15 ohm gate ellenállást leszedtem 10 ohmra. Jól látható, hgoy ekkor már vészes a tullövés.
- Minden_SokRFor: Itt 10 ohm a gate ellenállás és a forrásellenállás is. Jól látható hgoy a forrásellenállás csökkenti a tullövése, de növeli a mágnesező induktivitás okozta hibát (nő a rászuperponált háromszögjel nagysága).
- GeLee-élfe: Itt 5 ohm forrás és 22 ohm gate ellenállást alkalmaztam, 200 ns fel és lefutásidőbvel. Legjobban ez hasonlít a GeLee által mellékelt hullámformára.

Ezek alapján mi a lényeg:
- Csináljunk egy lehető legkisebb forrásimpedanciájú meghajtó kört, aminek lehetőleg gyors a fel- és lefutása (utobbi attól függ, milyen nagy frekvenicákon dolgozunk). Ha tudjuk ezt a forrásimpedanciát becsüljük meg.
- Számítsuk ki az előző forrásimpeodanciával az adott frekvencián mekkora mágnesező induktivitás szükséges ahhoz,hogy a kialakú hárömszög alakú mágnesező áram csúcsamplitúdja mondjuk max 2V legyen. A gate trafót tekerjük meg annyi menettel szoros csatolásban, hogy a mágnesező induktivitás legalább ekkora legyen. Mérjük meg a szórt induktivitás, amely lehetőelg kisebb legyen a mágnesező induktivitás 5%-nál.
- Rakjunk be akkora soros gate ellenállás, hogy az előző szórt induktivitás értéknél se legyen jelentős tullövés, elsősorban a holtidőkörnyékén ( a platókon lévőt zénerrel csillapíthatjuk). Nézzük emg szkóppal a jelet, mérjük meg a fel/le futást.

Általános igény az, hogy a FET-meghajtás legyen minél gyorsabb. A mágnesező induktivitás maitt fontos hgoy apriemr oldali meghajtá sminél alacsonyabb forrásimpedanciájú legyen. A szórt induktivitás hatásait úgy küszöbölhetjük ki, hogy a szekunder oldalra is rakunk meghajtást. Általában ide elég egy dióda és egy egy PNP tranyó párosa. Ezzel csökken a szekunder árama, és így csökken a szórt induktivitás okozta tullövés.

Remélem ez egy elég részeltes leírás volt, nyílván Ge Lee ezeket tudja, de akkor gate trafót szeretne alkalmazni, az jó ha ezeket tudja.

Egy dologgal még nem foglalkoztunk és ez a gate trafó szórt kapacitásai. Ezek igazából 200kHz felett lesznek jelentősek, és ott igenés szép kis dolgokat tudnak csinálni. Ezek meghajtó áramokat fogyasztanak, így a mágnesező induktivitás okozta hárömegszögáramra még ráülnek oylan szép kis tüske jelek, amelyek a félhidag dU/dt értékeitől függenek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Vaterán lehet kapni LCM3 műszert, ami tökéletes a célra, és egy marék felrobbantott alkatrész árából kijön, amit megvétele után gyorsan megspórolsz!
Következő: »»   369 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem