Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   908 / 1388
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Az sk10 "forrasztólakk" gátolja a réz oxidációját és elvileg segíti a forrasztást. Én egyszer fújtam le egy nyákot de majdnem ki kellett dobnom annyira "megkönnyítette" a forrasztást , azóta nem használom . A forrmaszk fólia teljesen más , az a forrszemeket teljesen tisztán fedetlenül hagyja.Én most kísérletezek a szelektív tüziónozással a forrszemek megvédése végett
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) pjg válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Az SK10 ugyanaz mint az AKRILÁN SPRAY.
(#) havranarpi válasza eyess hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Nekem bejött az Sk10
Itt az a lényeg ,hogyha rajta van a lötstop attól még a forrszem oxidálódik és ha nem használom fel gyorsan nagyon nehéz lesz forrasztani.
Arra gondoltam ,hogy befújom Sk10-el és utána húzom rá a lötstopot csak nem tudom ,hogy tapad-e a lötstop az Sk10-es panelra
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Elnéztem!
Az SK10 az a Flux.
A szigetelő az a PLASTIK 70. Bocs!

Nekem is, de Békéscsabán évek óta nem kapható.
Ma mondták az alkatrészesben, hogy ezentúl trimmer kondi sem lesz, mert nincs egyik nagykerben sem. ? ? ?

Ha rá is tapad, nem hiszem, hogy tartósan ott is marad. Hő hatására biztosan elválik.
Akkor már inkább lötstoppozzad, majd a szabadon maradó szemeket ecseteld be alkoholban oldott gyantával.
(#) havranarpi válasza pjg hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Elektroart BT
(#) czigler.peter hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Üdv Mindenkinek.

Egy kis segítségre lenne szükségem. Az alkatrészeknek a furatot maratás előtt vagy után célszerű kifúrni?

Köszi előre is!
(#) BarnaPili válasza czigler.peter hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Szerintem maratás után fúrj.Hacsak nem furatgalvánt is csinálsz.
(#) czigler.peter válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Rendben, köszi szépen.
(#) _vl_ válasza czigler.peter hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Ha kézzel fúrsz, akkor csak az utólagos fúrásnak van igazán értelme (a kimaratott rajzolathoz képest tudsz fúrni). Ha CNC-vel fúrsz, akkor van létjogosultsága annak is, hogy előre kifúrni.
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Jó a tűzi ónozás én csak így ónozok , ha ere lenne igényem.
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Egyébként én tudom neked arra a szelektív ónozásra a választ.
(#) Doky586 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

sziasztok! Mi a különbség az SK10 spray és a AKRILÁN-lakk spray közt ?

Én színtelen AKRILÁN spray-t használtam évtizedekkel ezelőtt, és ezen panel gyönyörű a mai napig mind esztétikailag mind elektromosan, semmi oxidáció stb.
Akkoriban forrasztani is ezzel volt a legoptimálisabb, semmi nehezen forraszthatóság nem merült fel, pákahő hatására azonnal elpárolgott, alatta a fémtiszta rézre azonnal ráfolyt a forrasztóón. (igaz én 50-50% vagy 60% ón -ólom ötvözetet használok, de ezt mintha már betiltotta volna az EU)

Szóval a kérdés: az SK10 spray is olyan szép esztétikus mint a lakk? (pl. átlátszó dobozba szivesen látná valaki?)
vagy ronda ragacsos mintha begyantáztam volna a nyákot ???

ahogy néztem mindkettő kapható, az akrilán lakk olcsóbb is, csak jobban utána kell menni..
(#) pjg válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Nem nem! Nem egyformák. Az Akrilán az acryr anyagú szigetelő lakk.
Az SK10 az kimondottan forrasztást segítő gyantás lakk. Matt, ragacsos. Én forrasztás és bemérés után a nyákot lemosom alkohollal és utána fújom az Akrilánt.
(#) Doky586 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

én maratás után tisztítottam mindig alkohollal. még jóval forrasztás előtt fújtam be akrilán spray-el pár percen belül (mert utána a forrasztásig napok-hetek telhettek el). így könnyebb tisztítani is.

akkor inkább maradok az akrilan-nál. nem vágyok ragacsos porgyűjtőre. főleg ha olcsóbb és jobb is.
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 13, 2013 /

A TN 160 általában mennyi NYÁK-ra elegendő? Érdemes Akrilan-lakk helyett használni?
(#) eyess válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Bagatell kérdések valószínű a flakon oldalán rá van írva , hogy hány kb négyzetcentiméterre elég.
(#) Mdavid válasza eyess hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

Mivel még nem vettem, nem tudom megnézni, így a nálam tapasztaltabb kollégák tapasztalataira lennék kíváncsi
(#) slogan válasza Kenyérman hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Milyen nyomtató,milyen toner ?
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

És Megosztod velünk ?
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 14, 2013 3 /

Miért ne .

A lényeg az , hogy a tűzi ónozás kb +100 C fokon már megtörténik, amikor kezd forrni a víz , akkor már az ón, ami a tűzi ónozáshoz való már megolvad.
Csinálni kell egy forr maszkot , tehát ahol forrpontok lesznek , csak azt kinyomtatni , és rávasalni , vagy laminálni a kimaratott rajzolatra. Nagyon lényeges a pontosság , hogy minden oda kerüljön ahová kell .
Ha ez meg van mehet a tűzi ónozóba , arra vigyázni kellene , hogy ne menjen a hőfok 100 - 120 C fok fölé , hogy elkerüld a forrpontokon lévő nyomat megolvadását.Ez úgy fog történni , hogy a nyomat taszítani fogja az ón magáról , mint amikor a maratás történik , és csak ott tud megtapadni, ahol a rézfelületen nincs nyomat.Az idő lényeges nem kell sokáig sem benne tartani .Én úgy szoktam , hogy előkészítem a nyákot előtte azért átszoktam forrasztás elősegítő folyadékkal törölni vékonyan , így sokkal könnyebben , és hamarabb befut rajta az ón.A nyákot félre teszem , és előkészítem az ón fürdőt , amikor láthatóan és a kevergetés közben látszik , hogy elolvadt az ón , akkor bele teszem a nyákot fejjel lefelé egy pillanatra , aztán megfordítom , és elkezdem óvatosan egy fa pálca végére tekert rongy darabkával elteríteni az ónt a felületen .Néha azért kiszoktam emelni megnézni stb .A kiemeléssel lehet kicsit szabályozni , hogy ne szaladjon túl a hőfok , és ha még valahol hiányos újra forrasztás elősegítő folyadék , és mehet vissza , de általában elsőre jó szokott lenni.Ha kész megvárni amíg kihűl , és a toner leszedése után kész.
(#) _vl_ válasza eyess hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Szerintem az hasznos lenne, ha azt is elárulnád, hogy milyen anyagot használsz erre a célra, és azt hol lehet egyszerűen beszerezni.
Ahhoz ugyanis, hogy az ón 100 fok körül olvadjon, a normál forrasztásra szánt óntól jelentősen el kell térni összetételben. A sima forrasztóónok ezt nem tudják.
(#) eyess válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 14, 2013 1 /

Ki tárgyaltuk ezt régebben itt a fórumon elég rendesen had ne keljen még 1*.
Egyébként nem rég raktam fel képet, ami pont ezzel az eljárással csináltam , amit leírtam kb 2 - 3 oldallal visszább.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
(#) mps válasza eyess hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Nem a vízi ónozásról van véletlenül szó? A tüzesnél egy picit magasabb hőmérsékletek vannak.
(#) havranarpi hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy ezt a PNG képet ,hogyan tudom kinyomtatni úgy ,hogy ne A4-es hanem normál méretű legyen?Bővebben: Link
(#) eyess válasza mps hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Én ezt ismerem tűzi ónozásnak függetlenül attól , hogy víz is kell hozzá.
(#) eyess válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Milyen legyen az a normál méret ?
Mekkora az eredeti nyák méret x*x ?
(#) havranarpi válasza eyess hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Eredetileg 49,25*78mm
(#) Mdavid válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Ha esetleg van corel a gépeden, akkor abban egyszerűen meg tudod adni a méreteket, és pdf-ben menteni, vagy nyomtatni
Következő: »»   908 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem