Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: „Frankye: minden rendben, akkor gondolom a híd = R.I.P.” Igen, sajnos, úgy tűnik...
> Más: Találtam egy két tranyós előerősítő
> rajzot, de nekem enyhén ?hiányosnak? > rossznak tűnik. Valaki tud benne segíteni? Felejtsd el, teljesen hasznalhatalan...
Oké köszi, akkor keresek tovább.
Megint más: Találtam itthon egy marék TIC106D nevezetű tirisztort. Ezt mire tudom felhasználni?
suliban van egy hangosítási rendszer, sematikus ábra a mellékletben.
PC ről (? fázis) 3.5->6.3 szeteró jack átalakító, majd egy 6.3 sztereó->2*6.3 mono jack megy be két passzív di boxba (groundlift "off" állásban). di boxból xlr3-xlr3 megy be egy keverőbe (T fázis), majd onnét egy hosszú (50-60 méter) XLR3-XLR3 stagebox kábel ki előbb a stageboxba, majd onnan XLR3-XLR3on egy effektprocival kombinált crossoverbe (T fázis). crossoverből XLR3-XLR3 egy sub és egy közép-magas végfokba (T fázis), ahonnan 4pólusú speakon kábelen megy a jel a mélyládákig, illetve a hangfalakig (yamaha hangfalak). búg a rendszer, jellegzetes 50 Hz-en. szerintem földhurok van. ha a piros hullámvonallal jelölt helyre bekötök még egy pár diboxba (groundlift "off" állásban), ami 1-1 rövid (20-30 cm) 6.3->6.3 mono jacke kapná a keverőtől a jelet, majd onnan menne tovább xlr3al a fenti leírás szerint, akkor ugye felszakadna a földhurok?
De ennek elvileg színt kéne érzékelnie. Kéne elé szűtő?
Sziasztok! egy elektros suliba járok és ott csináltunk egy erősítőt! ott ki is probáltuk de mikor hazahoztam és ráraktam a hangfalaimra a bal hangfal zugott! kicseréltem a hangfalat az is zúgott! mi lehet a baj ? Kérlek segítsetek!
lehet, hogy nem a hangfalat kellett volna kicserélni?
segítene, ha egy kicsit bővebben szólnál...(rajz, mérési adatok, esetleg kép...)
adatlap:Bővebben: Link
A nullát mennyire szükséges/hogyan szükséges megszakítani kismegszakítóval?
Nekünk a panelben 4 kismegszakító van, szépen emelkedő sorrendben (6A,10A,16A,25A) és el se bírtam képzelni hogyan lehet összerakva míg szét nem szedtem A 6A-esen van a csengő, a 10A-esen egy fázis-kör a 16A-esen 2 fázis kör, a 25A-esen pedig az összes nulla.
Aki a nullára kismegszakítót tett annak csókoltatom a kedves mamáját !
Életveszélyes ötlet, kösd ki ! Szerk.: kivontam pár írásjelet, hogy a modiknak is jó legyen
Hát ebben a panelben (nálunk legalábbis) nem csak ez az életveszélyes
Védőföld nincs sehol, csak a konyhába, de ott se tudom hogy honnan jön, mert nem úgy néz ki hogy onnan ahonnak a fázis meg a nulla. Valamint minden konnektornál és kapcsolónál két fázis meg null van, mert sorosan van kötve minden, a fezetékek be vannak falazva, hogy véletlen se tudjak csillárkapcsolót feltenni, valamint a régi kapcsolók kialakítása miatt újra kell falazni a falat, ha új kapcsolót akarok feltenni... És az a kismegszakító milyen ami egyszerre megszakítja a fázist és a nullát is? Bővebben: Link
nullára kismegszakító? de hát akkor a megszakító csak az áramkört szakítja meg, de előtte ugyanúgy ott lesz a fázis (áram)...életveszély, kösd ki.
Végülis a fázisé elvileg hamarabb oldana ki, nem?
Egyékbént az a vicc, hogy már 12 éve lakunk itt, azóta így van, és hogy az előző lakó villanyszerelő volt...
Gondolod, hogy ha most ezzel megnyugtatod magad attól rendben lesz?
-Tilos -Életveszélyes Hívj szakembert és tetesd rendbe. A Te és a családod élete sokkal fontosabb bármitől!
Nem nyugszok bele, ki fogom cserélni, már rajta is vagyok egy új kismegszakító beszerzésén. Csak annak a fejével próbáltam gondolkodni aki ezt így berakta..
Idézet: „És az a kismegszakító milyen ami egyszerre megszakítja a fázist és a nullát is?” Az teljesen szabályos. Ugyanis - ahogy idavid fórumtárs írta: Idézet: , mármint abban az esetben, ha a nullavezető körébe van csak beiktatva a kismegszakító.„megszakító csak az áramkört szakítja meg, de előtte ugyanúgy ott lesz a fázis (áram)...” Azonban a kétkörös kismegszakító annyiban "jobb", hogy mind a fázis, mind a nullavezetőt egyidejűleg megszakítja, tehát még fordított polaritású bekötés (hiba) esetén is megszakítja a fázist. (Ezeknél a kismegszakítóknál éppen az a lényeg, hogy nem külön-külön szakítja meg a két vezetőt, hanem bármilyen túláram-emelkedés esetén mind a kettőt megszakítja.)
Akkor szerintem veszek olyanokat, hátha nagyobb lesz a biztonság
Olvastam az oldalon a fí reléről, ezzel is lehetne növelni a biztonságot? (nálunk nincs védőföld, azt olvastam, hogy a fí relé csak azzal hatásos) Egyékbént hogy szokásos méretezni a kismegszakótókat? Nálunk három fázis-kör van: 1. nagyszoba 2. kisszoba+előszoba+konyha és fürdőszoba világítás 3. másik a konyhai és a fürdőszobai konnektoroknak. Eddig úgy volt hogy a 2-es volt egy 10A-esen, az 1-es és a 3-as pedig egy 16A-esen. Én most ki szeretném cserélni minden 16A-es C-s re ami meg tudja szakítani a fázis és a null-t is egyszerre: Bővebben: Link
Nagyon , nagyon vigyázz ezekkel a megszakítókkal! Valószínűleg a nullák nincsenek szeparálva, szerintem egyszerűen csak felfűzték egy sínre. Ha megszakítasz olyan nullát, aminek a fázisát nem, mert katyvasz a kábelezésed, akkor az egészségre igencsak káros lehet!
Csináld úgy, mint minden rendes szerelő: - A nullát megszakítás nélkül fixen vezesd. - A fázisokat megszakítóval biztosítsd, mely a használt vezetékhez az áramszolgáltató biztosítójához és a kívánt karakterisztikához illeszkedik. - Ha van lehetőséged készíts nullázott földelést, a szabályok betartásával. - Használj FI relét.
Légyszi mondjátok meg, hogya 1N4148 típusú diodának mejik a katódja! Az az oldal amelyikhez közelebb van a vonal, vagy az amelyiktől távolabb? A katód ugye a -?
Katód = vonalas oldal
Egyébként az adatlapjában teljesen egyértelműen jelölve van.
Sziasztok.Egy kazán gyujtószerkezetét csináltam meg.Cekász szállal.Szuperul működik.Csak szertnék egy ellenőrzőt csinálni neki egy deprez műszerrel hogy el van-e szakadva a szál vagy nem.Ha nem lenne elszakadva akkor teljesenkilengne.Van is egy deprez műszerem.Csak ehhez kell ellenálás meg stb.
Ez lenne a kérdésem hogy hogy lehetne ezt megoldani Köszi:csikosgabi
Köszi! Bocs, az adatlapra nem is gondoltam!
már hármat tönkretettem
Kevesebb hangulatjel is elég! Még egy ilyen húzás, és még az ükunokád ükunokáját is kitiltom a fórumból!!!!
Szia.Ez tuti jóóóóó,ha így kötötted be akkor vmi más baja van
De hogyan történt a dolog? Betartottad a határértékeket?
Arra pl vigyázni kell, hogy ha áram folyik az eszközön, akkor szigorúan le legyen testelve a középső lábán. A lábak közötti védődiódák is hasznosak!
tegnap este a tápon véletlenül elfelejtettem a-mapert levenni és kudurran
Ha igy válaszolsz, nem tudok segíteni!
(( Ha rövidrezárod a kimeneteit, akkor nem a bekötéssel van a hiba!!))
de már jó
amit küldött kapcsolást csikosgabi
Én így gondoltam a bekötéseket. Azt mondod ne használjak ilyen dupla-megszakítókat?
A földeléssel az a baj, hogy szét kéne verni az egész lakást, hogy +1 vezetéket behúzzak. Egy fí relét viszont majd veszek, csak ahhoz majd új doboz is kell fentre
Ha biztos vagy benne, hogy a nullák szeparáltak csinálhatod így is de semmi értelme a nullbontós megszakítót használni egy lakásban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |