Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   189 / 227
(#) alfa007 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Múltkor a LOMEX-ba láttam 5cm-set, de nem tudom hogy most van. Ha van is, akkor az kis teslákhoz használható.
(#) Melphi válasza alfa007 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Úristen, bármelyik villanyszerelési boltban lehet venni, ha jól tudom egészen 30cm átmérőig elég sok méretűt. Azért 30cm-be bele fér egy nagyobbacska tesla.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) Papirkutya20 hozzászólása Márc 21, 2013 /

Üdv!

A korábban már általam megépített Skori féle 24V-os Tesla tekercsem, most új köntöst kapott, valamint ventillátort a megfelelő hűtés érdekében és nem utolsó sorban a tetőkapacitást is lecseréltem (ahogy annó tanácsolták itt a többi fórumozó).

Képek:
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) meszi03 hozzászólása Márc 21, 2013 /

Hali!
Végre elkészült a teslám. Tetőkapacitás egyenlőre maradt a gömb. Még nem találtam jobbat.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) belganarancs válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Szia!

Pöpec ez a gömb,honnan van?
(#) meszi03 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Hali!
Még tavaly vettem Győrbe a Mőbelx-be.
(#) velkey hozzászólása Márc 27, 2013 /

Sziasztok!
Van egy GU81-es tesla tekercsem és már korábban is gondjaim voltak a vezérlésével, most viszont meg szeretném javítani. Van egy staccato-val vezérelt triac a katód és a föld között. Egy 230 voltos izzóval kipróbáltam hálózati feszültségen, hogy villogtatja a lámpát, viszont a csövet nem hajlandó vezérelni. Szerintetek mi lehet a probléma? Gyenge jelet kap a triac, vagy az gyenge? (BTA140 25 A 800 V)
Én egyszerűen már nem tudok mit kitalálni, remélem ti tudtok valami megoldást.
Próbáltam már snubbert is berakni az 1-es és 2-es terminál közé, de nem működik, ha túl alacsonyra veszem az impedanciát, akkor pedig átüt a MOT-ok védő szikraköze.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Most sikerült arra a szintre eljutnom, hogy egy párhuzamos snubberral megy a triac, és ha szerencsém van a bekapcsolásnál akkor szépen lehet szabályozni, de az esetek 80%-ában ez nem jön össze. Lehet a fáziskésés miatt van?
(#) Collector hozzászólása Márc 31, 2013 /

Felébredt téli álmából a 2 motos tekercs. Kapott új toroidokat, meg állványt, 110nF-os primerkondival 105cm szikra egyelőre.
A trafók hozzávezetése nem bírta az iramot, egy vezeték teljesen szétolvadt, és csinált egy kellemes zárlatot a szabályzódobozban.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Ugyan ebből a szabályzó dobozból ment a 4 mot is? 0,75 ös vezeték 20-25A-re biztosítva előfordulhat ilyen A DRSSTC-s projected nem haladt?
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Erről a dobozról sok más is ment, a tesláknál sosem volt probléma a vezetékkel, egyébként ugyan ilyen vezetéket máshol is használok, pl. a toroid előtt, a képen a toroid utáni vezeték van, de a toroid előtti az nem melegszik. Lehet nagy a meddőáram.
A drsstc kész, de a leghosszabb ami most következne, az az egész beüzemelése, és kimérése, ez hetekig eltartana, igazából a vcs-be, az ocd-be, és a gate meghajtóba kéne megfelelő vasat találni. Nameg most nincs pénzem hogy vegyem tizesével az IGBT-ket.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia!

A háttérben az egy működőképes esztergapad?

Zoli
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

E1N eszterga.
Közben rájöttem, hogy jobban szeretem a 2 trafós tekercset, mint a 4-est, sokkal kompaktabb, és még ezen az 1 méteren is feljebb lehet tornászni, a wintesla azt mondta, hogy 300nF-os primer kondi kéne, ami azért egy kissé sok, de lehet megpróbálom egyszer. Na meg pont az eszterga és a hegesztő miatt nem szeretem a 4 trafósat, gyakorlatilag nem tudom olyan helyre tenni őket a pincében, ahol ne érné el őket a szikra.
Bővebben: Link
(#) korni.papp hozzászólása Ápr 21, 2013 /

Üdv mindenkinek.Lenn egy kérdésem:Teslának a Tesla tekercsét és az üzemanyag nélküli autóját múzeumban őrzik vagy feledésbe merültek és elvesztek?
(#) Collector válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Megkérdezni a 190 oldalnyi "Tesla tekercs építése" topikban, ami teli van képekkel, hogy a Tesla tekercs feledésbe merült-e, nem rossz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Fúú, ez kemény volt. De van benne valami.
(#) _BiG_ válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Azt a Tesla-tekercset, ami egyfajta energia-Szent Grál lehetne (amilyennel pl. Colorado Springsben kísérletezett), azt nem őrzik sehol. Ugyanúgy azt a Pierce-Arrow-t se találhatjuk meg, amit villannyal hajtott, hagyományosnak tekinthető energiaforrás nélkül. Mondjuk abból a motor lenne érdekes (kialakítása) és az a 12x24x6 collos fadoboz, amit Tesla senkinek sem adott oda, de arról ment a villanymotor sok napon át.
(#) korni.papp válasza Collector hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Én nem így értettem az egész kérdést.Hanem úgy, hogy Teslának a tesla tekercse.
Szóval nem az építése meg ilyenek, hanem az ő tekercsei stb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) Collector válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Neki tulajdonképpen nem volt semmije, mert minden anyagi támogatást a nagy mágnásoktól kapta (vagyis Westinghouse-tól), meg egyszer le is égett az egész laborja porig, nem hinném, hogy bármi is megmaradt volna, csak a szabadalmak.

értem.....

Egyébként nemsokára elkészül a Skori féle 24V-os Tesla tekercsem. Már csak sf18-as diódára várok, meg még a tekercs sincs kész. :/
(#) Collector hozzászólása Máj 2, 2013 /

Kis játék az SSTC kapacitásokkal:
Bővebben: Link
(#) sastas01 hozzászólása Máj 2, 2013 /

Hali!
A Skori-féle, 12V-os miniteslához elég-e(van-e értelme) 63-as PVC csövön 0,3 mm-es huzalból kb. 930 menet? Illetve, ha így készítem el kb. mekkora szikrára(ívre) számíthatok?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Jó lett,a videó végén nagyon hasonlít a teafőző hangjához..
A multkor elfelejtettem megkérdezni,hogy tudnál-e segíteni nekem.Van egy teflon rudam,amibe lyukat kellene fúrni,de eszterga mindenképpen kellene hozzá.Van De Graffhoz kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

A végén elég fülsértő a hangja. Az érdekesség, hogy folyamatosüzemben nem indul el. Egyelőre most mondjuk nem is fontos, de lehet majd kipróbálok még egy trükköt rá. Mindenesetre nagyon egyszerű felépítésű, egyedüli gond vele, hogy 80V körüli feszültséggel megy, be kéne tennem a 2 darab 40N60-at, hogy mehessen hálózati feszről is. Ha elég sok dolgot kitapasztaltam, jöhet a drsstc.
Mekkora furat kell, milyen hosszon? A szegnyereg sajnos teljesen ki van kopva, fel kéne perselyezni, szóval pontos furatot csak késsel tudnék csinálni.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Máj 7, 2013 /

Üdv!
Végre valahára elindult a Skory-féle 24V-os mini teslám. Több mint egy éve épül... Köszönet mindenkinek a segítségért. Sajnos egyenlőre nincs fotó gépem (pedig ezzel eldicsekednék ).
Azt szeretném kérdezni, hogy a szekunderhez méretezett rezgőkör kondi és induktivitás méretét hogyan tudnám meghatározni? Valamint azt, hogy hogyan lehetne audio jellel vezérelni a szerkezetet?
(#) adat hozzászólása Máj 17, 2013 /

Építettem egy Tesla tekercset és (szerintem) a kondenzátorral kéne valamit csinálni csak azt nem tudom hogy mit....az a gond hogy a tekercs csak kb5 mp- ként ad szikrát...a szikra kb 5 cm es.... A csattogó hang megvan csak az is nagy időközönként.....videó és kép nemsokára lesz
(#) Collector válasza adat hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

A 0373-as képen, az lenne a rezonáns kondi? Az egész felépítéssel gond van, a szekunder a primeren keresztül van leföldelve a sokszorozóhoz? Ezt az egészet szedd szét, és rakd össze normál, klasszikus felépítéssel. A diódának a szerepét sem értem.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
(#) adat válasza Collector hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Sajnálom...Bocs... rossz a rajz :/ itt a jó
És az eredeti terv:
http://madchemist.uw.hu/tesla.htm
Következő: »»   189 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem