Fórum témák
» Több friss téma |
A zéner dioda majdnem ugyanolyan, mint a többi, csak ellenkezö irányban "betörik".
Ezt egy multiméterrel csak akkor láthatod, ha a müszer méröfeszültsége nagyobb, mint a zéner feszültség. Azaz egy 47V-s zéner biztosan nem fogsz tudni igy bemérni. Ellenkezö irányban egy sima dioda a rajta esö "normális" feszültséggel (1-2V közötti).
Hűűű..ilyen még nem volt...
P6KE 200-at,hogy a fenébe lehet kimérni,hogy melyik az A. és K. multira nem reagál.Van rajta (görbe) dióda jelzés meg a két végén más színű a papír(piros-fehér)...na de mégis hogyan kell ezt leellenőrizni?
Ezt a szupresszort multival nem tudod mérni, mert ebben a tokban két szembefordított dióda van
Azt hittem ez unipoláris, az nem azt jelenti,hogy csak egy dióda van bennt?
Hali
Ez egy szupresszor (mint egy zener). Van egyiranyu, es ketiranyu valtozata. Az egyiranyunak elvileg kb dioda karakterisztikaja van, de lehet a nyitofesz magasabb, es a multimeter nem tudja kinyitni. Probald meg 5 voltrol egy soros ellenallassal, es a diodan merj feszt. Az egyik iranyba elvileg ki kellene nyitni, ha unipolaris.
Növelni kellene a vizsgálófeszültséget, és 200V körül meg kellene indulni az áramnak. Az unipolárisok mindkét irányban letörnek, de csak a lavinafeszültségükön+ a másik dióda nyitófeszültsége.
Igen,igazad volt 200V-ig meg se moccant,leválasztó tr. után egyenirányítottam a 230-at úgy mértem ki, most már ezt is tudom.Köszi mindkettőtöknek.
Ha a feszültségjelzés után egy "C" betűt látsz, akkor a biderctional (kétirányú) típus.
sziasztok.
Kis segítséget kérnék abban, hogy szétszedtem a mikrónkat, és amagnetron jó, a többi minden jónak bizonyult(másik mikróba átraktam), csak a dióda nem. Nem tudom miféle dióda lehet ez. Elmentem venni egyet, annyit mondtak, hogy nagyfeszültségű dióda. Nah ez így nem hagy nyugodni. Hogyan tudom ezt a diódát kimérni? Mi egyáltalán a neve ennek? valamiféle szupresszor dióda? a dióda típusa HVR-1X-40B előre is köszönöm.
"Csak" egy nagyfeszültségű dióda. HVR-1X-40B.
Értem köszi. És hogyan tudom kimérni higy jó-e még? mert sima szakadáskeresővel nem lehet, mert nem mutat semmit akárhogyan mérem.
Mivel nyitott állapotban a diódán kb 9 - 10 V esik, ennél nagyobb feszültségről kell hajtani az áramgenerátort. Tehát a diódával sorba kötsz egy 470 ohmos ellenállást, (ez az "áramgenerátor")és 12 V ról (vagy nagyobb feszültségről) megtáplálod. A diódán nyitó irányban mérhetsz 9 - 10 V -ot, záró irányban meg a tápfeszültséget.
Akkumulátoros ledes elemlámpában a kondenzátorral sorbakötött 1N4007-es dióda rövidzárba van, nulla mindehogy mérve. Túlfeszültségtől vagy túláramtól megy rövidzárba?
Igen. Vagy ez vagy az. Bár elemlámpa esetén a túlfeszültséget kizárnám. Annyi elem nem lehet benne.
Nekem lenne pár kérdésem: Mit jelent az a nyitófeszültség? Azt jelenti, hogyha van egy diódám és 800mV a nyitófeszültsége, akkor 800mV alatt nem áramlik át rajta áram? Tranzisztornak is van nyitófeszültsége?
Üdv!
Szia!
Igen, a gyakorlatban azt jelenti, hogy maradva a példánál, a 800mV-os feszültség elérésekor hirtelen elkezd áram folyni rajta. És igen, a tranzisztornak is van ilyen értéke, mert leegyszerűsítve ő is diódákból áll.
Sziasztok!
QX R831, ez van smd diodára irva. Tudnátok segíteni,higy miféle lehet? Egy 4A-es biztosíték mellett van, a bizti folyamatosan elszáll, az a gyanu, hogy a dioda lehet a hibás. Egyébkémt, 9voltos tápegységről működik a panel. Köszönöm!
Mi az hogy gyanús? Mérted? Ha az a bűnös valószínűleg zárlatosnak kell mérned. Ha nem így lenne más hiba van.
Szia! A dióda és biztosíték kombó az polaritás védelem miatt szokott lenni. Ha fordítva adod rá a tápot akkor a dióda vezet és kiüti a biztosítékot.
Mindenkinek jó estét kívánok
Van egy rossz kapcsolóüzemi táp amiben a zéner dióda megsült, mert a multiméter sípol mindkét végén pedig a nyitó feszültség jóval nagyobb. 1 N 5369 B
Szia!
Szomorú történet! Remélem sikerül megtalálni a megsülés okát.
A környékén néhány két darab 680 µF 10v is meg pukkadt és a graetz-híd is sérült és a biztosíték is szét durrant
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
A javíthatóság egy kérdés, a hozzáállás más kérdés.Valami akkor javíthatatlan, ha a hozzávaló alkatrész nem beszerezhető/nem beazonosítható ,de tudom hogy mi a rossz .
A kérdezésed azt sugallja számomra , számodra ez a táp nem javítható. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Üdv.
Ezt a típusú diódát hogy tudom kimérni hogy jó-e?
A multiméter diódavizsgálója az egyik irányba sem mér semmit.
Ez egy túlfeszültség- levezető, ahol két dióda van szembefordítva, ebből az egyik Zener-jellegű. Ha mindkét irányban szakadást mutat, akkor az jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |