Fórum témák
» Több friss téma |
http://bigtanglaser.en.made-in-china.com/product/AqExjkzGqVcR/China...-.html innen gondoltam a 30mW-ot mert ide olyan adattal van leírva.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni hogy melyik lézert érdemes megvásárolni. Házi barkács lézershowba lenne de később ahogy időm és pénztárcám engedi szeretném majd fejleszteni. első második harmadik ez csak akkor jöhet szóba ha a másik 2-t nem találjátok megfelelőnek. A segítséget előre is köszönöm! üdv A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
A második és a harmadik között csak 400Ft külömbség van. Akkor már inkább a harmadik.
Tegnap mikor néztem még 2000 ft volt a különbség (kiírta ft-ba is alá)
A huzamosabb üzemhez kell még valamit kreálni a borda mellé?
Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem 1 w-os zöld lézer modulomnak a tápegysége meghalt, nincs esetleg valakinek eladó tápja, vagy egy olyan szakember, aki meg tudná tekerni a mellékelt képen látható kis trafót. Üdv Ruszika
Ha részletes információt is adnál a tápodról, segitséget is fogsz kapni...
Egyenlőre csak annyit tudok hogy DHOM 40A típusú tápról van szó , mivel a táp még a szerelőnél van, csak nem boldogul vele. Állítólag e képen látható trafó hibás benne.
Meg kell nézni milyen feszültséget ad a táp,mekkora a terhelhetősége,(rá van irva...)ha nem boldogul vele,akkor olyat kell venni.
A meanwell-nek vannak tápjai,szerintem a tiedben is az lesz. Annyit tudok,az 1W-os zöldnek 12V-os 16.7A-es tápja van. Meanwell SP-200-12 DHL-100A a feliratozás a dobozán.
De több és komoly szakmai válaszokat is kaphatsz,ha ebben a topicban kérsz segitséget,mivel kapcsoló üzemű tápról van szó.
Kérd vissza a dobozt és készits pár fotót magáról a táp-egységről,úgy nagyobb a lehetősége,hátha valaki találkozott már vele és javitotta.
Miért van ennyire túlméretezve a táp? 1 wattos zöldhöz 12 V - 16.7 A egy kicsit soknak tűnik. Ha csak 10 % lenne az optikai teljesítmény, akkor ebből visszaszámolva 10 watt, vegyük az áramgenerátor hatásfokát 20 % nak (de ez már nagyon rossz) akkor ez 50 watt tehát 12 V - 4 A bőven elég kéne hogy legyen.
A DPSS zöld hatásfoka a mezei (Nd:YVO4-val)modulok esetében max 20-25%.,ha minden optimális.(ami mint tudjuk nem létezik)
Ez csak a fényteljesitményre,optikai hatásfokra vonatkozik!Semmi köze az elektromos hatásfokhoz,amit próbáltál visszafejtegetni. 1W zöldhöz 5W-os infra dióda kell amit 5A-vel és felette hajtják. Ennek kell egy peltieres hűtés plusz kap még egy peltiert a kristály is. Nem tudom mennyi ampert vesznek fel a peltierek,konstrukció és eszközök részlete,de nekem ugyan ez a felépités (5W dióda + 2 peltier) 10A feletti áramokat sziv el a PS3 tápból átlag! De mértem már 13A-t is bemelegedve;CW üzemben(nem modulálva) Szóval egy 12V@4A-es tápról semmi esetre sem lesz 1W zöld. Tökmindegy hogy a dióda csak 2V-on eszik 5A-t és a táp 12V-os.A fennmaradó feszültséget az áramgenerátor hivatott megenni,ezáltal jól elfűteni.Tehát ha 5A-t adsz a diódára,az a 12V-on is 5A lesz. Szintén ez a helyzet a peltiereknél is. Máris megvan miért kell akkora teljesitményű táp *szerk. :helyesirás és egyéb kiegészitések A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
Nem lehet itt hasznalni stepdown aramgeneratort? Mert akkor nem kellene a felesleget elfuteni.
Miért,a ha 12V-os a bemenő feszülség,de (ha jelen esetben) a dióda működési feszültsége 2V,az is stepdown nem?
Egyetlen megoldás a túlzott melegedés ellen,ha a táp-feszültséget csökkented,de figyelembe kell venni a kapcsoló eszköz letörési feszültségét,a fogyasztón(a lézer diódán) eső feszültséget és egyéb hasonlót,gondolok itt a monitor ellenálláson eső pár száz milli-,esetleg volt-ra. Vagy 10kg-nyi hűtőtömeg-re csavarod a tranzisztort Egyébként én még nem hallottam stepdown áramgenerátorról,csak feszültséggenerátorról,ami itt szóba sem jöhet. Nekem is kicsit problémás ez a melegedés,mert csak 12V áll rendelkezésemre(PS3 tápegysége),de már sok órányi üzemen van túl,gond eddig nem volt.(ez a zöld egy fehér lézer modul összetevője képek: Annyival kiegésziteném előző hozzászólásomat: Ha meg tudod úgy oldani a zöld felépitését,hogy egyetlen TEM cella hűt mindent,akkor egy 50W-os táp elég lehet,mondom lehet.Amennyiben annak kimenőfeszültsége 5V.Tehát 5V@10A-es tápról van szó A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Ha véleményt kérdezel,szerintem az sem biztos hogy azt kapod,amit a képeken látsz.
Természetesen a legolcsóbbat javaslom.
Még így is, hogy értékelni kell az eladókat, átverhetnek?
Mást már vettem ebayről azokkal nem volt gond, de lézert csak itt találtam a tárcámnak elfogadható áron.
Sziasztok!
Megrendelt zöld lézerhez szeretnék csinálni egy feszültség szabályzót sima lm317-tel. A kapcs rajzban 4.7K potméter van, viszont nekem csak 1K és 10K van itthon ami a legközelebb van az értékhez. Szerintetek valamelyiket beépíthetem v. vegyek mindenképp 4.7K-sat? A segítséget előre is köszönöm! üdv
1kohm jó lesz.
Csak azt kell tudni mekkora kimenő feszültséget szeretnél kapni. De vannak kalkulátorok,melyek online azonnal megmondják a helyes értékeket,például : LM317 online kalkulátor A legtöbb pointer 3-4.5V üzemel,egyszerűbb ha egy 7805 IC kimenetére forrasztasz 1-2-3 darab 1n4001 diódát,(nyitóirányban,ha többet akkor sorosan)ezek darabja 0.6V-ot ejt az 5Vból.
Köszönöm a gyors választ.
Erről a lézerről van szó, az adatokból 5V látok h annyi kell neki, de majd ha látom a dobozát azon hátha pontosabban rajta lesz.
Szia!
Megjött a lézerem és kis segítséget szeretnék kérni ne hogy tönkre vágjam. A vezérlő hátuljára az van írva hogy 5-12V. Ide akkor nem igen kell feszültség szabályzó? Bár a hőt nem tudom hogy hogyan adja le. Másik BLQNK az mit jelent?Oda mit kéne kötni? Pár képet teszek róla. A segítséged előre is köszi! üdv
Az 5-12V a ventillátorra vonatkozik (FAN) Az alatta levő kivezetések a zöld lézerre, legalul pedig a vörös lézerre. De a lézerek vonatkozásában a dobozon semmiféle feszültségjelzés nincs. Olvasd el a dokumentációt. De visszalapoztam és megnéztem az ebay leírást, abban 5V-t ad a lézerre.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Köszi a gyors választ. Igen sajnos a lézerre nincs ráírva és papírt nem küldtek mellé csak kábeleket még. Leírásban én is 5V-ot de nem voltam biztos a dolgomban, így inkább hozzáértőktől megkérdeztem. Szerinted sima 7805 tel mehet akkor a tápfesz neki v. érdemesebb valamivel kevesebbel táplálni?
Én nem foglalkozom lézerekkel, de beidézem neked az ebay-ról a specifikációt.
Specification Wavelength : 532nm Optical Power: 40-50mW (808nm500mw LD BUILDING IN) Operating Voltage: 5V Divergence of Beam: <1.2rmad Operating Current: <350mA Operating temperature: 0 - 30 °C Modulation: TTL 0-20kHz Laser Head Dimensions :72m x 35.6mm x11.6mm Beam Characteristics :TEM00 model Spot roundness >90% Innentől már csak azt kel megnézned, hogy a 7805 tud-e 350mA-t biztosítani itt. Természetesen kalkuláld be, hogy a ventillátornak is kell áram.
Köszi a segítséget!
Számítógép tápról kipróbáltam de kicsit fura mert a FAN ra ráadtam 5V-ot és a lézer villant fel ventilátor megse moccant. Utána a BLQNK ra adtam 5V-ot ott meg semmi se történt. Amúgy aki ért hozzá az megtudja mondani hogy a sorokba lévő 4es csatlakozóról milyen vezetékek mehetnek a lézerbe? A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Hali, hogy adtad a BLQNK (ami amúgy valószínű BLANK~kioltás akar lenni) úgy hogy a FAN on közbe rajta volt az 5V?
5-12v ig valószínű azért van mert 5v alatt már kevés a stabil működéshez 12V felett vagy beépített alkatrész nem bírja vagy a melegedés miatt korlátozzák le, de lehet millió egy oka nem ez a lényeg. Az első képen a jobb alsó fehér csati lehet a tápja az egésznek, kétlem hogy le lenne bontva lézerre meg hűtésre, (ez távol keleti cucc "mindent egybe" mottó) tápnak a pc táp nem a leg ideálisabb de szegény ember vízzel főz, lehet használni csak óvatosan. Fehér csati alatt Zöld Blank, Piros Blank, értelem szerűen miután TTL ezért 5V kell ide kötni, valószínű lehet használni a saját tápját addig míg 5V ot használsz tápnak, ha már 6-7-8 akkor külső 5V ot kell oda kötni. A 4 es csati, miután a modulod rendelkezik TEM modullal azaz aktív szabályozott hűtése van, az a 4 vezeték ahhoz tartozik, 2 a TEC modulé 2 meg a hőmérő szenzoré. A venti lehet csak akkor megy ha az aktív hűtés bekapcsol, vagy elér egy bizonyos hőmérsékletet az egész lézermodul. Arra viszont figyelj hogyha 7205 tel szeretnéd használni akkor mindenképp mérd ki a modul áramfelvételét, az addig oké hogy a dióda 350mA van beállítva de a hűtésed lehet felvesz még 1A akkor meg a stabikocka gyorsan eldurran főleg hűtés nélkül, ha pc táppal használod ilyen probléma nincs. Üdv Gábor.
Szia
Egyesével adtam rá, először csak a FAN-ra majd utána csak a Blank-ra. Szerintem csinálok egy feszültség szabályzót lm317-tel az talán többet bír. Most akkor amit a feszültség szabályzóval előállítok 5V-ot azt kell rákötnöm a fehér és a zöld csatira? Bocsánat ha nehezen fogom fel!
Most lehet tényleg félre értjük egymást, nem baj
A fehér csatira állandó tápfeszültséget kell kötnöd, 5 és 12 volt között, miután pc tápot használsz ide kössed az 5v ot. A Blank ra TTL jel megy ami ugyebár négyszögjel 0 vagy 5 volt ot kell ráadni. Ha szerencséd van és még nem halott a lézered akkor valószínű csak akkor fog világítani ha a blank bemeneten a pozitív lábra +5V ot kapcsolsz azaz magas potenciára húzod. Erre a bemenetre csak maximálisan 5V ot kapcsolhatsz, a pc táp 5 voltja tökéletes. üdv.
Köszi így már értem
Viszont amint ráadom az állandó feszt világít függetlenül hogy rajta van e a Blank v. sem. Annyi pozitívum hogy még működik
No ennek örülök hogy megy, az viszont érdekes hogy nem megy a blank része, próbáld meg azt hogy a zöld csatiban a két érintkezőt összeérinted, csavarhúzó darab drót tökmindegy, csak óvatosan nehogy hozzáérjél közben valami máshoz is.
Üdv.
Ha összeérintem elalszik ha szét veszem világít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |