Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   79 / 270
(#) Yowie válasza titilla hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ezt én kétoldalasra tenném
(#) mateatek válasza titilla hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ez a verzió működik. Van pár huzal átkötés, meg kókányság, de megy.
Ha valakinek nem tetszik, áttervezi.
A lényeg, hogy egyszerűen vasalható.
A geotech-es verzió lett átkókányolva. Nincsen benne IC láb közötti átvezetés, meg egyéb, háztájilag nehezebben előállítható rajzolat. Cserébe átkötések.

SMW_v3.lay

(#) wolf92 hozzászólása Ápr 27, 2013 /

Hellótok!
Lenne egy kérdésem hogy ez szerintetek rendes kereső vagy fali kábel kereső???? mert változtattam hogy a Surf PI helyett inkább próbálkozok valami egyszerűbbel..... remélem hogy tudtok segíteni!

femkereso.gif

(#) nemgyuri válasza wolf92 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Szia!
Ha az IC PDF-ét nézed benne van, hogy szénacélt is csak max 3mm-ről fog érzékelni. Fémkeresőbe nem jó!
(#) arion válasza wolf92 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 1 /

Ahonnan a kép származik biztos hogy volt leírás a teljesítményét illetően, de ha mégsem, akkor 3cm az érzékelési távolsága (nem 3mm). El kellene döntened mit szeretnél... használható keresőt, vagy valami ahhoz hasonlót ami pénzt, időt, energiát emészt fel, de gép nem lesz belőle csak csalódás.

Az általad bonyolultnak ítélt Surf Pi, kategóriájában szinte a legegyszerűbb. Ha ez bonyolult neked, akkor inkább vegyél kész gépet. Egy fémkereső nem egy IC-s erősítő amit összedobsz és működik. Oda azért már kell ismeret, műhelyháttér szerszámok, felszerelés. Ráadásul, NEM az elektronika a legbonyolultabb, hanem a jó mechanika és a tekercs. Az elektronikában sokan tudnak segíteni akik megépítették, de hiába építed meg, kell a tekercs és a mechanika. Ha nem tudsz jó mechanikát csinálni, a legjobb elektronika sem ér semmit. Ha ezt a kapcsolást ástad elő, akkor komolyan gondolkodj el az építésen, mert csak csalódás lesz a végeredmény. Meglátásom szerint semennyi ismereted nincs a fémkeresőket illetően, javaslom a szakirodalmak alapos áttanulmányozását.
(#) Ge Lee válasza wolf92 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ezt nem fogod tudni fémkeresésre használni. Vannak viszonylag egyszerű, már 2-3 tranzisztorral működő BFO típusok, de akár adó-vevő (IB) rendszerű is van 1db IC-vel, nézz körül a neten. Utóbbiról valami több oldalas cikk is rémlik az egyik ausztrál folyóiratban (talán silicon chip magazin 2006 de nem biztos). Ezek is pár száz Ft-ból összedobhatók, és az általad csatolt rajzzal ellentétben még használhatók is.
(#) Attilawap hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Sziasztok!
Van ez a Delta Pulse 2 féle PI alapú fémkereső, amihez megvettem az összes alkatrészt, (van kapcsolási rajzom, meg minden) és az egyik IC helyett (nevezetesen LF357) adott az eladó egy LM358-ast. Megnéztem a chip adatlapját, és első ránézésre a lábkiosztás nem megfelelő. Visszamentem reklamálni, azt mondta az eladó, hogy jónak kell lennie, mármint az LM358 helyettesítője az LF357-nek. Ez igaz?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Eleve nem a helyettesítője, ráadásul az egyik szimpla, a másik meg dual, vagyis két műveleti erősítő van benne. Persze hogy más a lábkiosztása.
(#) fastaction válasza wolf92 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Érdemes egyszerűbb kapcsolásokkal kezdeni szerintem is . Nekem nagy segítség volt az Elektronika füzetek első kiadása ( Fémkeresők ) . Abban is találhatóak hasonló kapcsolások is és a lényeg , hogy magyarázatokkal , leírásokkal együtt !
Sok sikert a fémkeresők építéséhez !
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Köszi a választ. Akkor rendelem is az LF357-et
(#) arion válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Félreértesz. Én az adott gépre írtam, hogy AZT tényleg felesleges megépíteni, még ujjgyakorlatnak is gyenge. Voltam kezdő én is a fémkeresők építésében, vagy 10 éve kezdtem foglalkozni ezzel a témakörrel, de.... én nem az építésnek ugrottam neki, hanem az elérhető összes, magyar, német, angol szakirodalomnak. Állítom többet tanultam abból, mint ha nekiálltam volna gyártani a használhatatlan gépeket. Eszméletlen mennyiségű kapcsolási rajzot, építési leírást szedtem össze. A sokféle, különböző működési elvű gép közül választottam ki azt a családot, ami az én lehetőségeimhez, műhelyhátteremhez, tudásomhoz és elvárásomhoz a legmegfelelőbb. 50-60 gépet megépítettem legalább, és ebben jó pár már saját tervezés fejlesztés volt, de.... az első 10-15 gép az bizony még így is a tanulást szolgálta, buktatók trükkök, és a le nem írt "varázslatok" megfejtése. Ezért mondtam az illetőnek, hogy EZT ne építse meg mert felesleges, és először mélyedjen el az irodalmi háttérben. Ha rászánja az időt, sok csalódástól megkíméli magát, és hamar ráébred, a lehetőségei és elvárásai, hol, milyen gépben találkoznak. Nem kell feltétlenül a legbonyolultabb Deltával, vagy TGSL-el kezdeni de egy Surf Pi jó kiindulási pont.
Egyébként leginkább az autó vezetéshez hasonlíthatnám a fémkereső építést is. Ott sem egyből az autóba ülsz és hajrá, hanem először megtanulod az alapokat, és ha minden tiszta, akkor ülsz a volán mögé. Itt sincs ez másként. Először ismerje meg az alapokat, aztán döntse el mit akar majd válassza ki a megfelelő projektet. Azzal egyetértek, hogy ez hobbi fórum, ahol segítünk egymásnak. De ha a legminimálisabb elméleti alapokkal sem rendelkezik, vs, műszere sincs legalább egy DMM akkor ha valami nem működik, még meg sem tudja kérdezni, mivel arról sem lesz fogalma mit kérdezzen. A "miért nem megy" pedig elég tág fogalom. Aztán mi leszünk a hibásak mert nem segítünk. Nem a kedvét akarom elvenni, csak a helyes útra terelgetni. Először tanuljon, aztán építsen.
(#) arion válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ha azt nem kapsz, jó helyette az LF356N is. Működésben nincs különbség köztük. Én használtam már ilyet is, olyat is a Deltában, gyakorlatilag 356 vagy 357 tökmindegy.
(#) Eticsiga válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Én is lfs56-al építettem meg a deltát és tökéletesen működik
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Most nézem, hogy az előbb feltöltött nyákrajz nem jó, mivel azon a 4053 nem használt bemenetei még lónak. A helyes verzió ide került.
A telep lemerülés potit úgy kell beállítani, hogy a telep kb 11.5 voltos állapotában jelezzen, azaz megváltozzon a tónus. Kb 10.6 voltnál teljesen megszűnik a hangjelzés.

SMW_v3.lay

(#) Tomi44 hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok.

A minap találtam egy kapcsolást. Delta pulse nevű detektor, megvan hozzá minden alkatrész nyákterv stb... Kérdés. valaki megépítette már? Érdemes lenne egy ilyet építeni? Ezt tudnám használni a DD fejjel?

Köszi előre is.
(#) Eticsiga válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Hali! megcsináltam mateatek segítségével. Szerintem jó csak lassú, mármint ha gyorsan lóbálod akkor van hogy nem vesz észre dolgokat és nem szelektál. Jó oldala, hogy nagyobb fejjel elég mélyre lát. Sajnos a szelektálás hiánya miatt sokat kell ásni. DD fej tudtommal nem jó hozzá
(#) Tomi44 válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szia.

Köszi a válaszod. A másik amit kinéztem az a Surf PI vagy a Siver Star 1A ezek közt vacilálok. Szerintetek melyik a jobb? Azért akarok DD fejet mert arról van egy pontos leírásom.
(#) Eticsiga válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Ez attól függ mennyire vagy kezdő ha nem nagyon vagy járatos a témába akkor a surf de a deltán több mindent tudsz állítani (szerintem jobb is habár még nem csináltam meg) ha meg a leírás miatt félsz akkor ezt ajánlom neked Bővebben: Link ez megfelel a deltához és a surfhoz is és jóval egyszerűbb minta dd fej, én szkóp nélkül csináltam meg és az 1x1m-es keretből 2m-nél nagyobb távolságot is kiszedtem már
(#) arion válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

A Delta nagyon jó gép, nincs benne buktató, és egyszerű a tekercs elkészítése. DD tekercs az nem hozzávaló!
Egy két dologra kényes. Jó minőségű NYÁK kell hozzá, célszerű 1%-os sorból válogatni az ellenállásokat kivéve azt a 4-et amit jelöl, azt abszolút azonos értékre kell válogatni. Célszerű a kondikat is válogatni, és minden alkatrészt beépítés előtt ellenőrizni. Ha így csinálod és figyelsz a munkádra, elsőre beindul. Többféle méretű tekercscsel használható 25-35-45-55- 1m is lehet.A tekercs átmérőtől függ a kereshető tárgy minimális mérete, valamint a keresési mélység is.
(#) arion válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Az hogy van egy DD fejről pontos leírásod nem jelent semmit. Egy DD fej EGY ADOTT GÉPHEZ készül, és nem univerzális. Csak azzal a géppel fog működni (jól működni) amihez tervezték, mással nem.
(#) arion válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Mint ahogy már írtam is, a fejek nem univerzálisak Ez a Deltára és a Surfre is igaz. Minden gép csak a hozzá megfelelően illesztett fejjel fog jól működni. Példa:
Te az 1x1m-es kerettel valamivel 2 méter feletti távolságot szedtél ki.
A Delta ennél jóval többre képes egy jó fejjel.
Az én deltám 35cm-es fejjel 260cm-t tud! A tesztként hozzá kikísérletezett 25cm-es!!!! fejjel egy 50x50cm-es vaslapot 270cm-ről, egy festékes spray flakont 160cm-ről jelzett. Az érzékelésének a vége kb 350cm volt!! Hozzáteszem ez már a gép instabilitásának határait feszegette. A legjobban bevált nekem a 35cm-es fej. Speciális 1x1m-es tekercsével 5m felett volt a keresési mélysége.!!!
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) Eticsiga válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Hát nekem ez a mélység valamiért elérhetetlen megcsináltam az adott oldal paraméterei alapján az 50cm átmérőjüt és az 1x1m-es tekercset. Szkópom sajnos nincs annyira nem is vagyok otthon a témába ennek is örülök. De hogyan lehet belőle többet kiszedni?

Szkóp nem is kell.
Olvasd el amit írtam az épitésével kapcsolatban.
Semmi trükk nincs benne mindössze gondos munka jó nyák, és válogatott alkatrészek kellenek. Meg persze meg kell csinálni pár próba tekercset mire az igazit megtalálod.

ps: milyen oldalra gondolsz?
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Tudom ez nem a reklám helye, de egy kis támpont a saját oldalamról. Ez az én Deltám, igaz már annyit módosítottam rajta hogy csak részleteiben hasonlít rá.
http://clonepi.uw.hu/seuso1000sp.html
http://clonepi.uw.hu/seuso1000.html

Ez pedig a legutolsó fejlesztésem, nekem Ő a kedvenc. Kicsi, könnyű, kellően érzékeny és pont a mottómat takarja. Kapd fel és menj. Nem kell basztatni, bekapcsolód belövöd az aktuális érzékenységet és mész. Ha találat van eldobod és ásol . ennyi. Igénytelen, strapabíró masina.

http://clonepi.uw.hu/seusogoldsp.html
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
(#) Eticsiga válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Hát akkor sajnos marad a tekergetés vagy nem tudom mi. A nyák nagyon odafigyelve készült semmi alámarás vagy hasonló ahhoz képest hogy vasalt nagyon szép. Az alkatrészek pedig mind ujjonan vásároltak a lomexba. Ez alapján csináltam a tekercseket Bővebben: Link talán az is problémás lehet hogy az icéknek foglalatot tettem? vagy a dobozt is árnyékolni kéne? egy gyors összedobott 30cm-fejjel árnyékolás nélkül a panelba sok zavar között egy nagy fogót 55 cm-ről érezte elég instabil működés mellett

A dobozt nem kell árnyékolni és az IC foglalatok sem okoznak semmilyen gondot. Inkább a jó kábel és csatlakozó hiánya csinál ilyet. Valamint a nem megfelelően kivitelezett mechanika.
Ezek legalább olyan fontosak mint a jó elektronika.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Ezek levegő tesztek. Semmi közük nincsen a valós, földben mért értékekhez.
A PI gép mindenre jelez. A talaj vasoxid tartalmára is. Sajnos, az egyik hiányossága az, hogy ezt nem tudja kiküszöbölni.
A kereső háromféle dologra tud jelezni.
Az egyik az, ami vezeti az áramot, és mágnesezhető.
A másik az az, ami mágnesezhető, de nem vezeti az áramot.
A harmadik az nem mágnesezhető, de vezeti az áramot.
A PI gép sajnos arra is jelez, ami nem vezeti az áramot, és mágnesezhető. (arra is, ami nem vezeti az áramot, és mágnes). Ezeket sajnos nem keressük.
Egyszer megnéznék egy olyan videót, amin az ilyen fullra kihegyezett, levegőben méterekre jelző gépet, a levegőben kattogó hanggal leraknak a földre, és nem üvölt, hanem továbbra is kattog. És a földben is jelez a mély tárgyakra.
Amíg a PI gépekben nincsen talaj kiegyenlítés, addig csak fél gépek. A szelekció másodlagos.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Pont ezért nem a fullra kihegyezett gépet használom. Írtam is hogy ez már az instabilitás határait feszegeti. Ami nekem bevált az a delta a 35 cm-es tekercsével és a saját tervezésű kis gépem, azon 25cm-es tekercs van. Ahhoz például sem a kisebb sem a nagyobb nem jó.

Viszont mind a két gép tudja azt hogy a levegőben beállított gépet leteheted a földre, nem fog jelezni. Egy valamire érzékeny, ha a tekercs a víz alá kerül. Akkor bejelez, de a kiegyenlítő rögtön korrigál is, tehát víz alat is működik. Ha kiemelem a vízből akkor ismét bejelez, amig a korrekció ujra be nem áll. Azután a szárazon ismét tökéletes. Mindenkinek van egy kedvenc modellje, nekem a PI az. Én abból próbáltam a maximumot kihozni, tudva a hiányosságait. A rozsda természetesen mindkét gépnél jelzést eredményez, de ez számomra lényegtelen, mivel amióta keresőzök az 2x fordult elő összesen.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

A vasoxidnál nem a rozsdáról beszéltem. Hanem a talajban mindenhol jelen lévő vasoxidról.
Egy példa: Vegyünk például egy jó erős, "vasas" téglát. A gépünk, a példa jobb érzékelhetősége miatt most legyen kézi hangolású, ne automata. Levegőben hangoljuk ki, kattogósra, majd tegyük a fejre a téglát. A gép bejelez. Kihangoljuk a téglát. Ezután kíváncsi leszek, hogy egy kisbére mit szól a gép. Pedig a tégla is csak föld.
Következő: »»   79 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem