Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hiszem nem lesz jó
Bővebben: Link
Összeraktam ezt a CD4049 alapú függvénygenerátort, az ezermester kapcsolást, egyből működik tökéletesen. Semmi módosítás nem kell. A +6V-ra menő 1K ellenállást ha nem kötöm sehova, a kitöltési tényező 50%. Ha +6V-ra kötöm, 50-80% közöttváltoztatható P2-vel a kitöltési tényező, ha " - " ra kötöm, 20-50% között. Az Elektor kapcs.rajzon kapcsolóval választható hova kötöm ezt az ellenállást, milyen kitöltési tényezőt akarok. Az én CD4049-esem "SGS" gyártmány. Lehet, gyogy ez a titka, elvileg mindegyikkel menni kellene.
Mellékelek szkópábrákat, mivel sokan gondolkodnak a megépítésen, hát ilyen lesz. A színusz kicsit hegyes, P4-el állítható, jobb nem lesz. A négyszög túllövését lehet állítani a 2.7pf módosításával. Szerintem sok mindenre nagyon jól használható, csak a kimenetre kell még legalább áramerősítő fokozat, ez ugyanis nem terhelhető.
Pedig szerintem itt van a kutya elásva. A CMOS kapuk egy része használható analóg üzemben, az úgynevezett UnBuffer-elt típusok, vagyis azok, amelyek kimenete nincsen egy fokozattal még megerősítve. Az egyik ilyen típus a 4069UB, de létezik a 4049-nek is ilyen változata, a 4049UB. Szerintem csak ezzel a változattal lehet háromszögjelet előállítani (integráló erősítőnek használni az invertert).
Elküldöm postán a nálam működő " HCF 4049UBE "-t. Vagy az egészet, de nagyon primitív deszkamodell -még deszkája sincs- sebtében összerakva. Így megtalálható a hiba, erre már én is kíváncsi lennék.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
Kösz!
Így már világos:
Sziasztok.
Összeraktam az enyémet, de be sem rezeg a négyszögrésze. Szinte biztos hogy az ic-nél lesz a probléma. Az én ic-m: HEF4049BP Be kell szereznem egy másik CD4049-et...
Megmértem. Az inverterek jók. Ennek most örülnöm kéne, de nem tudok, mert még mindig nem működik.
Az enyém is ilyen. Már én is gondolkodtam azon, hogy veszek egy másik fajtát.
Ezt fogom tenni. Veszek másik IC-t.
Viszont az elgondolkodtató, hogy ekkora különbségek adódhatnak különböző gyártok "ugyanazon" IC-jei között.
Köszönöm, ez kedves tőled! De nem hinném, hogy ez lenne a legjobb megoldás. Egy nagyon olcsó IC-ről van szó, amit elvileg bárhol lehet kapni, így veszek másik gyártótól származó IC-t.
De azért köszönöm.
Inkább az a valószínű, amit "Peter65" fórumtársunk alább írt. Azaz a CD4049 bufferelt, és nem bufferelt kimenettel is készül. A "4049" szám utáni betűjelzés utal erre.
Ha veszel, lehet, hogy sokadik lesz jó. Elküldeném a működő "HCF4049UBE" ic.-t ingyen postán, nekem soha nem kell. 15 éve fiókban áll. Egyértelműen kiderülne, hogy az ic. vagy nem az ic. okozza. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Valószinűleg nem gyártófüggő, inkább a típusszám utáni jelőlés lehet a lényeg. Tehát 4049UB, vagy 4049UBE lenne a jó, ezt próbáld.
Köszönöm. Kérlek várj még vele, mert ilyen típusút lehet kapni itt Pesten a Lomex-ben is. Veszek egyek, nem nagy összeg. Kevesebbe kerül, mint a posta. Kipróbálom azzal. Ha működik, akkor egyértelmű, hogy az IC típusa meghatározó a kapcsolás működése szempontjából.
Ha nem menne ezzel sem, akkor küldök mail-t az elérhetőségemmel. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Felizgatott a téma. Tegnap jártam a LOMEX-ben egyéb célból, és vettem egy HEF4049BP-t, mert az eladó azt mondta, hogy DIP tokozásban csak ez van.
Nekiugrottam és peterpan kollégánk által belinkelt NYÁK-ot délelőtt megcsináltam, beültettem majd nyaggattam. Az eredmény nem túl biztató. 6V-on semmi, 9V-on sikerült berezgetni, és jött a négyszög meg egy eléggé szőrös háromszög valószínűleg a nagy bemenő impedancia miatt összeszedi a környezeti szemetet. Rendkívül érzékenynek tűnik, minden közelítésre változik a freki és a brumm. Eddig jutottam, mert melóznom is kell.
Nem jó. Deszkamodellként összedrótoztam, egyáltalán nem érzékeny közelítésre, brumm sincs.
Ugyanez van nálam is...ugyanezzel az IC-vel...
Bár semmi szükségem nincs erre a cuccra, de berágtam és rendeltem az e-bay-en egy 5 db-os CD4049UBE-t. Gondolom 2-3 hét múlva megjön, akkor kicserélem és meglátjuk. Kb. 150 Ft-ra jön ki darabja. Ha beválik és még érdekel valakit az keressen meg.
Én ugyanígy tettem ))
Miután sem a HQ-ban, sem a Lomexben, sem a HEStore-ban nem kaptam CD4949UBE-t.. Bár előbb írtad volna
HR Elektronika, RET...
Én ma vettem náluk HCF4049UBE DIP-16-osból 5 db-ot. Azért ennyit, mert így került 63.- Ft-ba darabja. Nem nagy összeg, így inkább megvettem.
Jelentem MŰKÖDIK!!!! Ezzel az IC-vel az eredeti kapcsolás alapján összerakva működik. Na jó egy kicsit kellett csak változtatni rajta joepapa leírása alapján a P2-nél lévő 1k-s ellenállást 3,3 k-ra cserélve és a GND-re kötve a poti közép állásánál 50%-os a négyszög kitöltés. Szóval aki meg akarja építeni akkor figyeljen oda, hogy milyen IC-t tesz bele, mert nagyon nem mindegy.
Őszintén örülök neki. Kemény menet volt.
Akkor szerintem "Peter65" fórumtársunké a helyes megfejtés. Egy ilyen egyszerű áramkör is mekkora nehézséget tud okozni. Újabb tanulsággal lettünk okosabbak.
A jelszinteket a kimeneten mindet maximum állásban mérted? Mert nálam a színusz és háromszög jóval nagyobb csúcstól csúcsig.
A kimeneti részt nem raktam össze. Anélkül ellenőriztem, hogy egyáltalán működik-e.
Én is kicseréltem a tokot és lőn csoda: nálam is működés van.
Sziasztok szeretnék kérni egy kis segítséget az Elektoros függvénygenerátorral kapcsolatban, egy mondatot nem tudok értelmezni, kérlek titeket mondjátok meg mire akarta evvel felhívni a figyelmet a szerző?
Idézem: Aki használható kapacitásmérési lehetőséggel rendelkezik, az a C4...C7 kondenzátorokat kimérheti. Fontos a dekadikus fokozatok pontossága. A tűrésük elvileg nem számítanak amennyiben egymással megegyeznek. Ha például mind a négy kondenzátor értéke körülbelül 10%-kal pluszos, akkor a hiba valamennyi tartományra nézve együttesen kiegyenlíthető. Végül is, mit akar mondani, hogy a megadott értékek minél pontosabbak legyenek pl: a 100nF legyen 100nF? Köszönöm. Lajos
Szia!
Nem tudom melyik ez az Elektoros fg. Viszont az általad leírtakból az vélelmezhető, hogy négy dekádban fogja át a frekvencia tartományt a szerkezet. Vélhetően a C4....C7 kondenzátorok kapcsolgatásával (kiválasztásával). Azt mondja a szerző, hogy nem az a fontos, hogy a kondenzátorok abszolut értékpontosak legyenek, hanem az, hogy ha eltérnek a névleges értéktől, akkor lehetőleg mindegyik ugyanakkora százalékkal térjen el (természetesen azonos irányba).
Ha nincs kapacitásmérő, kondik próba-beiktatásával, és a kapott frekvencia mérésével is megkereshető a megfelelő példány. Minél kisebb, és egyforma hőfoktényezőjűek legyenek.
Sziasztok.
Netán az 1977.októberi számban levőt csinálod? XR 2206-al?
Jó estét!
Az 1993/2-ből csinálom, terveztem hozzá egy új nyákit is. Csak azt nem értem, hogy ha egyszerre csak egy kondenzátort kapcsol az áramkörbe, akkor miért kell azonos eltérésűeknek lenniük a kondiknak, még ha párhuzamosan kapcsolná akkor érteném, de így nem tudom miért kell erre figyelni?Ha lehet valaki ezt elmagyarázná hálás lennék érte. Köszönöm. Lajos |
Bejelentkezés
Hirdetés |