Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   453 / 728
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Udv! Modositani mar nem tudtam, meg egy hangszorot tudok mutatni ami lehet hogy epp befer a keretbe de arrol pedig semmi informacio nincs.De azert megmutatom es szerintem a kep is csak illusztracio nem igy nez ki eloben. Errol lenne szo.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Valaki tud akkor valami véleményt mondani?
(#) ptesza válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Lehet,hogy nem ismerik. Ha jól tudod illeszteni a meglévő rendszerbe mechanikusan és elektromosan is ,akkor nézegesd jól meg , kóstoljad meg , hasonlítsad össze a többi eddig ismert típussal. Ha van javítókészlet akkor azt viszont meg tudod nézni, és sok következtetést le tud vonni az aki már többfajtát látott már szétszedve. Legjobb lenne a hangját hallani abban a tölcsérben amiben majd szólni fog. Ezt személyesen vedd ne online.
(#) Buvarruha válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Sajnos személyes tapasztalat részemről nincs, de azt már megtanultam, hogy az ilyen driverek csakis a meglévő tölcsér mellett értékelhetők, azt pedig neked kell kiválasztanod. Ha van hozzá gyári ajánlást, használd, ha nincs, akkor lutri.
(#) Hangszoro2000 válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Kb. 200-250 liter és 35-40Hz közötti hangolás, jól merevítve. Cső nem kell, elég 2*100-120mm átmérőjű, vagy megegyező felületű kivágás a dupla (36mm) előlapon. Csillapítóanyagra is szükség lesz.
Az autós mélyek nem erre valók, még halkabbak, mint az a SAL.
(#) Davidd válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Ez amit leirtal, adatok szerint a garry thunder lada adataival egyezik, 210liter belso terfogat, meg alul kijovetel. Ez a ket lada nagyon nem konnyiti meg a valasztasom, mert mas aztmondja probaja alapjan hogy a hogscoopal is jo melyre lement es nagyon dubogott, ugyanazt a salt kiprobalta planarwavehorn ba roszvolt, meg kiprobalta garry thunder ladaban, aztmondta meretehez kepest szepen szolt. De a valaki szerint a hogscoop szolt a legjobban. Ez nagyon aggaszt igy hogy mek ladat valasszam. Megkelene hallgassam mind a 2-ot de nincs seholse lehetosegem ra.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
De lemennek 30Hz-ig, és a referencia érzékenység nem minden. Mivel ez a sal már meg sem képes szólalni alacsony tartományban, effektíve még mindíg hangosabb egy autós, mint ez. Ráadásul azok olcsók és ép méretű dobozba lehet használni őket, kb. 4 db. belemenne a 200L-es ládába, ami igen erősen leszólná ezt az egy hangszórót, emellett őrületes alsó határfrekvenciával és még 4 is olcsóbb lenne, mint ebből egy.
(#) Hangszoro2000 válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 28, 2013 1 / 1
 
Mondani könnyű.
A garry doboz neten megtalálható változata nem jó, keresztmerevítések kellenek, és sűrűbben, a nagyobb anyagvastagság sem árt, legalább az előlapon, azzal megúszható a reflexcső.
A tölcséres hangosabb lesz, de csak néhány frekvencián. "Dübögni" biztosan jobban fog.
Körülbelül így lehet érzékeltetni a különbséget (biztosan nem ilyen lesz, mert a hangszóró nem olyan, mint az adatai):
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) andras99 hozzászólása Ápr 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Hoztak hozzám javításra egy Tonsil hangsugárzót, mondván nem szól jól. A magas mindkettőben halott. Amit tudok róla:
- magas: GDW 9/15/5 15W
- közép: GDM 12/60/2 60W
- mély: 2db GD 20/20/1 20W
A magasról mellékelek adatlapot. Érdemes javítani vagy vegyek bele másikat? (nem tudom kapható-e még)
Képeket mellékelek. (nem én készítettem)
(#) Davidd válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Alapbol ha csinaltam volna garryt 22-es anyagbol lett volna. Igen csak a hog mellet maradok, van egy masik hangszoro, amin mar 150 oz magnes van, de egy epkezlab adat sincs rola. Allitolag 800w o lenne az beszeltem ma valakivel akinek hogban duborgott a sal, o megvolt vele elegedve. O kemptonnal ka 2000 hajtotta hidba 2 salt parhuzamosan, aztmondja eleg nagyot szolt. Szerinted a sal pa50100 vagy amit most linkeltem.
(#) Hangszoro2000 válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Hasonló lehet. A nagyobb tömegű mágnes nem biztos, hogy erősebb is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) Hangszoro2000 válasza andras99 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
A lengyel tonsil nem gyárt év eleje óta, valami átadás volt november közepén, új tulajdonosokkal. A hangszóró megjavítható, de egyszerűbb és érdemesebb cserélni egy hasonló méretűre. Mekkora kivágást kell lefedni?
(#) Davidd válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Igy ranezesre mek hangszorot ajanlod inkabb, az alien mar csak a membran miatt jobban tetszik,hogy fekete, vaskosabbnak is tunik, es ugytunik hogy nagyobb xmaxja is van.
(#) Kovidivi válasza andras99 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
Szia!
Nekem pont ugyanilyenem van. Én vettem bele HG2.5-öt, szebben szól, mint új korában, persze csak füllel "mérve".
(#) Orbán József hozzászólása Máj 7, 2013 /
 
Üdv! A gyakorló építők véleményét szeretném. Van egy kisebb műhelyem, ahol majd szándékozom munka közben a csöves SE-t, pontosabban segítségével zenét hallgatni. Arra gondoltam, hogy vágatok MDF-ből 1x1x1m-es 3szöget és a sarokba beszerelném és ezen lennének a hangszórók. A Pacsirta rádió papír szélessávú és a magas lenne a hangadó. Nagyon nem cifráznám, egy 10 µF-al leválasztom a magasat és a többi megy a szélessávúra. A meghajtás a szerény 2x 5-8W, de gyakorlatilag ott vagyok 1.5m távolságra és a munkámmal nem zajongok.
Készített valaki ilyen sarokhangdobozt? Gyakorlatilag az épület sarka a beltere a "doboznak".
(#) ptesza válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Szerintem olyan mélykiemelése lesz ,hogy nem lehet hallani a közép és magas tartományt. De próba szerencse. A 10 µF sok lesz elég a fele is kb.
(#) Orbán József válasza ptesza hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Közben módosult a méret, ajánlott a 60 felül és lefele 80 körül. Így a helyiség középmagasságába irányul a hangorkán.
(#) Hangszoro2000 válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 8, 2013 /
 
Lehet, hogy ehhez hasonló módon kellene gondolkodni:
http://retronom.hu/index.php?q=node/31912

Mélykiemelés miatt nem kell aggódni, eredetileg is volt, főleg a kimenőtrafó okozta, most is lesz, de az előlap mérete tovább is csökkenthető, és csillapítóanyag is van a világon...

A hangszórók egyébként sem nagy minőségi célokkal készültek. A papírszélű mélyközép gyenge mágnesű, freeair paraméterekkel. 70-80Hz-en rezonál főleg ezen a frekvencián jelentkezik a nagy kiemelés, 3kHz-en elnémul, a magassugárzó papírtölcsér viszont csak 7-8kHz-en kezd szólni. Közötte nagy lyuk lenne, ha nem szólna mellette még a kis 10 centis igazi szélessávú hangszóró, a felépítése és a 4 ohmos névleges impedancia miatt maradhat az eredeti 10µF-os szűrőkondenzátor érték. Viszont ezt a két hangszórót a gyári állapotában tilos légmentesen zárt dobozba szerelni, csak a rádióhoz hasonló megoldás a helyes.

Ui: Az igazi magas a két kondenzátorhangszóró lenne, ha lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) Orbán József válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /
 
Igen, a kedves mentorom is a nyitott hátulja címmel ajánlotta a megépítést. A falra szerelt lap semmiképp nem okoz légrugót, de nem is megy 5W-nál több rájuk.
Ha lesz mélykiemelés, az csak hasznos lehetne, mert ezek a hangszórók semmiképp a mélyeikkel tüntettek...
Egy kondihangszótóm az van, nemrég világosítottak fel, hogy az miért is nem szól csak úgy natúr.
Azért nem akarom túllőni a célverebet, remélhetőleg izgalmasan fog szólni így is a 2-ő.
(#) DJ Tacki hozzászólása Máj 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Nekem egy elméletibb kérdésem lenne, mégpedig hogy több, kisebb méretű (felületű) hangszóróval elérhető-e ugyanaz a "hatás" (például mélyátvitel), mint egy, nagyobb méretűvel (felületűvel)? Tehát csak a sugárzórész felülete számít, vagy van egyéb paraméter is? (Például hogy a kisebb hangszórók egyenként nem tudnak olyan mélyre menni, stb...).
Igazából a konkrét "feladat" egy mélyláda építése lenne bontott (kisméretű) hangszórókból, és ennek érdekelne a megvalósíthatósága.

A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Szabi1 hozzászólása Máj 9, 2013 /
 
Létezik hogy ha a topládámban 109 dB/w os driver van, kb 96 dB/w os közép (ismeretlen elég jó érzékenységűnek tűnik, 96dB/w nak vettem eredeti PROEL smart 153p ből van, 16 ohm ) és egy 98db/w os woofer van, akkor 109.5 dB/w al kell kalkuláljak hangnyomást? Spl addidion-t használtam.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) ptesza válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Óriási tévedések vannak. 98 dB érzékenységű mélyhangszórót megnézném. Főleg a szub tartományban. Ami az adatlapon van megadva az egy átlagérzékenység. Ha van az átvitelben egy 10-12 dB magas púp az is beleszámít. Célszerű megnézni a hangszóró adatlapján az átviteli görbét , és abban a tartományban leolvasni ahol az szólni fog. Gyakorlatilag talán 94-95 dB ről beszélünk. Egy normális hangdobozban minden hangszóró azonos hangerővel kell szóljon . Azaz kb 94 dB az érzékenység.

Az igazi jó szubhangszórók érzékenysége 90-92 dB között van. Az egy olyan határ ahol az elvárt mélytartomány és az érzékenység egyensúlyban van. Nagyobb hangnyomást a hangszórók többszörzésével lehet elérni.
(#) ptesza válasza DJ Tacki hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Milyen hangszóró , és hany darab? Minden eset egyedi.

(#) DJ Tacki válasza ptesza hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Alapvetően TV hangszórók, és mindenféle Kb 10-12 db van belőlük. Igazából másra nem tudom használni, így méret nem lényeges első körben, csak itthonra lenne. Azt tudom hogy önmagában (majdnem) minden dobozban alkalmatlan a feladatra, ezért kérdezem hogy ha többet tennék a dobozba, akkor ez segítene-e például abban, hogy mélyebb frekvenciára menjen le, mint egyetlen hangszóró esetében. Nem tudom érthető-e mire szeretnék kilyukadni
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) bajtaig válasza ptesza hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Mindjárt más lesz ennek a kappának a frekiátvitele, mihelyt bekerül egy nettó 90 literes kellően merevített dobozba, melybe egy legalább 250 cm2 területű, és 225 mm hosszú, csövet is rakunk.
50 Hz-re hangolva az F3 47 Hz-re esik, 68 Hz-nél lesz 1 dB-nyi kiemelés, 500 W-tal hajtva 123 dB átlag hangnyomás várható, és éppen eléri az Xmax-ot. SPL= 97 dB 1W/1m.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) Szabi1 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
És a teljes hang(fal)sugárzó hangnyomásgörbéjét ki lehetne mérni számítógéppel? Elvileg kell egy 1W RMS-t pumpáló erősítő, egy mikrofon meg egy szoftwer ami létrehozná a szinuszjelet, és olvasná a mikrofont, láttam már ilyen szoftwereket valaki próbálta? Működőképes?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
(#) ptesza válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Azt nem mondtam ,hogy rossz ez a hangszóró.

Kappa..pdf
    
(#) ptesza válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Ha csak a mély tartományra vagy kíváncsi akkor nem kell mérned. A szimulátor által kiadott görbe 300 Hz-ig bezáróan fedi a valós mérést. A mély tartomány korrekt mérése amúgy sem lehetséges otthon a reflexiók miatt , esetleg ha kiviszed szabadba ahol a közelben semmi nincs. Bevett és elfogadott szokás , hogy a teljes görbét úgy ollózzák össze hogy a 300 Hz feletti részt mérik , alatta egy szimulátor által kiadott görbét ollóznak össze. Most hírtelen nincs ilyen mérésem mentve de majd keresek egyet estére a neten.
(#) Hangszoro2000 válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 10, 2013 / 1
 
Aztán amikor kikerül mondjuk szabadtérbe, megint megváltozik. Legalább 5-6dB-t esik mélytartományban ahhoz képest, amit a modellezés mutatott a programban. Ugyanis azok a diagramok nem a hangszóró+doboz valós viselkedését mutatják minden körülmények között, csak a féltérben várhatót.
Viszont nem ezt fogod hallani. Bárhol is legyen a hangsugárzó, szobában, vagy szabadtéren, a pontos átvitel csak akusztikus méréssel állapítható meg, összevágással nem.

Az adatlapokon nagy felületű lapban érvényes értékek vannak feltüntetve, ebből kiindulva a legközelebb akkor jutsz, ha néhányszáz Hz-nél elvágod a diagramot, és az adott frekvencián mért érzékenységhez igazítva hozzátoldod azt, amit a modellezőprogram mutat. Ebben viszont nincsenek benne a környezet hatásai, amik sokszor a legnagyobb változásokat okozzák.

Az Eminence hangszóróknál tényleg eltúlzottak az érzékenység adatok, általában 1-2-3dB-lel kevesebb szokott lenni, mint amit ráírnak. De még akkor is marad belőle elég. Nem lesz alacsony az érték.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
Következő: »»   453 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem