Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Már vagy 4 éve csakis fotózom a nyákokat és elég nagy sikerélményeim voltak. A HGLI lámpám (125W) viszont most feladta a szolgálatot (enyhe mechanikai ütést kapott) ![]() Szóval az a kérdésem, hogy Ti milyen UV fényforrással világítjátok meg a Nyákokat (HMLI,HGLI,HPLN,stb). Kösszencs!
Hello!
Én egy jópár éves 500W-os Medicor kvarclámpát használok (lényegében HGLI ![]() Szerintem a HGLI lámpák tökéletesen megfelelnek a fotózáshoz... Üdv.:Kaninjo
Köszi Kaninjo!
Úgy döntöttem, hogy egymástól 100cm-re rakok 2-2 125W-os HGLI lámpát -közé megy a nyák...- és így nem kell majd kínlódnom a kétoldalasokkal sem. További jó építgetést neked!
Sima UV ledekkel nem lehetne megvilagitani a nyakot.Azert gondoltam mert az olyan egyszeru lenne,bar nem tul olcso ahogy a ledek arat neztem.Vagy nagyon keves lenne mondjuk 10 darab 500 mcd led ?
Hát az nagyon kevés lenne neki szerintem. A kevesebbnél is kevesebb. Annál talán még egy normál izzó is többet ér
![]()
Sztem meg az nem nekünk való UV tartományba esik...
Ja egyébként a haveromnál láttam egy pásztázót, (Discoknál nyomja az ufoköröket az égre
![]() Az fossa az UV-t, én most a 250W-os kistesójával kenem a nyákokat. Szerintetek lenne olyan film ami azt kibírná...? Mondjuk úgy sem veszek, mert nincs ilyesmire 60000.-ft-om... Csak úgy megemlítettem... Jól néznénk ki, hogy megyünk a disco-ba és addig megvilágítjuk a nyákot, míg dancelünk egyet... ![]()
Sziasztok!
Nekem van egy germicid lámpám, amit egy konyhai elszívóból szedtem ki. Olyan mint egy fénycső, csak kvarcból van, és nincs fénypor. Látod a kisülést. Működés közben iszonyat erősen gyártja az ózont, és azt alig lehet kiszellőztetni. Büdös, és szerintem mérgező is. UV tartalma _igen_ _nagyon_ magas. Annyira, hogy néhány perces belenézéstől is lekapta a szaruhártyámat. Azóta úgy használom, hogy a szobánkívülről kapcsolom be. Szerintem annyira messze van az UV spektruma, hogy még az üveglapon sem megy át a fénye. Tapasztalat: TN 120 lakk, ami vagy már 5 éves, igen szarul reagál rá. Nem tudom, hogy a lakk hibája-e, vagy az üveg szűrő hatásáé. Vettem újat. Megnézem, mennyire reagál. Üdv, Martin
Nekem is ez vált be a legjobban-asszem120W HGLI letört búrával.Kb...hát igen, kb. 1983 óta fotózom ilyennel a nyákokat. Az égő nagyon sokáig bírja.
Érdemes, ha van rá lehetőség,valamilyen szekrény félében üzemeltetni(érintésvédelem, szem védelme) és le is lehet tőle barnulni ![]()
Itthon evekig higanygoz lampaval fotoztam, persze kulso bura nelkul. 10-15cm-rol igen melegiti az uveget, filmet es a panelt is.
Probaltam 12V-os neon atalakitoval is, de csak az iv latszik benne, de nem hajlando elegendo UV-t szolgaltatni. A cegben pedig Conradban is megveheto fem "koffer" van felcsavarozva egy fa kisszekrenybe fejjel lefele. A "koffer" idozitoje ki van vezetve es mar 6-7 eve jol mukodik - csovek nem voltak meg csereleve.
Hello!
Próbálkozott már valaki nyák-ot fotózni nagy teljesítményű UV LED-el? Egyáltalán az 1-2W-nyi teljesítményével lehetne-e fotózni vagy sem...
Hello!
Szóval ha belegondolsz, hogy egy higanygőz lámpából 250W-os kell, akkor egy UV-ból is minimum kell vagy 100W. De én ebben nem vagyok túl kompetens, mert nem nagyon használtam ilyet. Azt tudom, hogy pl. a Conrad-os levilágítógépben 2 UV-fénycső van; nem tudom mekkorák, de minimum 30W-osak lehetnek, tehat az is 2x30W, azaz 60W...szóval nagyon sok LED kellene, arról nem is beszélve, hogy a LED-nek egyfajta szúrófénye van, tehát az egészet ki kellene foncsorozni, így csökenne a hasznos teljesítmény... ...de ahogy gondolod...a fény az ugyanaz, de időben és pénzben nagyon sok lenne...
Elvileg egy germicid cső a leghatékonyabb. De abból sem kell szerintem 6-8W-nál több, mivel nagyon erős UV sugárzást bocsájt ki. A higyanygőz és kvarclámpák a teljesítményük nagy részét hővé alakítják. Mivel a LED hideg fényforrás, ezért gondoltam, hogy talán lehetséges azzal is fotózni. A mellékelt PDF az általam beszerezhető LED adatlapja. A leírás végén figyelmeztetnek, hogy használat közben védeni kell a szemet és a szabad bőrfelületeket. Nekem mondjuk nem olyan fontos a gyors levilágítás. Megelégednék kb. 5 percel is...
Én továbbra is maradok a napfénynél. Ingyen van és a leggyorsabb!
Pár négyzetcentis panel esetén talán eredményes is lehet
![]()
Ez igaz! De ilyen vacak időben is működik a dolog? És általában mennyi idő szokott lenni a fotózás így napenergiával?
Hol és mennyiért tudod ezt beszerezni?
Szerintem meg lehetne próbálni levilágítani pár darab LED-del egy kis próba NYÁK-ot.
Persze ha esik az eső és viharfelhők vannak az égen, nem működik a dolog. Téli napos időben 2-3 perc alatt megvan. Nyáron borús időben se kell több.
Na jah! Azt gondoltam, hogy esős időben nem megy. De ha ilyenkor napsütésben 2-3 perc az nagyon jó! Valószínű egy darabig én is így fogom csinálni. De a LED-es dolgot is ki fogom próbálni (hátha!). Aztán összedobok egy levilágító szerkentyűt germicid csővel (vagy LED-el, ha működik!).
Ez a LED-es dolog most engem is megfogott, csak kérdés, mennyiből jön ki egy olyan LED-es levilágító, ami kb. egy 10*20cm-es felületet egyenletesen lefed.
Hát ez az! Az adatlap szerint 160°-os a sugárzási szög, ami elég nagy; ezért elég valószínű, hogy szórt fénnyel sugároz. Én egyenlöre rendelek kettőt. Atzán majd meglátjuk. Csak legyen rá időm összerakni.
Szerintem ennyi erővel akár a Conrad-os levilágító izzó is jó. Nekem az volt, csak sajna túlmelegedett és elpattant az izzószál.
![]() 3mm vastag üveg- vagy plexilap nyeli el jobban az UV-sugárzást?
A Conrad elmehet a .....
![]() Drága!!! Az az izzó a 300 óra üzemórájával meg nem valami kifizetődő. Ahhoz képest, hogy egy sima izzó akárhány száz Wattos is legyen, 1000-2000 óra üzemidőt kibír. Szerintem a plexi jobb, mint az üveg, de lényegében nincs sok különbség. Kivéve, ha az az üveg kvarcüveg. A lényeg, hogy ne legyen semmi színe.
A Conrad-os izzót én is használtam. 3-szor cserélték ki, mert hamar kiégett, aztán megunták és visszaadták a pénzt
![]()
Pénzvizsgáló milyen erre a célra? Abban elvileg UV-fénycső van. Nem is drága, és egy NYÁK-lap pont befér alá.
Hali!
A fény energiája a frekvenciától függ. E=h*f, ha minden igaz. Ez azt jelenti, hogy egy folyamat lezajlása csak a fény frekvenciájától függ. Jelen esetben a lakkban bekövetkező változásra gondolok. Ezért elvileg lehet UV-LED-del is fotózni. Nyilvánvaló, minél nagyobb a fény intenzitása, annál gyorsabban zajlik le a lakkban a kémiai változás. A gyakorlatban szerintem nem éri meg LED-et használni. Adott felület lefedéséhez sok LED-re lenne szükség szerintem.
A pénzvizsgáló nem nagyon haszálható, mivel az általa kibocsájtott fény hullámhossza kívül esik a fotolakk érzékenységi skáláján. De ha mondjuk kicseréled egy ugyanakkora Germicid csőre, akkor azzal már lehet dolgozni; csak kell valami szerkezetet kitalálni, amivel le lehet zárni, mert a germicid cső nagyon veszélyes. Sokkal veszélyesebb, mint akármelyik higanygőz vagy kvarclámpa!!!
Az üveg jobban elnyeli az UV-sugárzást és ez a levilágítási időben jelentkezik (hosszab lesz), tehát a plexi jobb erre a célra!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |