Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1989 / 4004
(#) marone hozzászólása Máj 12, 2013 /

Helló !
12V egyenfeszültségből lehet többszáz voltot csinálni ? Valami felszorzó IC vagy ilyesmi..
Tud valaki ilyesmiről ?
Kösz !
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Lehetni éppen lehet, bár ilyen "felszorzó IC" -ről nem tudok.
De ha csinálsz 12 V ból egy megfelelő teljesítményű oszcillátort, (az egyenfeszültséget átalakítod váltakozó feszültséggé) akkor ennek kimenetén levő transzformátorról (bizonyos határok között) olyan feszültséget vehetsz le, amilyet csak akarsz. Ha a váltakozó feszültséget egyenirányítod, akkor egyenfeszültséget is. Keress ilyeneket, hogy inverter, konverter, transzverter.. De a fórumon is van pl. DC/DC konverter.
(#) etm hozzászólása Máj 12, 2013 /

Hello! Tudjna-e valaki segíteni abban hogy a TINA-ban hogy tudom megnézni pl.a feszültség késését az áramhoz képest ugyanazon a ponton?Köszi
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Kösz !
Itt van valami ami 400 V -ot csinál 9 V-ból. De hogy ez milyen IC vagy micsoda ??
A FET az 2N90 , ai IC -n csak annyi van hogy 555 .
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Valami timer, Google.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Igen, a 2. képen látható a megoldás. Az oszcillátor egy LM555 IC -ből készült astabil multivibrátor kapcsolgatja a FET -et. A FET. mint egy teljesítmény kapcsoló, és a 470 mH induktivitás egy step up konvertert alkot, melynek kimenetét egyenirányítva, szűrve jutsz a 400 V körüli egyenfeszhez.
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

A világ egyik legismertebb IC-je az NE555. Külön topikja van.
(#) marone válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Messze lakom a főúttól.
Amúgy , kösz !

És ha az induktivitás nagyságát csökkentem / növelem, akkor úgy változik a kimenő feszültség ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Máj 12, 2013 / 1

Ha átnézel a DC/DC konverter topikba, akkor ott is találhatsz megoldásokat, de pl. léteznek kifejezetten kapcsoló üzemű tápokba való integrált áramkörök, amik hasonló elven működnek. Ezek adatlapjain, felhasználási példáiban találhatsz méretezési megoldásokat, amik segítségével elkészítheted az általad kívánt paraméterekkel a konverteredet. Ilyen IC -t találhatsz a HEStore választékában is.
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy az alábbi tapskapcsolónál(Bővebben: Link)minek kéne az értékét változtatnom , hogy érzékenyebb legyen a tapsolásra?
(#) golem hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok!
Van a képen látható akkuból nekem egy csak az 4 voltos kiszáradt hatot mert nem veszi a töltést.
az a kérdésem hogy annyi desztillált vizet öntenék bele amennyit a vatta fel szív.

20130512.jpg

(#) peter1995 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok. Egy 22cm2 vaskeresztmetszetű trafó kb milyen teljesítmény tudhat?

Vagy tudnátok ajánlani egy topikot, ahol ezt kikérdezhetem, mert közvetlenül ilyen témát nem találtam...
(#) etm hozzászólása Máj 12, 2013 /

Hello! Az a kérdésem,hogy az UC 3842-es IC-nek hány Volt feszültség a tápja?
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

11V és 30V között lehet a működési feszültsége.

A 2N90 MOSFET -et cserélhetem egy hasonló tulajdonságúra, ha pont ilyenem nincs ?
(#) yamahadt hozzászólása Máj 12, 2013 /

Hellótok!
A tervem a következő lenne:
30 db vagy 50 db 20mA es 3,6 voltos ledet szeretnék 5 volt al egyszerre kapcsolgatni(avr el valójában) ehez találtam is egy hasonló cikket itt a hobbielektronikán:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/led-es_stroboszkop.html

Össze is raktam gyors ezt a kapcsolást proteus ba és azon gondolkoztam hogy ha 500mA t bír a tranzisztor akkor miért 3*4 es blokkokra bontotta a készítő az áramkört? Ez lenne az első kérdésem hogy ha minimalizálni szeretnénk a tranzisztorok számát akkor azt mennyire lehetne megtenni ugyan ezzel a tranzisztor típussal?

A másik kérdésem ami a fontosabb hogy amikor elkezdtem kísérletezgetni 1 tranzisztorral meg a ledekkel észre vettem hogy a tranzisztoron valahogy eltűnik pár volt feszültség és érdekes adatok keletkeznek. Erre rákerestem és találtam olyat hogy maradékáram, amit nem pontosan értek hogy mi is lehet vagy hogy összefüggésbe lehet e az én feszültségveszteségemmel?
Minnél több fogyasztót kötök rá annál több feszültség "tűnik el". Csatoltam 2 képet is az áramkörről: az egyiken az szerepel ha beveszem a kapcsolásba tranzisztort a másikon meg az amikor kihagyom. Tehát a kérdés: Hova tűnik az a faszültség? Mi okozza a feszültségesést? hogyan lehetne elkerülni?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) dravecz hozzászólása Máj 12, 2013 /

Tiszteletem!
Egy asztali számítógépen az USB kimeneten az 5Voltos részt hány Amperrel terhelhetem?
350-400W-s a tápegység.
Köszi.
(#) Davidd válasza dravecz hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Üdv! Az usb kimeneten lévő áramerősség nem a táptól függ a legjobban, hanem az alaplap amennyit megenged, de általában a legnagyobb terhelés is maximum 500mA megengedett, és annyit is biztosít az alaplap.Bocs ha kicsit érthetetlenül írtam le.
(#) gkari válasza golem hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

A kérdésed tele van helyesírási hibával, amik jórészt értelemzavarók is. Miféle akku az, tipus, fajta, stb?
(#) gkari válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Ha pl. hálózati trafó az, és egyszerű sziliciumos a vas, akkor cca. max. 150VA, de ha más a vas, más a frekvencia(pl. kimenőtrafó), akkor mások a határadatok. Több topic van ezekre, használd a keresőt!
(#) golem válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Bocsi a helyes írási hibáért.
Ez egy fejlámpába való akkumulátor 4V 1000mA
(#) bigdaddy válasza yamahadt hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

A tranzisztor bázisosztó ellenállás értékei miatt "tűnik el a feszültség" . Ha több LED - et akarsz ráakasztani a tranzisztorra csökkentsd az R2 ellenállás értékét.
(#) peter1995 válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Akkora böhöm vacak és csak 150w-ot tudna?... Igen kifelejtettem hálózati trafó. Kerestem topikot, de ami pont erre illik nem találtam. Toroid trafóhpz találtam topikot de az más tészta.
(#) gkari válasza golem hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

OK, de milyen fajta(ólom, ólom zselé, lúgos, NiCd, NiMh, Li, LiPo....)?
(#) yamahadt válasza bigdaddy hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Lecsökkentettem 180R re és így a 14,9 helyett 15,3 at mutat a fesz mérő (ha kikötöm az ellenállást szintúgy )
(#) dravecz válasza Davidd hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Davidd!Érthető volt. Köszi a választ.
(#) bigdaddy válasza yamahadt hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Melyik ellenállásra gondolsz?
(#) proli007 válasza yamahadt hozzászólására (») Máj 12, 2013 / 1

Hello! Ezt és a környezetét talán olvasd el. üdv!
(#) yamahadt válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

köszönöm szépen sokat segített!
Következő: »»   1989 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem