Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Ezt egy kicsit fejtsd ki bővebben.
Szia!
Egyutas és kétutas egyenirányító felhasználásával szeretnék egy ilyen hullámalakot megvalósítani. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Nem sok esélyt gondolok, mert ha ez zselés ólomakku, akkor a kiszáradás biztosan szulfátosodást okozott, de ha van rajta valami nyílás, próbáld meg kevés desztvízzel-aztán kíméletes töltés-kisütés, a kapacitás egy kevés része talán visszavarázsolható.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Sziasztok,
Szeretnék venni egy telefont-Galaxy xcover 2-, de az akkumulátor teljesítménnyel nagyon nem vagyok megelégedve.( bár az össze újabb telefon ilyen eveset tud) Minden nap tölteni kellene a gyári 1700mAh-ás akksit. Láttam neten utángyárottatt ami 2450mAh-ás. Kérdésem pedig az lenne, hogy ez az utángyárott akksi tudhatja azt amit ráírnak? A készülékben tehet kárt? Nem találtam megfelelő témát ehhez a kérdéshez és elég fontos lenne. Köszönöm a segítséget előre is.
Sziasztok!
Készítettem egy tápot ami -5V és -12V -ot kellene, hogy adjon. 7905 és 7912 stab IC-vel. Eredmény: Trafót mérve 238VAC -> 19,9 VAC (A trafó elvile 230/15V) DC a hít után kb. 25VDC Ezt meg is kapja mind két stab. IC A kimeneteken viszont: -6.9VDC és -17VDC -t mérek. Tud valaki ötletet adni, hogy mi lehet a gond? Nekem tippem sincs.
Ugye csak elírás a graetz utáni +25V? Ott is negatívot kellene mérned. Azért egy elvi rajzot feldobhatnál. Azt tudod ugye, hogy más a lábkiosztása mint a 78xx-nek?
Eddig ilyennel nem találkoztam, hogy stab IC kimenete ennyire eltérjen terhelés nélkül.
Igen elírás. Természetesen -25V
Igen tudom, hogy más a lábkiosztás. A rajz lemaradt most pótolom.
A kimenetre is kellene puffer. 100...470µF-ot próbálhatsz. Lehet, hogy gerjed. Ha van szkópod, ránézhetnél.
Megnéztem szkóppal és sima a kimenet mint a baba bőre.
![]() ![]()
Tegyél bele másik 7905öt. Ha azzal megjavul akkor a stab volt rossz.
Egyébként mi indokolja azt a nagy bemeneti oldali puffert? Tényleg kiveszed az IC-kből a maximális 1A-t?
Akassz a kimenetre egy 22k ohm -os ellenállást mint terhelést. Az IC bemenete meg kimenete közé egy fordított diódát. Mint itt.
Tennék, ha lenne itthon. De, hogy mind két IC rossz legyen úgy, hogy mindkettő új?? Ennyire nem lehetek szerencsétlen.
Volt benne dióda. Elsőnek azt vettem ki mert azt hittem ott a gond, de nem.
Nem kell az 1A, de ez van itthon és ezt kapok a helyi boltban. 200mA kell max., de nem ebben van a hiba.
Írhatnál valamit, hogy terhelve mit mutat, ha már ketten is kérjük.
-5V ág terhelve 22k -val kimenet -5,4V
-12V át terhelve 22k -val kimenet -16,5V -12V ág terhelve egy relével (tekercs ellenállás 214 ohm ) kimenet -12,5V 10 ohm terhelés esetén: -5V -> -4,9V -12V -> -5,6V ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Hello! Egy ilyen elméleti kérdésre, csak elméleti válasz adható. Részben mert nem tudni valójában mit szeretnél, részben az ábrád egyenáramú tartalommal is rendelkezik. De erős a gyanúm, hogy az ábrát, egy TENS (fizikoterápiás készülék) gépkönyvéből merítetted.
De a megoldás, egy vezérelt egyenirányító lehet. Itt egy példa, de a tranyó-dióda helyett egy tirisztor is alkalmas lehet. (Nekem a Tina-ban nincs ilyen.) üdv!
Vagy rossz mindkét stabilizátor, vagy valami baki van a kivitelezésben.
Nagyon szépen köszönöm a választ igen ilyenre gondoltam volna!
![]()
Szia!
Szerintem nullátmenet-érzékelés is kellene, de lehet, hogy nem gond, ha kapcsoláskor félbevágódik egy hullám.
Hello! Ez így igaz, pont azért írtam, hogy ez csak egy elvi dolog, nem lehet tudni mi a cél. Mert a követelmények ismerete alapján célszerű egy áramkört ténylegesen kialakítani. üdv!
A 79xx -ek bekötése más, Gnd Be Ki
mint a 78xx-eké. Be Gnd Ki
Meg lehet úgy fogalmazni a bekötést, hogy egyforma legyen a lábkiosztásuk:
1: az áramkör"legpozitívabb" pontja 2: az áramkör "legnegatívabb" pontja 3: kimenet
Tisztába vagyok vele, hogy más a bekötése. Megpróbálok ma másik IC-t venni és megpróbálom azzal. Tegnap vagy 100x végig mértem és minden jó helyen van csak kimeneti feszültségek nem jók.
![]()
Ha egy fényképet betennél a nyákról. Elölről - hátulról. Több szem, többet lát.
Tegnap összedobtam egy kis 5V-ost. A kimenete 5,05V. Üresen is, terhelve is.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
Azt ne akard látni mert csak próba nyákra van leforrasztva és nem hiszem, hogy így kiigazodnál rajta.
Számtalanszor csináltam már 78xx IC-vel kis tápokat sosem volt gondom vele. Most használok először 79xx IC-t és nem akar összejönni ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |