Fórum témák
» Több friss téma |
Meglehet csinálni azt hogy az áramerősséget szabályozni lehessen?? A primer tekercs csak sima mikró trafó primer tekercse és nincsenek csapolások.
A primert nem érdemes megbontani, több menet meg nem fér rá.
Akkor valahogy meglehet oldani hogy szabályozni is lehessen????
Megjött a lakatfogóm és megmértem az áramot, hát mivel jól teljesített ezért csak egy trafóval csinálom, mert a kettő nem fér bele a házba amit csináltam neki.
Szia! Természetesen meg lehet oldani a primer oldali szabályzást is. A Hegesztőgépek szabályzása topikban van erre leírás. Ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztorokkal, hasonlóan mint a gyári gépeknél, megoldható. Még a Majki honlapján is találsz leírást és nyákrajzot meg programot is hozzá.
Üdv: Jani.
Ja és csak hobbiból összedobva 2 menettel a szekunderen, 25 mm2-es MKH- ból 800 W-os mikro vason 998 Amper rövidzárlati áramot mértem. A primer oldali szabályzáson ügyködök most.
Megnéztem Majki oldalát, nekem akkor az ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztoros teljesítményszabályzót kellene megépítenem? (csak egy kicsit kínai nekem
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
Miért van az hogy ha a szekunder két kivezetése közé egy darab vasat rögzítek csak az egyik kivezetésen izzik és halad a másik felé??
Valószínűleg nem tökéletes a kontaktus ott, ahol izzik...
Sziasztok! Én 1db mikrosütő trafóból készítettem ponthegesztőt. Szekunder tekercs 1 menet tömör vörösréz négyszög profil,amely még szigetelve épp befért . Csak vékony (0,3-0,4) lemezeket tud összehegeszteni becsületesen. Én is azt mondom hogy két trafó dukálna.
Javaslom az ónozott kábelsaruk helyett használjunk sárgaréz vagy vörösréz sarukat,és csavarokat. Sokat számít!
1 menet mindenképpen kevés. Az kevesebb, mint 1 V. 1,3-1,7 V közötti feszültség célszerű. 2 menettel 2 db 1-es lemezt simán össze lehet hegeszteni egy trafóval is.
Sziasztok!
Én is most kezdek építeni egy ponthegesztőt, 2db mikrótrafót találtam hozzá, és a kettőt egyesítem össze. A kérdésem az, hogy gyárilag a szekunder és a primer tekercs között van egy-egy "betét" lemezköteg. Azt vissza kéne rakni vagy felesleges illetve mi a szerepe?
Az említett lemezkötegek mágneses söntök. A trafó terhelését, a szekunder teljesítményt korlátozzák. Ponthegesztő esetén káros, ki kell venni.
Kösz.
Még egy kérdés, összejött 36cm^2 vaskeresztmetszet, 2 mikrótrafóból. Primer tekercsnek mekkora átmérőjű rézhuzal kéne? A gyári 1mm-es, de kicsit keveslem van még itthon 1,7mm-es de azt meg sokallom.
Hát nem tudom elég necces, hosszabb üzemidőnél akkor már hűteni kellene, bár ahogy látom a te trafódon meg alutekercs van. Az egyiken nekem is az volt, bár az azért már tényleg nem túl jó, ráadásul csak 1,1mm-es.
Mindegy ha nem lesz más marad az. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
Hát nekem mind a kettőn réz tekerecs van valamit akkor elnéztél, és igen hűteni már érdemes főleg ha kettő van.
SAM_1075.JPG képet néztem csak dettó ugyan ilyen trafó volt az egyik, és ugyan ilyen tekercs van rajta (most konkrétan a színére gondolok, erre a világos sárgás színre), először én is azt hittem, hogy réz, de nagyon könnyen hajlik és amikor a végét megkapartam hát alumínium volt a primer. De mi köze van a hűtésnek ahhoz, hogy két trafó van?
Mikrotrafót kivétel nélkül mindet hűtésre méretezték. Nem érdemes új tekercset rátekerni. Mindkettőn marad az eredeti primer és az 1 szekunder menetet mindkettőn átfűzöd. A feszültség és az áramerősség is nagyon jó lesz. Akár 1000-1500 A-rel is hegeszthetsz vele. Ha egyformák, akkor kapod a legnagyobb teljesítményt. Ha nem teljesen egyformák, akkor a terheléssel a gyengébbhez kell igazodni. Megméred a primer ellenállását (Xtized Ohm ) és amelyiké nagyobb, arra teszed a hőérzékelőt, bimetált, klixont a védelemhez. Klixont minden mikróban találsz. Akad, amelyikben kettő is van.
Hát én úgy döntöttem, hogy a kettőt szó szerint egyesítem, már ez meg is történt tehát a vasmag is teljesen egyesítve lett. (Főleg azért is, mert az egyikről már régebben leszedtem a tekercset, mert akkor épp máshoz kellett.) Így most van egy 36cm^2 keresztmetszetű vasmagom össze hegesztve és most már felköszörülve. Továbbá a cséve is már lassan kész lesz. Az így kapott komoly trafó, már azért némileg kívánja a vastagabb rézhuzalt és sztem némileg jobb is így szó szerint egyesítve. (Max hűtés gyanánt egy ventit rárakok úgy is van egy a mikróból, másra nem is jó.)
Így is érdemes még visszatenni a 1mm-es eredeti tekercset? (Ahogy néztem szépen le fog jönni és újra lehet még tekercselni vele.)
Ehhez az 1 mm már nagyon kevés. 1,4-1,5-ös huzallal kell tekerni a primert, de még az 1,6-os sem túlzás. Olyan szépen rendezetten sorba nem biztos, hogy meg tudod tekercselni (ügyes régi tekercselők és én igen). Ponthegesztőnél célszerű, ha kétfelé bontod a primert és középre tekercseled be a szekundert. Szorosabb a csatolás. Ha az eredetivel azonos gerjesztésre tekercseled, magas lesz a bekapcsolási áramlökés és az üresjárati áram. Vagy lágyindítót kell elé tenni, vagy mérsékelni a gerjesztést.
Primer menetszámnak a 200 menet sok? Egy trafóméretező programmal számoltattam ki. Szekundernek elég 2 menet? Illetve elég kicsi az ablakméret, gondlom úgy is jó ha a primernek 2db 1mm-es tekercset együtt tekercselek párhuzamosan? Vagy maximum 1.3-1.4mm-es tekercs fér el a primer oldalon.
A 200 menet ~1,4 T gerjesztést ad. Nem sok, de ha már magad tekercseled, tegyél néhány megcsapolást, mondjuk 180-tól fölfelé 10 menetenként. 1,4-es huzal keresztmetszete majdnem egyezik 2*1-essel. Ahova be tudod tekerni az 1,4-est, oda nem fér be két szál 1-es.
Értem, és a szekundernek ahogy most nétem max 2 menet fér el, de akkor a keresztmetszet nem túl sok, elég 1 menet is? (Akkor kb 14*14mm-es rézrúd elférne ott, 2 menetnél kb. a fele.)
Lerajzolnád és beméreteznéd a vasmagodat?!
Amikkel eddig találkoztam, a mágneses sönt kivétele után a fele tér primerrel betekerése után még mindig marad annyi, hogy a szekundernek 2 menet 14*20-as hasábot is be lehetne fűzni. Legalább! Akad, amelyikbe vastagabb is beleférne.
Azt hiszem lerajzolás nélkül is menni fog 2db ablak van: 56mm X 15,5mm
De jó módosítani akartam a hozzászólásom erre eltűnt amit írtam.
Lényegében 55,5mmx15,5mm az ablak mérete ami még értelmesen használható. A gond az, hogy csévetestet csinálok, ahhoz kell 4db elválasztó ha kettébontom a primert. A két szélső 1,5mm a két középső 1mm vastag lenne így mínusz 5mm. A szélességből szintén mínusz 1+1mm a vasmagtól való szigetelés miatt. Így a nettó ablakméret kb 50mmx14mm. 1,3mm-es tekerccsel és 200 menettel elég kevés hely marad. (Bár cséve nélkül se sokkal jobb a helyzet, de azt meg csak érdemes azért csinálni csak könnyebb tekercselni, vékonyabb csévének meg nincs tartása nehéz tekercselni rá, főleg kézzel.) Maximum 22mmx14mm hely marad a szekundernek. Két menet esetén 11x14-es lesz a keresztmetszete a szekundernek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |