Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Mindkettő lehet üzembiztos ha megfelelően van méretezve. Mondjuk ebből a kéttranyós elrendezésből én nem vennék ki 200A-t, arra inkább hidat használnék. Hasonló tudás mellett az IGBT-k általában olcsóbbak mint a fetek, azért alkalmazzák inkább. Aztán a párhuzamosítást sem lehet a végtelenségig csinálni a szerelési induktivitások és kapacitások miatt. Azért a 200A-hez a primer körben kell majd 60A körüli áramot kapcsolgatni, és pl. egy 54A-es HGTG 25 fokon tud 54A-t, 110 fokon már csak 23-at, és a 170W körüli disszipációból is már csak 100W-ot tud 75 fokon. Ezeket is érdemes szem előtt tartani.
Magam részéről az életben nem fogok már IGBT-t venni, mert olyan áron jutottam egy zacskó fethez, amiből 15db is olcsóbb volt mint 1db IGBT. Csak azt sajnálom hogy kész van már a hegesztőm és nem most építem, mert most fele annyiból összeraknám mint annak idején...
Köszi értem!
Az a helyzet, hogy 120Ft ért tudok venni 1db 20A 500V-os fetet (STW20NK50Z.)-ezt a fajtát. Amit az én csekély tudásommal összehasonlítottam, az IRFP 460-al és szerintem ugyanazok a paraméterei. IRFP 460-ból meg már itt a fórumon is építettek gépet, ha jól emlékszem. Az a baj, hogy megépíteni meg tudok egy áramkört, tervezni viszont nem, de teljes hídhoz nincs rajzom, ezért gondoltam a macira, mert az már kipróbált. Tudsz esetleg valami megoldást? Jók lennének ezek a fetek? Tudom most sokan gondolják minek 200A stb, egy 200A-es Ac-Dc Awi elé menne, 5-6mm aluhoz kell, hogy 150Amper felett tudjon biztonsággal. Hát ez a helyzet!
Jó az a FET megveheted nyugodtan, pláne hogy kb. ötöt kapsz egy áráért. Lesz majd nekem is egy hidam 8db ilyenből, egyszer...
Mondjuk a 200A-hez kell belőle néhány db.
Üdv mindenkinek
Ma kértem kölcsönbe egy invertert, mert szükségem lesz rá. Ez egy STRAUS márkájú, szerintem kínai holmi, de a 36 000Ft-os ára kedvező. Egy hasonló gép már került fel a fórumra, ha jól láttam. Akitől kértem ő saválló hegesztésére használja és nagyon meg van vele elégedve. Volt módomba belepillantani, és készítettem képeket is, ahogy elnézem nincs kispórolva belőle az anyag. Mi a véleményetek erről a gépről, én majd csak holnap próbálnám ki. Viszont az elején van két kis fekete kapcsoló azoknak a funkcióival nem vagyok tisztába, esetleg valaki elmondaná melyik mire jó? Üdv
Képek
A baloldali a gázszelep kikapcsolási idejét állítja be a pisztolygomb felengedése után, a jobboldali az pedig az üzemmódválasztó gomb.
MMA = elektródás hegesztés TIG = AWI hegesztés Egyébként a gép tényleg jó az árához képest, a nagyfrekis gyújtása pedig egyenesen kiváló. Persze az általam leírtak egy 180A-es gép javításakor szerzett tapasztalatokat tükrözik.
Sziasztok!
Még mindig a teljes hidas géppel szórakozok. Próbáltam több gate meghajtó trafót és több fajta IGBT-t is. A problémám (most), hogy ha nézem a jelalakokat az IGBT gate oldalán az ellenállás után 3 db egyforma, a negyediken nagy brumm látszik (csak a meghajtás 12 V-os feszültsége van rajata). A másik, hogy ugyan az 5 tekercs menetszáma egyforma, a gate meghajtások feszültsége lényegesen magasabb, mint a primeré (12 V primer, kb. 20 V szekunder). A szkóp ábrák 5 V/div állásban mutatják a feszültséget, a frekvencia 64 kHz.
Sajnos rosszul van bekötve a gate trafód. Milyen fajta? A gate trafó szekunder menetei egy sorban, vagy sorról sorra külön új szigetelő rétegen fekszenek a csévére? (mert ez okozhatja, a megnövekedett feszültséget és a kiugrásokat).
Jobb lenne, pl toroidot használnál. Akár egy bontott autós erősítő konverterjéből kiszedve a mag tökéletes erre a fealdatra.
Többet is próbáltam, toroidot is. Mindegyiknél az volt a tapasztalat, hogy a szekunderek magasabb feszültségűek voltak mint a primer - pedig 5 db szigetelt vezeték volt összetekerve. A mostani egy E-I magon van 5 sorban külön szigetelve.
Ha megcserélem a vezetékeket (pl. a 1 és 2 között) akkor is az 1-nél marad a brumm.
Mutass légyszives egy nyákrajzot a gate meghajtóról és környékéről, és azt is hogyan, milyen sorrend szerint kötöd be a trafót. (tehát az ábra szemléltesse az irányokat is)
Javaslat: -először csak simán a trafót kösd be tehát ne legyen beépítve (a megfelelő kivezetéseket persze kösd össze, hogy imitálja a hidat) és mérj úgy. Ha itt minden smakkol, majd csak utánna helyezd vissza be a nyákba. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
Itt vannak:
Gate panel, kapcsolási rajz, panel a valóságban. A trafó nincs beépítve csak ideiglenesen összekötve.
Ha jól tudom a trafót a lehető legrövidebb vezetékkel kellene bekötni.
Én kötöttem be 8-10cm-re szálanként,még is jó volt.Itt a kezdet végek nincsenek jól bekötve.
Amíg a gate trafó 4db szekunder tekercsei nem így -tehát pl piros kezdet, fehér vég- és a bekarikázott Schottkyk nem lesznek megfordítva, addig nem is fog megfelelően működni.
A diódák természetesen fordítva vannak bekötve (csak a nyákterven fordult meg, nem vettem észre). A tekercsek pont fordítva vannak bekötve (fehér a kezdet és piros a vég), de ez szerintem mindegy. A szkóp képeken is látszik, hogy az 1-4 gate és a 2-3 gate ami egyforma, egymáshoz képest fordított. Engem az 1-esen látható brumm ami zavar (mert a többinél nincs), illetve a feszültség különbség a primer és a szekunderek között.
Kipróbáltad.most ez a jelenség befolyásolja a működést?Mert szerintem nem zavarja.Ha meg zavar,csinálj neki egy korrekt meghajtást.Nekem működik úgy is hogy nagyon ronda a jel,még sincs semmi gond a működéssel.Csökkentett táp,áramszabályzás ellenörzése után soros égő majd a 230V,és hegesztünk vele.Nekem így működik.
Amint látom nincs semmi gond a IGBT-k nyitás-zárásával, és megfelelő feszültségek (tehát 1-3 és 2-4 között 2x-es amplitudójú jel található 1-2/3-4 között=0 ) akkor megfelelő a meghajtó még így is ha pici maszat látszódik a jelnél attól még elketyeg az. Ahogy dara kolléga mondja próbáld ki sorba kötött égővel a bizti helyén mit produkál.
Ha a kimeneten a kívánt feszültség megjelenik, kondik feltöltődnek, égő elalszik (kb 2 sec ) utánna szerintem nem lesz gond. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Az a ronda jel adódhat abból is hogy máshova tetted méréskor a szkóp földjét. A szekunder feszültségekkel pedig ránézésre nincs gond, a régebbi képeken mindenhol 25-30Vpp körüli jel van, annyinak is kell lenni.
És még... hegeszteni is jó vele- tapasztalataimat ezzel kapcsolatban írtam nem sokkal előrébb...
Sziasztok!
Tőlem tapasztaltabb szemek remélem kitudnak segíteni a következő kérdésben. A kisebbik hegesztőt "BOCS"-nevezetűt ami 100A-es, azt próbálnám meg elkészíteni, trafóját kísérelném meg az alábbi képen feltüntetett vassal kiváltani. Igaz kisebb az ajánlottnál egy ITT tévéből bontottam, volna egy másik tévé is ugyanez a típús de azt még nem bontottam meg, reményeim szerint ugyanaz a vas lesz benne. Szóval a következő lenne érdekfeszítő számomra mekkora teljesítmény vihető át ezeken a vasakon, esetleg 2 darabbal érdemes lenne e megkísérelni az összerakást? Méretei: teljes szélesség 54,5mm, vastagsága 20,5mm, belső méret 17mm tehát a tekercselt rész 17X20,5=348,5mm2
Jaj elnézést de lehagytam hogy a kiváltani kívánt vas ETD59-es ami ha jól tudom 368mm2-es
Kettő egymás mellé rakva biztos elég lesz, az 1db az necces. A másik probléma hogy ezekbe van kb. 1,8mm légrés. Arra már nem emlékszem hogy az E mindkét középső szára rövidebb-e vagy csak az egyik. Ha mindkettő akkor halott ügy.
Köszi a választ
Majd meg kukkantom ha sikerül szét operálnom őket, de nemigazán boldogulok velük, nagyon össze van cuppantva a szmötyivel amivel ragasztották, összetörni meg nem akarom Bár a holnapi bontásig úgysem tudok sokat tenni, előbb még megakarok bizonyosodni a másik vasat illetően is Remélem nem pont annál a darabnál váltottak trafóvasat a gyárban Egyébként a légréssel elmenne a 2 darab ha csak egy oldalon van leszedve, vagy abban az esetben 4 trafóbol kellene összeválogatni a vasakat légrés nélkülire? Bocs a sok kérdésért csak tapasztalatlan vagyok e téren
Mindenképpen úgy kell összeválogatni őket, hogy légrés nélküli legyen. A szétszedésre elég kevés esély van, mert valami műgyanta szerű trutyival van összerakva. Oldószerek nem oldják, és a meleg sem árt neki.
Nincsenek most előttem adatok, az E55-ös maggal kellene összehasonlítani az rövid munkákra elég volt, de jobb inkább egy nagyobb magra tekerni, hogy ne legyen folyamatosan tűzforró a huzal.
Össze raktam a tl494 félhidas gépet.
Raktam bele letapadás gátlót itteni maci rajz szerint csak relés megoldással Vref és a dtc közé 125 ohm zár , hőkapcsolót. Elméletem szerint 40-120 amper közt tudom szabályozni, az ív erőssége és az anyag vastagságából ítélve ,nincs mivel meg mérjem az áramot. K.b. 40 szál elektródát kísérleteztem el eddig semmi sem füstölt el (kivéve a fényképezőm szeme begymulatt ) szerintem tökéletesen üzemel.
Leszedted a tv képcső nyakáról az eltérítőtekercset és abból a ferritből lett a főtrafó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |