Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Aramgeneratort konstans aramra keszitesz es nem feszultsegre. A feszultseg az adott aramon fog "kialakulni", eppen ezert nyugodtan lehet akar 12V is. Linearis szabalyozo eseten nem igazan jo tul nagy kulonbseget megengedni, mert a szabalyozo eszkoznek kell a felesleget hove alakitania. (pl LM317-el felepitett aramforras/nyelo is linearis szabalyozo).
A 3.4V nyitofeszultseg egy atlagertek, ami adott aramon lesz merheto, jelen esetben 350mA-nel, de ez ledenkent valtozo, meg azonos szinunel, esetleg binned-nel (vagyis gyarilag valogatott) is. Emiatt kell(ene) MINDIG sorosan kapcsolt ledeket hajtani, es emiatt nem illik/celszeru parhuzamosan kotni.
Gondolom azt tudod, hogy fog kelleni hutoborda nekik, valamint hogy a hivatkozasban a "white"-nak irt ledek nem sima white hanem cool white, vagyis kekes szinu. A 4000K koruliek a neutral white, hetkoznapi nyelven sima feher ledek.
sziasztok!
lehet hogy nagyon egyértelmű dolgot kérdezek. Volna 10db 1w ledem és egyszerre szeretném használni őket. Nem tudom hogy hogy lenne a legérdemesebb kötni ugy hogy hálózatról menjen a dolog. (a táphoz meg az áramgenerátorhoz semmilyen alkatrésszel nem rendelkezem) tehát szinte bármilyen megoldásba benne vagyok ami megfizethető
Ennél gazdaságosabban nem nagyon lehet...
k*öszi a gyors választ
![]() *K A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Igen, pontosan.
![]()
j*a még egy utolsó kérdés mielőtt rendelnék
![]() *J A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Az áramgenerátor lényege, hogy sorbakötött potival értelmesen nem tudod szabályozni a fényerőt. Ha ilyen kész cuccot veszel, akkor mindig kérdés, hogy mennyire és hogyan tudod állítgatni. Az ebayes rendelés egyik alapszabálya, hogy az eladó rettentően semmit nem tud az általa árult árucikkről
![]() Úgyhogy marad a próba-szerencse alapú működés. Ha nem kell leválasztani kötelezően (nem érinthető a LED-es oldal se), akkor Skori megoldását is megnézheted.
Lehet LM317-el párhuzamosan kötött ledeket is hajtani, a mellékelt 4. ábrán ledek védelme is meg van oldva.
Kaptam egy ismerősömtől néhány LED sort (TV-ből kimentett), mindegyiken 5 LED van sorba kötve, nem tudom milyen LED-ek lehetnek ezek. A tápkivezetésnél a +/- közé egy kis fekete szögletes alkatrész van kötve, amit nem tudok kimérni műszerrel (talán kondi lehet, de minek?), kinézetre olyan mint egy SMD dióda, de nem az.
Van 7 ilyen LED sorom. Szeretném az akváriumot megvilágítani vele. Szerintetek hogy kéne őket bekötni? (35db LED)
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Vettem egy 10w power ledet, ezek a paraméterei: - Fényáram: 900 lm - Szín: Semleges fehér (5500 - 6500K) - Max. áram: 1050mA - Nyitó feszültség: tipikusan 9.0V - 12.0V - Sugárzási szög: 120° - LED chipek száma: 9 db (3 x 3db sorosan kötve) - Külön hűtést igényel Én 12 volttal működtetném fél órás intervallumban. Kérdés, hogy hajthatom e közvetlen áramforrásról tartósan áramgenerátor nélkül? Működés közben vagy 11V, vagy 13V-ot kapna, mert autóban akarnám használni. Hol lenne érdemes meghajtani? Van e tapasztalat, hogy mekkora hűtőborda kell hozzá? Én egy kisebb proci hűtőre gondoltam. Ki is próbáltam a ledet, és mivel ilyet még nem láttam miért is ne néztem volna bele ![]() ![]() Ahogy tapasztaltam a maximális áramot eléri a 9V-on, akkor a 12V-ot minek tüntetik fel? 12Von már 2A-t harapott, és elég forró is lett a gyári hűtőfelülete 2-3 másodperc alatt. Idézet: „Kérdés, hogy hajthatom e közvetlen áramforrásról tartósan áramgenerátor nélkül?” Előtétellenállással, az a szegény ember áramgenerátora. Az elképzelhető legnagyobb feszültséghez kell méretezni az ellenállást, így viszont alacsonyabb feszültségről táplálva kisebb árammal fog menni, tehát arányosan kevesebbet fog világítani, viszont cserébe tovább fog élni. A szépséghibája a megoldásnak, hogy a feszültségek arányában keletkezik majd az ellenálláson a veszteség. Azaz ha 9V->10W megy a LED-re, akkor mondjuk 3V jut az ellenállásra, ez pedig 3.33W veszteséget fog rajta jelenteni. Egy kapcsolóüzemű áramgenerátorral simán 10-15% alatt tartható a veszteség. Idézet: „Van e tapasztalat, hogy mekkora hűtőborda kell hozzá? Én egy kisebb proci hűtőre gondoltam.” Ventilátorral akár jó is lehet, ha tudja is hova kinyomni a termelt meleget. Ventilátor nélkül sokszorta nagyobb kell. Idézet: „Működés közben vagy 11V, vagy 13V-ot kapna, mert autóban akarnám használni.” Jelöljük meg azt a tartomány 12.5..14.4V-nak akkor. Mert 12V alá csak indítózáskor fog menni az akku, vagy ha meghalt. Töltés közben pedig simán tud 14V felett is lenni. Idézet: „Ki is próbáltam a ledet, és mivel ilyet még nem láttam miért is ne néztem volna bele” Azért nem árt olvasni a dokumentációt... ![]() Idézet: „Ahogy tapasztaltam a maximális áramot eléri a 9V-on, akkor a 12V-ot minek tüntetik fel?” Mert egyik példány és másik példány között simán lehet 1V különbség, továbbá ha -20 fokban használod, meg ha felmelegszik 100 fokra, nem ugyanakkora feszültséget fog igényelni. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Akkor az 5 wattos nagy ellenállás kéne elé. Az áramgenerátor működését még nem ismerem, az kiküszöbölné a fényerő ingadozást, ha változik a tápfesz? Mert akkor kéne építenem egy 2x10w-osat. És talán kevésbé is melegszik ha kapcsolgatva van.
Kerestem valami leírást, hogy milyen hőmérsékletet bír, már csak valamivel le kéne mérni üzem közben. És így akkor kiderülne, hogy mekkora hűtőborda kéne rá. http://www.snowdragonledhk.com/new-led-high-power-9w-10w.htm Meg azt nem értem, hogy a táblázatban 1000mA áramot ír és ehhez 3 féle feszültséget. Feszültség emeléssel nem változik az áram is? Mert eddig ezt tapasztaltam a ledeknél. Idézet: LED-et max. áram felett üzemeltetve akár tartós károsodást is szenvedhet, visszafordíthatatlan fényerőcsökkenés vagy "elhalálozás" formájában. „12Von már 2A-t harapott, és elég forró is lett a gyári hűtőfelülete 2-3 másodperc alatt.” Idézet: „Ki is próbáltam a ledet, és mivel ilyet még nem láttam miért is ne néztem volna bele köbö így is álltak utána a szemeim” Ha egyszer lézerrel foglalkoznál akkor saját érdekedben ne légy ennyire kíváncsi ! Idézet: „Akkor az 5 wattos nagy ellenállás kéne elé.” P=U*I Nagyon ideális esetben ezek a max. értékek: U=14,4V-9V I=1000mA helyettesítsd be. Mindig felé tervezünk és nem alá vagyis kevés az 5W. Idézet: „Az áramgenerátor működését még nem ismerem, az kiküszöbölné a fényerő ingadozást, ha változik a tápfesz?” A LED működtetését sem ismered. Konyhanyelven: Áramgenerátor: állandó értéken próbálja tartani a kimenetein átfolyó áramot. A LED-et árammal tápláljuk vagyis állandó áram=állandó fényerő (ha a hőmérséklet nem változik). Azért "tápláljuk" árammal mivel a LED-re kapcsolt feszültség x%-os változására akár több 10x%-os áramváltozás léphet fel és ugye nem felejtetted el: P=U*I (Puj=1,01U*1,1I=1,111(U*I) => 11,1 % emelkedés) Idézet: „Kerestem valami leírást, hogy milyen hőmérsékletet bír” Amit belinkeltél még köszönőviszonyban sincs az előző hozzászólásodban leírd LED-del. Nem jársz el rosszul, ha 50 oC alatt tartod a LED mag hőmérsékletét. Idézet: „Meg azt nem értem, hogy a táblázatban 1000mA áramot ír és ehhez 3 féle feszültséget. Feszültség emeléssel nem változik az áram is?” "namégegyszer": a LED-et árammal tápláljuk. A max. áramhoz tartozik egy tipikus feszültség, mivel nem lehet pontosan egyforma alkatrészt gyártani ezért a megadott áramhoz tartozó feszültség érték változhat. A gyártó legtöbbször megadja a tipikus valamint a minimum és maximum értékeket, ezért van 3 érték. Ha még nem logikáztad ki akkor megsúgom, hogy ne várd el, hogy a megadott max. feszültség közelében minden tipusazonos LED (vagy akár 1 is) 1000mA áramot vegyen fel. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Sziasztok!
Ugyan nem pont ide tartozik de mégis csak LED-ről lenne szó........ Tehát a sokat tapasztalt fórumtársaktól szeretném kérdezni: Készítettem egy "csővizsgálót" (endoszkóp kamerának barokkos túlzás lenne nevezni) ami egy kis méretű WEB-kamerát jelent burkolattól megfosztva 5m-es USB hosszabbító zsinórral megtoldva. Tettem már rá egy mindenki által ismert Ledes zseblámpából kitermelt Ledet, de kevésnek bizonyult a fényereje. (Sőt megdupláztam, így jobb lett, de nem akartam tovább kísérletezni nehogy valami megbánja...) Így adódik a kérdés, milyen Led-et javasoltok hozzá? ![]() A cél, ilyen feltételek mellett a lehető legnaggyobb fényerő elérése. Köszönöm: L
A fő kérdés az, mennyi hely van, milyen tokozású, hány darab LED fér el fejben. Gondolom, 3-5 db LED kellene, szimmetrikusan elosztva. Nichia SMD, 3mm, 5mm jó lehet.
Sziasztok!
Adott egy db 10W-os 9V-12V 1100 Lumen 900mA-es LED, amelyet egy 12V 900mA-es kapcsólóüzemű tápegységről szeretnék üzemeltetni. Ehhez tudna mutatni nekem valaki egy áramgenerátoros kapcsolást, amivel a fényerőt is tudom szabályozni? Amennyiben nem 100%-os fényerőn üzemel, akkor a hőmérséklete is alacsonyabb lesz? Egy olyan lámpában szeretném használni, ahol nem sok lehetőség van nagyméretű hűtőborda elhelyezésére. Idézet: „Amennyiben nem 100%-os fényerőn üzemel, akkor a hőmérséklete is alacsonyabb lesz?” Igen, természetesen. Gyakorlatilag a hőtermelődés az árammal arányos (meg a fény is)... A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Köszi!
Akkor már csak egy jó szabályzót kellene építenem hozzá! Egy kozmetikai lámpába szeretném, és nem kell akkora fény, amit a 10W-os led tud.
A hely talán a kisebb gondom, még 5mm-ből is elfér 3db......
A szűk keresztmetszetnek az áramfelvételt érzem. Egyébként amit linkeltél bármelyik jó lehetne (20mA több mint megfelelő) ha hozzá tudnék jutni valahogy, a szállítási kondíciók (ha jól értem őket) nem a legvonzóbbak.... Ha véletlenül lenne ilyened átvenném megfelelő kézpénz ellenében. Üdv: L
A következő meghatározandó paraméter a látószög. A kapásból linkelt LED csak 15o, valószínűleg kevés.
A mikor utoljára néztem ezt az oldalt, akkor ingyenes volt a szállítás - mára ez sajnos megváltozott. Más beszállítót kell keresni.
Igen, amikor néztem az oldalt gondolkodtam is ezen, de arra jutottam, hogy mondjuk 3 Leddel számolva akár elég is lehet, mivel egy csőben kell majd mennie így a megvilágítandó felület viszonylag kicsi.... Bár ki tudja....
Sziasztok! Pontosítás miatt kérdezném az alábbiakat:
Ahogy fent már írtam adott egy 10W 9-12V 900mA LED. Ezt szeretném üzemeltetni úgy, hogy változtatni tudjam a fényerejét. Tehát ha egy 12V-os tápra rákötöm ezt a driver-t, akkor ezen az egyik potival beállítom a kimenetet kb. 10V-ra (azt írja 2V-al legyen kisebb, mint a bejövő fesz., a LED pedig 9-12V között üzemel), akkor a másik potival (áram szabályzó) tudom állítani a LED fényerejét? Ha jól értelmezem, akkor a harmadik potira akksi töltés esetén lenne szükség, de ez nekem ugye nem kell.
Sziasztok!
Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ide tartozik a kérdésem, de mivel központi témája a Power LED, így nekigyürkőzöm itt feltenni. A dilemma: Adott 4 db 3,6V-os, 960mAh-ás Li-Po akkumulátor, valamint 2 db 1w-os Power LED. Namost nem volt még szerencsém nagy teljesítményű LED-ekhez, de az internet tanulsága szerint ezeket a jószágokat érdemes áramgenerátorral meghajtani. Találtam is egyet, ami megfelelhet, de ez sajnos nem működik 3,6 voltról, így kénytelen lennék a 4 darab akksimat sorba kötni, ezzel nyerve 14,4 voltot. Ez a megoldás nem tűnik rossznak, mivel árban sem vészes, és mégis csak szakszerűbb. A gond csak az lehet, hogy (szerény számolgatásaim szerint) ezzel a kapcsolással a rendszer kevesebb, mint 3 óra üzemre lenne csak képes. A "B" terv, hogy fogom a 4db akksit, párhuzamos kapcsolással felturbózom a telep kapacitását, és mezei előtét ellenállásokkal és a LED-ek párhuzamos kapcsolásával oldom meg a problémát. Ami a kérdés: Először is jó-e a logikám, működhet-e mind a két megoldás? Ha igen, akkor melyik módszerrel tudnék több üzemidőt kicsikarni az akksikból, úgy, hogy a LED-ek legalább félgázzal menjenek. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat, és utólag is elnézést az amatőr kérdésért! Üdv! Idézet: „Ha igen, akkor melyik módszerrel tudnék több üzemidőt kicsikarni az akksikból, úgy, hogy a LED-ek legalább félgázzal menjenek.” Biztosan nem az előtétellenállásos módszerrel! A kapcsolóüzemű áramgenerátor használata a tuti, az 90% feletti hatásfokot fog tudni. Ezt előtétellenállással nagyon nehezen hozod össze.
Valamit nagyon elszámolhattál, driver 95% hatásfokú, a teleped kapacitása pedig több mint 13Wh lesz, ez 2W terheléssel 6,5 óra üzemidőt jelent - elméletileg. Az akkumulátorok kapacitását 20 órás kisütésre adják meg, ami 960/20=48 mA terhelést jelent. Mivel esetünkben körülbelül 3-4x akkora áramra lehet számítani, a kapacitás 80-90%-ával számolhatunk.
Nincs azzal a driverrel semmi baj. Mivel egyen- és váltóáramról is működik, van rajta 4 darab dióda, ami szerintem graetz kapcsolásban egyenirányít. Ezeket kidobva kicsit jobb lesz a hatásfok. Az IC 4 és 5 lába közötti 0,2 Ohm körüli ellenállást nagyobbra cserélve csökkentheted a LEDek áramát, megnövelheted az üzemidőt.
Én is inkább az áramgenerátorra hajlok, csak attól tartottam, hogy a "szakszerűségnek" az üzemidő lesz az ára.
Köszönöm a választ! ![]()
Nos, úgy látom, jócskán fel kell elevenítenem gimnáziumi fizika tanulmányaimat...
![]() Ez a 6,5 órás elméleti üzemidő már jóval tetszetősebb. Nos, úgy vélem, eldőlt a dilemmám, és az áramgenerátoros utat választom majd. Köszönöm a segítséget! Azt szeretném még kérdezni, hogy az egyenirányítást kiiktatva kb. mennyivel számíthatok magasabb hatásfokra? Egy-két százalékért ugyanis inkább nem disznolkodnék bele. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |