Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ledes "fázisceruza"
 
Témaindító: MsDw, idő: Dec 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) MsDw hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy olyan kis áramkört, amely megmondja, hogy "jó helyen" van e a fázis; 230Voltos hálózatra kellene. De ezt valahogy úgy képzeltem el, hogy van egy dugvilla, és ebbe van beleszerelve az áramkör, és mondjuk csak akkor világít a led, ha a konektor bal oldalán van a fázis, és természetesen fordított csatlakoztatás esetén nem világít (a led). (Villanyszerelő a szakmám, de az elektronikához nem túl sokat értek.) Már építettem egyet, de akárhogy csatlakoztattam, a led mindig világított; 1MOhmos ellenállás sorba a ledel, és a leddel párhuzamosan - ellentétesen egy dióda. Elviekben működnie kellene, hisz az ellentétes polaritású áramot elvezetné a dióda; vagy nem tudom...de nem megy! A lényeg az, hogy ember(élőlény) nem fog az áramkörhöz hozzáférni, és a szakmámból kifolyólag tudom is az előírásokat, úgyhogy "bármilyen" ötletet szívesen várok. (Remélem ic vagy ilyesmi nem nagyon kell hozzá.)
Előre is KÖSZÖNÖM mindenkinek a segítégét!!
(#) Woid hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Hát lehet én nem értem, de szerintem még szép hogy világít mind a két irányba, mert így is-úgy is váltót kap... Bal oldalon? Nem értem ez igy mire jó, de én ugy tudnám elképzelni hogy nem nullához, hanem földhöz képest méred. Igy csak akkor világit ha a fázis-föld között van a led, nulla-föld között elvileg nem világít. (Azért elvileg, mert hallottam olyat öreg szakitól hogy egy hibás készülék miatt "visszafolyt" valamennyi feszültség a nullára. Én ezt nemigen tudom elképzelni, szóval passz. Szerintem ilyen nincs hogy a nullá-föld között legyen fesz, de semmi sem lehetetlen a technikában )És mivel igy nem mindegy hogy dugod be, megadja a fázis helyét. Persze ez sem fog működni olyan konnektor esetén ahol nincs föld. Én a fázisceruzára szavaznék...
(#) MsDw válasza Woid hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
A "bal oldalon van a fázis"-t csak példának írtam.
Fázisceruza...na igen, de itt épp az lenne a lényeg, hogy nem kellene érinteni semmit, és nem lenne feltétel a földelés; tehát nekem mindenképp olyanra lenne szükségem, amely fázis és nulla között "vizsgál". Ha a 3 fázisú forgásirány vizsgálatot meg lehet oldani leddel, akkor szerintem ezt is.
Miért kap váltóáramot a led? -mikor ott az ellentétes irányú dióda a leddel párhuzamosan. Ezt nem értem...ezért is kérek itt segítséget!
Már én is találkoztam pályafutásom alatt olyannal, ahol a(z állítólagos) "földelés" és a nulla között 100Voltot mértem, bár én még nem vagyok olyan nagyon idős.
(#) Woid hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Hát hogy is mondjam... Na szóval, a dióda ott van. Az rendben is van, a váltónak egyik félhullámát kapja csak a led. De ha megfordítod a kapcsolást,
igazából semmi nem történik, a dióda megint megkapja a váltót, egyenirányit. Azt nem tudom hogy ilyenkor a másik félhullámot-e.... De gondold el, ha pl a tévét nem lehetne, csak egyféleképp bedugni... mert forditva a tv egyenirányitása nem engedné az áramot. Amit te akarsz, az egyenáramnál lenne jó mert ott tényleg egyértelmű lenne az áram iránya. Itt ez sajna nem fog menni szerintem. Remélem érthető... Magyarázni azt sosem tudtam, illetve kifejezni magam
(#) Woid hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Hm, egyszerűbben: A led azért nem fogja tudni hol a fázis, mert ő mindig csak (majdnem) egyenáramot kap a diódáról, akármilyen irányból is dugod be.

Köszi a tippet, legközelebb nem fogdosom a nullát sem...
(#) Kera_Will válasza MsDw hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Valamelyik régebbi RT-ben volt 1 olyan hogy dugalj ellenőrző kapcsolás.

3 darab glimmlámpa volt bekötve "3szög" alakban a fázis, nulla, védőföld közé.

Ebből "minden kiderülhet" mi is van a dugaljjal.

Van-e védő föld ? Ép -e ? Van -e " szivárgás " valamerre stb...

Tehát a bekötése:

Fázis - glim1 - Nulla
Fázis - glim2 - Védőföld
Nulla - glim3 -Védőföld

Ha megjegyzed melyik glimmet mi közé kötötted és melyik oldali kontaktusra akkor aztán mindent tudni fogsz merre van kicsoda. Pl 1 dugvilla házába beszerelve tetején 3 pici lyuk fúrva meg valami átlátszó szigetelő masszával kitöltve vagy plexi rá ragasztva érintés védelem !!!
(#) Sebi válasza MsDw hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
"Már én is találkoztam pályafutásom alatt olyannal, ahol a(z állítólagos) "földelés" és a nulla között 100Voltot mértem"

Helyesen írtad zárójelbe, hogy állítólagos földelés.
Ez a hiba ui akkor fordul elő, ha a földelőnyárs (szonda) elrohadt, kiszáradt a talaj körülötte (feltehetőleg azért, mert fogyasztót kötöttek rá) és van is rajta vmilyen fogyasztó, aminek áramfelvétele a megnövekedett ellenálláson meg tudja "emelni" a feszültséget. Olyannal is találkoztam, hogy emiatt a vízvezeték is rázott!
A másik eset amikor egyszerűen szakadt a föld (védővezető) és az egyéb konnektorokba csatlakoztatott készülékek Y-kondenzátorai feszosztóként 110V-ot "gyártanak" a védővezetőre, ez eltűnik az összes készülék kihúzásakor.
Újabban már csak NEFH rendszerben telepítenek, ekkor a bejövő elosztószekrényben összekötik a védővezetőt a nullavezetővel (és az esetleges földelőszondával is).

A másik: váltakozóáram esetén két pont közt nem tudsz fázist kijelezni. Mivel a fázis csak azért "ráz" a földhöz képest, mert az erőmű csillagpontját leföldelik, a pozícióját a konnektorban csak egy harmadik vezetőhöz képest lehet meghatározni (védőérintkező,vagy egyéb, pl vízvezeték).
(#) Tomee válasza Sebi hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
De ha próbalámpa egyik végét érintem a fázishoz (a másik szabadon lóg) akkor az elejében világít a glim lámpa.
Akkor ezt, hogy csinálja?
(#) MsDw válasza Tomee hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az érdeklődést!
Tomee -nak félig meddig igaza van, mert van nekem egy (bár ez nem a reklám helye!) Volt-Stick-Sound "varázsceruzám", ami azt tudja, hogy közel teszem/hozzáérintem a fázisvezetőhöz, DE NEM ÉRINTKEZIK AZZAL FÉMESEN!!! - vagy hozzáérintem a szép fehér MT -kábelhez, és ha van benne fázis, világít a "ceruza" eleje és sípol. 5-6 ezer huf volt, de nem szeretném szétbarkácsolni, hogy mi van benne a két ceruzaelemen kívül! És ennél a medoldásnál sem nekem sem a vezetőnek nincs fémes kapcsolata a "műszerrel". Valamiféle kapacitív elven mérhet, és annyit írtak rá, de csak a magyarra, hogy tengerszint feletti 1000méter felett üzemképtelen; a svéd (ez az eredeti, a többi koppintás) érdekes, működi a felett is...
(#) gtk válasza Tomee hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Erdekes ez a topic.
En sem teljesen ertem a fentieket...
Na meg azt sem ,hogy ha szinuszos valtoaramrol van szo(halozati feszultseg) akkor elvileg 50Hz-en 10ms-ig a fazis es a null is + illetve - kellene hogy legyen,nem?
Sosem tudta ezt erthetoen elmagyarazni senki nekem
(#) juhasz hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Kedves MsDw! Mindíg arra gondolj, hogy ha bármit mérsz ott áramnak kell folynia, akkor is, ha látszólag nincs meg a látható áramkör!A fázis ceruza esetében pl. : fázis-neon gáz töltésű cső-korlátozó ellenállás-kezed-tested felületének kapacitása a föld felé-, ez hát az áramkör.Az a kevés áram ami a Glim lámpának elég, a Lednek nem elég! A "titokzatos" érzékelő áramköre pedig :egy kis szort kapacitás az érzékelni kívánt fázishoz- feltehetőleg egy érzékeny FET tranzisztor bemenete-kezed-tested felületének kapacitása a föld felé-, ez hát az áramkör. Megfelelő FET-et választva meg lehet építeni! Üdv. juhasz43
(#) hbal hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Azt hiszem megértettem:
Neked akkor a megfelelő előtétellenállással két darab LED-et kell elhelyezned egy dugvillában.
Mindkettő közös pontja a FÖLD, a másik végeket pedig a villákra kötöd.
Ha a bal oldali világít akkor az a fázis, és a jobb a nulla.

Igazából nem ilyen áramkört kellene építeni, mert egy új szerelésnél nem csak az a fontos, hogy van/nincs fázis, hanem fontos a nullavezető megléte is . Esetleg fel lett-e felcserélve a nulla és a föld vezeték bekötéskor.
Gyakran foglalkozom én is villanyszerelésssel, és sokszor előfordult, hogy a kolega egy fázisceruzával végigszaladt, majd kijelentette, hogy minde OK, és a végén derült ki, hogy a nullavaezető nem volt átfűzve valamelyik dugaljnál, vagyis semmilyen fogyasztó nem működött.
(#) MsDw válasza hbal hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Sziasztok!

hbal már érti a lényeget, csak a baj ott van, hogy nincsen földelésem! Akkor viszont tényleg nem marad más, csak a glimmlámpa egy 820K ellenállásal (fázisceruza), és én leszek a föld. Pedig pont ezt kívántam elkerülni . Hiába a 21.század technológiája...a legapróbb problémákra nincs megoldás . Tényleg nincs valami IC-s trükk, vagy fet-es, ahogyan feljebb írták?
(#) Woid hozzászólása Dec 21, 2006 /
 
Hát ha minden kötél szakad... Mi lenne ha egy ilyen dugóba 2 glimm lenne? két kis lyukat furni a kupakra, oda mehetne a két glimm, balra-jobbra. Ahol meg a kábel jönne ki eredetileg, oda tenni egy érintő lemezkét. Tehát, egy kupakban 2 "fázisceruza", egy balos és jobbos kijelzéssel. Azt hiszem ennél jopbbat nem fogsz találni, mert hiába a technika, van amit nem lehet megoldani. És ebben az esetben föld sem kell. És azt hiszem ennyi még elfér egy dugóban.
(#) Remci válasza MsDw hozzászólására (») Dec 21, 2006 /
 
Hali! Igaz hogy nem egészen ilyenre gondoltál szerintem, de talán jobb mint a hagyományos fáziscerka.
(#) potyo válasza MsDw hozzászólására (») Dec 21, 2006 /
 
Ne haragudj, de villanyszerelő létedre lehetne némi fogalmad a váltakozóáramról! De mi is lenne a célja eme "fázisceruzának"? Ha ellenőrizni akarod, hogy rendben van-e a fázis és a nulla is, arra a megfelelő szerszám a 100W-os izzó. A led, meg a fet, ami statikus feltöltődéstől is bekapcsol marhára nem alkalmas váltakozóáramú hálózat ellenőrzésére. A glimmlámpás fázisceruza is képes egy olvadóbiztosító porcelánjához érintve világítani, nembeszélve pl. arról, hogy egy háromfázisú aljzat bármely lyukába dugva világít, amikor csak az egyik lyukhoz tartozó biztosíték van a helyén, a másik kettő ki van véve. Vagyis a fázisceruza is csak arra jó, hogy jelezze, valahol a közelben van fázis, de nem szabad rá alapozni semmit.

Az, hogy a baloldali vagy a jobboldali lyukban kell lennie a fázisnak, nincs előírva seholsem, tehát ennek ellenőrzésére semmi szükség nincs (jól is néznénk ki, ha elő lenne írva, és fordítva is bedughatóak a cuccok).
(#) alex1966 válasza MsDw hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Szia. Én csináltam ilyen dugót először 3 glimmel, később 4 leddel, de tényleg csak földelt aljzatban ér valamit. Remci betette a ledes fázisceruzát ami nem rossz, ha kellőképp érzéketlen. (Egyébbként a kapcsolás és a cikk is az enyém.) Sajna az érzékenységét mindegyiknél egyedileg be kell lőni egy bázis föld közötti ellenállásal. Hogy a fázis melyik érintkezőn van izlés kérdése, személy szerint mindig a jobb oldalra kötöm , ez a heppem.
(#) elektrorudi válasza alex1966 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Hali alex !

Már a topicban olvasottak is kínaiul vannak nekem... Egyszerűen nem értem, hogy mit akart a kérdező? ... és, hogy erre még válaszoltak is neki valamit...!

De a csúcs, mégiscsak a Te 3,5 évvel későbbi válaszod.
(#) alex1966 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Na ez attól lehet, hogy ritkán jövök fel, nem nézem a dátumot, stb, stb, stb. De igazad van. Egy téma után szaladgálva dobta fel a google és nem is figyeltem mikori, kösz hogy szóltál.
(#) Gafly válasza alex1966 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Én meg a balra
Valamint azt szeretem hogy ha a kapcsoló felső felét megnyomom akkor ég a villany, ha az alsót akkor nem.
Karos esetén ha felfelé áll akkor világít, ha lefelé akkor nem.
De elmondták már sokan hogy ez butaság
Nem mellesleg ennek sok közös kapcsolata van ahhoz, hogy hogyan kell bekötni a 3F konnektort, valamint "mi az értelme a fázisok jelölésének", hiszen ha "nem arra forog akkor csak meg kell cserélni a két feketét"...
(#) potyo válasza Gafly hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Lekapcsolás és felkapcsolás, teljesen logikus az, ahogy te is szereted a kapcsolókat elhelyezni. Az meg, hogy a házban egyformán álljanak, az azért lényeges, hogy ha elmegy az áram, akkor végigmegyek a házon, lenyomom az összes kapcsolót, akkor nem fog semmi lámpa világítani, amikor majd ismét lesz áram.
(#) leocska66 hozzászólása Aug 1, 2010 /
 
Hello
Na én is írok ide Nekem is van egy ledes fáziscerkám gyári és hát ,hogy mondjam semmit se ér közelítem a konnektorhoz vagy a vezetékhez hozzá se érek és világit :S Szval maradok a jó öreg glimmégősnél De ezzel senkit nem akarok eltántorítani a ledes fázis cerkától.
Üdv Tibi
(#) alex1966 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
Feléledt a topik
A 3f konnektornál sajna, nem mindig van egy szabványos bekötésü motor kéznél, úgyhogy nem árt egy fázissorrend ellenörző.... A kapcsolóval egyetértünk.
(#) stear hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy zöldglimes fázis ceruzát. Van donor cerka meg zöldglim. Kérdésem mekkora előtét ellenálást válasszak? 500kohm elég?
(#) Band válasza MsDw hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Nekem is kellene egy ilyen szerkezet régóta. Most találtam ezt: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) Bakman válasza stear hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
1Mohm, 2 W. A nagyobb teljesítményű nehezeben üt át.
(#) Ninoo hozzászólása Máj 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Kíváncsi vagyok a ledes fázis ceruza működésére. Van egy, csak nem tudom szétszedni(törés nélkül )Valaki le tudná írni nekem? Nem tartom túl biztonságosnak egyébként. Ezért vagyok rá kíváncsi. Nyugodtan jöhet a szakirányú nyelvezet. Műszerész vagyok, megértem. Másik kérdésem, a hagyományos glimmes fázis kereső mennyire biztonságos? Elvileg, ha az előtét zárlatba megy, akkor megrázhat?
üdv, hegusp
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia köbzoli!
Érintésvédelmi szempontból nem tartom biztonságosnak. Most néztem a rajzot. Lehetséges, hogy a MOhm-os ellenállás rövidzár legyen, vagy csak szakadásként mehet tönkre? És a hagyományosnál is pontosan ez a kérdés. Szóval, agyon vághat-e?
Mintha mértem volna egyszer hibás ellenállást jóval kisebb értékkel. Ezért érdekel.
üdv, hegusp
(#) dB_Thunder válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Ha műszerész vagy akkor te hogy oldanád meg a dolgot?
Ha én mint mezei épületvillamossági szerelő ránézésre rájöttem..

Egyébként az alapötlet nem rossz, csak még egy gyárit sem láttam (10ezer forint feletti kategóriában sem) ami valóban használható lenne. Ezért készítettem egyet, sőt minden adott hogy a javított verziót is megcsináljam, csak még nem szántam rá magam.
(#) Ninoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
szia!
Nem szeretnék barkópázni. Szóval inkább írd le, amire rájöttél. Nekem is vannak ötleteim.
De nem akarom,hogy utána meg odavágjon az amper a földhöz esetleg. És egyenlőre csak elvben érdekel.
üdv,hegusp
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem