Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy erős lézer és a hozzávaló lencse. Utóbbi a kemény dió.
Esetleg létezhet olyan speciális induktivitás, ami egyben biztosíték szerepet is játszhat... Ebben nem lennék biztos, hogy létezik ilyen, de kitudja.
Párdon... Stabilizátor IC-re gondoltam. Szóval ha az egyenirányító után mérek mondjuk 38 voltot úgy hogy a 7815-ös nincs beforrasztva, az már nem jó, ugye jól értem?
Helló.Az lenne a kérdésem hogy a számítógép LPT portjára közvetlenül az alábbi módon (kapcsolási rajz lejjeb) szabad-e uln2003A-típusú IC-t kötni?Ha esetleg elhagynám a diódát (ahogy az egyik rajzon elhagyták) nem lesz baja a portnak?A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
Több betűt neked is el kellene hagynod
egyik egy gy, lesz egy sz
Megfelel?
Mondjuk a 35V már abszolut maximum. Ennyire nem szabad kiélezni. Minimálisan a dropout kétszerese lenne az optimális a bemeneten. (Na, ezt jól megaszontam!)
Az ULN2003 egy tranzisztor mező. Többek között pont erre való.
A zénert elhagyhatod, ha stabil a tápod és/vagy a fogyasztód nem követel stabil táplálást.
Nekem ez szervo motor vezérlésére kéne a tápegység pedig stabil 12V-ot ad....nemtudom úgy elég stabil maradna-e?
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
Ha stabil a tápod és nem léped át a teljesítményét...
![]()
Nem akarok okoskodni, de IC válogatja és a 23V nekem is új.
Bővebben: Link 35V Idézet: „DC input voltage for VO= 5 to 18 V -> 35V” pdf 8. oldal "3 Maximum ratings"
Sziasztok. 555-el villogtatnék 3 Voltos 1 Ampert felvevő CREE ledet.
Mit javasoltok a 3-as láb és a led pozitiv lába közé? Azt hinném 555-nek ez sok... Köszi
Üdv. Mondjuk egy tranzisztort. 3-as láb és a tranzisztor bázisa közé egy ellenállás( szerintem 1kohm) és a colletor és a led közé egy újabb ellenállás ami szerintem jó lenne egy 5wattos. Azt hogy az hány ohm-os a tápfeszültség tudatában kéne kiszámolni. Ebben segíthet az oldalon a segédprogramok menüben található led előtét számoló. A tranzisztor lehet valami BC vagy BD és legalább 2 amperes. Konkrét tipust nem mondok, így több a választék. Ha valamit elirtam a kollégák majd kijavítanak, ennyit tudtam segíteni.
Az "Absolute Maximum Ratings"-t vedd figyelembe, az "Electrical Characteristics" speciális tulajdonságokat mutat. Tehát ha 23V a bemenő feszültség és például 15V-ra stabilizálunk, akkor hogy alakulnak a különféle paraméterek. Jól is néznénk ki, ha egy 15V-os stabkockára maximum 23V-ot kapcsolhatnánk.
Üdv!
Ezt a KNX3 kapcsolót használhatom hálózati feszültség kapcsolására biztonságosan? (fém billenőkarja van)
Szia!
Idézet: „Érintkezők AC terhelhetősége : 3 A / 250 VAC” Elvileg igen!
Igaz ami igaz, fejből 35V-ot mondtam volna, de azért megnéztem az adatlapot. Unless otherwise noted = Kivéve, ha másként nem jelezzük 23 V. Vagyis a katalóguslap fejlécében szereplő 35 V az a maximális, a stabkocka által még elviselt bemeneti feszültség, a normális üzemmód az 23 V bemeneti feszültség 15 V-os kimenetnél.
Legalábbis én így értelmezem.
Emberek! Már megint megy a vita feleslegesen... A 23V az ajánlott maximum, a 35V az abszolút maximum ami a bemenetre kerülhet. A tervező dönt a kapcsolása ismeretében, hogy mekkora lesz. Persze a szakmai ismeret és józan ész, itt is nélkülözhetetlen. Uff!
![]()
Köszönöm.
Ha jól értem valahogy így fog kinézni. A cree ledet jelenleg 3 db 1.2 V-os ceruza akkumulátorral hajtom meg ellenállás beiktatása nélkül. (állandó üzemre). Ebbe a kapcsolásba építenék be egy ilyen villogó funkciót. Az 555. képes működni 3.6 Voltról? A kapcsolás szerinti R1 R2 ellenállás helyére tennék pórmétert bár ez úgy látom nem lenne képes külön külön szabályoznia frekit és a kitöltési tényezőt csak valami egymásra ható bizarr módon. Azt a tanácsot kaptam hogy 2 db 555-el megoldható az hogy 1-1 potméter külön szabályozza a frekit és a kitöltési tényezőt egymástól függetlenül. Tudtok ilyen kapcsolásról valamilyen linken? Köszi
Vigyázz, mert így nem lesz jó a tranyó bekötése.
Pont fordítva kell?
Mindig bajom ezzel a nyíllal, összekeverem... Így kell:? A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Sziasztok.A vita hevében mindenki értelmezze úgy az adatlapot ahogy szeretné, és a tapasztalat megmutatja az igazságot!Egyébként akár így,akár úgy helyes, nagyon so az eldisszipált teljesítmény.DC-DC konverter nem felelne meg?
![]()
Sziasztok.Remélem jó helyen járok. Az lenne a kérdésem , hogy valamelyik stabilizátor alkalmas-e 12V-ból 5V-ra való előállítására.? Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
Szia!
A B3170 az LM317 megfelelője, és ő alkalmas 5V előállítására.
Valahogy úgy. Amugy a led biztosan felveszi az 1 ampert? 3,6V-nál szerintem nem fog belehalni a led, főleg ha így használtad is előtte. Szóval az 5 wattos ellenállást elhagyhatod, annyival olcsóbb lesz. A két darab 555-ös kapcsolást sajna nem ismerem.
Sziasztok!
Pár mérést akarok csinálni kisérletként mind a négy alapvető passzív áramköri elemmel: -kondenzátor -induktivitás -ellenállás -memrisztor (Bővebben: Link) Az első háromból van itthon bőven, de a negyedik nincs. (mivel csak 6éve készült el az első) Lehet venni valamelyik boltban belőle, vagy neten rendelni ?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |