Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 56
(#) zombee válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Ezt már megcsinálták. Lásd: LUFA projekt
De biztosan SMD IC-kkel akarsz szenvedni?
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Mi indokolja a Studio 6-t?
Én a STK500-at tartom megépíthetőnek és kiforrottnak. Illetve az ár/érték arányban a gyáriak közül az AVR-Dragon-t.
De mire akarod használni? Mi alatt? később milyen irányba akarsz nyitni?
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia! Ahogy le is írtam, már túl vagyok egy két eszközkezelői driver frissítésen. A programozó a libusb-vel is aktív eszközként jelenik meg. Valamint a virtuális soros portos beállításnál is szintén aktív eszközt mutat ha azt telepítem. ( Vagyis az eszközkezelő reagál a csatlakoztatott programozóra. ) Telepítettem az Atmel Studíó 4-et. Próbáltam mindenféle trükkel elindítani a programozót, amiket ismerek és amiket olvastam eddig. A program csak nem akarja működésre bírni a programozót. A HÍD - STK500-as jumpert már kiismerem. S a kapcsolást is összehasonlítottam egy másik kapcsolással: Link. Az is rendben van.
Két USB kábellal is próbálkoztam, s abból az egyik alig használt a másik teljesen új volt. Ezzel sem lehet gond mert mindkét kábelnál teljesen ugyan az a végeredmény.
Mint írtam, ez a LEGELSŐ AVR-es programozóm és semmilyen referenciám sincs erről az programozóról és programjairól. Ezért nem tudom, hogy egyáltalán mi a normális működési tartománya. ( Sajnos kezdem megismerni a korlátait. 937. Firmware frissítés (STK500): Link, a tyúk és a tojás esete. TavIRisp STK500: Link )
Ja amit nem írtam le eddig. WIN7 alatt próbálkozom, de XP-vel sem sikerült eddig még...

Elnézést kérek, mert kicsit hosszúra nyúlt a válaszom.
De le kellett írnom, hogy mivel próbálkoztam eddig.
Alex2: Köszönöm a linkeket. Lassan az AVR-es bibliáim lesznek a cikkek.

Folytatom a téma átolvasását. Köszönöm a segítséget!
(#) _JANI_ válasza fifadani hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Sajnos nem egészen így működik a dolog. Én sem bírtam még életre kelteni az AVR-es égetőmet. Pedig küzdök vele. Lehet velem van a baj. ?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) TavIR-AVR válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Amiket linkeltél oldalakat, azok _normális_ STK500-ak, nem AVR-Doper!
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Kicsit rácsavarodtam a témára és találtam sokmindent.
Végül az STK500-nál maradtam, mert a Studio 6.1-el is tudja azokat az AVR-eket programozni, amikkel a közeljövőben foglalkozni szeretnék (tiny85, mega8, mega16, mega328,...)
Találtam egy gondolom már többször linkelt oldalt: tuxgraphics.org, ahol STK500v2-t lehet építeni mega8-al. A szükséges anyag is letölthető: Link
A programozó egyszerű, 18,432 MHz-es quartz-al megy.
Összeraktam próbapanelen sima soros porttal és működik az Atmel Studio 6.1-gyel. Annyi trükkje van, hogy ha nincs rajta a célhardver, akkor nem kommunikál és a Studio nem találja meg. Ha valakinek kell az új Studio alá egy olcsó és könnyen megépíthető programozó, akkor érdemes ezt megépíteni.
Jó lenne, ha lenne hozzá HVPP és HVSP programozó is, de majd keresgélek még.
(#) Alex2 válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Rájöttem, hogy nincs semmi baja, ha nincs rajta a célhardver, csak a reset lábra kötött ellenállás osztót mérő ADC résznek be kell lennie kötve.
(#) zombee válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Pedig van HVPP/HVSP is, amit otthon is meg lehet építeni. A processzor ez esetben ATMega8535, és az egész kapcsolás sokkal bonyolultabb mint a mezei klónok. Ugyanis az egész a gyári STK500 kapcsolási rajzára épül. A klónok ennek egyszerűsítéséből indulnak ki, elhagyva a "felesleges" elemeket, de megtartva azokat amelyek kellenek az ISP-hez és a nagyfeszhez. Egy ilyen klón pl. a der-Hammer féle HVPROG is, de én is építettem már egy saját változatot. Előnye még hogy a gyári STK500 firmware-el megy.
(#) Alex2 válasza zombee hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Úgy értettem, hogy a mega8-ashoz kellene a HVPP/HVSP programozó. Nem akarok fél tucat programozót építeni.
Az a kapcsolás nem olyan bonyolult.
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

M8-hoz minek HVPP?
Ha rontott biztosítékbit van: Fusebit doctor. És ISP-vel felprogramozod....
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Nem mondtam, hogy csak m8-hoz kell.
Nincs Fusebit doktorom, de jó lenne, ha az is egybeépíthető lenne. Nem akarok egy zsák kütyüt.
A Fusebit doktor a memóriát is törli?
(#) Bender92 hozzászólása Máj 29, 2013 /

Sziasztok! Kaptam egy USB to TTl átalakítót. Ezt fel tudom használni AVR égető építéséhez?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Alex2 válasza Bender92 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Igen.
Én is egy ilyenre várok.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) Bender92 válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Melyik kapcsolást ajánlanád, mert kezdőként fogok bele a mikrokontrollerek nagy világába.
(#) Alex2 válasza Bender92 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Néhány hozzászólással korábban írtam az STK500v2-ről, ami szerintem jól használható.
Kérdés, hogy van-e a gépeden párhuzamos port az 1. AVR felprogramozásához?
(#) Bender92 válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Sajnos nincs, nemrégiben cseréltem alaplapot aztán soros portnak is csak a foglalata van az alaplapon.
(#) _vl_ válasza Bender92 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Első körben mérd meg, hogy mekkora feszültség jön ki a TXD lábon... én is vettem ilyet, pont kettőt, két különböző eladótól, az egyik 3.3V-os, a másik 5V-os lett.
Persze az eladóknak halvány lila gőze nem volt arról, hogy mit árulnak.
(#) Bender92 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

3,35V jön ki.
(#) Alex2 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Ezt még én se tudtam.
Érdekes lesz így.
Esetleg a chip táplálását át lehet variálni a panelen.
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Én se, amíg meg nem jött a második példány, és nem lepődtem nagyot... én azt hittem, hogy ezek mind 3.3V-osak. Optocsatolós illesztésnél meg amúgy is mindegy, legfeljebb más értékű ellenállások kellenek.
(#) Alex2 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Még tovább kutakodtam.
Nem találtam olyan STK500-as kapcsolást, amin rajta van a HVSP rész is és mega8-cal megy. Az STK500 FW-ében nincs benne a HVSP rész.
Amin rajta van, az a Doper, de abból olyan változat kellene, ami nem VUSB-s csak sima soros portos, vagy FT232-es. És persze a Studio 6.1 felismeri (STK500_2).
Tudtok valamelyik változatról?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
(#) zombee hozzászólása Máj 30, 2013 /

Nincs. ATMega8535 kell!
(#) Bender92 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Kaptam egy kis jószágot (lásd a mellékelt képeket) és semmi életjelet nem sikerűlt kicsalni blőle. A drivert, amit innen: http://www.fischl.de/usbasp/ leszedtem és felraktam hozzá nem nagyon kelti életre, valamint egyik avr-es szoftver sem ismeri fel. Állítólag avr dude-vel kellene használni, de viszont nem találtam sehol a programot. Ha valaki tud segíteni hogyan tudnám életrekelteni azt nagyon megköszönném.
(#) mutyur válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Ezt ha megépíted nem lesz több gondod ami HV-t igényelne. Javasolt a legújabb verzió megépítése a hozzávaló paneltervvel. Ez pedig egy korrekt stk500 komplett terv mely többféle soros chiphez tartalmaz paneltervet a lap alján.
(#) mutyur válasza Bender92 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Itt olvasgass! Sajnos ez az égető még a dopertől is szerencsétlenebb konstrukció és erőssen gépfüggő.
(#) mutyur hozzászólása Máj 30, 2013 /

Fusebit doctor legutóbbi verziója a fejlesztő weboldaláról. Kifogástalanul működik, az anyagköltség minimális.

STK500

MK2 tervek1.

mkII-6.rar

MK2 tervek 2.
(#) Alex2 válasza Bender92 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Idézet:
„Kaptam egy kis jószágot...”

Milyen chip van rajta?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
Következő: »»   27 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem