Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A fémréteg ellenállás tudtommal pontosabbra gyártható, kisebb a termikus zaja, és nagyobb a megengedett hőmérséklete, így adott méret esetén nagyobb a lehet a teljesítménye. Egyéb különbségekről majd talán valaki más mond okosat. Általában teljesen mindegy, milyet használsz, főleg ilyen alkalmazásra. A szükséges teljesítmény P=U*I-vel kiszámolható. 3V biztosan elég lesz a lednek?
Használhatóak, mert van MOSFET-es AC SSR is, de motorhoz inkább használj nullátmenetes triakos kapcsolást. Triakos szilárdtestrelé.
Szia!
Ha mindenáron elektronikával szeretnéd megoldani, akkor a triac vagy tirisztor lenne célszerű megoldás. Bár ötletes a fetes elgondolásod, de elegánsabb lenne akkor már egy egyenirányító híd egyenáramú ágába kötni a tranzisztort, és a váltóáramú ágai lennének a "relé" két pólusa. És ha már elektronikával vacakolsz legyen értelme is, akkor nullátmenetbe kéne ki-be kapcsolgatni. A triac vezérlése emiatt egyszerűbb valamivel, és nem kell neki állandó vezérlés, elég egy rövid impulzus a begyújtásához, de azt minden félhullám elején meg kell, hogy kapja.
Üdv mindenkinek!
Egy kapcsolásban kérnék egy kis útmutatást. Egy olyan áramkört szeretnék megvalósítani, ami annak függvényében nyit, vagy zár, hogy egy másik (magasabb feszültségen üzemelő) áramkör épp nyitva, vagy zárva van. Tehát van egy 14,4 voltos, és egy kb. 3 voltos áramkör. Azt szeretném elérni, hogy amikor a 14,4 voltos kör nyitva van, akkor a 3 voltos zárva legyen, de amikor a 14,4 voltos áramkör zár, akkor a 3 voltos nyisson. Megoldásaitokat előre is köszönöm!
A megoldás egy 2állású, két áramkörös kapcsoló.
Vagy használhatsz jelfogót a 14,4V-os körbe és a 3 voltra kötöd a bontó érintkezőjét. Ha csak kis terhelésre kell akkor lehet optocsatolót is használni egy invertáló fokozattal.
Üdv!
Olyan kérdés jutott eszembe a memóriákkal kapcsolatban, amire nem tudom, hol kaphatnék választ. Vannak különböző adatszóhosszt feldolgozni képes (8/16/32/64) bites mikroprocesszorok és mikrovezérlők. A külső, nem CPU-ba épített memóriák adatai csak rekeszenként olvashatók, és egy rekesz mérete 1 bájt. Azt is tudom, hogy a 16 bites CPU-k mindig 16 bitet olvasnak ki a rekeszből, tehát 2 rekesz tartalmát (a 32 bitesek 4 rekeszét, és így tovább...). A kérdésem az, hogy gyártanak-e külön olyan memóriákat, amiket direkt 16/32/64 bites mikroprocesszoroknak fejlesztettek ki (és amiken egyszerre csak egy 2/4/8 rekeszes egység címezhető meg, így egy X bájtos memória tejes tartalma kevesebb lábszámmal elérhető)?
Ez a megoldás nekem is eszembe jutott, de bízom benne, hogy lenne jobb megoldás is. A felvázolt két áramkör a valóságban kissé bonyolultabb, így ezek a kapcsolók bár megoldást jelentenek, de sok velük a macera.
Köszönöm a választ!
Én egy olyan megoldásra gondoltam, hogy fognék egy MOSFET tranzisztort. A csatorna lenne az alacsonyabb feszültségű áramkör "kapcsolója", a gate-re pedig ha érkezne feszültség a 14,4 voltos körből, akkor a csatorna nyit, ha pedig nem érkezik a gate-re feszültség, akkor a csatorna zár.
Nem biztos, hogy jól értelmeztem a MOSFET tranzisztor működését, de az internet tanulsága szerint ez így akár működhet is. Mit gondolsz? Mit gondoltok?
Tiszteletem!
Azt szeretném megtudni, hogy asztali számítógép 5Voltos kimenetét megterhelhetem e valahol 2Ampert igénylő „kütyüvel” úgy, hogy ne tegyen kárt a tápegységben és a sz,gép is működjön közben? Honnan és hogyan? Miért nem? Köszönöm.
Szerintem tanulmanyozd at egy feszultsegoszto "mukodeset". Mar ha jol ertettem es a magasabbal akarod az alacsonyabb feszultsegut kapcsolni.
Szia, kicsit bővebben ; megterhelheted, és ha ez neki sok, akkor van benne védelem, de az a 2A nem hiszem hogy sok, nekem a régi gépbe (3-5 éves) 14,4A -t bír, és ez csak az 5V ág.
Esetleg, ha részletesebben felvázolnád mi is akarna ez lenni... Ha jól értelmezem, akkor a két feszültséged nem különálló, hanem galvanikus kapcsolatba áll egymással ezek szerint. Tehát mondjuk van egy közös testpont, és ahhoz képest egy +3V és egy +14,4V?
Úgy gondolnám ezt, hogy van egy 14,4 voltos telep, amiről egy áramgenerátor segítségével 2 db 1W-os LED üzemel. Van egy másik telep, ami csak 2,4 voltos, és 2 darab DIP LED üzemel róla.
Azt szeretném elérni, hogy amikor az 1W-os LED-ek nincsenek bekapcsolva, akkor a DIP LED-ek világítsanak, viszont ha az 1w-os LED-eket bekapcsolom, akkor a DIP LED-ek árama a 0-hoz közelítsen. Mindez Energiatakarékosság miatt lenne fontos. Azért gondoltam MOSFET tranzisztorra, mivel (ha jól értelmezem) ez a 14,4 voltos áramkörtől, és így a power LED-ektől nem rabolna mA-eket.
Sziasztok kapcsolási rajzot hogy lehet megérteni hogy mit hogy jelölnek és milyen alkatrész a rajzon,előre is köszönöm .
Sajnos kezdő vagyok ![]()
Szia!
Indulj el a kezdetektől: Alapkapcsolások.
Köszi rendes vagy
![]()
Sziasztok !
A boyler - vagy hasonló - fűtőszálat szerintetek meg szabad hajlítani ? Flecken sütőbe kellene egy kicsit módosítani rajta, mert belevalót nem lehet kapni.
ez nagyon jó tetszik köszi kadarist
![]()
Az oké,hogy meg.Honnan vegyem le ami bírja a 2Amperes terhelést?
Elektromos cigit hajtanám meg sz,gép tápjáról. Az USB kimeneten nem bírja a terhelést.Leesik a feszültség 3Voltra és nem hajtja meg a ketyerét.A tápból kijövő részről próbáltam levenni az 5Voltott de egy idő után kikapcsolt a sz,gép és nem is akart elindulni. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
A tápegység piros és fekete vezetékéről leveheted az 5V-ot.
Nem csoda hogy leesik, az USB (2.0) alapfelállásban csak 100mA-t ad le, ha te azt külön szoftveresen kéred akkor is csak maximum 500mA-t. (ez a negyede annak ami neked kellene) USB 3.0 már kicsit többet (150mA) , de szoftveresen kérve az is csak max 900mA
Ha valóban az 5V-os tápágra kötötted (piros és fekete), méghozzá polaritás helyesen akkor ilyet nem csinálhatna. A pc tápegységnek simán bírnia kell 2A-es terhelést így itt más gond lesz. Ellenőrizd hogy jó helyre, megfelelő polaritással kötötted-e, nincs a kábeleknél zárlat vagy maga a cigi nem rossz-e. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
A alapkapcsolások közül, ebben a cikkben, az első kapcsolást értem, hogyan működik.
A másodikat viszont, nem értem, hogyan fog a LED világítani. Eddigi elektronika ismereteim alapján az áram az alacsonyabb ellenálláson folyik. És ha megnyomom a kapcsolót, akkor az tranyó+ellenállás körben az ellenállás nagyobb, mint a sima ellenállás körben. Tehát elvileg nem kéne világítani a LEDnek, mégis azt teszi a cikk szerint. Hol követek el hibát? A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Pedig nem ördögtől való... Az áram mindkét irányban folyni fog. Az ellenállás, az értékét korlátozza és nem kizárja.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Először is olvasd el és értelmezd a cikkben leírtakat. Ott hibázol, hogy a tranzisztort a kapcsoló benyomásával vezető állapotba kapcsolod. Ezért a LED-en szépen át fog folyni az áram úgy, mintha a tranzisztor kollektor-emittere egy összezárt kapcsoló lenne. Szimulátor: Kattints a kapcsolóra.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Tehát ahogy vicsys is írja, mindkét irányban folyik áram, így a tranyó kapcsol, ezért pedig világítani fog a LED. Értem és köszönöm.
Szia!
Köszönöm a választ,segítséget. Igen,bőven elegendő a 3V a lednek,mert 1,8 a nyitója amit használok. Csupán az ellenállásokban nem voltam biztos,hogy milyet is vegyek. A képen akkor melyik típusú látható?? Illetve a nagyságából lehet következtetni,hogy hány Wattos? Ezek amik a képen vannak egészen picik,pár milliméter hosszúak..
Nem a minkét irány a lényeg, hanem az, hogy ha a tranzisztor bázisába befolyik egy kis áram, akkor a kollektor-emitter kinyit és vezetővé válik, a LED meg szépen világít az átfolyó nagyobb áramtól. A szimulátor szépen mutatja a következményt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |