Fórum témák
» Több friss téma |
Ezzel a kapcsolással van némi probléma, bár ha jól van felépítve működőképes.
Az egyenirányítás módja miatt a feszültség hulámossága nem 100Hz-es, hanem csak 50Hz-es, tehát méginkább szemrontó, főleg, hogy csak 22µF a szürés. Ráadásul, a ledek árama csak kb. a fele kondi áramának, mivel csak a pozitív félperiódus árama tölti a C1-et.
Üdv!
Van rá esetleg valami jó megoldásod? Előre is köszönöm!
Hát, mondjuk:
- ZD1 kidob - C1 kidob - D1 kidob Ezzel szemben LED-ek fele ellenpárhuzamosan (69 :laugh bekötve...
De majd jönnek az okosok és jól megmondják a tutit
Megoldás? A megoldás itt van: Bővebben: Link
Azaz kidobod a felesleges alkatrészeket, és megépíted ezt, csak megfelelően kell méretezni. A méretezésben (tehát más led-mennyiséghez) tudok segíteni. Illetve ha a ledek össz nyitófeszültsége megközelíti a 300V-ot (tehát kb. 90...100db sorosan) akkor, előtétkondi nélkül is, egy egyszerű FETes áramgenerátorral is lehet korrekt megoldást készíteni. Ha ilyet építenél (és megvannak a ledek is hozzá) akkor esetleg összedobok neked egy rajzot.
Üdv!
A ledek megvannak kb. 600 db Fet nélkül nem lehet?
Időközben válaszolok magamnak... a 4x3W-os gyári LED izzók hibáit keresgélve odáig jutottam, hogy nem a driverekkel volt a baj, hanem a CREE LED-ekkel! Gyárilag rosszak! 4db-ból 1 szinte mindegyik lámpában haldoklik folyamatosan. A legrosszabb az, hogy ez a jelenség csak nagyon lassan vehető észre, mert sokáig 1-2 hét mentek gond nélkül. Gyanítom, hogy a gyár is ezért adta ki. Volt másnak is ilyen rossz tapasztalata? 3,3V 700mA-t láttam határértéknek katalógusokban. Itt 3,3V/350mA esik egyre. azaz 12.9V a kapocsfeszültség hozzávetőleg, mert ugye a stabil áram a lényeg. Létezik-e valamilyen teszt - ennek a kiszűrésére??? Persze... az is lehetséges, hogy bár nem látható egyértelműen, de vibrálhatnak ezek a ledek - ezt csak sejtem, mert mérni nem tudtam- ez is okozhatja a LED-ek ilyen gyors meghibásodását? Azért kérdezem, mert régi ledem van ami 50Hz-en megy 25 éve és vibrál picit - de jó. Ennek ellenére érdekelne. Addig a megoldás az, hogy 1 lámpából 3-at megjavítok, mert 3 ép led van benne....
Gyári, 1200db-ól álló ,230v-ról működő fényfüggönyt szeretnék hálózati feszültségről működtetni úgy hogy az ne vibráljon.Szeretném eltávolítani a gyári 8 funkciós egységet.de ha simán 230v egyen feszültségre kötöm vibrálnak a ledek.
Szia!
Talán az első kérdés ami felmerül az, hogy honnan van(milyen kapcsolás) a 230 V egyenfeszültséged.
Ne essünk tévedésekbe! Nem az áramerősség teszi tönkre a ledeket!
Egy led 0°C-on lehet, hogy a névleges áramerősségének 2xesét is elbírja, míg 40°C-on egy hónap alatt tönkremegy. Minden csak a hűtésétől függ. Ha egy teljesen zárt szigetelt térbe teszed, szép lassan felmelegíti a körülötte lévő közeget, és szétégeti magát. A POWER LEDek ilyenek. Ha rosszul tervezett a hűtőborda, akkor gyorsan véget tud vetni az élettartamnak. A NORMÁLIS eset az lenne, hogy nem kap hirtelen túlterhelést, akkor szépen lassan veszíti el a fényteljesítményét évek, évtizedek alatt, mígnem vezetővé válik, és kialszik A NEM NORMÁLIS eset az, amikor rossz hűtés tervezés miatt, vagy magas áramlöketeket kap időnként, akkor fordul elő a kristályrepedés. A LED-en ez úgy jelentkezik, hogy rövid (1-2s) időnként fel-felvillan. Ezt is csak rövid ideig, mert szép lassan végleg szakadást okoz. Ha neked a 3 LED-ből 1-2 tönkrement, teljesen fölöslegesen cserélgeted, ott a sorba kötött másik két led élettartama is lecsökkent, tehát csak rövid megoldás lesz. Vannak sajnos olyan elektronikák, amik ha teljesen kisülnek (fél óránál hosszabb kikapcsolt állapot után) az újabb bekapcsoláskor egy nagyobb áramlökéssel indulnak el. Így minden bekapcsoláskor rövidítik a LED-ek élettartamát, tönkreteszik. Sajnos még a kapcsolás teszt sem mutatja ki az ilyen problémát (személyes tapasztalat) volt olyan fényforrás a kezem alatt tesztelésen, ami többszázezer kapcsoláson túl volt, de percenként kapcsoltattam. A normál működés közben pedig 800-1000 kapcsolás közt tönkrement mind. Nem egyszerű az ilyesmit kiszűrni.
A baj az, hogy már van ilyen fényforrásom 90db... Lehet a hűtés gond, mert minimális paszta volt csak a hűtőfelület és a LED panel hátlapja között. Azt még tudom pótolni - de a beforrasztott LED-ek mögött - az már nagyobb meló... és nem vagyok meggyőzve még, hogy azután is jó lesz....
Végülis akár LED nélkül is lehet persze akkor nem fog olyan jól világítani
Túlmelegedésre tippeltem volna, de már megelőztek így csak egyetérteni tudok.
Egy kis módosítás, csak 600db led van.6 áramkörre szétbontva.Ezt a 6 áramkört szeretném párhuzamossan kötni ,egy hálózatról hiddal, egyenirányított 230v egyen feszültségről működtetni.Diotech cl40m45 gondoltam www.soselectronic.hu/?str=940
Szerinted meglehetne így csinálni.
Őszintén szólva, ezt a technológiát nem ismerem.
Nos a gáz csak az, hogy ez kereskedelmi termék, ami szériában készül: LED izzók 4x3W Cree LED-del. Olcsó, mert az itthon kapható ár 1/10-ébe kerül, de mégiscsak több ezer készül belőle ezen a színvonalon. Az adatlapon 50.000 óra szerepel, nekem 1 hónapja mennek és hullanak ki sorban. Ez még az 1000 órát sem éri el. Ahhoz viszont már drága.
Tegyél egy egyenirányítót, bármilyen jó, a 230V-ot mind bírja, negyed Ampernél több meg úgysem fog rajta keresztülmenni. Ha hat kört csinálsz, akkor körönként 100 LED-ed lesz.
Ez közvetlenül kicsit sok, melegedni fognak a ledek, mire az egyenoldalon kisimítod egy nagyobb kondival(47µF 400V) 330V körül lesz a fesz. Már ennyivel is tökéletesen működne a 600led-es lámpád, DE melegedne kicsit, ami azt jelenti, hogy pár óra alatt a hőmérséklete fölmenne 60-80°C-ra, ami nem jó. A bemeneti oldalon ezért alkalmazni kell egy kapacitív ellenállást. Ez egy szimpla váltó kondi(nincs jelölve a minusz lába). Minnél nagyobbat teszel, annál többet "enged át". Vegyél pár (4db 320Ft)2,2µF 250V-ost, és köss párhuzamosan a váltóáram egyik szárába annyit(vagy 3 vagy 4), hogy a ledek több óra után se legyenek 40°C fölött. Ha többet teszel, ha kevesebbet semmit nem tudsz elrontani. Ja, ha nem világítanának elsőre a ledek, ne lepődj meg, fordíts polaritást Remélem ez így elég egyértelmű volt.
Köszönöm a segítséget,minden világos ahogy leírtad.Nézegettem az alkatrészeket,sajnos elég nagy a hely igényük. A másik probléma az hogy váltóáramú kondi nincs ekkora a boltokban.Tehát tovább kell keresgélni a megoldást.
Szerintem megpróbálom Diotech cl40m45. Használt már vaki ilyet?Ha igen mi a tapasztalat?
Sziasztok.! Most olvastam bele ebbe a topikba. Nagyon sokat nézegettem a hozzászólásokat. Sokat okosodtam is. Én is szeretek barkácsolni, bár most szünetet tatrtottam pár évig.... Szóval. Ha volna sok ledem a polcon, akkor is elgondolkoznék a ledes világításon. Igaz, nagyon felkapott, meg ez a jövő. Vettem 3 ledes égőt 60 db leddel. Nagyon jól világít. De. Nem elégséges. Én szeretem a fényeket, mert a szemem kívánja. Valahogy nem az igazi. A régi lámpa jól világít, de sokat fogyaszt. A neonos jó, de más hullámhosszon adja a fényt. 120W-nak megfelelő, de mellette az izzószálas veri. A ledes meg sehol nincs.... Másik gondolkozás. Bár lehet hibás, majd lehurrogtok. Vettem egy 5m-es ledsort. 5W/m írják. Elvileg akkor 25 W kéne lennie az összesnek. Egy 23W-os neonos lepipálja, (ami még a hagyományosként 120W-nak megfelelő), de mégis fényáradat a ledeshez képest. Megmérve a fogyasztást, kicsit csalva ugyan, de cc 1 A-t vesz fel. Ha minden fogyasztást felhasználna, akkor azt fényként kéne látnom, de sehol nincs. Valahol lehet tévedek a gondolkozásban? De az biztos, h a ledes dolgokat még nem lehet az ára miatt bevezetni. Sőt, a fénye is pár méter után nagyon esik. Még várni kell kicsit. Az előszobában, nagyon jól alkalmazható helyzetfénynek, alapfénynek.... Valahol tévedtem a gondolkozásban?
Azért magam ellen is beszéltem, mert az asztalon led világít, az étkezőt is ledes lámpa világítja meg. Igaaz, ez talán azért van, mert már megvettem ... A led sor meg jó meditáció közben /szabályozva a fényerőt.. :--)
Szia! Nálam 4x3W-os LED izzók lettek betéve az 50W-os halogének helyére. Nem számottevő a különbség - pedig én is szeretem a fényt. A LED technológia napról-napra fejlődik - ezt nem érdemes elfelejteni. Ahogyan azt sem, hogy pillanatnyilag ez a legjobb villamos áram-fény konverzió, ami a hatásfokot illeti... Ha felteszel egy 100W-os izzó helyett egy 100W-os LED-lámpát - kiveri a szemed a fény..... Az, hogy a kereskedők éppen a legrégibb készletektől igyekeznek megszabadulni - nem a LED hibája.
Szia Biztos igazad van. Ilyen drágát még nem mertem megkockáztatni. A bosszantó számomra az, h a fejlesztés, gyártás, idő után még mindig drágán mérik. Azon oknál fogva, h spórol rajta a felhasználó és akkor a cég is ráteszi a jó nagy hasznát. Nála már a vétel-eladásnál busás a haszon, nálam, majd csak fokozatosan a használat után. Mint a neonosnál. Régen nagyon halovány volt. Ma már majdnem a jól látható tartományban kezdenek világítani. De meg fogom nézni, veszek majd ilyet, bár előre látom, h igazad lesz. Igazából az is érdekelne, mikor térül meg. Köszönöm a hsz-dat.
Idézet: - ez tetszett! 6-700 Ft... Persze nem nálunk... Ha halogén izzót vettem volna az is 260-280Ft. Ez már nem drága. Csak a VÁM, az adó a kereskedői jutalék... Még gondolkodom az 5x3W-oson is. A gond inkább az, hogy nincs a valóságban akkora teljesítménye. Az enyémen mértem és 13,3V on 350mA-en ment a 4 LED. Azaz mindössze 4,5W a tényleges teljesítmény ami a LED-re jut. Nincs teljesen kihajtva - gondolom a melegedés miatt. A katalóguslap szerint 700mA-ről is mennie kellene, igaz nem tudom mennyi ideig bírná. „Ilyen drágát még nem mertem megkockáztatni.”
Sziasztok!
Szeretnék 6x13 db(összesen 78) LED-et 230V-ról működtetni. az egyértelmű számomra is, hogy sorba kötni kellene őket, de jó lenne vmi pontosabbat tudni az áramkörről... (alkatrészek+bekötés), mivel nem szeretnék kidobni feleslegesen ennyi kiégett LED-et... LED-ek típusa: Superflux piranha 5mm 12000mcd, kaptam hozzá 470ohm-os ellenállásokat, és a leírás szerint működhetnének 12V-ról is. Aki már foglalkozott hasonló mennyiségú LED-el, tudna vmi tanácsot adni? esetleg bekötési rajzot mutatni? előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Akkor jól megbeszéltük. Nagyon jó mindegyik, csak előre kifizetjük a talán lesz haszonból a gyártó hasznát, esetleg marad is belőle. Újdonság... Aztán a fénye sem igazi. Vagyis nekem kevéske. Öregszem ?
A villanyszámla sem kevés... Főleg 86x50W halogén spotnál... És a legfőbb érv a LED-es fényforrás ellen nem a fénye - csak a sugárzási szöge. Én most ott tartok, hogy az egész házban már csak 2 db izzó van - az is a műhelyemben, mert tesztelni is kell és néha az izzó egyéb tulajdonságai (hidegellenállás, hő, teljesítmény) - kellenek...
Igen, tényleg ! erről el is feledkeztem. A sugárzási szög. De a halogén spotot eleve nem is használnék. kis helyen ua a fogyasztás. Csak meg kell fogni kicsit az égőt. Forróóó. Egyenlőre a leg jobb világítás az a neonos kis akármi. Legalább már lehet látni valamit a fényénél. Javítottak a hullámhosszán. Sztem ebből is egy nagy égő helyett 2-3 kell a csillárba. Ez még jobban keveri a fényt Így már elviselhető. A szobámban van 1db 23W-os. Igazából kicserélném 2-3db 11W-osra. A másik szobában 3db 9W-os van, nagyon jó és bőven jól teszik a dolgukat. .. Nagyon sajnálom azt a sok égődet. Mostanság sok helyen ilyenekkel építik be a tereket. Még a szemet is bántja, mert ezek is irányított fényűek, ezért sok kell belőle. ÉS. Igazad van a fogyasztása is horror. Ráadásul, némelyik 12-os, még trafó is kell hozzá. Gratulálok ehhez. Aligha lehetett volna drágábban megoldani. Ezt a bókot nem neked mondtam, hanem pl bank, közért, üzletek.... Vettem kis falikart. 50W spot volt benne. De így is olcsóbb volt, mint ha csak a falikart vettem volna meg. /880 ft-os gagyi/ Volt leértékelve ledes égő. Teljesen jó volt hozzá és a fénye is ehhez a felálláshoz bőven elég volt. A ledes égő drágább volt mint a neonos lett volna, és a fénye is kevesebb. DE! a vágyott falikaaarért mindent..!!... Jó, kicsit barkácsoljunk itthon, ebben a szép időben.... Kobold
Szia!
Többfajta LED-es fényforrás létezik, szerintem amit te 60 LED-esként említettél, az hagyományos LED-ekből készült - világításra nem nagyon alkalmas, inkább csak hangulatfénynek. A technológia folyamatosan fejlődik, ami ma leginkább használható, az vagy 5050-es ledekből készül, vagy úgynevezett COB LED-ekből, esetleg Power (CREE) LED-ekből. Utóbbival rendesen be lehet faragni, mert sokan gyártják, és bizony nagyon függ a minőségtől, a jó pedig drága. A másik két fajtából az olcsóbbak is használhatóak, nálam othtonvannak 24 db 5050-es ledből készült spotok, nagyjából azt tudják, amit egy 50W-os hagyományos spot. Vaterán keress rá az "5050 LED"-re, vagy "COB LED"-re. |
Bejelentkezés
Hirdetés |