Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   161 / 376
(#) tiggersoft válasza sunraw hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Huh, az 5 ezred/lépés ha jól számolok. Nekem 2 század, de már az is szép itthoni körülményekkel építve...
A csapágy merőlegességgel nekem is voltak gondjaim. A fúrat állványossal jó lett, de a menet kicsit dőlt. Fogtam és tettem alá csapágy hézagolót és meghúztam amennyire csak tudtam. Így elég egyenesen fut. Azt a picit pedig a szíjtárcsa pereme kompenzálja.
Motorok?
(#) sunraw válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

0,5Nm-es, dupla tengelyes(6,35mm) SLO-SYN. Van ide egy 1Nm-es is, de az csak 6mm-es tengelyű, ahhoz másik tárcsa fog kelleni, ha kell majd egyáltalán.
(#) mps válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Egy módszer a merőleges menetre: én úgy szoktam, hogy az anyagot lefogom az asztali gép talpára, kifúrom a lyukat, majd kicserélem a fúrót a menetfúróra, leszedem az ékszíjat és kézzel bele tekerem a menetet, kicsit kényelmetlen, de merőleges lesz.
(#) tiggersoft válasza mps hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Jó ötlet, csak az a baj, hogy kézi fúró van állványban...
(#) sunraw válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szép szakma ez, de nehéz.
(#) tiggersoft válasza sunraw hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

De a látvány amikor megmozdul mindent kárpótol.
Az enyémet már láttam mozogni, sőt kicsit már dolgozott is. Igaz, hogy csak ideiglenes megoldással, de mart és gravírozott is...
Most egy jó marómotort kell összeraknom és mehet a munka...
(#) Sprintlayout hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!
Arra volnék kíváncsi hogy használja-e valaki a mellékelt marómotort (300W 12V-48V DC 12000 RPM), mert én azt tapasztalom, hogy töri a gravirtűk hegyét. Próbálkoztam már az előtolás variálásával, de sajnos nem jártam sikerrel. A motor nem rezonál, nem üt, és nincs lógása. Eddig 20000-es marómotort használtam és soha nem tapasztaltam hasonlót. Most az eddig használt előtolási érték felével kezdtem a nyák marást (20000 és 12000) és rövid időn belül sikerült 3 db gravírtűt amortizálnom. Lehet hogy ezekkel a motorokkal nem lehet nyákot marni ? Köszönettel fogadom a segítőkész hozzászólásokat.
(#) sastas01 válasza Sprintlayout hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Ha csak a marómotor változott, akkor ez rezonancia/ütés jelensége. Legalábbis én így tudom.
Egyébként, megjegyezném, hogy a kisebb előtolás nem mindig jobb. Esetleg próbáld meg az eredeti előtolást(bár nem biztos, hogy ez célravezető).
(#) Sprintlayout válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Nemcsak a marómotor változott, egy nagyobb gépet építettem és arra tettem ezt a motort. Elsőre én is "ütésre " gondoltam, de nagyon szépen körkörösen fut, így nem hiszem hogy az lenne a probléma. Eddig a teszteléskor igaz "vaskosabb" szerszámokkal használtam de nem tapasztaltam sem rezonanciát, sem ütést. Szerintem a régebbi gépem sem fut szebben ezért vagyok tanácstalan.

Idézet:
„szépen körkörösen fut”

Ez azt jelenti, hogy kióráztad ?

Arra gondoltál már, hogy a 12000 RPM kicsi? Egy gravírtű nagy fordulaton hatékony, a kis átmérője miatt. Lehet, hogy a lecsökkent fordulatot nem bírja, fele előtolással sem.
(#) emmzolee válasza Sprintlayout hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Nekem is ilyen motorom van. Megmértem mennyit üt. Befogtam egy hosszabb marót fordítva és rá eresztettem a mérőórát. 0.03mm volt az ütés, tehát ez nekem tökéletes. Nincs is vele semmi gond. Megy szépen és halkan. nem is gondoltam előtte, hogy mindenre lehet majd használni, de simán meg munkálom vele az alut is. Egyszer rozsdamentes lapot is föl kellett szabályozni. Az is ment erölködés nélkül 0.4mm-es fogásokkal.
Nálad lehet más lesz az oka. Nekem nyákot készíteni tökéletes. A nyákot amúgy is könnyű feladat megcsinálni. Ott nincs bele égés, megy ilyenek. A 0.1-es gravírtűt 12000 fordulat esetén 250mm/min előtolással (Feed rate) és lefelé (plunge feed) 150mm/min. A 0.8-as fúrót 500mm/min (plunge feed). Az 1.0-as fúrót 350mm/min (plunge feed), A 3.0-as fúrót 80mm/min (plunge feed)
Így tök jól megy. Lehetne ez sokkal több is, de így tovább bírja a fútó és a gravírtűk is.
(#) Sprintlayout válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia! Köszönöm hogy megerősítettél abban amiben én is bíztam, nevezetesen, hogy nem a motor az oka a töréseknek. Az általad írt értékekhez hasonló előtolással próbálkoztam én is, viszont csak azokat változtattam és a lefelé történő mozgás elkerülte a figyelmemet így azok változatlanok maradtak... Remélem az lehet a keresett ok. Holnap próba és kiderül minden.
Egyébként eddig én is maximálisan elégedett voltam a motorral, tényleg csendes és erős, az alu valóban nem ellenfél. Az véletlen hogy nyákot eddig nem próbáltam mert nem volt rá szükség és derült égből villámcsapásként sokkolt a mai próba.

Akkor bocsánat a félrevezetésért...
A NyÁK lefogatását, hogy oldjátok meg? Gondolok itt arra, hogy sík legyen. Egyszerűen 4 csavar fejével szorítod, vagy van erre valami spéci kütyü ?
(#) Sprintlayout válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Nem vezettél félre, segíteni próbáltál, amit nagyon köszönök. A nyákot én kétoldalas ragasztószalaggal (szőnyegragasztó) oldom meg, mert úgy tapasztaltam hogy a lecsavarozással deformálódik. Hogy a fúrásnál ne a munkaasztalt fúrjam meg egy "köztes" lapot használok. Vágattam 8 mm-es bútorlapból a munkaasztallal azonos méretű lapokat és azt használom amíg rongyossá nem fúrom, illetve marom a szélek levágásakor. A bútorlapra nagyon jól tapad a kétoldalas ragasztószalag (persze előtte zsírtalanítok), így az elmozdulás kizárt és a fúrót sem teszi tönkre. Nekem ez eddig bejött, persze nem állítom hogy nincs jobb megoldás.
(#) emmzolee válasza Sprintlayout hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Én ha tudom nem használom a 2oldalas ragit, mert amikor kontúrmarom a szélét az 1-es kukorica maróval akkor beleragad. Inkább lefogatom nem túl erősen a csavaros szorítókkal egy alátét nyákkal együtt. Nálam az alátét nyák van rongyá furkálva. 0,05mm mélyen gravírozok és jó szokott lenni.
(#) kameleon2 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok! Úgy tűnik sok mindent ismét a kályhától kell kezdenem, mert új vezérlőt kapott a gépem. Én is Ilyen motorokat használok. Igaz ahány annyiféle, de jó lenne tudni a Mach3 motortuning-al mit lehet maximum kihozni belőlük? Van erre valamilyen jól bevált megoldás, vagy marad a kísérletezgetés - amit most is csinálok apró lépésekben? Úgy tűnik, hogy csak egész és fél lépéseket hajlandó megenni, minden másnál téveszt. Milyen értékeknek kellene lennie? Mi az ami már költői túlzás és biztosan nem fogja tudni? Van erre valami határérték? A motorjaim 1,8 fokosak, így ha jól számolom 200 lépés egy teljes fordulat. A tengelyem menetemelkedése megközelítőleg 3mm (ennyinek mértem). Van esélyem 1/8 és 1/16-od lépésre, vagy ez mosolyt fakaszt? Sajnos a motor áram növelése néhol többet ártott mint használt, most a 3A-es vezérlő 50%-on adta a legjobb eredményeket. Apropó: vezérlő...
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Ez pedig nálam nagyon bevált. Nézd meg lehet a step dir jelek nem jól vannak beállítva a Mach3-ban. A Sirnyeteg csinált egy frankó PDF-et amiben mindent szépen leírt és képeket is mutat róla. Nálam a 2A-es motorok melegedés nélkül jártak 100% áram mellett (3A). Próbálhatsz játszani az áram lecsengés kapcsolókkal is játszani. Na megy válassz a motor tuningban szélesebb vezérlőjelet. Hátha. 5-8uS
(#) sastas01 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!

Én is egy gép építésére adtam a fejem. A mechanikai elképzelés már megvan, egy 400*300*80(-120) hasznos munkaterű, mozgóhidas gépben gondolkozok. A Z-ben még nem vagyok biztos. Golyósorsókkal és 12-es vagy 14-es lineáris tengelyekkel képzeltem el(ebből inkább az alátámasztott vonz). Az alapnak 10-es kazánlemezt összecsavarozva használnék, erre pedig 30*30-as aluprofil-felépítmény.
Még a léptetőmotorokról annyit, hogy ~0,5 Nm körül tudnék beszerezni. Ez elég-e?

Innentől teljes homály. Mármint az elektronika része. A tengelyvezérlőket hogyan kell "elképzelni", gondolok itt arra, hogyha Pl. Mach3-al használom akkor milyen kell? PC-be csak egy LPTport kell, meg hogy fusson rajta a Mach? LPT-kábel maximum mennyire lehet hosszú, adatvesztés nélkül? A vezérlőnek mit kell tudnia? Kell-e tengelyenként külön vezérlő, vagy egy vezérlő képes lekezelni mind a 3 tengelyt(ha külön vezérlő kell, akkor ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz)? Ha már vezérlő, akkor léptetőmotorból inkább unipoláris vagy bipoláris(mi is a 2 között a különbség)?

Ezen elképzeléssel lehet-e valami probléma, a kérdésekkel pedig remélem senkit nem riasztottam el.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) emmzolee válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Most már késő van. Nem kezdek regényt írni, de itt a topikban tényleg mindenre kapsz választ.
A Sirnyeteg is sokat munkálkodik az oldalán, hogy érthető legyen minden.
Bővebben: Link
(#) sastas01 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Rendben, köszi. A link alatt leírtakkal, nagyjából tisztában vagyok/voltam. Az elméletet nagyjából értem. A gyakorlati része ami nem tiszta.
Az említett regényt, esetleg fejezetenként megkaphatom holnap?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) pipi válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hali!
Ebayon nézz szét vezérlő ügyben, találsz lpt porti illesztőt, és léptetőmotor vezérlőnek keress rá a tb6560, tb6600 tipusokra. Ennél olcsóbban nem nagyon lehet szerintem kihozni egy jó elektronikát
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Küldtem üzit.
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Köszi. Pipi, neked is. Holnap olvasok, válaszolok.
Most meg megyek aludni mert reggel 8-tól szóbelizek. Remélem kihúzom a CNC-s tételt
(#) sastas01 válasza pipi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nézelődtem azon típusokra, amit mondtál. Amit leszűrtem belőle, hogy szükségem van tengelyenként egy vezérlőre, majd a vezérlők összekapcsolására a PC-vel még egy illesztőkártyára.
Tehát ha három tengelyt feltételezünk akkor egy PC, egy illesztőkártya és 3 db motorvezérlő?
(#) emmzolee válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Keress ilyen vezérlőt. Ez jó gyors és használható. Tartalmazza az optikai leválasztót is a PC felé.
A gulasoft-nál jártam nem rég. Ö vett ilyet. Nagyon kicsi és jó erős. 5000Ft körül ért haza. Ehhez már nem kell semmi csak az LPT kábel. Az optikai leválasztáshoz sem kell külön táp, mert elő állítja magának a nagy motor tápból a leválasztott 5V-ot.

Mindenképpen építs erős vázat. Csak is alátámasztott rudakat ajánlok, vagy inkább 20-as vagy nagyobb lineáris síneket kocsikkal. Ha vázat építesz akkor nem árthat ha erős lesz minden, mert úgy is lesz olyan alkalom amikor erősebb anyaggal lesz dolgod és akkor meg tudod vele csinálni.
Az alap nem jó ha egy sima vastag lemez, mert hajlik ám az is. Ha be tud rezonálni és be tud, akkor nem lesz szép a megmunkált felületed. A motorok ha golyós orsókat fogsz használni, akkor elegek lesznek, de a vezérlőhöz való motorok kellenek.
A mach3-at nem érdekli milyen a vezérlőd. Tudja vezérelni ha step-dir -es.
LPT kábel? Ki tudja mennyit bír majd. Nekem 1.5m-es van tök jól megy vele.
Vezérlőből annyi kell, ahány csatornád van. Vannak több tengelyes vezérlők is. Ha olyat veszel, akkor én 4 tengelyest ajánlok, mert akkor az Y tengelyt 2 motor tudja majd vezérelni szinkronban. Így nem fog elcsavarodni.
Unipolár-bipolár? Hát amelyikhez tudsz jó erős motorokat venni. Árban szinte mindegy.
(#) sastas01 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

És az LPT kábelt ebbe hova dugom?
(#) sastas01 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Árban lehetőleg próbálok lent maradni. A projektet nyárra tervezem, és lehetőleg 30 ezerből szeretnék kijönni. Maximum 50.
Többek között azon agyalok, hogyha veszek golyósorsó helyett trapézmenetet használnék(és ha van rá lehetőség cserélném golyósra), akkor mennyit veszítenék? Értem úgy, mint surlódásból adódóan, meg erre valamiféle anya kell, vagy bronz, vagy valami ellenálló műanyag(gondolom én).
Vezérlőhöz való motorok? Ez pontosan mit is takar?
Mach 3-hoz step-dir vezérlő kell. Ezt már hallottam máshol is, de sosem értettem miért fontos ez.
Nemhiszem, hogy egy 300 mm széles 2+1 helyen alátámasztott asztal el tud csavarodni olyan mértékben, hogy az számottevő legyen.

Veszel egy 25P DSUB csatit és bele forrasztgatod a vezetékeket.
Vagy vegyél egy ilyet:

Nekem van egy ilyen és tok jól működik.

Max 50? Minek kell ebbe bele férnie?
A golyós orsó sokkal jobb, mert pontosabb, nem kell mindig kenni és kisebb a súrlódási ellenállása. A kis gépemen jelenleg trapéz menetesek vannak jó azzal is de többet bírna a golyóssal. Ha a trapézmenetesek elkopnak biztos golyós orsókra fogom cserélni őket.
Lehet kapni profi csapágyazott trapézmenetes orsókat is csapágyazva olcsón. Azok nagyon jók. ZX100 műanyag anyákkal. Azok nem kopnak mert erre valóak. Szerintem jobb mint a bronz anya.
Vezérlőhöz motor= léptető motor.
"Mach 3-hoz step-dir vezérlő kell. Ezt már hallottam máshol is, de sosem értettem miért fontos ez."
Azért, mert a Mach3 lépésenként ad ki egy jelet a párhuzamos port valamelyik pontjára és a vezérlőnek ezt kell használnia. erről kellene olvasgatnod ha többet szeretnél meg tudni róla.

A csapágyazásod két oldalt lesz. Ha középen lesz egy orsó, akkor ha a szélén erős igénybevétel lesz, akkor a csapágyaid "lógása" miatt kicsit lemarad majd és torzul a méret. Ha gravírozol, akkor nem gond, de ha valami erősebbet akarsz, akkor csavarodni fog.
Lehet jobban jársz ha veszel egy félkész vagy egy kész vázat, mert akkor sok szívástól mentesíted magad. Én is annak idején vásároltam sok cuccot, hogy majd építek, de mindig akadályokba ütköztem. Inkább vettem egy félkész vázat, befejeztem.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Következő: »»   161 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem