Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   461 / 507
(#) lehar válasza Leraz hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Köszi a gyors választ,további kellemes vasárnapot.
(#) hevjan válasza Leraz hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!

Én is kérem szépen a könyvet, ha még lehet.

Köszi!
(#) Leraz válasza hevjan hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia.
Természetesen lehet. - Mindenkinek akinek élő az email fiókja és kéri.
Használjátok sikeresen,hasznosan.
(#) Leraz válasza hevjan hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Sajnos a szokásos freemailes betegség. *

Küldj egy másik címet magánban.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) szelkerek78 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!

Az alábbi próbagenerátor tekercseit hogyan kössem be, hogy kapjak is belőle áramot?
A vasmag 250 mm belső átmérőjű, és most csak 10 mm vastag.
10×10×2 mm mágnesek vannak, kérdés hányat és hogyan alkalmazzak?

Válaszokat előre is köszönöm!

tekercsek.jpg

(#) lacza89 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia!

Kezdőt a kezdővel, végzőt a végzővel kell sorba kötnöd, minden fázistekercsnél. R fázis kezdője, S fázis végzője és T fázis kezdője lesz a csillagpont. (ha az egymást követő tekercsek sorrendjét nézzük.)

8 pólust kell kialakítani, vagyis 16 mágnest kell felragasztanod a forgórészre úgy, hogy egy mágnes felülete 3 fogat érjen át. Érdemes elfordítva felragasztani a mágneseket, hogy az indítónyomaték ne legyen túl nagy.

Milyen vastag lesz a végleges generátor?
(#) szelkerek78 válasza lacza89 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia!

Próbálkoztam és az alábbi eredmény született:
1. Fázisonként 16 tekercset sorba kötve (minden harmadikat) az eredmény 0.
2. Minden 12. tekercset sorba kötve és 3 fázisba már elértem 22v-ot
Ezt megismételve és párhuzamosra kötve alig pár volt.
Szóval most megállt a tudomány
Idézet:
„vagyis 16 mágnest kell felragasztanod a forgórészre úgy, hogy egy mágnes felülete 3 fogat érjen át”

Ezt hogy értelmezzem? 1cm mágnes nem fogja átérni a 3 fogat, mert 50 mm 3 fog között a távolság.

A végleges generátor elvileg 120mm magas lesz (de van belőle 300mm)
(#) maszek0005 válasza Leraz hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia! Engem is érdekek, így ha elküldöd, nagyon megköszönöm! Tisztelettel: Jani
(#) Leraz válasza maszek0005 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia.
Szívesen de tegnap a freemailes és citromailes fiókok visszadobták.Nem kapnád meg fél órán belül, keress egy másik email címet.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia!
A tekercseket nem elég sorbakötni,hanem fontosak a kezdő -végző szálak is.
tehát: 1 fázis: k- v_ v-k_k-v_v-k stb....
és a lényeg, hogy a végén a csillagba kötés előtt az egyik fázistekercs kivezetését meg kell fordítani, mert a tekercselés most csak 3x60fokos, és a három fázishoz 120 fokos kell,tehát 180 fokos fordítással áll be a 120. ( remélem nem tévedek)
A mágnesek pedig körben a forgóeészen : éééé dddd éééé dddd stb....
8 db északi és 8db déli pólust kell kialakítani felváltva.Ha 10mm széles a mágnes akkor csak 4db fér el egymás mellett
üdv: foxi
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

A mágneseket egymás mellé közvetlenül nem tudom tenni, csak némi távolsággal.
Majd holnap kiderül, hogy működik-e a dolog.
Idézet:
„és a lényeg, hogy a végén a csillagba kötés előtt az egyik fázistekercs kivezetését meg kell fordítani, mert a tekercselés most csak 3x60fokos, és a három fázishoz 120 fokos kell,tehát 180 fokos fordítással áll be a 120. ( remélem nem tévedek)”

Ehhez jó lenne valami ábra.
Most ha sorba kötök 16 tekercset, akkor azok egymástól 22,5 fokra vannak. (48 tekercs van).
Amennyiben 60 fokonként elindulok akkor 6.tekercs után hogyan tovább?

mágnes.jpg

(#) sziriusz válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Talán jól sikerült kinézni az ábrából, hogy a horonylépés 3, azt pedig már írtad, hogy 48 db tekercs van benne. Akkor ez tényleg egy 16 pólusú generátor. Lacza89 és Foxi63 jól leírták, hogy fog működni.
Megjegyzés:
Minden harmadik tekercset kell sorba kötni az instrukció alapján. (a villamos fok nem azonos a geometriai fokkal). A mágnes berakható az áthúzott ábra szerint, nekem így van betéve egymás mellé neodym mágnes, igaz, azok kerekek. (van róla kép is itt a fórumon). Jobb lenne 3 mm vastag mágnes.
Biztos hogy nem szóltam volna bele, ha nem lenne látható, hogy:
Btoti nem régen felrakta az agymotorjának a fényképét jól dokumentálva. 36 db tekercs, és 40 db mágnes dolgozik együtt. Nekem működik egy saját készítésű generátorom, 9 db tekercs és 8 db mágnes van benne. A Te vasmagodra adódik az a figura, hogy 48 db tekercs 1-es horonylépéssel, és vele szemben 44 db mágnes. Ez kevesebb réz huzal felhasználást (belső ellenállás csökkenést), és kisebb ragadást adna. A jelenlegi mágneseddel biztos kisebb lenne a teljesítmény, mert ide 15 mm széles mágnes illik.
Ez most olyan "jó tanács" gondolat, mert illett volna megnéznem a feszültségeket a tekercseken különböző mágnes szögelfordulásnál. Biztos vagyok benne, hogy ezt most rövid időn belül nem fogom megtenni.
(#) szelkerek78 válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszaitokat!
Akkor a fentiek szerint a három fázis így néznek ki:
1 fázis kezdő csillagpont k-v_v-k_k-v_k...
2 fázis végző csillagpont v-k_k-v_v-k_k-v....
3 fázis kezdő csillagpont k-v_v-k_k-v_k...
Javítsatok ki ha tévedek!
Egyébként sziriusz a Te exceleddel számolgattam elvileg 48 tekercs 250 menet 0,315 rézhuzal és ekkor háromfázis 230 v kellene, hogy legyen.
Nemsokára beszámolok az eredményről.
(#) szelkerek78 hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítségét!
A tanácsok szerint jártam el és siker van Igaz a végén azt fordítást nem csináltam meg, de ha kapok még instrukciót akkor megnézem úgy is.
Most csak 16 db mágnes van felrakva, de kézzel a 40w 230-as izzót is sikerült fényre bírni.
Fúróval megforgatva mértem terhelten 470voltot is
Még egyszer köszönöm a segítséget
Most már elkezdek okoskodni a nagyobb verzión, de ez a mágnes egymás fölé rakás szerintem nem fog összejönni.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia!
Tehát: az első fázistekercs az első horonyból megy a 4.be. ez 180 villamos foknak felel meg.
A következő tekercs belátható, hogy 60fok eltolással kerül bele. A harmadik, viszont már 120 elektromos fokra van. Ha már kész az összes elkötés és már csak csillagba vagy deltába kéne kötni, akkor kell a második fázistekercs kivezetéseit megfordítani.Ekkor 60 fok meg 180 fok= 240 fok.. Azaz nem a 3 végzőszál a csillagpont, hanem a második tekercsé fordítva kerül bekötésre.
Remélem érthető.
üdv.: Foxi
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia!

Már értem sőt úgy is kötöttem.
Erről a mágnes sorolásról nincs valakinek tapasztalata?
Mármint egymás mellé fordított pólussal gondoltam.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Hát nem tudom mire gondolsz,de a forgórész teljes kerületén 16 pólust kell kialakítanod.
Ha 10mm széles a mágnes, akkor k=245 x pi=769mm a kerület /10,2=75 db mágnes fér el.16 pólusra leosztva 4,7 mágnes fér el.Tehát a pólusok között lesz némi "légrés" a felragasztásra
nincs ötletem, mert kerek forgórészre egymást taszító mágneseket felragasztani szinte lehetetlen. Tengely irányba viszont 1 horony nagyságú elcsavarás ajánlott, semmiképp se fusson a horonnyal egyvonalban a mágnespólus.
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
A fent leírt eredményeket 16 mágnessel értem el, de mivel ez a ketyere most mindössze 10mm vastag így nem tudom a ragadást kiküszöbölni.
A nagynál természetesen egy mágnesszélességet (40×15×6mm N52 lenne benne 3 sorban) elforgatok majd az állórészen, csak az a kérdés, hogy 3 sor magasságban a különböző pólusokkal indukál-e áramot. (ld. kép)
A mostani körön kb 0,2 mm-t bereszeltem és úgy tettem fel a mágneseket, azt a variációt még nem próbáltam, hogy sorban egymás mellé tegyek mondjuk 3-at a taszítás miatt.
Teszek egy másik képet is, amin látszik, hogy egymás fölé vannak sorolva a mágnesek, csak kérdés, hogy egy oszlopban váltva van-e a pólus, de szerintem másként nem lehet egymás fölé tenni.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
A két kép közül egyik sem jó!
Az első képen nem lehet egy oszlopban északi és déli pólus hiszen ez eredőjük, azaz 1 mágnes hatásos a 3 helyett!
A második képen pedig az a baj, hogy a mágnesek beállnak az állórész horonyvasához, és nehezen billenthető ki induláskor.ezért kicsit átlósan kell felragasztani, méghozzá 1 horony eltolás legyen az oszlopban.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013

gen_rajz.JPG

(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Tudom, hogy az első kép nem jó elvileg, de gyakorlatilag másként nem tudod egymás mellé tenni a mágneseket.
Amit Te rajzoltál szerintem az a nem jó, próbáld ki két mágnessel.
Nekem a mindössze 10*10*2 mm-es mágnessel sem megy se szabadon se vason se semmin.
A második kép egy gyári generátor, és teszek egy másikat is a mi szintén gyári forgórész.
A ragadás elkerülésére nem a mágnes teszem ferdén, hanem a vasmag lamelláit fogom eltekerni.( gyári generátoromban is ezt a megoldást választották), és így egyszerűbb a forgórészbe is esztergálni a mágnesek helyét.
(#) sziriusz hozzászólása Jún 5, 2013 /

Pár gondolat:
--Végre a ragadás is előkerült. Vasmagos generátornál lényeges. Akkor sorba:
A hengeres forgórészre lehetetlen feltenni a sík lapú mágneseket egy horony elcsavarással.
A vasmag lamelláit el lehet csavarni. Egy kész állórészt szétszedni és megcsavarva összerakni, az elég macerás.
--Az utolsó hozzászólásom ma módosítottam magamnak. Az eredmény: 48 db tekercs (minden pólusra egy, a horonylépés egy), és 50 db mágnes. Ez elektromosan is jobb, mint amit gyorsan javasoltam. A három fázis természetesen itt is megy. 40 mm széles állórésznél a ragadását 0,5 Nméter -re kalkulálom, ami jó érték.
--Már első látásra tetszett egy nagy motor állórészének rövidített felhasználása. Mert sok mágnes és kevés huzal, vagy kevés mágnes és sok huzal azonos teljesítményt ad. Itt ki kell tölteni a hornyot huzallal, és lesz teljesítmény.
(#) lacza89 hozzászólása Jún 5, 2013 /

Sziasztok!

Elkészült a NO2 toroid generátor. Régebben elég nagy vita volt a generátor hatásfokát illetően, ezért (is) lemértük Foxi63-al a paramétereit. 4kW Evig motorral hajtottuk meg, 5,75-ös áttétellel, 3 fázisú frekvenciaváltóval.

A generátor ferrit mágnesekkel készült.
Külső átmérő: 53cm
Indítónyomaték: 0,83Nm.
Belső ellenállás: 8,6 Ohm
Mágnesek száma: 16 pár
Tekercsek száma: 24 db

A mérések állandó fordulatszámon lettek mérve delta kapcsolásban, egyenirányítás után 30 és 26 ohmos terhelő ellenállással. A mérések a táblázatban.

Mérések.JPG

(#) foxi63 válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
Bár soha sem csináltam, de véleményem szerint el lehet sik lapú mágneseket is csavarni a forgórészen, hiszen 3 db mágnesből áll 1 oszlop, tehát a második sort egy kicsivel, a 3. sort még egy kicsivel odébb kell feltenni.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Megoldás lehet, hogy egy mágnest beragasztol, majd egy ugyanakkora fát teszel távtartónak,beragasztod a 3. mágnest és utána közéjük lehet préselni a másodikat.Mivel kicsi mágnesek, kell lennie valamiféle megoldásnak.Vagy metamitból kimarni egy sablont persze ekkor is lesz levegő a mágnesek között.Hát nem könnyű de lehet valakinek lesz jobb ötlete.
Nekünk sikerölt egymás mellé regasztani a mágneseket, de azok kerekek voltak.
(#) sziriusz válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Amit leírtam utoljára a generátorról, az lassan kezd érdekelni. A megszokottól eltérő mágnes és tekercs berakás, valamint a szokványosnál nagyobb tekercshely miatt.
Szerintem a megcsavart és a lépcsőzetesen berakott mágnesek ragadása között nagy különbség van, a kettő nem egyenértékű.
A mágnesek egymás mellé rakását meg tudják csinálni, biztos hogy nekünk is sikerül, ha szükség van rá. Úgy gondolom, hogy sík lapra téve a középső mágnes nem akar felfele kidobódni, hanem csak oldalirányú taszítást fejt ki. Ez megfogható oldalról felcsavarozott műanyag tárcsákkal is (persze kell ragasztani is). A mágnesek illeszkedésénél lehetőleg ne legyen légrés, mert az erőtér csökkenést ad. Ezt kipróbálni mágnes hiányába nem tudtam, csak a jelenlegi tudásom szerint mondom.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Ragadásra megoldás a tekercsek száma = 1-+mágnesek száma, de akkor minden tekercs külön fázis lesz! Háromnál több fázis meg nem egyenirányítható simán diódákkal gazdaságosan.
A neogéndinamós ingyenenergiás próbálkozás is ezt a megoldást használta a ragadás passzív csökkentésére.
A tökély az egy horonnyi csavarás lenne mindegy, hogy álló vagy forgórészen.
De ezt a gyáron kívül más nem fogja megcsinálni szépen.
Multkor elmondtam, hogy szerintem mit kell figyelembe venni a ragadás kordában tartásához (a pólus szélessége (mágnesek befoglaló szélessége) legyen az adott horonyoszlopok talpának szélétől-széléig mérete plusz/mínusz egy horonyoszlop talp közötti szünet) Ezt esetleg meg lehet osztani szimmetrikusan, ha több sávban megy fel a mágnes.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Az általad leírtak miatt érdekel a téma. Itt a fázis eltolódás az egymás melletti tekercseknél 7,5 elektromos fok. Ettől még sorba lehet kötni őket úgy, hogy három fázis legyen. Van hátránya, de előnye is. Én már készítettem így generátort, működik, képet is tettem fel róla ide a fórumra. Na meg ugye ilyen az agymotor is. Ha gondolod, Excel-ben kilistázom a feszültségeket, és elküldöm. Feltételezve, hogy szinuszos feszültség van, mert így egyszerűbb a dolog. Ja igen, lehet hogy a tekercsek sorba kötésénél jelentkező ellen feszültségeket az egyenirányítás el is tünteti (lásd a teljesítmény tényezőnél a görbe levágását, amire Te okítottál).
(#) szelkerek78 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!
Ragadás csökkentésre csakis az állórész elforgatását fogom megtenni, nincs is nagyon más választásom, mivel csak állórész lamelláim vannak. (300mm magas kiszedve egy motorból)
Elforgatást szépen meg lehet szerintem csinálni, csak türelemjáték
Neten elég sok kép van fent egymás fölé rakott mágnesekről, de félek, hogy nem működik úgy.
A másik megoldás a 100-120 mm magas mágnes, de 3×annyiba kerülne a 16 pólus.
Lehet kísérletképpen kis mágnesekkel készítek egy 30mm vastag állórészt, és akkor a kis mágneseimmel ki tudom próbálni.
Még az a kérdés, hogy mágnesszám tekintetében azonos fordulaton mennyi a teljesítménykülönbség? (pl 150-es fordulaton 4 mágnessel elvileg kevesebb indukció megy végbe mint mondjuk 16-al)
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Ha van 48 külön fázistekercsed, azt csak úgy kötheted 3 fázisba sorba, hogy a legjobb esetben is az egy fázist alkotó tekercsek között a legnagyobb szögeltérés 60 fok
(16 szoros feszültség helyett azt hiszem 13.8 szoros feszültséget kapsz (matematikailag ellenőrizni kell!)).
(7.5 fok tekercsenként, 16-ot kell összekötni egy fázishoz, 16*7.5/2 az 60 fok. A per kettő a 180 fok miatt kell, amit megcserélve 0 fokot kapunk.
Azaz összeköthető pl 1-8 ig, majd fordított kötéssel a 25-33 ig (R), és eltolva 8-al a másik két fázis abszolút fordítva (S) és abszolút egyenesen (T).)
Ha ezt elfogadjuk akkor lehet így is csinálni. Ha nem akkor vissza kell menni odáig, ahhol a fázisonkénti egyenirányítást vizsgáltam, és megfontolni (megfelelő méretezés esetén "passzav módon kompenzált")
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) hevjan hozzászólása Jún 6, 2013 /

Szervusztok!
Bochi, hogy én is belevauzok a generátorépítésbe, csak szeretném az általam épített generátort bemutatni.
Ez is egy nagyobb, 36 hornyos villanymotor állórészének 40 mm-es leválasztott szeletéből készült, egyenként 25 menetes tekercsekkel. A 36 vasmagszelettel szemben 42 db 40x10x5 mm-es neodímium mágnes van felragasztva 1 kb 6 mm falvastagságú vas gyűrűre, ami 1 alu agyra van felpréselve. Minden 7. mágnes találkozik minden 6. vasmagszelettel, illetve a rajta lévő tekerccsel. A tekercsek 6-osával vannak sorba kötve, úgy, hogy minden 6. tekercs vége a utána következő 6.-hoz fordítottan csatlakozik, mivel vele szemben ellenkező pólusú mágnes áll. Így egy 6 fázisú generátor állt össze, bár a csillagpontjukat nem kötöttem össze, hanem a 6 tekercssort (fázist?) egyenként egyenirányítottam. Így jobban variálható, a kívánt feszültségértékek elérése érdekében. Ha 3 tekercssort egyenirányítás után kötök sorba, kb. 60 fordulatnál már eléri a 14 - 16 V körüli feszültséget. Sajnos még szélgépen nem tudtam kipróbálni, mert az még nem kész, de kézi hajtókart rászerelve próbálgattam, és a 12V/100 W-os autófényszóró-izzót simán ki tudtam vele égetni (kb. 120 f/p körül).
Az állórész csak egészen minimálisan ragad, forgatás közben egy kis döcögést érezni, de egyáltalán nem nehéz megindítani. Egy képet teszek fel, ami mutatja, hogyan találkoznak a mágnesek a tekercsekkel.
Következő: »»   461 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem