Fórum témák
» Több friss téma |
Egy űrlapot kell kitölteni, hogy szeretnél rendelni valamilyen projekthez. Régen rendeltem már, nem tudom lépésről lépésre megmondani, de nem úgy van ahogy a texasnál, hogy van egy request sample rész, ahol válogathatsz, itt kissé körülményesebb.
Üdv!
Valaki nem tudna nekem egy csöves plazmahangszóró kapcsolási rajzot gu 50 el vagy gu 81 el? Van egy EAG TH-785/A transzformátorom hozzá még. Sajnos amit eddig próbáltam egy sem indult el Köszönöm.
Sziasztok. Ha nincs és nem is tudok szerezni sorkimenő trafót akkor nem csinálhatok egyet? Tl494 két Fet-es kapcsolás szeretném megépíteni. A végülis a müködést is csak sejtem sajnos. Elöre is köszönöm a segítséget!
Szia! Természetesen megoldható házilag is, bár kissé kürölményes. Elég nehéz a hajszálvékony huzalból egy többezer menetes szépen kivitelezett tekercset készíteni. A nagy feszültség miatt itt a vadtekercselés szóba sem jöhet, és érdemes soronkénti szigetelést használni. Ha nem tudsz szerezni sorkimenőt, akkor próbálkozhatsz elemes gázgyújtóból bontott tekerccsel is.
Szia!
Szerintem házilag készíteni sorkimenőt körülményes, ráadásul az alkatrészeket sem egyszerű beszerezni hozzá. Például a ferrit vasmagot, vagy 0,1mm-nél vékonyabb drótot nehezebb beszerezni, mint például egy régi rossz monitort, vagy tévét, amiből bonthatsz sorkimenőt. Ráadásul 30-40KV-os feszültséget nem tudsz rendesen szigetelni, hacsak vákuumimpregnálással ki nem öntöd, vagy olaj alá nem teszed.
Szia. Megoldottam, szereztem egy monitort és bontottam most azzal szenvedek hogy kicsi a szikrám és nem halhato benne semmi, gondolom a nagysága miatt
Tud valaki ehhez a kapcsoláshoz nyák tervet?
Bővebben: Link
Üdv!
Megépítettem a mellékelt kapcsolást. 12V 1A ról próbáltam éleszteni egy régi sorkimenővel (malomkerék). De sajna a szikra elmaradt. Kipróbáltam egy piezzóval és kis hangszóróval is, ott megszólalt a jel, szépen lehet a frekvenciát változtatni, és még jó beállításnál az audio jel is hallatszott a sistergés mellett halkan. Ebből feltételezem h talán jó a kapcsolás. Az a kérdésem h az alacsony táp teljesítmény miatt maradhatott e el az ív? Sajna a tápom 12 V on nem tud többet. Ill. még annyi h milyen diódát kell a fet után kötni. Én egy 35 nsec diódát használok, egy tv ből mentettem. A segítséget előre is köszönöm.
Szia
Feltened mas formatumba is , a gyengebek kedveert. kosz
Üdv!
Bocsánat tegnap mellé nyúltam. Nem a jpg-t tettem fel, szóval bocs. Ha jól sejtem ez az . A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
D1-nek semmi szerepe nincs az ég világon, azt onnan ki kell venni. A sorkimenő primerjével párhuzamosan ellenirányba kell védődiódát betenni, ha az nincs, nagy az esély rá, hogy első pillanatban kinyírja a FET-et.
Nem ártana azt sem lerajzolnod te hogy kötötted össze a dolgokat, tehát a sorkimenő primer részét. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
Köszönöm!
Időközben meglett az ív! El sem veszett csak én voltam mafla. A sorkimenőre 8 menet szigetelt sodort drót került primernek, ennek egyik vége a kapcsolás kimenete, a másik (és ezt toltam el) a táp pozitív sarkán. Így most szól, és átjön az audio jel is. Csak nagyon kásás, meg zajos. Alig hallani a zaj mellett. Gondolom ezt beállítással a potikkal lehet javítani... vagy van más titka is amitől tisztábban szólna?
A "trükk" az, hogy emelni kell az üzemi frekvenciát, jóval a hangfrekvencia-sáv fölé, illetve nem négyszögjellel kell vezérelni. Erre együtt a sorkimenő alkalmatlan. A négyszögjel a sorkimenőn alap harmonikusra és felharmonikusokra bomlik, mindezekkel keveredik a hangfrekvencia, ami vagy "kifér" a sorkimenőn (söntölő kapacitásain, illetve az induktív ellenállásán), vagy nem (ezeket levágja a trafó), illetve lesz egy rezonancia-komponens, amit a sorkimenő határoz meg, és ez a hangfrekvenciától független zajként jelenik meg, de ezzel is keveredik az audiojel... Tehát torzítani fog. Inkább Tesla-tekercs jellegű kapcsolás kell és az üzemi frekvenciát több MHz-re kell választani. Ezt meg a vezérlő IC nem támogatja.
Talán a primer tekercs menetszámának emelése segít némileg, hátha a vas telítettsége is bezavar. A zajosság igen nehezen akadályozható meg, ahogy olvasgattam a plazmahangszórók témájában. Sajnos A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
Köszönöm. Eszerint ne várjak túl sokat a hangminőség terén. Nem baj, legalább szól. Ez is eredmény. Skori féle 24 v mini teslával próbálkozom még. Állítólag az is átalakítható úgy, hogy zenéljen... majd ha már megy átnézek arra a topikra. Láttam a youtube-on nagyon komoly plazmahangszórókat, de gondolom azoknak az elektronikai háttere is jóval bonyolultabb. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv!
Szeretnék még valamit megpróbálni, hátha javul a minőség. Írták itt a fórumon, hogy egy felül áteresztő szűrő sokat segít a torzításon. Szeretnék kérni egy ilyen kapcsolási rajzot ha lehet. Megpróbálnám hátha használ... Előre is köszönöm.
Rajzzal sajnos nem szolgálhatok, de nem tudom, hogyan akarod szűrni és mit. Mert maga a plazma zajos, ott hallható a "végeredmény", amit a trafó előállít a bemenő jelekből. Gondolom, nem szeretnél többtíz kilovoltos áramkörrel szórakozni...
Mondjuk a trafó primerjén talán lehet egy kicsit "simogatni" a rákerülő jelet, csak kérdés, hogy a meghajtó FET mennyire fogja ezt szeretni. Ennek talán van némi értelme: a négyszögből valami szinuszra emlékeztetőt előállítani és azt transzformálni. De ha felüláteresztő, akkor mi lesz a mély hangokkal?
Üdv!
Nem a kimenő jel szűrésére gondoltam. Azt sejtem, hogy nem lenne egyszerű megoldani. Itt a fórumon írták többen is, hogy az audio bemenő jelet kell megszűrni egy felül áteresztő szűrővel mert az ív rövidsége miatt nem alkalmas a mély hangok leadására. Ehhez kellene valamilyen kapcsolás. Nem tudom hogyan működik egy ilyen szűrő, még nem csináltam ilyet. A mély hangokat így sem képes leadni, innentől nem nagy veszteség gondolom ha rá sem küldöm, mivel az csak torzításként jelentkezik. Ha jól értettem a legtöbb plazmahangszóró (még a nagyon profik is) leginkább csak magas ill. talán középsugárzónak felelnek meg, mivel nem egyszerű elég nagy ívet előállítani ahhoz, hogy elegendő legyen a mély hangokhoz.
Üdv!
Csatoltam egy egyszerű RC szűrőt, ami 1500Hz fölött enged át. Ezen a http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php[b]honlapon[/url][/b] pedig van egy egyszerű kalkulátor, csak meg kell adni az RC értékeit és kiszámolja a vágási frekit. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Valami ilyesmire gondoltam. Úgy értem ami funkcionálisan ezt tudja. Köszönöm szépen.
Este kipróbálom.
Sziasztok! Én is közzétennék egy rajzot, amit Én meg is építettem. Elég stabil és egészen jó hangja is van. Van a tervben olyan rész is, ami az Én ötletem. Pl. az elválasztó trafó előtti meghajtó fokozat. Mindenkinek bátran merem ajánlani. Ha tovább görgetitek a képeket találtok videókat is. A működő plazmahangszóró primerkörébe még be van kötve sorba egy 230V 75W-os izzó, valószínűleg azért is csak ilyen kicsi az ívem. A félhidas végfokozat a hálózati áramról táplálkozik, nem tudom, hogy ezt így szokták-e csinálni, nem-e kell elé egy 230/230V-os hálózati leválasztó trafó? Az izzót azért nem merem kivenni a primer körből, mert a nagyfeszültségű sorkimenő trafó primerével párhuzamos 2,2k-470pF-os RC tag nincs bekötve, így félő, hogy izzó nélkül ha megszűnne az ív eldurrannának a FET-ek. A 2,2kOhmos ellenállás egyébként 10W-os, a 470pF-os kondenzátor pedig 400V vagy az fölött legyen természetesen.
A sorkimenőt úgy válasszátok meg ha lehet, hogy annak vasmagjára rá lehessen tekerni 55 menetet. Én ezt villanyszerelésnél használatos henger alakú kábelcsatornára tekertem fel és úgy húztam rá a vasmagra. A vasmagból viszont előtte egy picit a sarkaiból le kellett köszörülnöm, így viszont elég jól sikerült a tekercselés. A huzal vastagsága 0,3-0,5mm körül lehet, tehát nem túl vastag de így se melegszik. A FET-ek se melegedtek.... Azt hiszem lényegében mindent elmondtam. Felmerülő kérdésekre megpróbálok válaszolni. Bővebben: Link
Üdv!
A már korábban említett varttina-féle kapcsolást építettem meg, elé került a hangváltó (köszönet a kapcs rajzokért). Elég jól szól, bár még így is kissé torzít ami ugye valószínüleg nem kiküszöbölhető... Most a teljesítményt és az ív hosszát szeretném növelni. Az lenne a kérdésem, hogy ennek a kapcsolásnak 32V DC még megfelel e? Nem szeretném kinyírni szegényt. A táp bazi nagy legalább 10 A tud szerintem, eddig csak a zvs-meghajtómat hajtottam róla (szép hosszú íveket produkál). A másik kérdésem, hogy a vegytiszta titán jó lehet-e elektródának, mert van itthon kb 20 dkg dirib darab-okban, de attól tartok elégne és feleslegesen nem akarom pazarolni.
Üdv! Megépítettem plazmahangszóró áramkörét ( a nagyfesz tekerccsel vannak gondok). Picit brutálisan néz ki a cucc, de működik. Érdekes, hogy a kapcsolás ír egy 47nF kondit, de ha az be van kötve az audio bemenetre, akkor nem szól, viszont ha közvetlenül van rá kötve a potméterre akkor van hang. Így néz ki:http://kepfeltoltes.hu/130609/2013-06-09-067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez a kapcsolás alapján készült: http://kepfeltoltes.hu/130609/FSNTLXVFMMD1ALS.LARGE_www.kepfeltolte...u_.jpg Az IC és a FET kivételével minden más bontott alkatrész tvből. Sajna nem volt benne 200µF-es kondi, viszont volt 2 db 100 µF-es Ami a tvben volt sorkimenő trafóval próbálkoztam háromszor: saját magam tekercseltem a vasmagra előszőr 5 utána 8 utána 10 mentet, de egyiknél se történt semmi. A tekercs oldalán van 2 potméter : az egyikkel a képet a másikkal a fókuszt lehet állítani. Nemtudom, hogy van-e köze ahhoz hogy a saját tekercselésű primernél nem adja az ívet. Megpróbálom majd a lábakra kötni. 4 db van ami egymással kapcsolatban áll. Az IC egy 1500 mA-es 12 voltos trafóról működik, a tekercset 19 voltról próbáltam üzemeltetni. Hangzás: lehet elszállt a 22K-s poti, de legalábbis nem érintkezik belül rendesen. Egyenlőre mindent torzít, majd ha kicseréltem a potit akkor kiderül majd, hogy mennyire szól szépen. Életemben először raktam össze áramkört próba panelen :3
A sokszorozóval egybeépített tv-sorkimenő nem jó (modern tévék, monitorok ilyenek), az kisimítja a jelet, eltorzítva a hangot.
Olyan kell, ami régebbi kivitel, úgynevezett "malomkerék" (főleg csöves tévék), vagy olyan, amin látszólag nincs malomkerék, mert egy tekercsen van a primer és a szekunder, de semmi egyéb nincs rajta. Ilyen trafó régebbi, de már félvezetős Orion vagy Videoton tévékben van. Régi, kidobott tévékből lehet bontani, vagy aukciós oldalakon keresgélni. Arra figyelni kell, hogy a ferritmagok közötti légrést biztosító műanyag/papír ott maradjon, különben telítésbe megy a mag!
Nekem a fekete, egyenirányított sorkimenővel is tökéletesen működött.
A TL494 egyébként tud push-pull üzemet is, érdemes egyébként azt is kipróbálni, illetve hogy ne melegedjen a FET nagyon, egy (nem önrezgő) félhíd meghajtót is használni.
Sikerült! Működik DD Egy 1993-as samsung tvből van a sorkimenő, viszont a potméterek ugyanúgy rajta vannak. Ehhez képest szépen működik. A vasmag tekercselésénél a 4 db menetnél maradtam. 5 menetnél 36 wattos teljes áramköri fogyasztás esetén lefüstölt a dióda és a tekercs tápegysége lekapcsolt.
4 menetnél 45 wattos fogyasztás esetén meg az áramkörben levő null vezetéken a szigetelés elkezd füstölni, bár mondjuk inkább ez égjen le mint az alkatrészek. Ha 18-max 35 wattig bírja rendesen, de nagyon zajosan szól. Bár a szikra köz sem épp a legjobb. Megpróbálok szebb hanzást kihozni belőle, ha sikerül akkor a TeCsövedre (gyk: youtube :3 )felrakok egy videót. A másik tekercs amit először használtam az megvan, hogy miért nem ment: sokkal kisebb feszültséget ad le a méretéhez képest. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Nem tudom módosítani a hsz-met, ezért írom meg így: a null vezeték gyenge volt, ezért füstölt. A FET lábára kötöttem egy vastagabbat, és most jól bírja. Mindenképpen erősebb táp kell ami minimum 80 wattot le tud adni, máskülönben vagy lekapcsol, vagy pedig egyáltalán nem szól tisztán. A kitöltési tényezőt ha nagyobbra rakom ( kb 60% fölé) akkor már tisztábban szól de a táp nem bírja. A FET-et egy ventivel is hűtöm, így egy 40 wattnyi fogyasztás esetén 2 óra folyamatos üzemnél se melegszik túl. Kikapcsolás után a hűtőbordát simán meg lehet fogni, nem éget meg.
A szikraköz kb 10-13 mm, és a mélyet is egész jól leadja, bár a fogyasztást megdobja egy 10 wattal.
Helló!
Találtam egy egész korrekt csöves plazmahangszórót gondoltam belinkelem hátha érdekel valakit. Az oldalon találhatók felvételek is működés közben bár ezek elég gyenge minőségűek nagyon recsegnek gondolom élőben azért nem ilyen hangja van. Valakinek van már tapasztalata ezzel az áramkörrel. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Üdv!Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolási rajz:Bővebben: Link működőképes?
Én mondjuk a potmétereket hiányolom belőle. Ezzel az a baj, hogy az ívet nem lehet finomhangolni. Lehet, hogy működik, csak a videós link nem megy.
Amit én építettem meg, azzal a kapcsolással biztos, hogy működik, és szépen is szól. Youtube-ra majd a végleges sztereó verzióról készült videót fogom felrakni. A sztereóhoz még egy áramkör és még egy tekercs kell. Az energiaforrás egy 320 wattos PC táp. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |