Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Mondjuk az 555 kimenete 200mA-el terhelhető, a kapu meg néhány mA-el, valamint nem is illik túlterhelni. Itt nem "gyenge láncszemekről" van szó, hanem sok minden másról, amit ma még nem értesz, ahogy látom. Amúgy frekvenciák-idők meghatározása nélkül, nincs értelme bármiről beszélni. Az csak szóbeszéd, míg az igények nincsenek megfogalmazva. A "nullától a végtelenig" címszó alatt, meg én nem vagyok partner.. üdv!
meg egy kérdés: nekem azt mondták a 4017-et nem.érdekli mit művelnek a kimeneteível. ő csak teszi a dolgát. akkor rövidre zarhatom az egészet s meguszhatom egy diodaval vagy vacakolnom kell labankent egy diodaval?
Hello! Ezt legalább akkor talán értem. De meg kellene mérni, mi az amit "meg kell szakítani", mert addig nem lehet előre lépni. üdv!
Nem.nullatol.vegtelenig. A szem tehetettlensegetol. 10 másodpercig. de utóbbi lehet 1 is hogy ne.borzoljam nagyon a kedélyeket
Lehet jobban. járok ha akkor inkább a Ledi testmegvonasaban gondolkozom.
"inkább a Ledi testmegvonasaban gondolkozom" Oké, fogd fogyókúrára.. De a szövegben a pontmegvonás is célravezető lenne.
0V-ot kellene szaggatni! Egy test szálat, semmi extra!
Hello! Ez érthető, csak még mindig nem ismert, mekkora áramot kell ott kapcsolni.. üdv!
Ohm törvényből ki lehet számolni.
i=u/r Mivel a fesziltseg nulla az áram is.nulla.
Akkor minek egyáltalán kapcsolni? Kikapcsolva is nulla marad az áram...
"Mivel a fesziltseg nulla az áram is.nulla. " Mint ahogy a válsz is..
Más a pozitív. nulla. és más a negatív. nulla .
Szevasz proli ! A kondis szűrés megoldotta a problémát , most már végig megy az időzítés. Ha nem segítesz , készítek hozzá egy másik áramkört, köszi szépen.
Hello! Nincs mit, lényeg, hogy tanulság mindig van.. üdv!
Bocsi moderátor, okos telefonról akartam irni s nem engedélyezte a feltöltést valamiért.
A kérdésem az lenne hogy a képen látható 2 db 555-öt átkonvertáltam egy db 556-ra. Jól fogtam fel a kérdést vagy esetleg elkövettem valami gixert? A másik kérdés hogy a korábbi rajzomat kijavítottam, a gyenge 4081 alapú ÉS kaput két "sorba kötött" BD249-el pótoltam. Ha igazam van akkor ez és kapuként működik, s akkor fogja engedélyezni a led világítását ha az első 555 magasan áll és a második 555 még engedi a magasat. Kérdésem még hogy a 4017 diódáihoz jó e mégis a sima led? mert kontroll kijelzőnek inkább azt raknék be. Köszönöm.
Hello!
- Ha ugyan azon funkciójú lábakat használod ugyan oda, akkor jó, Tehát jó. - A 4017 diódás VAGY kapuhoz, jó a Led is. - De az alsó tranyó és az 555 közé bázisellenállás kell, mert nem korlátozza az áramot semmi, kinyírják egymást. üdv!
Köszi . Tehát a felsohoz nem kell. Hogy tudom kiszámolni mekkora kell?
Felsőhöz azért nem kell, mert a CD4017 kimenet csatorna ellenállása korlátozni fogja az áramot. (Nem szép, de jó) A minimális bázisáramot megkapod, ha a kollektoráramot elosztod, a tranyó ezen kollektoráram mellett mutatott bétájával. (katalógus) Ennél kétszer nagyobb bázisáramot veszel alapul.
Az 555 magas szinten 12V táp mellett kb. 10V feszültséget ad. (A bázis-emitter 600mV-ját is le kellene vonni, de az elhanyagolható itt.) Ez után elosztod a 10V-ot a bázisárammal,és kapod az ellenállást. (de ezt a tranyó kapcsoló üzemű működésénél számtalanszor leírtam..) üdv!
Na ezt majd holnap Kv mellett.újra elolvasom. De kezdem érteni miert beszél le mindenki arról hogy 3.6 Voltál hajtsák meg 555-öt. Mégha működik is?
Ha ilyen alaplapon levő piezót:
http://www.e-szakuzlet.hu/ce_pictures/1_1b_szmb_supermicro___szerve...3.jpeg beforrasztok a CREE leddel párhuzamosan, jopofán fog berregni vagy ehhez ennél több kell? http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/6b/t_6bfba8c3096a3a77495...5b.jpg javascript:// A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Balhé van.
megcsináltam az említett kapcsolást 556 alapra de csak az első felét. Arra kötöttem ledet lássam mi a helyzet. A led egyfolytában világit kb. fel percig majd leáll. A kondi rövidre zárása után ujra világit ugyanannyi ideig majd leáll. Szkopra tettem hogy egyáltalán lássam villog e s ezt látom: http://www.youtube.com/watch?v=2FBteMpErz8&feature=youtu.be nem tudom értelmezni most akkor mi van? Az áramkör e része jó s ezt kell csinálnia? S ha igen, miért van a leállás?
Mondjuk C5 helyén 50 voltos kondi van 63 volt helyett.
Ez számít? http://kepfeltoltes.hu/130601/110567189555_555_4017_4081_5-100Hz-PW...u_.png
Helló! Tegyél már fel légyszíves egy nagy képet!
Az előbbi link maga a nagy kép:
http://kepfeltoltes.hu/130601/110567189555_555_4017_4081_5-100Hz-PW...u_.png Elírtam a C1 kondira gondoltam. Viszont nagyobb feszültség értékű kondira kicserélve a leállás megszűnik, de továbbra is ez a szkóp jel vagy amit a youtube link mutatta csak már folyamatosan. Én azt hinném négyszög jelet kellene látnom, nem függőleges csíkot. Nem értem... A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Hello! Elsőként meg kellene tanulni mérni a szkóppal. Nem ilyen lassú 200ms/div eltérítésre kellene kapcsolni, másodsorban nem AC-ban kell mérni, hanem DC-ben. Amúgy az astabil (U1/3-as lábon) nem állhat le, de lefelé futó vékony tüskék lesznek csak. Ha ilyen lassan reagál valami, az vagy szakadás, vagy valami túl van terhelve és elmelegszik. Az is lehet, hogy a C1 fordítot polaritással van bekötve. Egyébként az 5V-os és a 63V-os ugyan úgy működik, csak várhatóan a 63V-osnak kisebb a szivárgása. üdv!
tudsz ajanlani szakirodalmat szkopkezelesrol?
Hello!
- Nem baj, hogy június elsején leírtam hogy működik? "A kisütés, meg az R1-en keresztül. Vagy is az U1 kimenetén egy lefutó tű impulzus van." Elolvastad? - Itt egy egész topik arról szól.. - Írtam, hogy a kapu bemenetére ellenállás kell, hogy a 820ohm nem kell. Ennek ellenére Te a hibás rajzot tetted fel ismét. Azt javasolom, hogy ne kapkodj, hanem figyelj. Egy leírt szövegnek pont az az erőssége, hogy újra, meg újra elolvasható. üdv!
[]Azért a figyelem igényét magadra is ervenyesitsd.
Idézem önmagamat: Idézet: „ megcsináltam az említett kapcsolást 556 alapra de csak az első felét.te]” Tehát a szkopon a megfelelő tű. impulzus van, ennek ellenerr a led folyamatosan ég? nem.nem.a.meg s.csinált 4017 szakasz hanem a 278. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Hello! Én a kód és dekód fia vagyok, de esküszöm a hieroglifákat hamarabb megfejteném,mint amit írsz.
"megcsináltam az említett kapcsolást 556 alapra de csak az első felét" Ezt úgy értettem, hogy a PWM kapcsolást megépítetted. Hiszen a teljes kapcsolást feltetted, és a felére hivatkoztál.. De semmi konkrétumot nem írsz ami alapján el lehet indulni. Mondjuk, ha megírod, hogy "csak az oszcillátort építetted meg, és ennek kimenetére Led-et tettél", akkor esetleg tudnám miről van szó. Pld. ezért kell áramköri azonosító jeleket használni (mint ahogy én is igyekszem) ellentétben a sok közkézen forgó idétlen kapcsolási rajzzal. Nem lehet egy eszközre hivatkozni, csak magyarázatok útján.. Ha a szkópon látható a tűimpulzus, akkor az jó. Ha a Led-en meg nem látod ezt, az egyéni szoc. probléma. Hiszen a szem nem képes követni ezt, csak akkor ha lassú a jel. Mivel az idő nagy százalékában logikai magas szint van, és csal egy pillanatra ugrik le, azt nem láthatod. Történetesen itt a kimenet kb. 0,1ms ideig L szintű. Ez olyan, mint ha azt állítanád, látod az 5kHz-et. Főleg ha szemből nézed. Mert a szem az éleslátás miatt, "integrálja" a látott képet. Ha oldalról nézed a szemed sarkából, akkor a periferiális látás sokkal gyorsabb. "nem.nem.a.meg s.csinált 4017 szakasz hanem a 278. " Na, ezt magyarázd el, mi a bánat ez! Szerinted ez érthető? üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |