Fórum témák
» Több friss téma |
Oké, értem, ezt a kettö hidkapcsolást lehet-e még hidalni/párhuzamba kötni, melyik a jobb?
A hidat tovább hidalni már nem lehet, mert ezzel már csúcstól csúcsig kihasználtuk a tápfeszültségünket. A párhuzamosítás bővítésének nincs akadálya. Az értelme az ami kérdéses. A tápfeszültség +/-50V fölé nem növelhető, és terhelő impedanciának sem praktikus 2-4 ohm-nál kevesebbet választani. Ez önmagában behatárolja az ésszerűen felhasználható IC-k számát. A párhuzamosítás komoly hátránya, hogy egy egység meghibásodása szinte biztos magával rántja a párhuzamosan kapcsolt tagokat.
Amúgy több száz watt teljesítményt egyszerűbben és megbízhatóbban lehet diszkrét félvezetőkkel előállítani.
Értem, kösz az infót, ezzel is okosabb lettem, akkor szerintem jobban járok ha elfelejtem a párhuzamos kapcsolásokat. Szórakozok inkább a hidalt változatokkal, már azok is szép teljesitményt adnak az árhoz viszonyitva.
Az IC-k duplázásával kétszeresére növelhetnéd a leadott teljesítményt. Az +3dB. Ha a +3dB nem mond sokat számodra, akkor hidd el nekem, az nem egy nagy durranás
Összesen mennyit tud igy leadni hangnyomásilag az erösitö?
Ezt olvasd el. Erősítő hangnyomást nem ad le, csak teljesítményt. Híddal min. 150W, max. 200W érhető el, megfelelő impedanciájú hangszóróval. A hangnyomás pedig a hangszóró(k)tól függ, az érzékenységtől.
o*ké azt tudom olvastam már, rosszul fogalmaztam meg az elözö kérdésemet, bocsánat
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Üdv. srácok!
Hétvégi bulin egész este hajtottam 1db párhuzamos kapcsolást gond nélkül, majd reggel egy haver kérte próbáljuk ki a mélynyomóját róla. 550W RMS 4ohmos mélyláda.. rakott elé egy hangváltót is... fél perc alatt szétment az erősítő ahogy adtam rá a hangerőt, pedig még félig sem volt.. semmi ötletem mitől mehetett szét... Trafó előtti bizti kiment... hangszóró biztije nem!
Szia! Az erősítőt válaszd le a tápról. Mérd meg az IC-k 13-14-15 lábai zárlatba mentek-e.
Nem néztem rá.. de mivel mind a kettő robbant így csak gondolom!
u.i.: Igen zárlatos... valami tipp mitől lehet? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
A szétment és a robbant kifejezések gondolom az IC-re, IC-kre vonatkoznak. Arra következtetek, hogy a rákötött terhelés valamilyen frekvencia sávban túl alacsony volt az erősítő számára, vagy a hangváltó gerjedést hozott létre.
köszi értettem először is Lehet megfogom mérni a mélyláda+hangváltó pár impedanciakarakterisztikáját.. inkább ne tettük volna elé....
Üdv!
Esetleg nem lehetséges az, hogy bekapcsolt az áramkorlát vagy hővédelem, és a "magára hagyott" induktív fogyasztó megerőszakolta az IC-ben lévő végtranzisztorokat?
Épp most derítettem ki a hibát. Sajnos a hangváltó nem bírta, a mély szűrő kondija zárlatolt be nagyobb teljesítményen.... Na mindegy saját kárán tanul az ember!
Hát ez nagyon ciki. Részvétünk a tönkrement erősítődért :/
Sziasztok. Olyan kérdésem volna, hogyan lehetne a legjobban megvédeni az ic-ket rövidzárlattól? Elég e ha minden áramkör elé külön külön biztosítékot rakok vagy inkább valami félvezetős vagy relés túláram védelmet lenne érdemes építeni?
Szia!
Ezek az IC-k kimeneti rövidzár ellen védettek.
Hali! Egy jó minőségű koppanásgátló,és kimeneti egyenfeszültség figyelő áramkör,azért már elég rendes védelmet nyújt.
A hangszórónak valóban elégséges védelem lenne, de a kérdező a végfokot kívánná védeni.
Hát ez nem így van szerintem! Adatlapból nem ezt vettem ki...
Szia! A kimenő jel útjába el lehet helyezni egy ellenállást és figyelni a rajra eső feszültséget. Ebből már lehet olyan következtetést levonni, hogy a megengedettnél alacsonyabb impedancia terheli az erősítőt, és bontatni a koppanásgátló reléjét. Mellékelek egy rajzot, melyen R463 0,22 ohm 2W ellenállás végzi a kimenő áram figyelését. A rajta eső feszültség amplitúdó arányosan korrigálva kerül Q452 bázisára. Parányi hiba, hogy csak a negatív periódust figyeli, de a hangszóró leválasztás relatív lassúsága miatt ennek alig van jelentősége.
Igen, jobban elolvasva az adatlapot az látszik, hogy a zárlatvédelmet feláldozták a jó kivezérelhetőség oltárán.
Egy esetleges rövidzárlatnál a relé kikapcsolási ideje nem túl sok? Tehát az ic kibírná addig a zárlatot??
Üdv!
Miért kéne relézni..? Ott van az IC-nek a MUTE vezérlő bemenete. Ha egy 0.15ohm ellenállást tennél sorba a kimenettel (még a visszacsatolás ELŐTT), arra pedig tennél 2db optocsatoló diódáit (egyik áramirányra egyik, másikra a másik figyel), akkor sokkal gyorsabb és megbízhatóbb lenne. Csak kicsit kísérletezni kell, hogy a megfelelő áramértéknél aktiválódjon (menjen földre) az IC. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Szerintem inkább a tápágakba (esetleg csak az egyikbe) kéne söntöt rakni és komparátorral figyelni.
A maximális kimenő áramhoz tartozó DC tápáramra talán jobban lehetne kalibrálni.
Úgy tapasztalom van S.O.A.-s védelem az IC-ben, tehát nagyobb amplitúdónál nagyobb kimenő áramot enged meg, nullátmenet közelében pedig érzékenyebb. Ez önmagában azért nem tudja az IC-t megvédeni, mert a keletkező hő egyszerűen nem tud eltávozni és a termikus védelem sem elég gyors.
Az egyszerű figyelő ellenállás sajnos nem jó, mert a normál üzemi csúcsáram a nullátmenet közelében nem engedhető meg.
Világos... Ha az ic-n disszipált teljesítményt figyelnénk? Vagy ennyit nem ér az egész!?
Jól méretezett tápági biztosíték és körültekintő üzemeltetés mellett nem szokott az IC tönkre menni, kivételek persze vannak
|
Bejelentkezés
Hirdetés |