Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1340 / 2544
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Köszönöm szépen,jónak tűnik a rajz,csak én nem tudom rajzból a nyáktervet elkésziteni ez nekem még felsőfok,ha jól látom egy-két alkatrész cserével neki mehetek a brutál 75vDc mel is,olyat kapcsolást keresek ahová az 1600w trafómat kitudom használni.
Még annyit a végemről, hogy kipróbáltam a panelt poti nélkül csak a keverőre egyből kötöttem rá,és akkor nem csinálta a dolgot,ha hidalom és nem adok a rossz oldalnak a bemenetére földet, nem csinálja.Legfeljebb behidalom a két panelt azt ámmen.
Amit küldtél rajzot ott is úgy van ahogy én csináltam,a bemenettel sorban egy 150R ellenállás van,csak nálam forditva,a csatoló előtt,itt meg a csatoló után,csak más az érték,én csak hasra ütésre adtam értéket 47R.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) fakóló válasza neocska hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Már kiszedve megmértem a c140; c141; c145; c146 de mindegyik a megadott érték közelében van.

Az RDS részen találtam egy gyanúsan kinéző kondit a C621 és az R710 is furán néz ki.Ezek okozhatják azt, hogy a táp a kimeneten van?
A kondik c140 (5600uF)5340uF
c141(5600uF)5250uF
c145(2200uF91973uF
c146(330uF)294uF
(#) neocska válasza fakóló hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

A felsorolt C141, C145, D146 C140 ajánlatos kicserélni, tul sokat veszitettek kapacitássukbol.
IC601 elött mérted a feszültséget vagy után? mert az utáni érték számit (azon a lábon ami megy a három diodára) az elöttelevö az jo ha 10V mivel abbol stabilan elö tudja állitani az 5V (5.5V, az a 0.5V annyi esik a diodákon, nem ojan veszélyes).
C621 R710 hogyértve gyanus? az ellenálás elsznezödve? A Kondenzátor Kipuposodva?
Vannak a hömérö Tranzisztorok, azok kivoltak mérve?

Az IC601 után mértem a feszültséget (a diódák előtt) amikor áram alá teszem az erősítőt akkor még 5,5V-t lehet mérni, de mihelyt megnyomom a bekapcsoló gombot rögtön elkezd emelkedni, minél többször kapcsolom be annál magasabbra szökik, aztán pedig ahogy (gondolom a kondik ürülnek) esik vissza.
C621; R710 megnéztem mikroszkóppal (mert elég aprók, lapra öltetett) és úgy néznek ki mint ha meg lennének sérülve (a többi hasonló alkatrészen minden jól olvasható mikroszkóppal ezeken viszont semmi), meg van csattanva. Nem tudom ez okozhatja e a hibát, vagy ez csak az rds részért felelős.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 14, 2013 /

Helló.Megpróbálom ujra feltenni kérdésem hátha most választ is kapok rá,mivel zöldfülüként nem tudom megoldani a problémát.Akkor mégegyszer: Van egy TDA7379 -el megvalósított híderősítő kapcsolásom (2X38W RMS)és ez az ic jelenlegi tápegysége egy 12V 2A-es dugasztáp ami korántsem tűnik elegendőnek,mivel nagyobb igénybevételnél leesik a tápfeszültsége (>8V alá) és elkezd a magas hang karistolni az erősítőn (de ha halkabb hangerőn megy tökéletes és a tápfeszültség is normális).Van itthon egy 2X12V (oldalanként mért 6,3A)-es trafóm.Az lenne a kérdésem hogyha ezt a trafót egyenirányítóval rákötöm az ic-re (az ic minimum tápfesze 8V a maximum 20V,de van előtte egy nagyteljesítményü ellenállás),akkor miért kezd rá azonnal ugyanarra a jelenségre mintha 8V-ról járatnám?Mit rontottam el a tápegységnél?Gyári kapcsolási rajz alul nállam ezzel üzemel,de nem tudok rájönni mi baja lehet a rendszeremnek.A válaszokat (amennyiben válaszolnak rá) előre is köszöni Szikora Péter.
(#) neocska válasza fakóló hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Nem szabadna zavarja. rátudsz mérni mikor kivan kapcsolva? valami értéket mutat?

C621 dioda mérésre kapcsolva a multimétert 1 mindkét irányba; R710:470ohm
(#) blasz válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Nem jó a táp hozzá ez világos,ellenállást ne köss sorba a táppal mert sokat esik miatta a fesz.
Ha 1x fesszel megy akkor a 12vAc után egyen irányítva közel 18vDc kapsz, az elég hozzá,nem kell oda semmi más,trafó,egyenirányító,pufferek,és egy 100nf szűrésnek,ennyi.
(#) szikorapéter válasza blasz hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Próbáltam és ugyanez a jelenség jött elő.Lehet valahol az áramkör hibás amit megépítettem?

Ha működött dugasztáppal akkor a végfok rendben van,csak a tápot ronthattad el.

Akkor megpróbálom másik trafóval (bersze ugyanezekkel a paraméterekkel csak nagyobb áramerőséggel).Majd leírom hogy sikerült.

Nem sok mindent lehet elrontani a két szál Ac vezeték megy a egyenir.kockára arról a pufferre,és a végre a kondiról,használj 4700uf min.
(#) Buvarruha válasza blasz hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Rengeteg mindent el lehet rontani, ha greatz van, azt rosszul is be lehet kötni, ha nem, akkor pláne könnyen fordítva kerülhet be egy dióda.

Az eredeti kérdést elolvasva, azon sem lepődnék meg, ha puffer kondi nem is lenne..
(#) blasz válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Csak nem,annyit azért már illik tudni.
(#) szikorapéter válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Rájöttem végül van itt egy nagyobb probléma is...a 2X12V-os trafó 24V-os végén (egy tekercs a 2X12V) összesen mér a műszer valamiért 3-5V-ot váltóáram állásban.Menetzárlatos lenne a trafó?

Ha a trafót méred magát akkor 12vAc 2x,vagy a két tekercsen 24vAc kell mérni ha nem ezt méred akkor kuka,ha jól méred.
Mind a két kivezetést méred?Nem mindegy mit hol mérsz rajta

Tudom meik ágain kell mérni de szinte semmit nem ad le...annak marad a kuka.És olyan lehetséges hogy számítógép-tápegységre ideiglenesen rákötni?Kibírja a géptáp a 12V-os végén?

Lehet nem ismerem a tápod,azok nem mindegyike szereti a hirtelen terheléseket,esetleg lekapcsolhat ennyi,de próba
(#) Buvarruha válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Üzemeltetheted PC tápról, de, ha a zeneforrása is a PC, akkor iszonyatos zaj lesz benne.

Idézet:
„Csak nem,annyit azért már illik tudni.”

Előfordulhat bárkivel, hogy elfelejti, csak abból gondoltam, hogy nem lett felsorolva és talán csak valami 100uf-os kondi van rajta.

Megpróbálom a géptáppal aztán majd meglátjuk...a géptápegység adatai amiről meghajtom: 12V dc 8,4A (ez már csak elbír vele de mindjárt meglátjuk.)
(#) blasz válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Nem rosszból itram ha igy lett értve akkor bocsi

Nem a számítógépem saját tápegységéről hanem egy külsőről működtetném,de majd már csak holnap,alszik már a szomszédság,és még utánna kell járnom az AT-s tápegység lábkiosztásának.
(#) Buvarruha válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Akkor mégrosszabb lesz. Mivel mind a kettő földelt, iszonyat hurok lesz közöttük, csak akkor járható út, ha lekötöd a földelést az erősítőt hajtó tápról.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

A transzformátorodhoz jól illeszkedne az NMOS600-as. Egy 8Vac-s szekunderrel kéne még kiegészíteni, 100mA terhelhetőség is elegendő. IRFP460 -nal elfogadható áron feltranzisztorozható. Kapcsolás. NYÁK-terv.
(#) bakmor hozzászólása Jún 15, 2013 /

Helló
végfokomat szeretném hidba kapcsolni.Találtam egy bekötés rajzot,de nem nagyon értem mit hová kell kötni.
Valaki elmagyarázná? Addig világos hogy a hidkapcsolásba belemegy a jobb- test - bal
A kimenetnél nem világos hogy mit hová kell kötni
(#) neocska válasza fakóló hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Emeld ki az IC251 és ic253, és ugy kapcsold be, ha ugyanugy viselkedik mint eddig akkor azok hejtelenkednek.
(#) Plague hozzászólása Jún 15, 2013 /

Sziasztok. Tudja valaki,hogy D1556 és a 1002FX E 507-es tranzisztor az mire való? segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Plague hozzászólása Jún 15, 2013 /

Van még egy AN7522N végfok IC-m is.
(#) reloop válasza bakmor hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Szia! A TL072-es IC-t tartalmazó kis panel nyilván elvégzi mindkét csatorna fázisfordítását. Ez a bekötési rajz arra utal, hogy a jobb csatorna bemenő jele kerül simán az egyik végfokra és fázis-fordítva a másikra.
A rajz elég világos, pontosabban melyik kötés nem érthető számodra?
Következő: »»   1340 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem