Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Bocs, de ez a Terta eredetileg CCIR norma szerint készült és nem sztereó
Nem állítottam, hogy ez a rádió stereo, csak azt, hogy a KF jellemzők a mai CCIR norma szerinti "pontra" hangolás esetében sem tudják a "szép" hangot-a leírtak miatt.
OK, ha azt nézzük, nekem valami bolgár van(nem Bp), de az osc. frekijét néztem az Orion tunerrel, láttam, hogy valóban félre kellett hangolni. Ettől persze még szólt. A kontakthibák javításához annyit, ahol forrasztás van, ott ajánlott teljesen újra, de ha ez nyákos, akkor ez még dobja fel a fóliát. Kontakt spray-t magam nem tűrök meg, ezért a pot. métereket alkohollal vagy denszesszel kitakarítani, utána erősen ajánlott grafitos zsírral bekenni. Nálam valamennyi pot. méter kitűnően működik.
A potit én takarítás után úgy javítom, hogy az ellenálláspályát "befirkálom" puha (pl. "ács") ceruzával.
Erre kitűnő a 6B -s ceruza. Egyébként nemcsak a pre- demfázis a probléma, mrthogy más az időállandó, ezért a törésponti frekvencia, hanem a löket is más, ezért a sávszélesség is, meg az aránydetektor "S" görbéje is. Gyenge konstrukciónál ez nem túl nagy probléma, de ha jól meg van csinálva, lehet újrahangolni.
Így is lehet, de ha valakinek van jó minőségű grafitos zsírja, akkor csak az jöhet számításba. Jó eséllyel évtizedekig jó lesz a poti.
Ismét köszönöm a válaszokat és értekezést is. Ahogy fentebb is írtátok a Terta T528H készülék gyárilag CCIR normával készült még jóval az OIRT átállás előtt. Ráadásul akkoriban komoly exportcikknek számított a leírások szerint, tehát feltételezem hogy az egész európai térségben tökéletesen kellett működnie. Ha valamelyikőtök megtenné hogy leírja mi a különbség az "egykori" és a mai CCIR norma között annak megköszönném mert ezt nem igazán értem. Ráadásul a másik két hasonló korú készülékemnél nem tapasztalható ez a fajta "jelenség" Pontosan adóra hangolva is tökéletesen szólnak. Szintén mindkettő gyárilag nyugati normás. A kontakt hibára vonatkozó tanácsokat pedig igyekszem megfogadni. Ezt a karbantartást igyekszem magam elvégezni.
A válaszokat előre is köszönöm.
Úgy olvastam, a kísérleti URH adás Bp-en a 89.3 MHz-en ment, utána álltak át az OIRT sávra. A karbantartást pedig némi gyakorlással már rutinszerűen fogod űzni, ha jól csinálod.
Igen ez így van. Én is olvastam. A skála 88-100 ig van kalibrálva ugyanúgy mint az összes korabeli készülék skálája amely képes volt az URH vételre. A kérdésemben arra céloztam hogy ha a készülék export cikk volt (még Angliába is szállítottak belőle) akkor minden tekintetben meg kellett felelnie a normának tehát gondolom nem létezett valami spéci Magyar CCIR...
Vagy csak az akkori és a mai CCIR tulajdonságai között van különbség? ...és vannak készülékek amelyek érzékenyek erre ugyanakkor vannak amelyek nem? A válaszokat továbbra is köszönöm. Remélem nem untatlak benneteket a témával...
Szerintem semmi, csak azóta bevezették a sztereó adást, amivel a mono készülékeknek kompatibilisnek kell lenni.
Szia! Lehet, hogy inkább hagyom az egészet.
Leírtam már, ilyen öreg rádió járt nálam néhány, a KF-ek látszólag érintetlenek, mégis, a kondenzátorok és csévetestek kiszáradása miatt rájuk fért az újrahangolás. Lehet, hogy az AM -én is szétment, csak ott nem veszed észre.
Nekem a bolgár rádió AM-en kitűnően működik, mint a többi rádióm.
Hasonlóképp. Általában a legtöbb kapcsolási rajz értelmezhető. Nagy nehezen megtaláltam a szóbanforgó készülék rajzát. Bizony, jöttek ezek az oroszok és lehetetlenné teszik a rajz olvasását!!! Alig találtam meg pár részletet.
Nem, én erre a rádióra gondoltam. Igaz, a Beethovenbe se kellett hangolásilag belemászni, csak egy elko kellett, még jó, hogy a fiókomban pihent egy eredeti Siemens 2x50uF, és még jó is volt. Rádiója válogatja. Volt egy Orion, az meg nagyon, de lehet, hogy valaki hozzá nem értő segített neki elhangolódni.
Az nekem is világos volt, hogy a Tertára gondolsz, de leírtam a saját verziót. Van nálam is restaurálni való: Orion 520A és Terta T425B. Ezeknek is nagyon tetszik a hangja, de a Tertának sajnos mindkét hangszórója szakadt, nem a forrasztásnál, hanem a tekercsnél belül. Azért írtam, hogy szép a hangja, mert egy szintén korabeli Orion hangszóróval hallgattam meg. Ezek amúgy hasonlóak, paraméterek szerint(pl. érzékenység).
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni elkezdtem javítgatni egy orion 330-as rádiót bánatomra a skálaüvegről sikeressen lemostam a betüket,ha valaki tudna egy ilyen skálárol jóminöségű fotót,vagy bármi rajzot küldeni ami alapján lemásolhatnám azt magyon megköszönném.
Szia! Általában több skálának meg van a rajza Corel Draw-ban. Nekem nincs ilyen, de van, amikor a jpeg fájl is megfelel. A lemásolás meg nagyon aprólékos, türelmet kívánó folyamat. Valaki már mondta, hogy érdemes védőlakkozni. Nekem az Orion 520A skálájáról hullottak le a feliratok.
Szerintem eme topicban korábban már szerepelt valaki, aki ezzel foglalkozik.
Skálaüveget rendelni kell, kapható jóminőségű szitanyomott az alábbi telefonszámokon :
Benyovszki Pál 70-312-2303 Csizmadia Zsolt 30-971-7814 A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Köszönöm a tippeket,a telefonszámok valamelyikével biztossan élnifogok,és ha sikerül életet lehelnem a készülékbe majd rakok fel 1-2 képet.Esetleg még,ha valaki tudná az irja meg,hogy a rács mögötti vászonnak eredetileg milyen színe lehetett.Köszönöm.
Én krémszinűnek nevezem, vagy halvány drapp, stb.
Az Orion 330 többféle variációban készült, ha a Gugl.-ba beütöd hogy Orion 330, sok eredeti képet kapsz róla.
Sziasztok el készültem az orion 323-as-al le lett festve rendbe rakva üdv lali
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van egy régi Telefunken rádióm, és nem tudom mi a típusa, és mikor gyárthatták. Ma is üzemképes. Oldalt van a hullámsáv váltója.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
Szia! Itt próbáld megkeresni.http://www.radiomuseum.org/m/telefunken_d_en_1.html Vannak képek is hátha az alapján sikerül.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
Sziasztok!
Kaptam egy ruszki Shiljalis 401 DS típusú televíziót. Sajnos nem tudom kipróbálni, mivel hiányzik a trafója. Esetleg valaki tudna segíteni abban, hogy hová megy a tv-be a 12 volt (a mellékelt képen lévő érintkező melyik lábaira megy a + - 12V) , valamint hogy hogyan lehetne szétszedni a készüléket (a csavarokat hiába tekerem ki, nem jön szét). És még azt szeretném megkérdezni, hogy a tv működne-e egy 12 voltos egyenáramú 500 mA-os tápegységről? Előre köszönöm a válaszokat!
A tápegység valószínűleg kevés lesz. Egy autó akkujáról próbáld inkább. Ha jól emlékszem és a felirat is ezt támogatja, akkor a két alsó érintkezőből a baloldali a negatív és a jobb oldali a pozitív. Ha tévednék sem okoz problémát.
Köszönöm a gyors választ, de hány miliamperos tápegység kéne?
És hogyan tudnám felnyitni a tv burkolatát? A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |