Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   287 / 581
(#) kristikoma válasza gkari hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Bocs, de ez a Terta eredetileg CCIR norma szerint készült és nem sztereó
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Nem állítottam, hogy ez a rádió stereo, csak azt, hogy a KF jellemzők a mai CCIR norma szerinti "pontra" hangolás esetében sem tudják a "szép" hangot-a leírtak miatt.

OK, ha azt nézzük, nekem valami bolgár van(nem Bp), de az osc. frekijét néztem az Orion tunerrel, láttam, hogy valóban félre kellett hangolni. Ettől persze még szólt. A kontakthibák javításához annyit, ahol forrasztás van, ott ajánlott teljesen újra, de ha ez nyákos, akkor ez még dobja fel a fóliát. Kontakt spray-t magam nem tűrök meg, ezért a pot. métereket alkohollal vagy denszesszel kitakarítani, utána erősen ajánlott grafitos zsírral bekenni. Nálam valamennyi pot. méter kitűnően működik.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

A potit én takarítás után úgy javítom, hogy az ellenálláspályát "befirkálom" puha (pl. "ács") ceruzával.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Erre kitűnő a 6B -s ceruza. Egyébként nemcsak a pre- demfázis a probléma, mrthogy más az időállandó, ezért a törésponti frekvencia, hanem a löket is más, ezért a sávszélesség is, meg az aránydetektor "S" görbéje is. Gyenge konstrukciónál ez nem túl nagy probléma, de ha jól meg van csinálva, lehet újrahangolni.

Így is lehet, de ha valakinek van jó minőségű grafitos zsírja, akkor csak az jöhet számításba. Jó eséllyel évtizedekig jó lesz a poti.
(#) (Felhasználó 20218) válasza gkari hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Köszi!
(#) kicsi126 hozzászólása Jún 13, 2013 /

Ismét köszönöm a válaszokat és értekezést is. Ahogy fentebb is írtátok a Terta T528H készülék gyárilag CCIR normával készült még jóval az OIRT átállás előtt. Ráadásul akkoriban komoly exportcikknek számított a leírások szerint, tehát feltételezem hogy az egész európai térségben tökéletesen kellett működnie. Ha valamelyikőtök megtenné hogy leírja mi a különbség az "egykori" és a mai CCIR norma között annak megköszönném mert ezt nem igazán értem. Ráadásul a másik két hasonló korú készülékemnél nem tapasztalható ez a fajta "jelenség" Pontosan adóra hangolva is tökéletesen szólnak. Szintén mindkettő gyárilag nyugati normás. A kontakt hibára vonatkozó tanácsokat pedig igyekszem megfogadni. Ezt a karbantartást igyekszem magam elvégezni.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kristikoma válasza kicsi126 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Úgy olvastam, a kísérleti URH adás Bp-en a 89.3 MHz-en ment, utána álltak át az OIRT sávra. A karbantartást pedig némi gyakorlással már rutinszerűen fogod űzni, ha jól csinálod.
(#) kicsi126 válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Igen ez így van. Én is olvastam. A skála 88-100 ig van kalibrálva ugyanúgy mint az összes korabeli készülék skálája amely képes volt az URH vételre. A kérdésemben arra céloztam hogy ha a készülék export cikk volt (még Angliába is szállítottak belőle) akkor minden tekintetben meg kellett felelnie a normának tehát gondolom nem létezett valami spéci Magyar CCIR...
Vagy csak az akkori és a mai CCIR tulajdonságai között van különbség?
...és vannak készülékek amelyek érzékenyek erre ugyanakkor vannak amelyek nem?
A válaszokat továbbra is köszönöm. Remélem nem untatlak benneteket a témával...
(#) kristikoma válasza kicsi126 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Szerintem semmi, csak azóta bevezették a sztereó adást, amivel a mono készülékeknek kompatibilisnek kell lenni.
(#) belaradio válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Szia! Lehet, hogy inkább hagyom az egészet.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Leírtam már, ilyen öreg rádió járt nálam néhány, a KF-ek látszólag érintetlenek, mégis, a kondenzátorok és csévetestek kiszáradása miatt rájuk fért az újrahangolás. Lehet, hogy az AM -én is szétment, csak ott nem veszed észre.
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Nekem a bolgár rádió AM-en kitűnően működik, mint a többi rádióm.
(#) kristikoma válasza belaradio hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Hasonlóképp. Általában a legtöbb kapcsolási rajz értelmezhető. Nagy nehezen megtaláltam a szóbanforgó készülék rajzát. Bizony, jöttek ezek az oroszok és lehetetlenné teszik a rajz olvasását!!! Alig találtam meg pár részletet.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Nem, én erre a rádióra gondoltam. Igaz, a Beethovenbe se kellett hangolásilag belemászni, csak egy elko kellett, még jó, hogy a fiókomban pihent egy eredeti Siemens 2x50uF, és még jó is volt. Rádiója válogatja. Volt egy Orion, az meg nagyon, de lehet, hogy valaki hozzá nem értő segített neki elhangolódni.

images.jpg

(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Az nekem is világos volt, hogy a Tertára gondolsz, de leírtam a saját verziót. Van nálam is restaurálni való: Orion 520A és Terta T425B. Ezeknek is nagyon tetszik a hangja, de a Tertának sajnos mindkét hangszórója szakadt, nem a forrasztásnál, hanem a tekercsnél belül. Azért írtam, hogy szép a hangja, mert egy szintén korabeli Orion hangszóróval hallgattam meg. Ezek amúgy hasonlóak, paraméterek szerint(pl. érzékenység).
(#) zoli82 hozzászólása Jún 14, 2013 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni elkezdtem javítgatni egy orion 330-as rádiót bánatomra a skálaüvegről sikeressen lemostam a betüket,ha valaki tudna egy ilyen skálárol jóminöségű fotót,vagy bármi rajzot küldeni ami alapján lemásolhatnám azt magyon megköszönném.
(#) kristikoma válasza zoli82 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Szia! Általában több skálának meg van a rajza Corel Draw-ban. Nekem nincs ilyen, de van, amikor a jpeg fájl is megfelel. A lemásolás meg nagyon aprólékos, türelmet kívánó folyamat. Valaki már mondta, hogy érdemes védőlakkozni. Nekem az Orion 520A skálájáról hullottak le a feliratok.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Szerintem eme topicban korábban már szerepelt valaki, aki ezzel foglalkozik.
(#) Janó bácsi válasza zoli82 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Skálaüveget rendelni kell, kapható jóminőségű szitanyomott az alábbi telefonszámokon :
Benyovszki Pál 70-312-2303
Csizmadia Zsolt 30-971-7814
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) zoli82 hozzászólása Jún 15, 2013 /

Köszönöm a tippeket,a telefonszámok valamelyikével biztossan élnifogok,és ha sikerül életet lehelnem a készülékbe majd rakok fel 1-2 képet.Esetleg még,ha valaki tudná az irja meg,hogy a rács mögötti vászonnak eredetileg milyen színe lehetett.Köszönöm.
(#) gkari válasza zoli82 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Én krémszinűnek nevezem, vagy halvány drapp, stb.
(#) Janó bácsi válasza zoli82 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Az Orion 330 többféle variációban készült, ha a Gugl.-ba beütöd hogy Orion 330, sok eredeti képet kapsz róla.
(#) horváth lajos hozzászólása Jún 15, 2013 /

Sziasztok el készültem az orion 323-as-al le lett festve rendbe rakva üdv lali
(#) wpetya hozzászólása Jún 16, 2013 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van egy régi Telefunken rádióm, és nem tudom mi a típusa, és mikor gyárthatták. Ma is üzemképes. Oldalt van a hullámsáv váltója.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
(#) endrusz válasza wpetya hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Szia! Itt próbáld megkeresni.http://www.radiomuseum.org/m/telefunken_d_en_1.html Vannak képek is hátha az alapján sikerül.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
(#) Jubilate hozzászólása Jún 17, 2013 /

Sziasztok!
Kaptam egy ruszki Shiljalis 401 DS típusú televíziót.
Sajnos nem tudom kipróbálni, mivel hiányzik a trafója.
Esetleg valaki tudna segíteni abban, hogy hová megy a tv-be a 12 volt (a mellékelt képen lévő érintkező melyik lábaira megy a + - 12V) , valamint hogy hogyan lehetne szétszedni a készüléket (a csavarokat hiába tekerem ki, nem jön szét).
És még azt szeretném megkérdezni, hogy a tv működne-e egy 12 voltos egyenáramú 500 mA-os tápegységről?
Előre köszönöm a válaszokat!
(#) zolika60 válasza Jubilate hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

A tápegység valószínűleg kevés lesz. Egy autó akkujáról próbáld inkább. Ha jól emlékszem és a felirat is ezt támogatja, akkor a két alsó érintkezőből a baloldali a negatív és a jobb oldali a pozitív. Ha tévednék sem okoz problémát.
(#) Jubilate hozzászólása Jún 17, 2013 /

Köszönöm a gyors választ, de hány miliamperos tápegység kéne?
És hogyan tudnám felnyitni a tv burkolatát?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
Következő: »»   287 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem