Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   286 / 581
(#) Gafly válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Hát ezzel ugye az a baj, hogy használni nemigen tudod a a digitális áttérés miatt.
Persze nem lehetetlen...
Alkatrésznek szétkapni pedig kár, nem sok használható dolog van benne. Na jó, foglalat, csövek, hangkimenő, stb...
Javítani viszont meglehet és jó kis tapasztalatszerzési lehetőség. Ha ezt választod, akkor segítünk
(#) zolika60 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Kibelezni kár volna valóban. Inkább ajándékozd oda egy olyan kollégának aki restaurálja, ha te nem fogsz bele.
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Set-top boxxal miért ne lehetne használni(+hang KF 1MHz-el odébb)?
(#) Gafly válasza gkari hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Mondom, nem lehetetlen...
(#) fater0827 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Üdv Gafly és Gkari
A hír igaz Set-Top boxxal és persze illesztő ballun transzformátorral (75/240 Ohm ) használható . Szerintem a kép nem lesz stabil néha fog futni .
Tapasztalat őskorból ! .
Üdv János
(#) satlokk válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
Használható lesz de kell még egy megfelelő "rf"modulátor is,mert a kékes tv csak vhf sávon működik.1-12 csatorna között.!
(#) zolika60 válasza satlokk hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Akkor már egyszerűbb egy ilyet építeni.
(#) satlokk válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Okés értem de hol marad a hang?Mert ez csak videó.Akkor már "monitornak"ésszerübb átalakítani mint régen a junoszt tv-ket.!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) Gafly válasza satlokk hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Nekem van egy ilyen példány, én csináltam.
- Csatornaváltó helyén a "video in".
- Leválasztó trafó.
Jól megszenvedtem vele annó.
Brrr

Majd amikor sok pénzem lett, akkor én is áttértem a nagygépre (ZX81 és Junoszty)

De ki a fene használ monokróm monitort? Bár a Herkules azért profi alkalmazásra jó volt...
(#) Molnár Gergely válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Jó kis tévé ez,én is kaptam egy ilyet,de annak a lábai is meg vannak és működik is.Csak ezért nem adtam el.Én a román tv-t is fogom vele,nem tudom ott lesz-e átállás?
(#) Lázár Péter válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Megvannak ennek is a lábai, bár a hozzászólások alapján kicsi az esélye, hogy én időt ölnék bele. Inkább megpróbálom elcserélni, vagy eladni, ha nem jön össze akkor meg szétbontom. Csövek, trafók, ellenállások, foglalatok meg miegymás kikerül mint alkatrész, a doboza meg a képcsöve megy majd selejtbe...
(#) Gafly válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Idézet:
„Csövek, trafók, ellenállások, foglalatok meg miegymás kikerül mint alkatrész, a doboza meg a képcsöve megy majd selejtbe...”

Ez is egyféle döntés, remélem boldogsággal tölt el.
Remélem szelektív hulladékba teszed és nem a vegyes háztartásiba (képcső például veszélyes).
(#) zolika60 válasza satlokk hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Tessék itt van hanggal. Figyelmetlen voltam, csak betettem az első kapcsolást ami a kezem ügyébe került. Azt hiszem aki szeretne ilyen régi masinákkal foglalkozni kénytelen lesz valami hasonlót alkotni. Ez sem a legtökéletesebb, de egyszerű. Kel egyet VHF meg egyet UHF sávra építeni és minden régi masina üzemeltethető lesz a szobában.
(#) zolika60 válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Az EU miatt biztosan lesz átállás, bár nem tudom mikor.
(#) kristikoma hozzászólása Jún 7, 2013 /

Üdv.! Lehet, hogy nem múzeális, de ma szereztem egy Meridian 211-es rádiót. Szegénynek fa doboza szétesett, ezt meg kell csinálni. Elő és hátlap már megfürdött, a gombok áznak. AM rész szépen szól, FM részen még csak sustorgás sincs. Meg kell nézzem, hogy az oszcillátor jár-e. Ha igen, áthangolom nyugati normára. Remélem az FM KF erősítőnek nincs baja. Valami csirkeólban volt elég sokáig.
(#) Malfox hozzászólása Jún 8, 2013 /

T.Topictársak, mutatnék valami igazán extrát:
Telefunken M5C stúdiómagnetofon. Félsávos sztereo, 19 és 38-as sebességekkel. A futóműve még az M5A típus, az elektronika M5C Si tranzisztoros, de ne tévesszen, meg senkit, a hangja a csövesekkel vetekszik, ill eléri azt. Hibásan vettem ( felújítva megfizethetetlen ), volt munka vele, csapágyazni kellett a főmotort, a továbbító görgőt, volt gond a szikrakioltó kondenzátorokkal is, illetve a fejtartó konzolba valami ügyes beleszakított egy csavart, amit bonyolult munkával hoztam rendbe. Az elektronika az ELKO-k cseréje után 100%-ig teljesítette az előírt paramétereket, többszöri ellenőrzés után kisült, hogy még korrigálni sem kell semmit, minden korrekciós beállítás tökéletes. Később még megtréfált a főmotor, a fázistoló kondenzátora zárlatos lett, ezt azzal jelezte, hogy a szalagsebesség majdnem a felére csökkent 19-es sebesség helyett kb. 12cm/sec-re. A fejek mérőszalaggal való beállítása után mértem az átvitelét is, ez mindkét sebességen 2dB-n belül 20-16kHz, és 3dB eséssel 18-19kHz-ig megy el. A hangjáról csak annyit, hogy az eddig általam jónak tartott STM 310-es Mechlabor magnó a közelébe sincs a Telefunkennek, szemléltetésképpen: akkora a különbség, mint egy Unitra és egy Revox között. A magnó BASF/AGFA PER528-as szalagra van kalibrálva, de annyira nem "kényes" az eltérő munkapontú szalagokra, mint más magnók.Gyakorlatilag az Ozafonon és a hasonló förtelmeken kívűl mindenre igen jó felvételt készít.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) dzogcsen hozzászólása Jún 8, 2013 /

Szép darab és jó is. Nagyon jó hangú, sokkal jobb mint vetélytársai, azért van nekem is az Telefunkem M15A mellett, ami még mindig rossz. Szerencsére Nagra is van.
(#) Malfox válasza dzogcsen hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Szia Kálmán!
Remélem minél előbb rendbe hozzuk az M15-öst is. Kiegészítésképpen, nekünk személy szerint jobban tetszik ezeknek a hangja, mint a méregdrága Studer A810, stb. A80, stb.
(#) dzogcsen válasza Malfox hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Már ezeknek is nagyon felment az ára, nézz be az elmebajra.
(#) belaradio válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szia! Nekem is van egy Meridianom. Az FM sáv áthangolás engem is érdekelne. Ha neked sikerül légy szíves oszd már meg velem is. Üdv: Béla
(#) kristikoma válasza belaradio hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Szia! Sikerült már annyit elérnem, hogy az oszcillátor már kb. jó helyen van, de a modulátor kör és az FM KF sem megy. Itt elég szerencsétlen IC-k vannak, számomra cseréje lehetetlen. Majd lefotózom az URH keverőt felülnézetből, és egy nyíllal megmutatom, melyik tekercset kell megrövidíteni. 5,5 menet van rajta, 3.5 menet kell belőle, de még lehet, hogy csípek le 1 menetet. Majd délután vagy este teszem fel a képet.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Ha a KF nem megy, akkor nem sokra mész az osc. áthangolásával, ráadásul mit lehet kezdeni a több, mint 2-szeres sávszélességgel? Ha mégis jó a KF, nem lenne jobb egy CCIR-OIRT adapter? Nekem bevált.
(#) kristikoma válasza gkari hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Ezt még az elején nem tudtam, hogy miért nincs sistergés. Majd az lesz, hogy a dobozt össze kell rakni, elő és hátlap fel. Az AM fokozatok működnek, meg dísznek ez is jó lesz.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jún 12, 2013 /

Sziasztok. Egy edeje javítgatok itthon egy Mende MS216w rádiót. Eleinte csak füstölt, ma már szól is. Viszont egy ponton elakadtam. Nagyon gyenge a vétel, 20m dróttal már szól valamit, de akkor is maxra kell tekerni a hangerőt hogy hallani lehessen az adást. a varázsszem se mozdul, stabil (de legalább szép erős) az ernyőképe. Melyik alkatrészek lehetnek a leginkább gyanúsak az efféle tünetekhez? Csatoltam kapcs rajzot. Köszönöm!
(#) kicsi126 hozzászólása Jún 12, 2013 /

Üdvözöllek benneteket.
Én azok közé tartozom akik gondosan és figyelmesen végig olvasták a topicot.
Eddig meg is maradtam annál a metódusnál hogy időről időre elolvaslak benneteket.
Tetszik a kedves hangnem és sok szép készüléket, restaurálást láthattam nálatok.
A téma rendkívül érdekel. Nagyon szeretem a régi rádió készülékeket. Naponta hallgatom őket, gyönyörködöm a szépségükben és nem utolsó sorban a szép hangjukban.
Van is 3 készülékem. Mindhárom "nyugati" URH-s. A választás azért esett rájuk mert én tényleg naponta hallgatom őket, ráadásul így az fm transmitter segítségével a saját zenéimet is könnyedén meghallgathatom az öreg készülékeken.
Készülékeim: Nordmende Electra
Minerva Concord
Terta T 528 H
Hogy mégis billentyűzetet ragadtam az amiatt van hogy egy tiszteletteljes kérdést szeretnék intézni felétek. Lévén hogy én maximum odáig merészkedem hogy kívül belül meg tisztítgatom a készülékeimet. Bár egy hangolásjelző csövet már sikeresen kicseréltem Szóval a kérdés a következő lenne:
A Terta rádiót hallgatom a legtöbbször mert nagyon tetszik a szép telt hangja és a 4 hangszórós kivitel. Az utóbbi időben két olyan hiba is jelentkezett ami régebben nem volt és szeretném tudni az okát illetve kíváncsian várom az észrevételeket. Ha pontosan az adóra hangolom a készüléket (sajnos minden fm adásnál) akkor kissé torzan szól a készülék. Ha bármelyik irányban kissé elhangolom akkor már tökéletesen szól. A másik hiba pedig hogy a rádió teljesen magától egyszer csak felhangosodik vagy elhalkul. El nem hangolódik és a fentieken kívül tökéletesen teszi a dolgát.
Várom megtisztelő válaszotokat. Üdvözlettel, Kicsi
(#) kristikoma válasza kicsi126 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Általában ilyet kontakthiba okozhat. A hangerőszabályozó potmétert érdemes kitakarítani. Ha ez jó, és a hiba fennáll, akkor csatolókondik közül bármelyik. A torz hangot a KF elállítása okozhatja. Ezt csak műszerrel lehet helyrehozni.
(#) fecameca válasza kicsi126 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Üdv! Bár én nem gyűjtök, de van egy ismerősöm, aki hozzám hordja muzeális szerzeményeit javításra. A torzítás az FM demodulátor elhangolódására ad gyanút. Ilyen korú készülékeknél pláne, hogy a csövek fűtik a készülék belsejét, a csévék, kondenzátorok anyagának repedezése, vetemedése előfordulhat. A csévékben megfelelő méretű csavarhúzóval, a méhviasz felolvasztása után óvatos ide-oda mozgatással meggyőződve arról, eléggé meglazult, lehet a vasmagokat hangolni, elég sok szétbarmolt KF tekerccsel találkoztam már, ilyen idős készülékeknél a gumi, amit a vas mellé dugtak, ropogós keménnyé szokott száradni, a vasmag anyaga pedig a mostaniakhoz képest eléggé mállós lehet. Tehát óvatosan a hangolással, ellenőrzés céljából szívesebben használok varázspálcát, ha van hová bedugni, és csak azután hangolok, ha muszáj.
Elhalkulás: Az, hogy visszahangosodik, leginkább érintkezési hiba. Előfordul néha, hogy a hőtágulás intézi a csövön belül a rács-katód elmozdulását. Foglalat érintkezési hiba. Hullámváltó oxidációja. Repedés, vagy rossz forrasztás. Egy ilyet megmelegítve az alkatrészláb nem fémes, hanem fekete a forrasztás alatt. Új korában se volt jól megforrasztva, de néhány évtized oxidáció kellett ahhoz, hogy ne érintkezzen. Nem kis türelmet igényel egy ilyennek a megtalálása, valami szigetelt, műanyag eszközzel működés közbeni végig kocogtatása. Ezek az én tippjeim
(#) kicsi126 hozzászólása Jún 12, 2013 /

Köszönöm szépen a részletes válaszokat és azt hogy időt szakítottatok rám!
(#) gkari válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Azt bizony alaposan végig kell mérni. Először a tápot, csőmunkapontokat, ha a hangfrekvenciás rész (PU-ről) jó, következik a KF -ehhez az igazi, ha van szignálgenerátor, de ha nincs, lehet a varázsszemmel is- majd a mod., aztán osc. körök. Ebben a készülékben biztos, hogy nem kevés hibás kondi, és ellenállás van, reméljük, a csövek jók(?). Tölds leapst.:Rádió hibakaresés c.-t Bővebben: Linkinnen!
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Sajnos, az ebben a korszakban készültek ált. jellemzője, hogy a hajdani OIRT norma jellemzői szerinti konstrukciók. A CCIR norma sávszélesség, és (pre-)deemfázis adásjellemzői miatt bizony mindegyik csak "félrehangolva" ad szép hangot. Persze meg lehet oldani ezt a problemát, de nem biztos, hogy érdemes, hacsak nem igazi stereo vétel a cél. Egyszerűbb egy kicsit odébbtekerni. A kontakthibák szerintem jól javíthatók. Ha a tekrencek viaszát meg tudod olvasztani, az a kis gumi nem lehet komoly akadály.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Következő: »»   286 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem