Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 56
(#) sector99 válasza zombee hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

Igen, az történt, hogy véletlenül rákattintottam a fuse bitek írására és utána már olvasni se lehetett. Ha így működik normálisan akkor marad benne az a kvarc. Egyébként mi a különbség, hogy 3.5, 7, 14 vagy éppen 18 Megás kaviccsal építették meg ?
(#) sector99 válasza Unfi hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

Köszi, akkor majd összedobok egyet. És egy másik kérdés: a cél áramkör és a programozó között a RESET láb bekötése még egy kicsit homályos nekem. Láttam már többféle bekötést, melyik a "korrekt" ?
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
(#) Unfi válasza sector99 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /

A reset láb az égetőben 10k ellenállással fel van húzva 5V-ra. De amikor az égető atmegáját kell programozni, akkor viszont gnd-re kell húzni, hogy lehessen programozni. Ezért célszerű úgy kialakítani a programozó ISP csati reset lábát, ami 6 pólusú csatinál az 5-ös láb, választható legyen, hogy az atmega 1-es lábra, vagy jelen esetben a PB2 16-os lábra lehessen kötni. 2 állású jumperrel ez megoldható.
(#) zombee válasza sector99 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

A különbség jóformán semmi, a lényeg hogy a kommunikáció MINDIG 115200 BAUD rate-el megy.
AVR esetén ezt a frekit csak kevés kristály freki mellett lehet -elég- pontosan előállítani.

Közben elkészült a korábban közzétett programozóm. Némi módosításon átesett, kapott órajel kivezetést(10kHz-3.68MHz), és feszültséget is mér. ATMega168 van benne, működik vele is.
(#) sector99 válasza zombee hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Értem. Akkor a következő kérdésem, hogy az AVR Studióban amikor ennek a kapcsolati sebességnek a beolvasására kattintok, akkor a visszaadott érték (nálamolyan 400000 BAUD !) mit jelent ? Annak kellene a szabványos 115200-nak lennie ? Bocs, de az ezirányú ismereteim még kissé hiányosak....
(#) zombee válasza sector99 hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Nem az ISP sebesség akart lenni? Hz/kHz/MHz-ben méri. A Baud Rate a programozó választáskor látszik hogy 115200, és nem módosítható. Olyan STK500-ról még nem hallottam amin más lenne.
(#) sector99 válasza zombee hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

...De igen.....
És köszi az infókat !
(#) fifadani hozzászólása Júl 2, 2013 /

Sziasztok!
Az miért van, hogy LPT-s programozóval ráírom a progit az atmega8-ra, amikor meg visszaolvasom üres?
Ezeket állítottam be:
CKOPT Programmed, 1110 Ext. Crystal 3.0-8.0Mhz.

AVR ISP programmer-el dolgozom. (ezt innen töltöttem le: http://www.kanda.com/avr-isp-software.html )

Az égető zombee féle. A kapcsolón 1es kikapcs, 2es be.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013

Nos addig eljutottam, hogy.
Visszaolvasásnál is van eredmény, FUSE biteket is szépen visszaolvassa. Kontakt hiba volt.
Viszont a studio még mindig nem látja. STK500-at kiválasztom, Port keresés Auto és visszadobja az ablakot.
(#) thomas3 válasza fifadani hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nézd meg esetleg, hogy melyik COM portra teszi a rendszered. Mert legjobb tudomásom szerint Com1 és Com4 közé érdemes beállítani az eszközkezelőben.

COM1-től 4-ig kipróbáltam mindet. A hiba ugyanaz.

Hm nem jövök rá mi lehet a gond. Esetleg az atmega? De ha feltudom programozni, vissza is tudom olvasni akkor ennek mennie kell nem?
A kvarc 7.3728 Mhz. MCP-nél 12 Mhz. Multiméterrel a kondikra rámértem, 22 pF helyett 11-et mér. Kérdés, hogy mennyire helyes ez az érték... De lehet ez gond?

Egy kérdés.
Ahhoz, hogy a programozó menjen, kell csatolni cél áramkört???
Van itthon attiny13-mam.

Zombee tudnál adni egy biztosan működő verziót 7 Mhz-re?
Mert most vettem észre, hogy egy korábbi hozzászólásodban csak 3 kbyte a hex...

Találtam már. Egy korábbi hozzászólásban van jó hex. Addig addig állítgattam, amíg a studio felismeri. Win 7 64bit. Azonban Xp alatt ugyanaz a gond. A bibi az, hogy xp-s gépen használnám a programozót. :S

(bocsi, hogy ennyit írkálok.)
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) sector99 hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok !

Megépítettem az STK500v2-t mint ITT be is számoltam róla. Eddig csak foglalatban programoztam - Atmega8-at - most sorra került az ISP is. Ez viszont sajna nem működik !
Kézsítettem egy ILYEN adaptert és egy digitális forrasztóállomást szeretnék vele programozni - EZ lenne az. A program AVR studio 4.18 és az ISP frekivel kapcsolatos hibaüzenetet ír ki. De hiába veszem lejjebb, az sem segít.
Mit csináltam rosszul ?
Jaaa, az égető csatlakoztatása EZ szerint történt.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) eyess válasza sector99 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Egy dolog , ha foglalatban működik márpedig azt írtad , és ez a foglalat a programozón van rajta ugye ?
Akkor az ISP nél is működni kell , mert nincs különbség a programozáshoz való pontok ugyan azok.
Illetve a programozáshoz kell +5 volt , ha ezt az ISP csatlakozóra nem adja ki a programozód , akkor külső stabil +5 voltot kell neki adni ,mint amit linkeltél rajzon láthatóan.
Nézd végig nem e keverted el az ISP re kimenő pontokat ami az AVR - re megy.
Ha azelőtt ment a programozás , és az AVR stúdió felismerte a programozót , és vele együtt a programozandó AVR - ert , akkor annak mennie kell ISP csatlakozással is.
(#) sector99 válasza eyess hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Köszi, mindjárt megnézem. Igen azt valóban nem írtam, hogy másik kábelt használok a próbapanelhez (karos foglalat van rajta) és megint másik amit most csináltam az 5 tüskés átalakító...
Addig is egy másik kérdés: olyan bekötést is láttam, ahol a RESET lábat felkötik +5V-ra egy ellenállással. Melyik a korrekt ?
(#) eyess válasza sector99 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Igen van olyan amelyiken felhúzzák +5 voltra a reset lábat.Nyugodtan tehetsz te is oda ellenállást .Mondjuk nálam ez úgy néz ki , hogy +5 volt nál ez 10k ohm.
Ha 5 tüskés az átalakítód , akkor az nem jó , és hiányzik valami.Mert kell (1 GND), (2 +5 volt), (3 Miso), (4 Mosi),(5 TCK), ( 6 Reset) .

Szóval akárhogy is számolunk ez 6.

Ezek után , ha jól fogod bekötni biztos , hogy működnie kell. Üdv:eyess.
(#) sector99 hozzászólása Júl 4, 2013 /

Igen, valóban csak 5. De a tuxos oldalon is így van megcsinálva, én csak "lemásoltam". Természetesen a céláramkör bekapcsolt állapotban volt, tehát az +5V-ot biztos, hogy megkapta a vezérlő - amit egyébként láttam is a 7 szegmenses kijelzőkön, hogy működik. Akkor biztos, hogy a kábelnél, vagy az utólag beültetett ISP csatlakozó és a Mega8 közötti szakaszon lesz a hiba.
Köszönöm az eddigi segítségedet is !
Írok majd, hogy mire jutottam.

Üdv: sector99
(#) sector99 válasza eyess hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Megvan ! Mivel még nincs teljesen készen, még nem mostam le a panelt alkohollal, és volt egy gyantás forrasztás....
Az én hibám, bocsi ! Még egyszer köszönöm a segítségedet ! Üdv:sector99
(#) Srajmund hozzászólása Júl 4, 2013 /

(#) eyess válasza sector99 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Örülök , hogy sikerült .Jó programozást.
(#) HERC válasza Srajmund hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Szép munka gratulálok!
Én is megépítem.Rajzoltam is Eagle-ben már egy kapcsolási rajzot.
Az SMT mániám miatt az alk. 90% felületszerelt.
Modulosan rajzoltam több oldalra a rajzot, hogy ha esetleg valaki
után építene könnyedén változtathason rajta.Az alap kapcsolás
maradt az eredeti (legalábbis ami a 8515 őt körbeveszi) az erdeti
NET nevekkel. Külön lapon kapott egy usb-s soros FTDI FT232-es ict.
Jelen rajzon a tápot az usb-ről veszi.Foglalatokat nem kapott csak
2x10 tüskesorhoz aljzatot.Illetve a +12V egy step-up konverter adja.
Azt is könnyű átrajzolni ha esetleg valaki külön tápot akar vagy
más típusú step-up kerül a kezébe.Itt megjegyezném hogy a step-up-hoz
való R1 R2 osztót nem számoltam még utána csak az adatlapról másoltam.
Többi alkatrész (indukció stb..) adatlap szerint 90mA +12V szolgáltat.
Nem tudom sajna HVP programozásnál mennyi kell. De ha azt veszem alapul,
hogy az i/o lábak max. 20-40mA tudnak általában leadni.Akkor ez akár bőven sok.
Utólag jöttem rá hogy az usb és az AVR-en is van rx/tx visszajelző LED úgyhogy
az USB-ről elhagyható.Amúgy is ahhoz programozás szűkséges.
Majd ha lesz nyáktervem akkor azt is felteszem de már látom kézzel ezt bajosan
lehet majd elkészíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) nzozz hozzászólása Júl 27, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerűbb fajta USB -s AVR égetőt. Eredetileg az AVR Dopert akartam megépíteni, de elég sok rossz tapasztalatot olvastam róla, ezért letettem róla, de nem tudom mit lenne célszerű építeni helyette.
Mit ajánlotok?

Köszönöm
(#) fifadani válasza nzozz hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia!
Én Zombee fórumtársunk STK500-as megoldását választottam..
Nyugodt szívvel merem ajnálani.
(#) zolibon hozzászólása Júl 27, 2013 /

Valaki esetleg tudna egy linket adni, hogy fordítanak le egy forráskódot avr studioval? Nem mindig volt ez általános iskolás tananyag. Mikor én jártam középiskolába a crossbar telefonközpont és a z80 processzor volt a csúcs... Előre is köszi!
(#) dB_Thunder válasza zolibon hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Kicsit kerestél volna: Ez ideális kezdőknek
(#) zolibon válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza zolibon hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Egészségedre!
Következő: »»   34 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem