Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, az történt, hogy véletlenül rákattintottam a fuse bitek írására és utána már olvasni se lehetett. Ha így működik normálisan akkor marad benne az a kvarc. Egyébként mi a különbség, hogy 3.5, 7, 14 vagy éppen 18 Megás kaviccsal építették meg ?
Köszi, akkor majd összedobok egyet. És egy másik kérdés: a cél áramkör és a programozó között a RESET láb bekötése még egy kicsit homályos nekem. Láttam már többféle bekötést, melyik a "korrekt" ?
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
A reset láb az égetőben 10k ellenállással fel van húzva 5V-ra. De amikor az égető atmegáját kell programozni, akkor viszont gnd-re kell húzni, hogy lehessen programozni. Ezért célszerű úgy kialakítani a programozó ISP csati reset lábát, ami 6 pólusú csatinál az 5-ös láb, választható legyen, hogy az atmega 1-es lábra, vagy jelen esetben a PB2 16-os lábra lehessen kötni. 2 állású jumperrel ez megoldható.
A különbség jóformán semmi, a lényeg hogy a kommunikáció MINDIG 115200 BAUD rate-el megy.
AVR esetén ezt a frekit csak kevés kristály freki mellett lehet -elég- pontosan előállítani. Közben elkészült a korábban közzétett programozóm. Némi módosításon átesett, kapott órajel kivezetést(10kHz-3.68MHz), és feszültséget is mér. ATMega168 van benne, működik vele is.
Értem. Akkor a következő kérdésem, hogy az AVR Studióban amikor ennek a kapcsolati sebességnek a beolvasására kattintok, akkor a visszaadott érték (nálamolyan 400000 BAUD !) mit jelent ? Annak kellene a szabványos 115200-nak lennie ? Bocs, de az ezirányú ismereteim még kissé hiányosak....
Nem az ISP sebesség akart lenni? Hz/kHz/MHz-ben méri. A Baud Rate a programozó választáskor látszik hogy 115200, és nem módosítható. Olyan STK500-ról még nem hallottam amin más lenne.
Sziasztok!
Az miért van, hogy LPT-s programozóval ráírom a progit az atmega8-ra, amikor meg visszaolvasom üres? Ezeket állítottam be: CKOPT Programmed, 1110 Ext. Crystal 3.0-8.0Mhz. AVR ISP programmer-el dolgozom. (ezt innen töltöttem le: http://www.kanda.com/avr-isp-software.html ) Az égető zombee féle. A kapcsolón 1es kikapcs, 2es be. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Nos addig eljutottam, hogy.
Visszaolvasásnál is van eredmény, FUSE biteket is szépen visszaolvassa. Kontakt hiba volt. Viszont a studio még mindig nem látja. STK500-at kiválasztom, Port keresés Auto és visszadobja az ablakot.
Nézd meg esetleg, hogy melyik COM portra teszi a rendszered. Mert legjobb tudomásom szerint Com1 és Com4 közé érdemes beállítani az eszközkezelőben.
Hm nem jövök rá mi lehet a gond. Esetleg az atmega? De ha feltudom programozni, vissza is tudom olvasni akkor ennek mennie kell nem?
A kvarc 7.3728 Mhz. MCP-nél 12 Mhz. Multiméterrel a kondikra rámértem, 22 pF helyett 11-et mér. Kérdés, hogy mennyire helyes ez az érték... De lehet ez gond?
Zombee tudnál adni egy biztosan működő verziót 7 Mhz-re?
Mert most vettem észre, hogy egy korábbi hozzászólásodban csak 3 kbyte a hex...
Találtam már. Egy korábbi hozzászólásban van jó hex. Addig addig állítgattam, amíg a studio felismeri. Win 7 64bit. Azonban Xp alatt ugyanaz a gond. A bibi az, hogy xp-s gépen használnám a programozót. :S
(bocsi, hogy ennyit írkálok.) A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Sziasztok !
Megépítettem az STK500v2-t mint ITT be is számoltam róla. Eddig csak foglalatban programoztam - Atmega8-at - most sorra került az ISP is. Ez viszont sajna nem működik ! Kézsítettem egy ILYEN adaptert és egy digitális forrasztóállomást szeretnék vele programozni - EZ lenne az. A program AVR studio 4.18 és az ISP frekivel kapcsolatos hibaüzenetet ír ki. De hiába veszem lejjebb, az sem segít. Mit csináltam rosszul ? Jaaa, az égető csatlakoztatása EZ szerint történt. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Egy dolog , ha foglalatban működik márpedig azt írtad , és ez a foglalat a programozón van rajta ugye ?
Akkor az ISP nél is működni kell , mert nincs különbség a programozáshoz való pontok ugyan azok. Illetve a programozáshoz kell +5 volt , ha ezt az ISP csatlakozóra nem adja ki a programozód , akkor külső stabil +5 voltot kell neki adni ,mint amit linkeltél rajzon láthatóan. Nézd végig nem e keverted el az ISP re kimenő pontokat ami az AVR - re megy. Ha azelőtt ment a programozás , és az AVR stúdió felismerte a programozót , és vele együtt a programozandó AVR - ert , akkor annak mennie kell ISP csatlakozással is.
Köszi, mindjárt megnézem. Igen azt valóban nem írtam, hogy másik kábelt használok a próbapanelhez (karos foglalat van rajta) és megint másik amit most csináltam az 5 tüskés átalakító...
Addig is egy másik kérdés: olyan bekötést is láttam, ahol a RESET lábat felkötik +5V-ra egy ellenállással. Melyik a korrekt ?
Igen van olyan amelyiken felhúzzák +5 voltra a reset lábat.Nyugodtan tehetsz te is oda ellenállást .Mondjuk nálam ez úgy néz ki , hogy +5 volt nál ez 10k ohm.
Ha 5 tüskés az átalakítód , akkor az nem jó , és hiányzik valami.Mert kell (1 GND), (2 +5 volt), (3 Miso), (4 Mosi),(5 TCK), ( 6 Reset) . Szóval akárhogy is számolunk ez 6. Ezek után , ha jól fogod bekötni biztos , hogy működnie kell. Üdv:eyess. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Igen, valóban csak 5. De a tuxos oldalon is így van megcsinálva, én csak "lemásoltam". Természetesen a céláramkör bekapcsolt állapotban volt, tehát az +5V-ot biztos, hogy megkapta a vezérlő - amit egyébként láttam is a 7 szegmenses kijelzőkön, hogy működik. Akkor biztos, hogy a kábelnél, vagy az utólag beültetett ISP csatlakozó és a Mega8 közötti szakaszon lesz a hiba.
Köszönöm az eddigi segítségedet is ! Írok majd, hogy mire jutottam. Üdv: sector99
Megvan ! Mivel még nincs teljesen készen, még nem mostam le a panelt alkohollal, és volt egy gyantás forrasztás....
Az én hibám, bocsi ! Még egyszer köszönöm a segítségedet ! Üdv:sector99 A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Örülök , hogy sikerült .Jó programozást.
Szép munka gratulálok!
Én is megépítem.Rajzoltam is Eagle-ben már egy kapcsolási rajzot. Az SMT mániám miatt az alk. 90% felületszerelt. Modulosan rajzoltam több oldalra a rajzot, hogy ha esetleg valaki után építene könnyedén változtathason rajta.Az alap kapcsolás maradt az eredeti (legalábbis ami a 8515 őt körbeveszi) az erdeti NET nevekkel. Külön lapon kapott egy usb-s soros FTDI FT232-es ict. Jelen rajzon a tápot az usb-ről veszi.Foglalatokat nem kapott csak 2x10 tüskesorhoz aljzatot.Illetve a +12V egy step-up konverter adja. Azt is könnyű átrajzolni ha esetleg valaki külön tápot akar vagy más típusú step-up kerül a kezébe.Itt megjegyezném hogy a step-up-hoz való R1 R2 osztót nem számoltam még utána csak az adatlapról másoltam. Többi alkatrész (indukció stb..) adatlap szerint 90mA +12V szolgáltat. Nem tudom sajna HVP programozásnál mennyi kell. De ha azt veszem alapul, hogy az i/o lábak max. 20-40mA tudnak általában leadni.Akkor ez akár bőven sok. Utólag jöttem rá hogy az usb és az AVR-en is van rx/tx visszajelző LED úgyhogy az USB-ről elhagyható.Amúgy is ahhoz programozás szűkséges. Majd ha lesz nyáktervem akkor azt is felteszem de már látom kézzel ezt bajosan lehet majd elkészíteni. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerűbb fajta USB -s AVR égetőt. Eredetileg az AVR Dopert akartam megépíteni, de elég sok rossz tapasztalatot olvastam róla, ezért letettem róla, de nem tudom mit lenne célszerű építeni helyette. Mit ajánlotok? Köszönöm
Szia!
Én Zombee fórumtársunk STK500-as megoldását választottam.. Nyugodt szívvel merem ajnálani.
Valaki esetleg tudna egy linket adni, hogy fordítanak le egy forráskódot avr studioval? Nem mindig volt ez általános iskolás tananyag. Mikor én jártam középiskolába a crossbar telefonközpont és a z80 processzor volt a csúcs... Előre is köszi!
Kicsit kerestél volna: Ez ideális kezdőknek
Köszönöm!
Egészségedre!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |