Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   163 / 376
(#) Zoli_bácsi válasza sherlock hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Szerintem nem kábelhiba. Én is toldottam, foldottam motorhoz kábelt - próbaképpen - Az árnyék nem volt bekötve, sok méter kábel volt feltekerve, és semmi különbség nem volt. Én leginkább a mechanikai rezonanciára tippelek.
Idézet:
„1000nél nem megy, 500nál problémamentes.”
Ezért gondolom ezt.

No de hogy a kábel barkács előtt probléma mentes volt, a kábel forrasztás után pedig előjött ez a bibi, ezt nem tudom hova tenni.
(#) Mdavid hozzászólása Jún 21, 2013 /

Sziasztok!

Még távoli terv a tényleges építés, mert most több projekt is fut, ám már tervezgetném a CNC-met is. Találtam egy teljes leírást a neten, képekkel, a legtöbb utánépített felhasználó pozitív visszajelzéseket írt a konstrukcióról. Ez lenne az.
Megkérhetnék valakit, aki ért ezekhez a gépekhez már kicsit jobban, van tapasztalata, és ilyen egyszerű képekről tudna hibákat felismerni, az nézze meg? 3D modellem is van róla SketchUp és Solidworks-ös formátumban.
Túlságosan komoly terveim nincsenek vele, fémet alig, főleg fát és műanyagot marnék vele, talán még a nyákmarást is megpróbálnám.
(#) sprofan válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Már én is gondolkodtam ezen a fajta X tengelyes megoldáson de valahogy nem érzem az igazinak... Kérdezném a jobban hozzáértőket hogy mennyire elfogadható megoldás ez? Nyilván meg lehetne sokkal jobban(drágábban) is oldani. Konkrétan arra gondolok hogy mindkét oldalon 1-1 húzott acél rúd, és mindegyik rúdon 2-2 pár csapágy egymástól 90 fokban megdöntve. Az Y tengely alján pedig középen a munkaasztal alatt a menetes szár ami mozgatja az egészet. Alkalmas lehet ez nyák gravírozására, vagy ennél azért egy fokkal komolyabb megoldás kellene? KÉP1 KÉP2
(#) emmzolee válasza sprofan hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Na ez lenne az a megoldás, amit el kell kerülni, mert minden lesz, csak nem pontos és mindig valahol kotyogna. Szerintem nem lehet meg spórolni a lineáris csapágyakat. Nem olyan vészes az áruk igazán megéri az ha utána lesz egy precíz pályád. A sárga oldalon pont mostanában hirdettek meg mindenféle ilyesmit.

A gépvázon én is gondolkoztam, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Szerintem olyan gépet érdemes építeni, ami nem szórja a saját csapágyaiba a forgácsot. Mellette fontos a merev váz, és csavarodás mentes X tengely is. Találtam egy nagyon jó tervet a sárga oldalon szintén. adamant gépterve. Ha legközelebb gépet építek biztos, hogy ilyen vagy ehhez hasonló lesz.

Ha nem ismeritek a tervét, akkor itt egy link. Nézzétek meg a képeket.
Bővebben: Link Itt a topic-ja
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
(#) sprofan válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Még ez az amit nézegettem, az eddig ráfordított nullához képest nagy összeg lenne ebből 6db de ha nem tudok mást kitalálni akkor ez lesz. Bővebben: Link Viszont nekem csak 11-es húzott acél rudaim vannak, ez meg 12-eshez való. Azt viszont már biztos hogy nem fogok venni mert drága, szóval ugyan ott vagyok ahol kezdtem.
(#) Mdavid válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Idézet:
„Na ez lenne az a megoldás, amit el kell kerülni, mert minden lesz, csak nem pontos”

Ezt a menetes szárra, vagy az egész tervre írtad?

Az általad linkelt gépnek tervrajza elérhető valahol?
(#) yankoo válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Ha sárga fórumon kifogsz egy jó üzletet akkor nem vészes a lineáris csapágy. Én X,Y tengelyre 20e Ft.-ért vettem kocsival együtt.
(#) Mdavid válasza yankoo hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Igen, ezt tudom. Az érdekelt, hogy szerinte azzal a tervvel, amit linkeltem, érdemes-e foglalkozni, mert eddig még nem kaptam véleményt róla.
(#) yankoo válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Nekem is csapágyas megoldás volt az Y tengelyen. Nem az igazi nem pontos. Nagyon pontosan kell megfúrni a tartó konzolokat hozzá, ha megvan az eszköz hozzá akkor meg lehet csinálni.
(#) emmzolee válasza sprofan hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Ez a vékony rúd túl gyenge lesz. Esetleg gravírozni lehet majd egy ilyen géppel és az asztal se legyen nagy, mert akkor tekeredni fog. Ha gépet építesz, akkor olyat építs, amit több dologra is lehet majd használni.
(#) emmzolee válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

A rúdon a 4 golyóscsapágyas megoldásra gondoltam.
Belinkeltem a topicot. Kérdezd ott a tervezőjét. Nem fontos azt a tervet követni. A megoldásokat érdemes megnézni.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
(#) guliver83 válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ez a gép nagyon tuti, hogy ezt így össze tudta a gazdája hozni én azt sem látom, hogy hol az eleje meg a hátulja!
Ilyen gépet (katasztrófa) itt minden van az biztos de ez nem CNC.
Azért vannak nagyon jó megépített fa vázas gépek, de ez valahogy nem azok közzé tartozik.
(#) guliver83 válasza sprofan hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Milyen gépet akarsz csinálni és mire akarod használni?
Egy 12mm tengely 300mm hosszban azokkal a csapágyakkal el lehet felejteni !
Ha olyat csinálsz ami alá van támasztva akkor (bármilyen) hosszú lehet az akkor
nem hajlik meg.

Ha így alátámasztod ahogy a képen is van, akkor nagyon jó gépet lehet belőle csinálni.

IMG_0085.jpg

(#) guliver83 válasza yankoo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nagyon jó lett!
Honnan szerezted azokat a jó motorokat???
Úgy látom szépen fogja vinni a gépat!
Gratulálok hozzá!
(#) guliver83 válasza Sprintlayout hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Amit régen használtál marómotort és az újat, azt nézd meg, hogy mikor befogod a gravír tűt a mostani maró motorodnak a csapágyától mennyire van kint a hegye.
Az a baj, ezeknél a motoroknál hogy a tengelyére ráfogatnak egy ER szárat ami eléggé kilóg a csapágyazástól és még hozzá kell számolni maró hosszát és már eléggé kilóg a csapágytól.
Elég is hogy rezonáljon és törje a maróidat!
(#) guliver83 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nálam a minimum a 600 as előtolás nyák gravír nál.
12 ezres fordulaton. Sorja mentesen tökéletesen viszi a nyákot.
A fúrás 12 ezres fordulaton és 4-500 előtolással.
(#) guliver83 válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

A nyák lefogatása .
Én az asztalra tettem egy bútorlapot amit fel is lehet szabályozni, ha nem egyenes az asztalod vagy a bútorlap és kétoldalú ragasztóval rögzítem a nyákot.
A csavarozás nem nagyon jó!
(#) yankoo válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Már elkészült, felkerültek a motorok is, tökéletesek Csináltam már vele próbamarást is. A póknál nem jól csináltam meg a kódot, a virágnál pedig még 1x végig kell menjek rajta, mert kicsit magasan volt a 0 pont. 2 tizeddel lejjebb teszem és jó lesz Meg ugye nem keményfa, hanem fenyő ezért itt ott szőrös. 2mm-es kukoricamaróval martam, és 30°-os 0.3-as gravírtűvel simítottam. A póknál 0.15 volt a lépésköz a virágnál 0.1-ed.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) vanzerr válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szia!

Milyen típusú kétoldalas ragasztószalagot használsz?
(#) vanzerr válasza yankoo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szerintem jók lettek a "próbamarásaid"!

Én is most csináltam próbamarást a gépemmel. Pénteken elkészült a motortartóm, nem bírtam megállni, hogy ne próbáljam ki. Sajnos csak egy régi "piacos" marószáram volt itthon, egy kicsit életlen egy kicsit ócska, de próbának megtette ez is. Ezen okokból nem lett a legszebb amit csináltam...

1.JPG

2.JPG

(#) yankoo válasza vanzerr hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Sg-n láttam Nekem is a motortartó volt a legutolsó, de le kell cseréljem a tartót és a marót is mert gyenge mint a harmat
(#) Mdavid válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Mi a hiba benne? Csak azért kérdezem, hogy az ilyen típushibákat észrevegyem, és ne foglalkozzak ilyenekkel.
(#) Sprintlayout válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Sok igazság lehet abban amit írsz, valóban hosszabban kilóg a gravírtű és ha nem körkörösen fut az ER akkor valóban baj van. Az más kérdés hogy szerintem nem üt, és más is használ ilyen motort minden probléma nélkül. Most sajnos nem tudok kísérletezni mert az Y vezérlőm gyengélkedik és nem boldogulok vele. Megcsináltam az általad közzétett SLA vezérlőt is, de mivel a leválasztó kártyámon nincsen Enable és Restart így nem tudom használni. Rendeltem egy kínai vezérlőt is, de az meg rövid időn belül elfüstölt... Nyári kényszerszünet, majd csinálok egy új vezérlőt aztán meglátjuk.
(#) emmzolee válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Múltkor valaki valamelyik fórumra betette egy fa gép komplett tervét. Ez egy 10MB-os pdf kompletten és méretekkel együtt van. Hátha meg tetszik.

Bővebben: Link

Így néz ki:
(#) emmzolee válasza yankoo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Na ezt már szeretem, ha valaki leírja a hozzá használt szerszámokat és a beállításokat is.
(#) Mdavid válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Igen, ez nagyon tetszik, köszönöm szépen! Amúgy nem ragaszkodom feltétlenül a fa géphez, csak a korábban linkelt elkészítése egyszerű lett volna. Ennek már nincsenek akkora hiányosságai, főleg stabilitás szempontjából?
(#) emmzolee válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ez biztos stabilabb mint a te terved volt. Ha az X tengelyt csökkented, akkor ez is stabilabb tud lenni. Vagy az asztal lapjára tenni kell még egy lapot. Akkor az sem tud a nagy méretei miatt hajolni. Az orsókat érdemes megoldani rozsdamentes A2-es típusú M12 vagy M16-os menetes szárakkal. Azoknak a menet emelkedése is nagyobb és nem annyira rugalmasak hossz irányban.
Ja, és az X tengely felépítményét tartó oldallapokat is merevíteném egy merőlegesen rá csavarozott másik lappal, hogy amikor az X tengelyed nagy erőhatásnak van kitéve, akkor az a lap se tudjon rezonálni.
(#) yankoo válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

A mentes szárak helyett jobban járnál trapézmenettel. Nem horror ár és kottyanásmentes "nagy" menetemelkedésű. Nekem nagyon bejött. Innen tudsz rendelni, gyorsan küldik és tudod kérni méretre, ha írsz emailt.
(#) yankoo válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Még azt is megírom, hogy nagyolás 1000mm/p simítás 800mm/p, de lehet még növelni a simítást.
(#) Mdavid válasza yankoo hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Igen, mindenképp trapézmenettel szeretném, ha már építek.
Következő: »»   163 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem