Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   83 / 272
(#) titilla válasza kiralysa hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

köszi.
(#) titilla válasza mateatek hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Rendrakás témája: A zseni átlát a káoszon...
(#) tigra654 hozzászólása Jún 17, 2013 1 /

Szeretnék épiteni egy gépet, és az lenne a kérdésem és kérésem: Milyet érdemes, és tud e valaki segédanyagot hozzá. (leírás)
(#) zolika60 válasza tigra654 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Olvass vissza és minden kérdésedre van válasz. Rajzot úgy találsz a legkönnyebben, ha a téma képei között keresel.
(#) kiralysa válasza tigra654 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

az értékelésem nem szándékos volt.csak tableról írok és rosszul érzékelt.
(#) Attilawap hozzászólása Jún 18, 2013 /

Sziasztok! Itt egy videó a Delta Pulse-ról, amit megépítettem. https://www.dropbox.com/s/3ot67ggahphi3br/00004.MTS

A tesztek eredménye, hogy nem hozza azt az eredményt, ami a youtube videókban is látszott. Egy 200 Ft-osra pl. egyáltalán nem reagál, csak nagyobb fémtárgyakra és azt is közelről. Kipróbáltam 0,3mm vastag lakkozott kábellel, az eredmény ugyan az. Talán azért ilyen gyenge a kereső, mert nem öntöttem ki műgyantával?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Ennél a gépnél valami nagyon el van tekergetve. Alapból kattognia kellene, vagy még azt sem, és a fémtárgy jelenlétekor elkezdeni kattogni, majd visítani. Ez pont az ellenkezőjét teszi.
Nem lehet, hogy valamelyik erősítő ki van ülve? Vagy a mintavételezés rosszul belőve? Mert a cefréshordó fej ilyent nem okoz. Ennek a hibának nincsen köze a fej ki-nem öntéshez. Ez elektronika. Ilyenkor jön a jó öreg pontról-pontra hibakeresés. Jó lenne egy szkópon végignézni a jelet mindenütt.
(#) Attilawap hozzászólása Jún 18, 2013 /

Sajnos szkópom az nincs . Esetleg az LF357 hibásodhatott meg? Az egyetlen alkatrész, amiből pont nem volt a boltban és BC557 helyett BC558-ast kaptam. Hoppá! Lehet nem is BC558, hanem C558B! Most vettem csak észre. Lehet, hogy ez lenne az oka?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

A tranzisztor csere biztosan nem okoz ilyen gázt. Vegyed lejjebb az erősítést és próbálkozzál későbbi mintavételezéssel.
(#) deexteer hozzászólása Jún 23, 2013 /

Üdv. mindenkinek,próbálkozok egy bandido 2 smd fémkereső építésével,rácsatlakoztatva a TX tekercset,egyfolytában sípol,mindkét tekercset rákötve ugyanaz,telepkimerültség jelző működik,ellenállásokat kondikat mérve raktam be,hol lehet a hiba?
Az egyik ic hibás lenne?

bandidoII.jpg

(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Jún 23, 2013 / 1

Ha sípol, akkor berezgett az adó rész, talán még segédtápfesz is van, habár azt mérni kellene.
Többet ennyiből nem lehet kisilabizálni.
(#) deexteer hozzászólása Jún 24, 2013 /

Közben kiderült hogy nincsen -5volt,a 4024 12. lábánál 3,5v váltó és 2,5volt egyen áramot mérek,a VT5 tranzisztor collektor -3,38,emitter +0,68 mindezt a testhez mértem,bármelyik ic-nél a +-(4 és 8 láb) között tíz volt helyett csak négy van.
A VT5-öt kicseréltem egy másikra amit ki is mértem,a helyzet ugyanaz sajnos.
A VT5 emitterét szabadon hagyva szintén +0,65 volt.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Jún 24, 2013 / 1

Az 5-ös tranzisztort én az összes kütyüjével kidobnám.
(#) deexteer hozzászólása Jún 25, 2013 /

Ezer köszönet,erre sosem jöttem volna rá,egyéb hibákat is találtam a rajzon,a két áramkörös kapcsoló egyik oldala fordítva van feltüntetve,így most a negatív táp 3,38 volt lett,és 15 milliampert fogyaszt,egy 0,5mm vastag másfél centis réz alátétet most 15 centiről érzékel úgy hogy legalább negyven kiló vas van 70 centin belül másfél négyzetméteren kiterítve a satupad alatt.
Egyedül a diszkriminálásra átkapcsolva nem csinál semmit,ha nincsen több hiba a rajzon akkor azt remélem ki tudom mérni hogy meddig megy a jel,gondolom csak pár millivolt lehet.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Idézet:
„egy 0,5mm vastag másfél centis réz alátétet most 15 centiről érzékel úgy hogy legalább negyven kiló vas van 70 centin belül másfél négyzetméteren kiterítve a satupad alatt”

Próbáljad együtt mozgatni az alátéttel, akkor vajon mit csinál.
Talajhatást ki tudtad egyenlíteni? Ferritre nem jelez?
(#) deexteer hozzászólása Jún 25, 2013 /

Egy kb. 4×2cm-es ferrit csőre nem jelez semmit.
(#) deexteer hozzászólása Jún 27, 2013 /

Már diszkriminál,az egyik ic láb nem volt rendesen a helyén.
Valahol olvastam hogy tekercs árnyékolásként nem alufóliát hanem grafit spray-t használnak,lenne valami előnye?
Gondolom minél kevesebb fém van a fejben,annál jobb lehet a hatásfoka.
(#) deexteer hozzászólása Júl 9, 2013 /

Lenne még pár kérdésem,tekercs kalkulátorral kiszámoltam az 5,75mh-t koncentrikus fejhez,meg is csináltam,viszont mérve csak 2,043mh lett,bár ezt lehet hogy rosszul számoltam,elkészítettem egy DD TX tekercset is,mérve jó,összefonalazva 5,43mh lett,ennyi még elmegy,vagy halál pontos érték kell?
A 2,043mh-s tekercset próbaképp beraktam egy hungarocellbe (20cm a fej),17khz körül megy és egy egyforintost +egy kis bronzot 15 centiről érzékel,a nullázás 200mv-nál 0,30.
A DD fej 25cm és rákötve az adótekercset 10,5khz-en üzemel,ez gondolom jobbnak tűnik.
A drót 0,23 és van rajta egy külön század milliméteres hálószerű valami,sajnos csak ilyen van kb. két kilóra való.
A 2,043mh-s tekerccsel ilyen:
http://www.youtube.com/watch?v=x_zog0Frlp8
(#) Attilawap hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy megépítettem ezt a Delta Pulse fémkeresőt, a baj csak az, hogy a frekvenciája nem megfelelő és potméterrel sem tudom kihangolni. A megoldáshoz oszcillátor szükséges. Az sajnos nekem nincsen. Akitől vettem az alkatrészeket, az sajnos nem tud segíteni, mert nem ér rá. Szerintetek ha beszélek egy TV és rádió műszerésszel, az talán tudna segíteni? Kb 10.000 Ft-ot öltem bele ebbe a projektbe és nem szeretném, ha kukában végezné. Akár fizetni is hajlandó lennék a megoldásért. A segítséget előre is köszönöm!
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Ha még beleölsz kicsivel több pénzt, mint eddig, akkor vehetsz egy oszcilloszkópot. Annak a segítségével belenézhetsz a gépbe, és megtalálhatod a hibát.
De ha átugrasz vele, megnézem.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Sajnos túl messze laksz. Én Kom. Eszt. megyében lakom. Szerinted egy tv szerelő műszerész tudna segíteni?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Elvileg a Deltához található némi infó a neten, hogy hol, milyen jelalaknak kell lenni. Lehet hogy a geo fórumon, már nem emlékszem. De az is megoldás ha megkérsz valakit akinek van, hogy mérjen rá és küldje el neked a képeket. Utána már bármelyik műszerész tud segíteni ha van szkópja, abban legalábbis biztosan, hogy a mért és a képen lévő jel mennyiben tér el egymástól.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Nézzed át rendesen a nyákot. Keressél esetleges ónhidat, szakadást. Az ellenállásokat mérjed meg, hogy biztosan jót ültettél-e be. A kondikat is vizsgáljad meg. Fordítva beforrasztott alkatrészeket is keressél.
Járt már nálam néhány DP, amit az építője nem tudott beüzemelni. Mindegyiknél a figyelmetlenség volt a probléma. Szinte csupa olyan probléma, amit odafigyeléssel el lehet hárítani. (pF helyett nF, szakadás, ilyesmi.) Persze egy műszer megkönnyíti az ilyeneknek a megtalálását.
(#) Eticsiga válasza mateatek hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Én voltam az egyik
(#) bazsiroli hozzászólása Júl 23, 2013 /

Hali!egy kis segítséget szeretnék kérni detektorépítés kapcsán. Egy nagyon egyszerű detektort szeretnék építeni egy lelkes amatőr kezdő vagyok valamennyit azért konyítok az elektronikához de rámférne 1 kis segítség. egy nagyon egyszerű rajzot képekkel vagy videóval tudna -e nekem v.ki küldeni?nagyon hálás lennék érte.Előre is köszönöm!
(#) iZsolti válasza bazsiroli hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Hali! Én ezt építettem meg (SURF), igaz manapság már vannak jobbak, de ez van annyira egyszerű, hogy még én is meg tudtam csinálni. Ha visszaolvasol rengeteg infót leírtak ide is, de neten is elég sok infó van róla. Ezt egy hétvége alatt összerakod. A fejjel nehezebb dolgod lesz.

Surf.zip

(#) pittosi válasza iZsolti hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

feltennéd a layout hozzá én is most készűlök egy ilyet csinálni .
(#) iZsolti válasza pittosi hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Az nincs, csak ezek a rajzok vannak nekem.
(#) pittosi válasza iZsolti hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Az eredetijét már meg rajzoltam . De az trimerkkel van . Úgy látom ez azért jobb mert kivűlről állitható . Neked hogy vált be ?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) Vackor válasza deexteer hozzászólására (») Júl 28, 2013 / 1

Nos a gép úgy állít elő negatív tápfeszt, hogy a jeladó oszcillátorból a CD4024-re jut a jel. Az pedig felváltva nyitogatja a 12-es lábra kötött két tranyót, amiknek kimenete a V5-re jut.
Alapprobléma a kapcsolás evi hibája (Tesoro konstrukciós hiba), hogy ez a két tranyó amúgy is elvesz a +5V-ból. Legjobb esetben is csak 4V körül kapsz kimenetet, ami félreviszi az összes műveleti erősítőt és komparátort.
Miért? Mert +5V-ról és +3,8-4V-ról üzemeltetve nem azt adják, mintha szimmetrikus tápról üzemeltetnéd!

A megoldás az, hogy a 7805 után elsőnek +5V-ra bekötött (ábrán felső, nincs előttem a rajz, mert írok) tranzisztort egy szigetelt huzaldarabbal csak a 7805 _ELÉ_
kötöd be, így a két kapcsoló tranzisztor) 9V-ról járatva magasabb kimeneti feszültséget is szolgáltat. ezzel párhuzamosan kidobod a V5-öt és beteszel helyette egy 7905-ös stabilizátort (ami mínusz 5V-ot ad ki) kisméretűt kérj, akkora, mint egy tranzisztor, s 6,3V inputról már stabilizál... Kell még 1db 220 mikrofarádos pufferkondi és egy 47-100nF-os kondi a mínusz ág hidegítésére.
Ennyi.

Jó vadászatot!
Következő: »»   83 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem