Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   236 / 316
(#) ZSozsóó válasza peti333 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Ha félvezetős cuccról van szó, akkor nem lehetetlen a végfok, pláne nagy hangerőn, intermodulációs torzítást sejtek a dologban, ami persze jöhet akár az elejéből is. Ki kell próbálni kis hangerőn is, suttogás szinten, hogy akkor is csinálja-e. Ha nem, akkor valószínű a végfok és akkor azt kell mondani : ez ilyen! Ha kis hangerőn is csinálja, akkor lehet az előerősítő rész is. Kiküszöbölésről szinte értelmetlen is beszélni, mert a leírásban szerepel: "néhány hang esetén". Olyat nem lehet csinálni, hogy valamit megjavítok néhány hangra...Persze a fejhallgató is jó irány! Azzal is érdemes megnézni, de szerintem egy kis hangerejű teszt az igazi, ahol akármilyen "pocsék" végfok is jó paramétereket produkál.
De lehet, hogy a hang csak enyhén torzított és blokkolási torzítás lép fel, magyarán a mély hangok túl nagy súllyal vannak jelen és az őt meglovagoló nagyobb frekvenciájú felharmonikusok bedarálásra/klippelésre kerülnek, ez okoz ilyen cicergés szerű, elhaló csúnyaságot, DC munkapont elállítódást a csatoló kondenzátoron fellépő DC fesz miatt stb stb. Ez is tetten érhető, ha a mély hangok csinálják többnyire a jelenséget, a magasak már annyira nem. Megoldás: csatoló kondenzátor csökkentés adott helyen. Ez akármilyen erősítőre igaz, csöves/félvezetős. Több infó kellene...Szép napot mindenkinek4 Zs.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) karpi válasza Mexbacsi hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Multimeter es meregetes a megoldas minde "elesztgetes" es "elsosegely nyujtas " eseten .

Ohm-merovel , Voltmerovel ..A merovel .

Minden alkatreszt beforrasztas elott megvizsgalni /bemerni amenyire lehet .

Tranzisztort ,diodat hogy nincsenek e atutve ( zarlat ).ohm-meter es transzisztor -Dioda vizsgalo-bemero ha van .
Kondenzatort hogy niem e zarlatosak -ohmeterrel
Ellenalast hogy nem e hibas a rairt ertek .-ohm
kapcsolok ,aljzatok ..zarlat es labkiosztast vizsgalni ..ohm-meterrel
Nyak lapot vizxsgalni ..vezetest es zarlatot .
Beforasztott hozalokat ohmetrovel ellenorizni hogy van e vezetes ,nincs e zarlat ..

Nem szbad sietni .

IC-ket bekotes utan vigyazva tapfeszultseg alatt a fogyasztott aramot figyelve a kimeneti -bemeneti feszultseg ertekeket vizsgaljuk ,,,Analog erosito IC a +/- bemeneteken valamint a kimeneten a "0" ( nulla feszultseg kell legyen statikussan ) a szimetrikus tapelletes eseten .Aszimetrikus tap eseten ( egyetlenegy tapfeszultseg ) U/2 kell legyen a kimeneten valaminta bemeneteken kb ugyancsak U/2. ( virtualis "0" feszultseg ..vagy virtualis fold ( GND))

Osszeszereles utan ugyancsak logikus modon vizsgalni az aramkort ..zarlat vagy szakadasokat keresni ..

Inditaskor ..az aramot fiigyelni ..jo ha analog muszer van mert kibir rovid idore egy nagyobb fogyasztast es egyben rogton reagal az aram ugrasra ...ez nagyon jo dolog ha nincs beallithato aramhatarolos elektronikus niztositekos labor tapegyeged ...ami nagyon kellene a "beegeteshez/eleszteshez " hogy hiba eseten megmenekuljenek az alkatreszek .. szoval latod hogy ugrik a to mint a bolond es erre rogton megallitod a tapfeszultseget .

Digitalis muszernel csak csodalkozol es varod mikor allnak meg a kijelzon a szamok ..mikorra megallapodnak minden ki lehet mar egve .!

Ha az aramkor elsore mukodik akkor is meg kell vizsgalni a statikus feszultsegeket , aramfogyasztast ..hogy lesd hogy jo beallitassal mukodik e .
Aztan jo lenne egy oszciloszkop ...meg a PC oszciloszkop is OK ami hangkartyan keresztul merhet ..valtoaramu jelet ...a hangjelet ..amivel megvizsgalhatod a mukodest ...es a hobakat is lathatod a kimenojelbol ..
persze ehez meg olvasgatsz es tanulgatsz a netten talalhato cikkekbol ..
(#) Rafael válasza akos70 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Gondoltam, hogy mono lehet esetleg, de a lényeg, hogy megszólalt. Remélhetőleg ezek után a test mindig jó helyre kerül.
- Melyik pedált láthatjuk a fotódon? Jól teszi a dolgát a kicsike?
Egy ideje már nem építettem. Írnál párat, hogy mi alkotja az arzenálodat? Hátha kedvet kapok egy újabbhoz. Nekem egy ideje itt várakoznak a Pulsar tremolo -hoz való alkatrészek.

- Van 2db MN3007 -es és 1 darab MN3101 -es IC-ém. Ki mit ajánl melyik Flangert és Chorust lenne érdemes belőlük megépíteni? (Mikor rendeltem őket, voltak rajzok és tervek, de tönkrement az a winchesterem és nem emlékszem rájuk. Csak arra, hogy nem volt egyik sem túl bonyolult panel és alkatrészrengeteg sem, és az egyikbe elég önmagába a MN3007-es.)
(#) Mexbacsi hozzászólása Jún 4, 2013 /

Köszönöm a jótanácsokat.

Valóban még be kell szerezném egy-két alapvető dolgot.
Jelenleg egyik napról a másikra indult nálam, hogy torzítót szeretnék építeni, tehát nem volt semmilyen eszközöm, hozzá (kiv. páka) és igazából egy ilyen hirtelen jött ötlet miatt nem akartam vásárolni a helyi üzletben (legolcsóbb) 6000 Ft-ért pl. egy multimétert, ha az amit építeni szeretnék kb. 1000 Ft-os tétel. Viszont látom, hogy nem is igazán lehet boldogulni nélküle ha akarom ha nem...

Egy problémával jelenleg még küzdök. A helyi üzletben nem lehet kapni 2n5088-at és nem igazán vagyok benne biztos mivel érdemes ezt pótolni. Olvasgattam pár lapot, ahol azt írják lehet cserélni akár a következőkre: 2N3053, 2N3904, 2N4401,bc182,bc413, bc54.

Nem tudom pontosan milyen eredményeket produkálnak, de "metálos" hangzást szeretnék elérni velük.

Ezt szeretném megcsinálni:

http://www.tonefiend.com/wp-content/uploads/DIY-Club-Project-2-v02.pdf
(#) Rafael válasza Mexbacsi hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Igazából a legolcsóbb multiméter is jó, de azért még jobb lenne, ha van benne "sípoló", amivel tudod ellenőrizni, hogy jók-e a forrasztások, nem szakadtak-e a vezetékek. Ha átad a vezeték és ha jó a forrasztás, tehát rendben van minden, akkor sípol.
2N3904 jó a 2N5088 helyett. (Általában a rajzokon lévő tranyók nálunk nem kaphatóak, helyettesítők vannak! Vagy az eBay.com -ról lehet beszerezni.)
A gond azzal lesz, hogy "új helyeken" keresgélsz és többen veled együtt ezeket nem igazán ismerjük. Amit belinkeltél ez egy Basszus Fuzz, nem biztos, hogy ilyet akarsz. Vagyis csak feltételezem, hogy nem basszus gitárod van.
- Vannak jól bevált oldalak, ahonnan a pedálokat több ezren megépítették: tonepad.com , generalguitargadgets.com , gaussmarkov.net , runoffgroove.com. Ebben a sorrendben érdemes, ezek legtöbbjét megépítettük, szóval tudunk segíteni. Az első kettőn márkás pedálokat (másolatait) lehet megépíteni, hangjuk megegyezik az eredetivel.
- Hangmintákat pedig a youtube-on keress! Amíg nem hallottad, meg se akard építeni.
Metálra szerintem többen a Dr Boogey -t fogják ajánlani. Boogey video, ha tetszik, keress még.
Ehhez j201 -es FET-ekre van szükség. (Nem könnyű szerezni. De elvileg olcsóbban 60-70 Ft-ért is lehet talán. Ha ilyen kell egy pedálba, akkor kérdezz, hogy hol találhatsz!)
- Visszatérve a 2N5088-ra. Egyetlen tranzisztor soha sem fog metál torzítást adni!!!
Metál-pedál építését nem javaslom kezdésnek, mert viszonylag sok alkatrészből áll és ezért, ha nem szólal meg, nehéz megtalálnod a hibát kezdőként.
Többféle torzítás van: distortion, overdrive, fuzz ..., ezeket másféle módon érik el.
Általában 2-3-4 tranzisztoron vagy IC-én megy sorban a hang és mindig mikor a következőhöz ér annyira felhangosodik,"túlvezérlődik" torzul, hogy az azt követő "fokozatban" még torzabb lesz, mígnem elér a metál torzításig.
Másik lehetőség amikor a tranyó/k és/vagy IC/k mellé betesznek 2-3 diódát ami szintén vágja a hangot így másképp fog torzulni.
Igazi régi típusú fuzz-ok esetében germánium tranyókat használnak, de régóta nem gyártják, nehéz beszerezni. (Csövesen erősítőn ütnek nagyot a fuzz-ok.)
- Ezeket csak azért írtam nagy vonalakban, mert először azt kellene eldöntened, hogy milyen típusú torzítást szeretnél, (melyik zenekar, dal) és így már könnyebb beazonosítani egy pedált, illetve azt a hangzásvilágot, amit szeretnél.
(#) MrBrown válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia,
Most jártam a havernál, gyorsan kipróbáltam azt amire a legelején gyanakodtam, ösztönből és nem tudásból...
Az egyik pickup kábeleit megcseréltem és láss csodát helyreállt a rend!!! Nagyon örülök neki!
Ezek szerint különböző hangszedők sárga és fekete kábelei nem jelentik ugyan azt a tekercsvéget.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok!
Láttatok már valahol utánépített Ibanez Airplane flanger-t?
(kaptam egy felkérést táncra...)

Pityu
(#) Mexbacsi válasza Rafael hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Nos a konkrétum megvan: http://www.20papercups.net/music-audio/bulk-fuzz/

Kész is az áramkör viszont, nem tudom, hogy a poti 1. lábát hová kell kötni, illetve a 2 mono jacket.
Korábban már azt az infot kaptam, hogy lehet a poti 3. lába megy a gain3-hoz. a középső a gnd-hoz, de az első? A kimeneti jack aljhoz? A kimenő jackalj másik kivezetése, pedig az outhoz? Illetve a bemenő jack egyik része in hez, de a másikat nem tudom.
Egyáltalán jó lenne így? Tanácstalan vagyok.

Azt az infot kaptam, ha elemről szeretném működtetni, akkor egy mono és egy stereo jack alj kell. Nem értem igazából miért.

Épp itt "állok" vele a páka meg ég ))
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) Agépész válasza Mexbacsi hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Tranzisztorok helyettesítőit itt is ki tudod nézni:
http://english.electronica-pt.com/db/cross-reference.php
http://alltransistors.com/

Egyébként a HQ elektronikánál elég sokfajta tranzisztort találtam, amit máshol nem, esetleg érdemes lehet megnézni.
(#) karpi hozzászólása Jún 5, 2013 /

2N..... nalunk biztos BC .... ttipusukat talalni

BC508 szerintem nagyom jo De BC413 lenne jo ..ez kisszajunakl lett tervezve ugy tudom jobb mint a BC508
Mivel az elso tranzisztor az erosito lancban ennek kellene legyen e legkisebb zaja !!
Ez inkabb "Overdrive" szeru hangzast ad szoval nem a kemeny torzitast .
Az mag hogy "majdnem szintetizatot filter szeru ..." nem tudom mibol veszi az teljessen mas dolog .
Egy dioda van a visszacsatolasban tehet nem lessz nagyon kemeny hangzas ....persze ez szubjektiv dolog ...kemeny , langyos , meleg , hideg , ..kinek hogy erzi . Persze ez tunik konnyen megepithetonek ,
Probald ki akarmilyen Silicium tranyoval ..BC 109 , 108 , 107 .....vagy akarmilyen masik tipusszamu lehet ..nem szamit . Erosites legyen nagy es a zaj kicsi ..ezt probalgatva tudod meg ..egy haverom "Tranzisztor folglalatot " tesz az elso tranyonak aztan cserelgeti benne addig amig nem talal egy kis zajut .
Ugyanilyen kapcsolas a dioda he;lyebe egy 2Mohm-os ellenallasal a kimeneten a kicsatolo kondi utan ket ellenparba kotott dioda a foldre sokkal kemenyebb mar a hangzas ..
Meg van meg sok kapcsolas .

Ez egy kulon sport .. mer nem is tudom hanyat es hanyfelet epitettem ...egy baj van nem lessz mar idod gitaron gyakorolni ..hehe .
ha a gitarozas a fontosabb hobby akkor inkabb veszel egy hasznalt "VOX-amplug "-ot van harom tipus /...leirast talalsz a neten .De "stompbox" pedalokat is talasz hasznaltat rengeteget ..az aruk nem lehet nagy ...egyesek pesze feldicserik es nagy arat kernek egy egy "BRAND" -es pedal eseteben /...altalaban nem eri meg ...mert miert is adja el valaki ha olyan szuper ....
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 9, 2013 /

Helló.Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy szintetizátorom (Yamaha PSR 38) és az lenne a kérdésem hogy a kimenő hangjelét (legyen az mondjuk most csak a zongora) le lehet-e torzítani ilyen chiptune hangra egy egyszerű a kimenetére kötött 555-ös áramkör segítségével(kapcsrajz lejjebb).Ha esetleg ez a kapcsolási rajz nem lenne jó erre a feladatra valaki tudna segíteni?A válaszokat előre is köszönöm.

555ex9.gif

(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Hello! Lehet "torzítani" 555-el, de a komparálási küszöb 12V táp mellett 4V, ami kb. 1,5V effektív értékű jelre van szükség minimálisan, hogy működjön. De nem fog tetszeni, mert ahogy a jel változik csökken, "krepegni fog". Avagy minden jel csúcsnál fog csak komparálni.
Egyszóval torzítókhoz van külön topik, ahol a hozzáértők már sok példányt készítetek, és tapasztalattal rendelkeznek. Rajzot inkább ott keress.. üdv!
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Köszönöm a felvilágosítást.És amennyiben lehetséges egy moderátort meg szeretnék kérni hogy áthelyezné-e nekem ezt a hozzászólást a Gitár Torzító / Effekt / Erősítő / Pickup topickba.Köszönöm előreis amennyiben végrehajtható.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) Moderátor hozzászólása szikorapéter hozzászólására (») Jún 9, 2013

Megtörtént.
(#) MrBrown hozzászólása Jún 12, 2013 /

Sziasztok,
Tudna valaki olyan oldalt (lehetőleg magyart) ajánlani ahol tanulhatom/tanulmányozhatom a tremolok működését, esetleg konkrét kapcsolások is fel vannak tüntetve? Össze szeretnék dobni próbából egy full csövest ha egyáltalán ez megoldható Si mentesen. ECC81-82-83 csövekkel el vagyok látva és EZ80-81-el is ha a tápba ezeket érdemes használni.
köszönöm.
(#) Zenner hozzászólása Jún 14, 2013 /

Uraim!

Felmerült az az elvetemült dolog, hogy szükségem van egy nagyobb teljesítményű erősítőre. Idő és pénz hiányában a kimenőtrafót nem tudom elkészíteni így a csöves véget kilőném. Viszont a csöves hangzást nem szeretném nélkülözni. Arra gondoltam, hogy építek egy hibrid erősítőt, csöves előfokkal, tranyós vagy IC-s véggel. Az előfok ez lenne. Mivel ezt már megépítettem és a hangja is meggyőzött így nem szeretnék ettől eltérni. Végfoknak egy Texas erősítőre gondoltam megduplázott végtranzisztorokkal(BD 911-912). Hogyan tudnám a kettőt házasítani? Úgy értem mehet-e közvetlenül az előfok a végfokra vagy kellene oda még valami? Gondolom nem fogja a kis műveleti erősítő értékelni a nagyfeszültséget... Arra gondoltam, hogy egy plusz trióda felhasználásával építek egy effekt-loop-ot, de csak a "send" részét és utána kötöm a végfokot. Tudomásom szerint az vonalszintű.

Gyári cuccoknál is megoldották, remélem nem lehetetlen otthoni körülmények között sem.

Ötleteket, tanácsokat várok.

Üdv!
(#) peti333 hozzászólása Jún 24, 2013 /

Sziasztok!
Kérésre készítettem egy Green russian big muffhoz nagyon hasonlító torzítót (persze nem pont ugyanaz a kapcsolás, mert az nem lenne törvényes, de a lényegi részek megegyeznek). Olyasmi baja van, hogy amikor a tone potit a basszus rész felé tekerve egyszerűen eltűnik a hang. Teljesen letekerve hallatszik, de picit feljebb kb. 5-15°-al eltekerve nem hallatszik semmi. Tud valaki segíteni, hogy mi okozza ezt, és hogyan lehetne megszüntetni?
(#) viktorio333 válasza Zenner hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

http://www.youtube.com/watch?v=ufmF0kSY53Y&;
Üdv. Póbáldmeg ezt nekem nagyon bejött. Ha kérdésed van írj bátran .
(#) viktorio333 válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

A gitár ráköthető közvetlen és jól kihajtja. A másik cső amit látsz a képen az egyencső 6Z31
az előfok csövet mindenképp árnyékold.
(#) Zenner válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Szia, itt nem az volt a baj, hogy ne tudnék megépíteni egy hibridet. Inkább az, hogy van egy gitár előfok(4 fokozatból áll), ami tartalmaz torzítót és hangszínszabályzót. Belinkelem újra az előfok kapcsolását. Ez az, ami után szeretnék egy tranzisztoros végfokot kötni. De nem lehet csak úgy megtenni, mert közel 100V van a kimenetén. Szóval akkor újra a kérdés, hogyan tudnék az említett gitárelőfok után kötni egy félvezetős erősítőt?
(#) viktorio333 válasza Zenner hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Az enyémnekis van 100 volt a kimeneten nemtudom miért de megfogtam és nemráz. Csak a műszer mutatta szoval ha nemráz meg akkor mehet rá az erősítő. De létezik 1:1 leválasztó tranzformátor ha nincs más megoldás.
(#) viktorio333 válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

De ahogy nézem a kapcsit szerintem egy fólia kondi a poti után és az erősítő bemenete közé és kész.
(#) ZSozsóó válasza viktorio333 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Te atya úr Isten....A 100V a váltófeszültség. Nem egyenfesz. A tone stack miatt nem is lehet, mert az DC ben leválaszt. Ne írjunk már lámaságokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Ossz le,aztán feszültség követő kapcsolás. Műveleti erősítő, nagyfesz mosfet, kisfesz jfet, bipoláris tranzisztor, vagy egy trióda...a lehetőségek határtalanok. Így lesz egy osztott, alacsony impedanciás kimeneted, amit bátran ráköthetsz bármilyen félvezetős végfokra. Zs.
(#) viktorio333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Ki mondta h egyenfesz?

Mert ha váltó lenne, szétverné a végfokod. Azért.
(#) viktorio333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Nemgond van másik amúgy azért írtam h tegyen csatolókondit azon nem megy átt az egyen. De a kapcsit elnézve nem a legjobb választás a katódkövetős hybridhez.

Ha megnézed még egyszer, lehetőleg alaposan, akkor látsz ott csatoló kondenzátort és nem megy át az egyen.
Katódkövető nem jó hibridhez? Miért is? Az a hangszínkört hajtja, alacsony impedanciáról...Én még utána is gyakorlatilag egy "katódkövetőt" (követő erősítőt, source követőt, emitter követőt...stb) javasoltam. Szóval nem értem miért baj. Van egy mondásom, idézném ,akinek nem inge, ne vegye magára: "...az univerzum talán legnagyobb tragédiája a félműveltség..." Zs.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) viktorio333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Én csak abból indulok ki amit itt mondtak nekem annó hogy a katódkövetős nem olyan jó mint a hagyományos. Egyszer énis építettem hybridhez és kisebb volt az erősítése mint a klasszikusnak. Mivel a kolléga hangos erősítőt szeretne ezért mondtam.
Következő: »»   236 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem