Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Hát igen ritka,de félreértés van,az 1 fázisút akarnám 3fázisúra,vagy ha meglehetne maradna 1 fázisú,csak alacsonyabb fordulatúra tekercselni.
Ez az oda vissza tekercselés nem nagyon működik. A motorokat megtervezik, valamilyen feladatra, és adatokkal. Ez rögzíti a mechanikai adatokat, és ezen változtatni nem lehet.
Pl. horonyszám.
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni, mivel nem vagyok egy szakértő villanymotorok terén: Vettem egy házilag készített terménydarálót, ami eddig működött is. De csak eddig. A főkapcsolót bekapcsolva (240 V) csak búg a motor, de nem pörög fel. A főkapcsoló mellett van egy nyomógomb, amivel lehetett eddig indításra ösztönözni a gépet, na most ezt hiába nyomkodtam. Ebből arra következtettem, hogy az indítókondi ment ki. Mivel nem mai gyártmányról van szó, sajnos nem tudom, hogy mekkora kondit kellene betennem, ebben szeretném kérni a segítségeteket. A motor egy lengyel gyártmányú Silnik szje 24b típusú darab. 2,2 Kw, 1410 fordulatszámú. Készítettem néhány képet a gépről, hátha segít a válaszadásban. #433-as kép a motor adattáblája lenne #439-es kép a táp bekötése a kapcsolóba és mellette a nyomógomb, amivel elvileg indítom a gépet. #440-es kép, alul jobb oldalt jön a vezeték a nyomógomtól, és felül (képen) csatlakozott a kondihoz, amit kiszereltem. Ezt próbáltam mérni, de nem lehet, tehát ez biztosan tönkrement. Sajnos ettől többet nem lehet látni a motorbekötésből. Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia!
Idézet: Kicserélted? „Ezt próbáltam mérni, de nem lehet, tehát ez biztosan tönkrement.”
nem cseréltem ki, mert pont azt nem tudom, hogy mekkora kondit tegyek helyette
A mi régi darálónk adattábláján rajt volt a kondi értéke, ha már a kondiról nem olvasható le. Visszaolvasva megtalálod a táblázatot: kW/uF.
Rakjál bele 100 µF-osat. Azzal biztosan elindul, mert a darálónak nem kell nagy indítónyomaték (üresen).
Üdv mesterek!
Tudnátok nekem segíteni ennek a villanymotor bekötésébe?-mert úgy nézem nem hétköznapi tekercseléssel rendelkezik,mert azt tudom hogy kell bekötni egy 3 fázisú motort Y/deltába 3 vagy 1 fázisra,de ennél megakadtam,ebbe csak 2 tekercs van,az egyik (a bekötő kapocs szerint) U1-W1 az 1.tekercs 20 ohm-os, V1-U2 a 2.tekercs 9 ohm-os,több tekercs nincs.A Firma-táblán jól látható minden (a képen) és a jelenlegi kivezetésekről is van egy kép (kézi vázlat).
Üdv
Az azért van így mert, már valaki áttekerte rendesen 230V-osra, de ezt a motor megbontása után lehet biztosra kijelenteni. Értelem szerűen kisebb ellenállású a főfázis, a nagyobb pedig a segédfázis, és kb. 12-16µF-os kondi kell rá. Üdv: Zoltán
Köszönöm!
Mondjuk leeshetett volna nekem is,de jelezve nem volt hogy más a tekercs,mert a záró fedlapon Y/D-bekötés megvan,csak tudnám minek.Szuper,mert akkor sok vesződni valóm nincs vele.
Helló maszek94!
Idézet: „Mondjuk leeshetett volna nekem is,de jelezve nem volt hogy más a tekercs,mert a záró fedlapon Y/D-bekötés megvan,csak tudnám minek.” Mert a jelölés megfelel az eredeti tekercselésnek. Én még nem sok tekercselő kisiparost láttam aki feltünteti a változtatásokat a motor adattábláján (vagy bárhol) ha módosít a tekercselésen.
Üdv!
Nos ez igaz,de az én meglátásom szerint ha már a kisiparos áttekeri jó pár ezer forintért,egy papírfecnit ragaszthatna a régi helyére...főleg hogy a 230-as motorból úgy tudom van 2 féle is,az egyik indító kondis,a másik meg üzemi kondis...de legalább jó a tekercselése,és működőképes!
Vagy leüthetné az eredeti adattáblát, de láttam olyat is, aki egy vésővel X -et ütött bele. Bár, egy gyakorlott villanyszerelő rögtön felismeri.
Helló pucuka!
Idézet: „Bár, egy gyakorlott villanyszerelő rögtön felismeri.” Mit ismer fel? Az X-et? Vagy hogy "nem úgy" van megtekercselve? Egyik sem túl hasznos, mert nem derül ko hogyan. Épp a minap keveredtem ilyen buliba, mert egy "valahogy, de máshogy" tekercselt motorhoz kellett beállítani egy frekvenciaváltót. Gyári adattábla nem volt, tekercselő ember nem közölt adatot és nem volt elérhető...
Üdv!
Vettem egy szép nagy villanymotort -képen látható a firmatábla- ha tudásom nem csal akkor 3 fázison Y-ba lehet,és 1 fázison D-ba ugye? Mivel nekem még csak 1 fázisom van ezért csak így tudom üzemeltetni. Ehhez viszont kellene üzemi kondi,de pontosan mekkora?-terhelve lesz a motor a kompresszor miatt (azt fogja hajtani)-annyit tudok hogy D-ba 1 fázison 70mikro/kw,jól tudom?
Sziasztok!
Az előbbi kiírásomba szereplő motort kompresszorra szánom,és azt tervezem hogy olyan vezérlést csinálok neki hogy működjön 1 fázisról és 3 fázisról is,(igaz nekem még csak 1 fázisom van),csak nem tudom lenne-e értelme,mert mint látható 3 f-on csak Y-ba lehet kötni,de 1 fázison mindenképp kell hogy működjön D-ba,és mivel kompresszort hajtana terhelés az lesz rajta!Azt tudom hogy az 1 fázisra kell állandó kondi,de azt nem hogy mekkora,és hogy nagyobb legyen az indító nyomaték kellene az állandó kondival párhuzamba egy indító kondi is?-de ekkora motornál mekkorának kellene lennie? 1 fázisra mekkora biztit kell hogy tegyek hogy indulásnál ne verje le?Azt még meg tudom oldani hogy a kompresszor tehermentesen induljon! Ha tudtok kérlek segítsetek ebbe!-Köszönöm!
Egy ideig nem voltam netközelben, csak most tudok reagálni.
Javaslatod alapján vettem egy új, 100-120 µF kondit, betettem a régi helyébe, de nem működik. Ugyanúgy csak búg a motor, de nem indul. A kondi nem megfelelő, vagy máshol lehet a hiba?
Ebben az esetben a kondenzátor valószínűleg jó volt és a motor tekercselésével lesz gond. Lehet hogy szakadt vagy zárlat van benne.
a kondi tuti tönkrement, mert nem tudtuk mérni az értékét.
Kölcsönzök majd egy multimétert és rámérek a tekercsekre, akkor kiderül, hogy van-e szakadás, vagy zárlat
Hali,
Gondban vagyok és segítségeteket szeretném kérni. Egy pali rámtukmált * egy 3 fázisú 2,2KW-os motort, ami vizforgatást végez. Tette azt annak ismeretében, hogy nálunk csak 1 fázis van és nem is lesz több!!! Mivel az adatlapon 240-380V szerepelt én balga hozzá nem értő úgy gondoltam, hogy van egy 240-es és egy 380-as motor és azt fogja hozni ami a 240-es. Most azt mondja, hogy kondenzátorokkal meg lehet oldani, hogy menjen a motor, de a kívánt teljesítményem (70m3/óra; 1166l/perc) jelentősen le fog csökkenni. A topik megtalálásakor már sejteni mertem, hogy ténylegesen igazat beszél, mármint hogy ez lehetséges, de a teljesítmény csökkenést nem akarja/tudja megmondani. Szóval a kérdésem arra vonatkozna, hogy mekkora veszteség fog érni, ha hagyom neki a kondizás elvégzését? Válaszotokra epedezve várok! Előre is nagy köszönet minden segíteni vágyónak! Köszi Gyuszkó A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Hello! Általában 85%-ra csökken az indító nyomaték 25%-ra. De mi ez? Pisztrángtenyészet? Mert az elég vicces, hogy ahol 70m3-t kell megmozgatni nincs három fázis.. Nme nagyon értek a szivattyúkhoz,de kapásból kerestem ezt. 1100l/perc és 4,8kW-os a motor.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Szia! Gyuszko!
Pontosan így van,ezekkel az értékekkel kell számolni.Én is kíváncsi vagyok főleg arra hogy képes egy 2,2kW-os motor 70m3-t megmozgatni,én dolgoztam már szivattyúk között de én még ilyet nem láttam.1 fázisú motorból nem is találnál 2,2kW fölött mert nincs.Az ennél nagyobb 3 fázisú motort (3kW) el se nagyon tudnál indítani 1 fázison ha még használsz mellette más gépet is!Ehez is minimum 16-os bizti kell. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
Üdv
Nagy valószínűséggel le fog égni, mert a szivattyú motorokat úgy tervezik hogy nagyjából akkora a teljesítményük mint amekkora a szivattyú teljesítmény igénye. 10-20 % tartalék szokott lenni. Mivel a motorod a teljesítményének kb a felét elveszti ha kondizva rakod 230-ra ezért igen nagy lesz a slippje a szivattyút üzemeltetve és ez gyors melegedést és leégést fog eredményezni. A dolognak egyetlen biztos megoldása van frekvenciaváltóval üzemeltetni a motort 230-ról, ez viszont meglehetősen költséges beszerzés lesz. A másik az lenne hogy jelentősen csökkenteni a szivattyú szállított mennyiségét így a teljesítmény igénye is csökkenni fog.
Hali,
Köszi a segítséget. Ez egy úszómedence ellenáramoltató motorja, ez hozza létre azt a vízmozgást amivel szemben kell úszni egy úszásra alkalmatlan hosszúságú medencében Sajna az egész ingatlanban csak 1 fázis van, és ez miatt nem szerettem volna hálózatfejlesztési támogatás fizetni az ELMŰ-nek így maradt a kompromisszumos egyfázisú 2,2KW-os motor amiből a tetű 3 fázisút hozott és elintézte azzal, hogy megkondizva jó lesz csak azt felejtette el mondani, hogy ekkor a 70m3-ből 1/4-e 1/3-a elvész, ami 46m3-t eredményez ez pedig egy pihentető úszásnak felel meg ami nem elegendő. (mazochista vagyok és szeretnék kifáradni, ha már egyszer úszásra adtam a fejem...) Szóval a kondizás által nemcsak a teljesítmény csökkenése, de a motor leégése is belekerül a rendszerbe! Csodálatos! Most megyek és széthasítok néhány tuskót a hátsó kertben ha majd sikerült lehiggadnom visszajövök. Üdv Gyuszkó A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Sziasztok!
Ma lemértem egy 3 fázisú 2,2kW-os D-ba kötött motort 1 fázison,mekkora üresjáratban és indulásnál.Indulásnál (amíg nem pörög fel) 25A-t tisztességesen felvesz,ha üresbe felpörög 3-3,5A-t vesz fel,mindezt egy összesen 95mikros-s kondenzátorokkal,és 100mikro-s indító kondival. Erre a motorra mennyi kondit lehet még pakolni?-Azt figyeltem meg minél több kondit raktam rá annál kisebb volt az áramfelvétele a motornak,hogy deríthetem ki mikor elég a motornak a segítség?-Ebbe a pozícióba tettem rá a kompresszorra üresjáratra,így 4A-t vett fel(úgy 10 perc járatás után a motor kézmeleg lett,olyan 35 fokos),ráterhelve 5-6 bar-nál 11A. Ezeken az értékeken tud javítani a nagyobb kondi? Várom válaszotokat,köszönöm!
Sziasztok,
nos ma sikerült mérnem a tekercsek ellenállását. Az egyik tekercsé 2,2 Ohm, a másiké 4,5 Ohm volt. Még annyit néztem, hogy üresjárásban nagyon lassan, ~40-es percenkénti fordulatszámmal, de forog a motor. Nekem ez azt sugallja, hogy a javasolt 100 mikrós kondi értéke nem jó. Ha lenne bárkinek segítő és hasznos tanácsa, azt megköszönném! Köszi,KG A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
Hali,
Megoldottam a motor problémámat! Vettem egy normális motort, 2,2KW-os 1162l/perc teljesítménnyel Áramfelvétele 14,5 A (bár hogy ez milyen állapotban lévő azt nem tudom, bár azt sem tudom, hogy milyen állapotok vannak ). ebben 100mikronos 450V-os kondi van benne. Még egyszer köszönöm a segítségeteket!
Lehet, hogy a motor normális, de az általad írt fordulatszám erősen eltér a megszokott 1350-1450-es 4 pólusú aszinkron fordulatszám tartománytól. Már ha nem hajtóműves motort vettél.
Szia! ITT kezdődött a probléma felvetése és szivattyúról van szó, aminek liter/percben van megadva a szállító teljesítménye, amit Te fordulatnak gondolsz.
Szia!
Gyuszkó nem ír szivattyút csak motort, én meg nem vettem fel a szemüveget, így a l/perc-t 1/perc-nek néztem. De a pongyola fogalmazás is besegített a félreértésben. Amúgy kíváncsi vagyok az áramoltatás sebességére a leírt teljesítményű motorral hajtott szivattyú esetében. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |