Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   156 / 344
(#) maszek94 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Hát igen ritka,de félreértés van,az 1 fázisút akarnám 3fázisúra,vagy ha meglehetne maradna 1 fázisú,csak alacsonyabb fordulatúra tekercselni.
(#) pucuka válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Ez az oda vissza tekercselés nem nagyon működik. A motorokat megtervezik, valamilyen feladatra, és adatokkal. Ez rögzíti a mechanikai adatokat, és ezen változtatni nem lehet.
Pl. horonyszám.
(#) koroknag hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni, mivel nem vagyok egy szakértő villanymotorok terén:
Vettem egy házilag készített terménydarálót, ami eddig működött is. De csak eddig.
A főkapcsolót bekapcsolva (240 V) csak búg a motor, de nem pörög fel.
A főkapcsoló mellett van egy nyomógomb, amivel lehetett eddig indításra ösztönözni a gépet, na most ezt hiába nyomkodtam.
Ebből arra következtettem, hogy az indítókondi ment ki.
Mivel nem mai gyártmányról van szó, sajnos nem tudom, hogy mekkora kondit kellene betennem, ebben szeretném kérni a segítségeteket.
A motor egy lengyel gyártmányú Silnik szje 24b típusú darab.
2,2 Kw, 1410 fordulatszámú.

Készítettem néhány képet a gépről, hátha segít a válaszadásban.
#433-as kép a motor adattáblája lenne
#439-es kép a táp bekötése a kapcsolóba és mellette a nyomógomb, amivel elvileg indítom a gépet.
#440-es kép, alul jobb oldalt jön a vezeték a nyomógomtól, és felül (képen) csatlakozott a kondihoz, amit kiszereltem. Ezt próbáltam mérni, de nem lehet, tehát ez biztosan tönkrement.
Sajnos ettől többet nem lehet látni a motorbekötésből.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza koroknag hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Ezt próbáltam mérni, de nem lehet, tehát ez biztosan tönkrement.”
Kicserélted?
(#) koroknag válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
nem cseréltem ki, mert pont azt nem tudom, hogy mekkora kondit tegyek helyette
(#) granpa válasza koroknag hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
A mi régi darálónk adattábláján rajt volt a kondi értéke, ha már a kondiról nem olvasható le. Visszaolvasva megtalálod a táblázatot: kW/uF.
(#) kadarist válasza koroknag hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Rakjál bele 100 µF-osat. Azzal biztosan elindul, mert a darálónak nem kell nagy indítónyomaték (üresen).
(#) maszek94 hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Üdv mesterek!

Tudnátok nekem segíteni ennek a villanymotor bekötésébe?-mert úgy nézem nem hétköznapi tekercseléssel rendelkezik,mert azt tudom hogy kell bekötni egy 3 fázisú motort Y/deltába 3 vagy 1 fázisra,de ennél megakadtam,ebbe csak 2 tekercs van,az egyik (a bekötő kapocs szerint) U1-W1 az 1.tekercs 20 ohm-os, V1-U2 a 2.tekercs 9 ohm-os,több tekercs nincs.A Firma-táblán jól látható minden (a képen) és a jelenlegi kivezetésekről is van egy kép (kézi vázlat).
(#) zoz11 válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Üdv
Az azért van így mert, már valaki áttekerte rendesen 230V-osra, de ezt a motor megbontása után lehet biztosra kijelenteni.
Értelem szerűen kisebb ellenállású a főfázis, a nagyobb pedig a segédfázis, és kb. 12-16µF-os kondi kell rá.
Üdv: Zoltán
(#) maszek94 válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Köszönöm!
Mondjuk leeshetett volna nekem is,de jelezve nem volt hogy más a tekercs,mert a záró fedlapon Y/D-bekötés megvan,csak tudnám minek.Szuper,mert akkor sok vesződni valóm nincs vele.
(#) Szirty válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Helló maszek94!

Idézet:
„Mondjuk leeshetett volna nekem is,de jelezve nem volt hogy más a tekercs,mert a záró fedlapon Y/D-bekötés megvan,csak tudnám minek.”


Mert a jelölés megfelel az eredeti tekercselésnek.
Én még nem sok tekercselő kisiparost láttam aki feltünteti a változtatásokat a motor adattábláján (vagy bárhol) ha módosít a tekercselésen.
(#) maszek94 válasza Szirty hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Üdv!
Nos ez igaz,de az én meglátásom szerint ha már a kisiparos áttekeri jó pár ezer forintért,egy papírfecnit ragaszthatna a régi helyére...főleg hogy a 230-as motorból úgy tudom van 2 féle is,az egyik indító kondis,a másik meg üzemi kondis...de legalább jó a tekercselése,és működőképes!
(#) pucuka válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Vagy leüthetné az eredeti adattáblát, de láttam olyat is, aki egy vésővel X -et ütött bele. Bár, egy gyakorlott villanyszerelő rögtön felismeri.
(#) Szirty válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Helló pucuka!

Idézet:
„Bár, egy gyakorlott villanyszerelő rögtön felismeri.”


Mit ismer fel? Az X-et? Vagy hogy "nem úgy" van megtekercselve?
Egyik sem túl hasznos, mert nem derül ko hogyan. Épp a minap keveredtem ilyen buliba, mert egy "valahogy, de máshogy" tekercselt motorhoz kellett beállítani egy frekvenciaváltót. Gyári adattábla nem volt, tekercselő ember nem közölt adatot és nem volt elérhető...
(#) maszek94 hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Üdv!

Vettem egy szép nagy villanymotort -képen látható a firmatábla- ha tudásom nem csal akkor 3 fázison Y-ba lehet,és 1 fázison D-ba ugye? Mivel nekem még csak 1 fázisom van ezért csak így tudom üzemeltetni. Ehhez viszont kellene üzemi kondi,de pontosan mekkora?-terhelve lesz a motor a kompresszor miatt (azt fogja hajtani)-annyit tudok hogy D-ba 1 fázison 70mikro/kw,jól tudom?

evig.jpg
    
(#) maszek94 válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Sziasztok!

Az előbbi kiírásomba szereplő motort kompresszorra szánom,és azt tervezem hogy olyan vezérlést csinálok neki hogy működjön 1 fázisról és 3 fázisról is,(igaz nekem még csak 1 fázisom van),csak nem tudom lenne-e értelme,mert mint látható 3 f-on csak Y-ba lehet kötni,de 1 fázison mindenképp kell hogy működjön D-ba,és mivel kompresszort hajtana terhelés az lesz rajta!Azt tudom hogy az 1 fázisra kell állandó kondi,de azt nem hogy mekkora,és hogy nagyobb legyen az indító nyomaték kellene az állandó kondival párhuzamba egy indító kondi is?-de ekkora motornál mekkorának kellene lennie? 1 fázisra mekkora biztit kell hogy tegyek hogy indulásnál ne verje le?Azt még meg tudom oldani hogy a kompresszor tehermentesen induljon!
Ha tudtok kérlek segítsetek ebbe!-Köszönöm!
(#) koroknag válasza kadarist hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Egy ideig nem voltam netközelben, csak most tudok reagálni.

Javaslatod alapján vettem egy új, 100-120 µF kondit, betettem a régi helyébe, de nem működik.
Ugyanúgy csak búg a motor, de nem indul.
A kondi nem megfelelő, vagy máshol lehet a hiba?
(#) kadarist válasza koroknag hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Ebben az esetben a kondenzátor valószínűleg jó volt és a motor tekercselésével lesz gond. Lehet hogy szakadt vagy zárlat van benne.
(#) koroknag válasza kadarist hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
a kondi tuti tönkrement, mert nem tudtuk mérni az értékét.
Kölcsönzök majd egy multimétert és rámérek a tekercsekre, akkor kiderül, hogy van-e szakadás, vagy zárlat
(#) Gyuszko hozzászólása Jún 27, 2013 /
 
Hali,

Gondban vagyok és segítségeteket szeretném kérni.
Egy pali rámtukmált * egy 3 fázisú 2,2KW-os motort, ami vizforgatást végez. Tette azt annak ismeretében, hogy nálunk csak 1 fázis van és nem is lesz több!!! Mivel az adatlapon 240-380V szerepelt én balga hozzá nem értő úgy gondoltam, hogy van egy 240-es és egy 380-as motor és azt fogja hozni ami a 240-es. Most azt mondja, hogy kondenzátorokkal meg lehet oldani, hogy menjen a motor, de a kívánt teljesítményem (70m3/óra; 1166l/perc) jelentősen le fog csökkenni.
A topik megtalálásakor már sejteni mertem, hogy ténylegesen igazat beszél, mármint hogy ez lehetséges, de a teljesítmény csökkenést nem akarja/tudja megmondani.
Szóval a kérdésem arra vonatkozna, hogy mekkora veszteség fog érni, ha hagyom neki a kondizás elvégzését?

Válaszotokra epedezve várok!

Előre is nagy köszönet minden segíteni vágyónak!

Köszi Gyuszkó
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) proli007 válasza Gyuszko hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Hello! Általában 85%-ra csökken az indító nyomaték 25%-ra. De mi ez? Pisztrángtenyészet? Mert az elég vicces, hogy ahol 70m3-t kell megmozgatni nincs három fázis.. Nme nagyon értek a szivattyúkhoz,de kapásból kerestem ezt. 1100l/perc és 4,8kW-os a motor.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) maszek94 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Szia! Gyuszko!
Pontosan így van,ezekkel az értékekkel kell számolni.Én is kíváncsi vagyok főleg arra hogy képes egy 2,2kW-os motor 70m3-t megmozgatni,én dolgoztam már szivattyúk között de én még ilyet nem láttam.1 fázisú motorból nem is találnál 2,2kW fölött mert nincs.Az ennél nagyobb 3 fázisú motort (3kW) el se nagyon tudnál indítani 1 fázison ha még használsz mellette más gépet is!Ehez is minimum 16-os bizti kell.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) lalibatyo válasza Gyuszko hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Üdv
Nagy valószínűséggel le fog égni, mert a szivattyú motorokat úgy tervezik hogy nagyjából akkora a teljesítményük mint amekkora a szivattyú teljesítmény igénye. 10-20 % tartalék szokott lenni. Mivel a motorod a teljesítményének kb a felét elveszti ha kondizva rakod 230-ra ezért igen nagy lesz a slippje a szivattyút üzemeltetve és ez gyors melegedést és leégést fog eredményezni. A dolognak egyetlen biztos megoldása van frekvenciaváltóval üzemeltetni a motort 230-ról, ez viszont meglehetősen költséges beszerzés lesz. A másik az lenne hogy jelentősen csökkenteni a szivattyú szállított mennyiségét így a teljesítmény igénye is csökkenni fog.
(#) Gyuszko hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Hali,

Köszi a segítséget. Ez egy úszómedence ellenáramoltató motorja, ez hozza létre azt a vízmozgást amivel szemben kell úszni egy úszásra alkalmatlan hosszúságú medencében
Sajna az egész ingatlanban csak 1 fázis van, és ez miatt nem szerettem volna hálózatfejlesztési támogatás fizetni az ELMŰ-nek így maradt a kompromisszumos egyfázisú 2,2KW-os motor amiből a tetű 3 fázisút hozott és elintézte azzal, hogy megkondizva jó lesz csak azt felejtette el mondani, hogy ekkor a 70m3-ből 1/4-e 1/3-a elvész, ami 46m3-t eredményez ez pedig egy pihentető úszásnak felel meg ami nem elegendő. (mazochista vagyok és szeretnék kifáradni, ha már egyszer úszásra adtam a fejem...)

Szóval a kondizás által nemcsak a teljesítmény csökkenése, de a motor leégése is belekerül a rendszerbe! Csodálatos!

Most megyek és széthasítok néhány tuskót a hátsó kertben ha majd sikerült lehiggadnom visszajövök.

Üdv Gyuszkó
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) maszek94 hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Ma lemértem egy 3 fázisú 2,2kW-os D-ba kötött motort 1 fázison,mekkora üresjáratban és indulásnál.Indulásnál (amíg nem pörög fel) 25A-t tisztességesen felvesz,ha üresbe felpörög 3-3,5A-t vesz fel,mindezt egy összesen 95mikros-s kondenzátorokkal,és 100mikro-s indító kondival.
Erre a motorra mennyi kondit lehet még pakolni?-Azt figyeltem meg minél több kondit raktam rá annál kisebb volt az áramfelvétele a motornak,hogy deríthetem ki mikor elég a motornak a segítség?-Ebbe a pozícióba tettem rá a kompresszorra üresjáratra,így 4A-t vett fel(úgy 10 perc járatás után a motor kézmeleg lett,olyan 35 fokos),ráterhelve 5-6 bar-nál 11A. Ezeken az értékeken tud javítani a nagyobb kondi?
Várom válaszotokat,köszönöm!
(#) koroknag válasza koroknag hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Sziasztok,

nos ma sikerült mérnem a tekercsek ellenállását.
Az egyik tekercsé 2,2 Ohm, a másiké 4,5 Ohm volt.
Még annyit néztem, hogy üresjárásban nagyon lassan, ~40-es percenkénti fordulatszámmal, de forog a motor.
Nekem ez azt sugallja, hogy a javasolt 100 mikrós kondi értéke nem jó.

Ha lenne bárkinek segítő és hasznos tanácsa, azt megköszönném!
Köszi,KG
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
(#) Gyuszko hozzászólása Jún 29, 2013 /
 
Hali,

Megoldottam a motor problémámat!
Vettem egy normális motort, 2,2KW-os 1162l/perc teljesítménnyel Áramfelvétele 14,5 A (bár hogy ez milyen állapotban lévő azt nem tudom, bár azt sem tudom, hogy milyen állapotok vannak ). ebben 100mikronos 450V-os kondi van benne.

Még egyszer köszönöm a segítségeteket!
(#) talaldki válasza Gyuszko hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Lehet, hogy a motor normális, de az általad írt fordulatszám erősen eltér a megszokott 1350-1450-es 4 pólusú aszinkron fordulatszám tartománytól. Már ha nem hajtóműves motort vettél.
(#) VIM válasza talaldki hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Szia! ITT kezdődött a probléma felvetése és szivattyúról van szó, aminek liter/percben van megadva a szállító teljesítménye, amit Te fordulatnak gondolsz.
(#) talaldki válasza VIM hozzászólására (») Júl 1, 2013 /
 
Szia!
Gyuszkó nem ír szivattyút csak motort, én meg nem vettem fel a szemüveget, így a l/perc-t 1/perc-nek néztem. De a pongyola fogalmazás is besegített a félreértésben. Amúgy kíváncsi vagyok az áramoltatás sebességére a leírt teljesítményű motorral hajtott szivattyú esetében. Üdv.
Következő: »»   156 / 344
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem