Fórum témák
» Több friss téma |
Jól mondod, ezt cserélni kellene. Sajna nincs itthon ilyen szélességű szűrőm, úgyhogy valószínű ezt nem is fogom cserélni. Nem nagyon akarok beruházni erre a dologra, csak érdekesség képen barkácsolom, aztán reménykedem majd, hogy nem lesznek nagyon sűrűn az állomások és egyszerre csak 1 amatőrt kellesz hallgatnom.
Bár... most hogy agyalok lehet kellene csinálni a 10,695 1es KF-re egy létraszűrőt és ott megcsapolni a jelet. Na ezt majd még kitalálom hogy legyen.
Egy antennán nem az SWR mérés az egyetlen, amit el kellene végezni, csakhát a többi már komoly műszereket igényel. Mondjuk, egy vektor voltmérőt.
Köszönöm. Kipróbáltam a VE7CC Custerjét. A HA8KQV/P-vel be tudok lépni, és az is kiírja az eqsl felhasználókat. Sajnos DXCC-t nem lehet váltani rajta, de megteszi. Remélem megjavul az SK6AW hamarosan, mert azt szeretem használni.
![]() 73&DX! HG8-654
Csináljál inkább 1 zetasdrt
![]() 1.8432 kvarc + cd4052 + 7474 + ne5532 kell hozzá és 1 "fél zenész" hangkártya és egyszerűbb sdr program. De bármelyik alaplapi is megteszi. KFben már nem mikrovoltokat kell fülelni. Egyből szélesebb spectrumát fogod látni a sávnak. Lessé rá az sdr topicban. sdr radio topic ... itt a zeta sdr-t keresd ez az : zeta sdr link 55! A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Természetesen. Ezért készítettem el magamnak ezt:
http://www.users.on.net/~endsodds/analsr.htm Nem mondom, hogy tökéletes, de 200Ohmig egész pontos... a felett meg egyre jobban nő a pontatlanság. Na de hát úgyis az 50Ohm a fontos.
Köszönöm az ötletet, megfordult a fejembe, de szeretném ha független lenne a számítógéptől.
Sdr-t már készítettem és hát a szoftveres zajcsökkentéskor leesett az állam, na meg még pár emberkének akik hallották, hogy szól. És a legszebb benne, hogy alig volt pár alkatrész benne (tinysdr). Próbálkoztam komolyabbal is, (YU1LM félével) de valami miatt mindig volt valami tükör dolog benne, mert egy adott állomás lehetett hallani egy másik frekin is, csak másik oldalsávon. Ezen nem tudtam eligazodni. Na meg a 4szeres lokál freki is bekorlátozott kicsit. Így 80m és 40m az amin kísérletezni tudtam.
455 kHz-en elég a 1.832MHz-es soros időalap kavics .. tükör meg éppen arrébb kerül pár kHz-el
![]()
Köszönöm, és végszóra megjavult az SK6AW cluster.
73&DX! HG8-654
Üdv!
Tudja valaki, hogy van-e/ lesz-e valamilyen kitelepülés a Fiji szigeteken esetleg aki eqsl-t használ? Össze kéne szednem azt a DXCC-t. Régebben volt ott egy állomás, aki gyakran PSK-zott, de akkor még nem volt SWL licensem. 73&DX! HG8-654
Egy kis problémába ütköztem az átalakítás során. Ha csatlakoztatom a bfo-t a cb-hez (1. kf szűrő után) akkor a bfo jele visszaszivárog a cb-be és leülteti a vevőt. Gondoltam egy erősítő fokozat beiktatása javít a dolgon, de sajnos nem. Esetleg valaki tud erre valami megoldást? Lehet muszáj lesz csinálnom egy létraszűrőt ami a bfo frekin már vág?!
I. KF az nem 10.7 Mega körüli ?
Ott biztos leül mert még van 1 2 erősítő elem a II.-dik kfben is. II. KFre tegyél az AM detektor elé/mellé .. oda 450-455-500 KHz rezonátor kell csak. Akkor fogja detektálni a ssb-t az AMes vevőd ha a AM detektor elé rakod a BFO-t. Esetleg az AM detektor 1 diódás esetleg tranzisztoros (anódkönyök szerű) átalakítod 2 diódássá mint produkt detektor szerű. Lásd VEF-ek átalakítása SWL rádiónak, abban is volt ilyen módsítás hogy az AM didóda mellé másik dióda és néhány pFes kondi vitte be a 4xx KHzes BFO jelet. Másik verzióban csak mellé raktak 1 külső BFO-t semmi közvetlen csatlakozás. Lehet a CBben is megtenné ennyi.Ami ébben rászóródik a II. KFre a BFO paneljáról ... esetleg 1 kis drót darabbal körbe tekerve a BFO kimenetéről a II.KF és AM detektor környéke.Mint kapacitív csatolás.
De de! 10,695MHz az I. kf. Átbarkácsoltam oda a BFO-t.
Erre a "mellétevős" dologra én is gondoltam, de azt hittem, hogy azzal ültetném le a vevőjét. Erre ezzel a mostani megoldással is ugyanúgy leültetem. Utána fogok olvasni ennek a 2diódás átalakításnak. Most csak simán 1 dióda demodulál (meg egy kondi mellette) Köszönöm az ötletet!
Rosszabb esetben meg kell 1 külön kis BFO-s detektort berakni.
1 dualfet 1 Gateje mint oszci másik gateje mint bejövő elálasztó erősítő. Drainből pedig már hangfreki jön ki. A csatolt rajzon 14 MHzes vevő van 2 - 3 db fettel de neked csak az utolsót kell 455re megcsinálni kissé nagyobb fojtóval kb.: 0,5-1mH és kb.: 4-500pF es kondikkal nem 80-220pf el .Persze olyan C tagokkal amikkel a 455 KHzes rezonátor jól érzi magát ![]()
Na igen.. Én a rosszabbik esetet választottam, mert azt hittem az lesz a jobbik eset. Félek, hogy a fetes megoldással is visszaszivárog a jel és ugyanott leszek. Lehet visszamegyek a 2. kf-re és megnézem hogy azzal is így járok e.
Üdv!
Nem tudja valaki, hogy van-e a Shortwave info oldalhoz hasonló OFFLINE "interaktív" adatbázis? Nagyon jó az az oldal, de kitelepüléskor, vagy ha éppen nincs internet nem lehet használni. A QRZCQ oldalam: link 73&DX! HG8-654 A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Sziasztok, belekeztem egy gyakorló vevő építésébe a 80 méteres sávra. HA8LKM által tervezett kis vevőkészüléket kezdtem el megépíteni, már majdnem készen is van de a VFO-nál elakadtam.Fetem nem volt itthon, üzlet pedig nincs a közelben. Tranzisztort viszont találtam, de nem tudom, hogy a tekercset hogyan kell bekötni a VFO-ba.A forgó kondenzátor ha jól gondolom, a Cx kondenzátor lenne?Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy nem BC547 típusú tranzisztort használnék, hanem BC172A típusút, jó ez helyette?
A segítséget előre is köszönöm. rádió
Kellene a rajza. Ha megmondod milyen fet kell, sima borítékban küldök neked! Valószínű a HE store is kisegít! HA1DLX
Szia.
BC547-est én is tudok küldeni. (ex.HA5WB)
Köszönöm, hogy segíteni akartok, de nem hiszem hogy sikerül ugyanis nem magyarországi vagyok, hanem felvidéki, ez az amikor a hús drágább mint a leves(határköltség).A rajz ott van amúgy a linken.Bővebben: Link
És? A levél oda is elmegy,nem?
![]()
Jó, rendben igazad van, de ezt majd holnap megbeszéljük, mert meg kell még beszélnem a szüleimmel.Amúgy köszönöm.
A tekercset nem tudod véletlenül hogyan kell bekötni?
Sajnos ebben a pillanatban nem tudok segíteni benne de holnap már valószínű.
Persze, nem most kell ráér holnapig.
Szia!
Igen a BC172 teljesen megfelel a VFO-hoz és az elválasztó fokozatba is. Majd skiccelek az-az kézzel rajzolok egy áttekinthetőbb rajzot erről a kis VFO-ról. Örülök, hogy te is pákát ragadtál és egy ilyen kis rádiót építesz. Közben elő kerestem azt a régi naptárat amibe ezeket firkáltam. de meg is van építve és szépen megy a VFO. Üdv. Gábor
Nagyon szépen köszönöm.Akkor a héten be tudom fejezni a rádiót. Már várom, mert soha sem hallottam még élőben rádióamatőr adást. Holnap teszek fel képet az eddig elkészült rádiómodulokról. A sávszűrőről már most is tudok.
Azt szeretném még kérdezni, hogy mivel nincs itthon zener diódám azt kihagyom és helytte a VFO-t 7809-essel látom el az akkor is jó lesz? Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Szia!
Gratulálok, szépen megépítetted a bemeneti sávszűrőt. Igen a STAB. IC is kiváló csak akkor a 180 Ohmos ellenállás nem kell, és a 7809 bemenete és a középső test közé egy kerámia tárcsa 100nF hidegítő kondenzátort , ugyanígy a kimenete és a középső kivezetés közé is egy 100nF os hidegítő kondenzátort tegyél a gerjedése elkerülése végett.! Az oszcillátor működését ellenőrizheted egy rövidhullámot vevő rádió készülékkel vagy egy kis indikátorral amit majd lerajzolok. Addig is jó szerelgetést! Gábor
Köszönöm a biztatást sajnos RH rádióm nincs olyan ami a 80 méteren is használható lenne , ez amit építek lesz az első. Marad az indikátor a beállításra.
Még régebben befejeztem a keverőegységet is, nekem nem volt itthon litze huzalom, rendes CuZ huzalt használtam. Elkészült még egy 1 tranzisztoros előerősítő is, nem azt építettem meg ami az oldalon van hanem egy másikat. Végerősítő egyenlőleg nem lesz a dobozban, külső végerősítőt lehet majd hozzá kapcsolni.
Csak annyit tennék hozzá, hogy meglehet a ferritgyűrűk nem lesznek jók. A 80 m az 3,5 MHz ugyebár, ezek a gyűrűk pedig gondolom kapcsoló üzemű tápokból származnak, ahol csak pár száz kHz az üzemi frekvencia. Ilyenformán az ezekből épített rezgőkörök jósága nemigen lesz elfogadható.
A VFO rezgőkör tekercsének pedig mindegy melyik vége melyik, nem azzal valósul meg a visszacsatolás, hanem a bázis - emitter közötti két sorbakapcsolt kondival.
A ferritgyűrűk kompakt fénycsőből származnak. Ha jól tudom az eredetiben is ezek voltak használva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |