Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
D-Audio.1500 forint+postaköltség.Egy nap alatt ideért.
nem értem minek erőlködsz nyák tervezéssel,mert itt kapható komplett,csak a potikat kell +venni.
http://www.d-audio.hu/category_53/product_117/product_info.html ![]()
való igaz!
![]()
OK! De az LM1036 lényege a szimpla táp! :yes: Honnan vegyünk egy negatív tápfeszt, csak a koppanásgátlóhoz?
nem értem minek erőlködsz nyák tervezéssel,mert itt kapható komplett,csak a potikat kell +venni.
Hát ez egyszerű.Mert ha az egészet magam készítem el az teljesen más érzés.legalábbis szerintem.
akkor időd az van bőven.
![]()
[off]1 nap míg ide ér igaz?
20 perc alatt lehet csinálni nyákot... legalább is nekem ennyi ![]() 24 óra vs 20 perc.. ![]()
én már nem tökörészem iesmivel,és nem tartok hozzá már semmi cuccot.
ha kell valami akkor keresek KITT-et hozzá és összerakom,a koromnál fogva már nem lelkesit a teljes elkészités. ![]()
Sziasztok!
Én is megépitettem de nem 100as ![]() Az első problémám az hogy a bass/treble állito semit se csinál. A másik hogy a potikat majnem teljesen eltekerem és csak az utolsó 10-20 fokban változtatja a hangerőt. A 47k-s potik helyett csak 50k-s volt de tuti nem ez okozza az előbbit. Amugy irták az oldalon hogy sok bajom lesz vele. Ha vki tud akko segitsen nekem. Melékelem a cuccot ami alapján csináltam. kköszi
Hali!
A 0.22µF -os kondik ugye nem elkók? Csak azért kérdem, mert a nyákterven jelölve van a + lábuk.
Fentebb tettem fel egy nyáktervet az biztosan jó.
Amúgy a potik jól vannak bekötve??? Mekkora tápfeszt adsz neki??? Az hogy a poti 47k vagy 50k az sztem mindegy.Én már hallottam hogy valaki 100k potikkal üzemetette és jó is volt.
Hátha érdekes infó atz újonnan építőknek:
Átfutottam az LM1036N pdf-t. Úgy látom, hogy a grafikonok közül a figure9 hasonlít (vizuálisan) a legjobban a fiziológiai görbéhez. Ez viszont a 6. lábon 100 nF-os kondenzátort feltételez. Ha van kedve valakinek kondenzátort cserélni, adjon hírt a változásról, volt-e értelme a cserének (loudness bekapcs.).
Nem elkók, azt csak benéztem miko a nyákot terveztem
![]() De hogyha a 6os lábon 100nF akkor a 15ösön is anyinak kéne lennie nem? (csak tipp) azé köszi a segitséget. Amugy loudness off
valóban! a 3 megépitettből csak 1-t raktam össze 47K potival,van 25k val összerakott is,nincs nagy különbség,kisssé másképp szabályoznak.
a ludness az érdekes mert jamperral észrevehetően müxik ,kapcsolóra kivezetve meg nem érzékelem a különbséget,pedig kimértem a kapcsolót , szakit -zár. ![]()
Helló
Én hétvégén kicseréltem az említett kondikat, mivel alig volt mély hang. Most ezzel tökéletes hangja van. Kicseréltem még a bemeneti 470nanós kondikat is 1µF-osra. Így tökéletes. ![]()
Köszi a választ. A későbbiekben én is meg szeretném építeni a loudness miatt. Nem tudom, tegyek-e elé egy NE5532-t.
Idézet: „kicseréltem az említett kondikat, mivel alig volt mély hang... Kicseréltem még a bemeneti 470nanós kondikat is 1ľF-osra. Így tökéletes.” Szia. Nem igazán értelek. Váltakozó áramú körben, (mivel a hangjel az) ha sorba kapcsolunk kondit akkor minnél nagyobb a kapacitása annál inkább csak a magas hangogat engedi át( kisfrekvencián szakadásként, nagyfrekvecián rövidzárként viselkedik). Szal nem értem, hogy ha kevés volt a mély akkor pont hogy kisebb kapacitású kondira lenne szükség. Meg az lenne a kérdésem hogy ehez mekkora potik kellenek? http://www.d-audio.hu/product_117/category_53/product_info.html
Ha megnézed az LM1036 adatlapját, vannak ott grafikonok, amik Cb/2 és Cb/4 értékeknél mutatják a frekvenciamenetet. Kisebb basszus-kapacitásnál feljebb kerül a mélytartomány töréspontja, "nagyobb mélytartomány" érintett a szabályozásban. Ez az oka a több basszusnak. A maximális szabályozási szint marad +/-15dB körül, csak a töréspont változik.
Idézet: „Meg az lenne a kérdésem hogy ehez mekkora potik kellenek? http://www.d-audio.hu/product_117/category_53/product_info.html” Ezt a kérdést nem is igazán értem, az áramkör a topic címében szereplő LM1036-tal működik, szerintem nincs egy oldalra a legutolsó hozzászólás, ami azt taglalta, hogy nem igazán érzékeny a potik értékére (lévén feszültségszintek alapján szabályoz), de a gyári ajánlásban 47k-s potik szerepelnek.
Sziasztok!
Lenne egy fontos és főleg sürgős kérdésem! Szóval: ezen képen, amit csatoltam, hogyan kell bekütni a potikat, úgy hogy jó legyen? (balról-jobbra= minimumtól-maximumig) ![]() A másik kérdésem, hogy a műveleti erősítőnek végülis ugye mindegy, hogy mekkora feszt adok, neki, attól nem változik meg semmilyen adata és a kapcsolásban sem okoz ugye gondot? (a mindegy, hogy mekkora fesz <= +-15V ![]() ![]() ![]()
gr89 énis kicseréltem a kondikat +kisebb potikat tettem de irdatlanul torzít, a terble-bass poti nem állit semmit és még halk is, pedig a NYÁKnak semmi baja.
![]() ![]() ![]()
Helló
Milyen potikat raktál bele? mert ha túl kis értékű van benne akkor lecsökkenhet a referenciafesz és akkor nem tudod szabályozni rendesen. A torzításról meg, a loudness funkciót hogy kötötted be? Ha bekapcsolt állásban van akkor lehet hogy azért torzít meg a lecsökkent referenciafesz miatt.
Hali!
Mi a véleményetek az Urbánék által forgalmazott egységcsomagról? A rajz a Hobby elektronika 90 valahányas számában jelent meg, és a gyári ajánláshoz képest több alkatrész tartalmaz.(bár drágább is)
Hali!
Én azt találtam ki van 4db ds 1669-100 am ami azt jelenti 100k .meg lehetne oldani hogy ez legyen a poti helyet nem lesz belöle semmi gáz?ugy értem hogy nem zavar be?nyomogombal jobb lenne a szabályzás szerintem..... kösszi
Hali
Nekem is ilyenekkel van megcsinálva csak az 50 kOhm-os változatával. De nyugodtan beleteheted ezt is semmi gond nem lesz vele. És nem lesz semmi zavarás. Pont most is az az erősítő szól. Meg azért jó nyomógombbal, mert később meglehet csinálni távirányításura. ![]()
Na akkor egy kis tapasztalat. Nekem magasnak és mélynek is 100nF-os kondi van berakva, mert csak így szól jól. Nemtudom miért, de ha kisebb kondit raktam a magas helyére akkor arányosan csökkent a hangerő is. A gyári kapcsoláson lévő kondival(10nF) alig volt hangerő. Maximumon úgy szólt, mint most negyed hangerőn.
![]() ![]()
nekem is mutáns ic-m van... csak más problémákat produkál... meg sok zajt visz a rendszerbe... nem baj, erre vannak a szoftveres hangszínszabályzók
![]()
Helo Frrrrr! Szerintem egészen nyugodtan tegyél elé NE5532-őt nekem csak úgy hajlandó megfelelően szólni legalábbis az Urbán-féle verzió mert ha direktbe adom neki a jelet naggyon torzit és még az NE5532 bemenetén is eggy kicsit de ez a bemenő jel kis mértékű csökkentésével orvosolható úgyhogy kell oda az NE5532.Nekem amióta megvan az Urbán-os verziója ennek az IC-s kapcsolásnak eleinte döcögős volt a dolog de azóta semmi gondom nincs vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |