Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Adott anódfeszültséghez, adott anódáramot kell beállítani a két végfokcsőnek. Én ezzel kezdeném.
1) Ha ennyi a választék, akkor mindenképpen maradj az ECC82-nél
2) Nem tudom, milyen kapcsolást néztél ki, de készülj rá, hogy a tranzisztoros végfokok a gyakorlatban lényegesen alacsonyabb kimenőimpedanciát kívánnak meg a papíron elvártnál. Érdemes kipróbálni többféle megoldást, pl. paralel anódkövető, SRPP, ...
Idézet: „Lehetőleg olyan trafót válassz, amelyen van 6,3V fűtésre. Valószínűleg a nyákos(Puskás) trafóra gondolsz. Azok általában megfelelnek. Amúgy tudsz számolni is: P(összes)= P(anód)+P(fűtés). P(anód)=U(anód)xI(anód). P(fűtés)=U(fűtő)xI(fűtő). A két teljesítményt összeadod, és a sorban következő nagyobb teljesítményű trafó kell bele. Például: ha teljesítménynek 44W jön ki(csak példa), akkor 50W-os trafó minimálisan kell.” Nem Puskás trafóra gondoltam, hanem amit találok itthon (pl. wifi router táp, régi mobil töltő). Kissebb trafóból (5-10W) van sok, abból szeretnék kettőt összekötni (a szekundereket) hogy le legyen választva a hálózatról. A fűtést lehet hogy megoldom az összekötött szekunder részekről, vagy egy harmadik trafóval. Akkor majd számolok Idézet: „1) Ha ennyi a választék, akkor mindenképpen maradj az ECC82-nél 2) Nem tudom, milyen kapcsolást néztél ki, de készülj rá, hogy a tranzisztoros végfokok a gyakorlatban lényegesen alacsonyabb kimenőimpedanciát kívánnak meg a papíron elvártnál. Érdemes kipróbálni többféle megoldást, pl. paralel anódkövető, SRPP, ...” 1 - van nagyobb választék, ezeket példának hoztam fel. Van még PCC84 meg CF-ek meg F-ek is. Lehet hogy majd kisérletezek ECH-el is. 2 - Konkrét kapcsolásra még nem esett választás, majd kipróbálok többet és ami jobban szól, az marad. Ilyesmikben gondolkodok: tone control preamp vagy hybrid guitar amp. Amúgy a végerősítő egy DoZ lesz majd.
Igazából ECC808 lenne jó, vagy ECC83, vagy EF86. Ezek a csövek kifejezetten hangfrekvenciás előfokokba készültek. A PCC84 -nél még az ECC85 is alkalmasabb, de az ECC82 a legutolsó sorban, PCF, ECH csövekről ne is beszéljünk. A TV ből származó PCF csövek nagy része impulzus üzemre készült, a paraméterei nem igazán felelnek meg hangfrekvenciás erősítőbe..
Az előerősítő fokozatokban a legfontosabb paramétert a zajtényező, és az erősítés, valamint a mikrofónia mentesség. Oda minél nagyobb erősítésű csövek szükségesek, a jó jel/zaj viszony eléréséhez. A szükségtelen erősítést pedig negatív visszacsatolással lehet beállítani, és ezzel az átvitelt is linearizálni lehet. Ilyen szempontból a rádiófrekvenciás csövek nem túl előnyösek, mert az alacsonyfrekvenciás zajuk elég magas, mert az eredeti működési tartományukban ez már nem zavaró. Az RF csövek viszont sokkal gerjedékenyebbek, és az alkalmazni szükséges gerjedés gátló elemek szükségtelen fázisfordításokat eredményezhetnek. Persze mindent felülírhat a csövek beszerezhetősége, és a pénztárca.
Az anódfeszt vajon milyen trafóval gondolod előállítani? Szerintem jobban jársz egy régi csöves rádió hálózati trafóval. Néhány hsz. már korábban foglalkozott ezzel.
Akkor talán mégis maradj az ECC82-nél Nem magas a belső ellenállása, nem erősít túl nagyot, nehéz vele mellényúlni, Tungsrammal** is egész jó hang érhető el, szinte bármilyen kapcsolásban. Főleg az egyik '60-as évekbeli sorozattal, amivel a keleti gyártmányú ECC85-ök sehogy sincsenek versenyben. Pentódát feszültségerősítésre nem használok, külföldi gitáros fórumokon* azonban nagyon kedvelik pl. az EF86-ot. Talán csak mert a Vox is használta? Sok EF__ eléggé mikrofóniás, ami gitárelőfoknál nem tudom, mennyire szempont, kell-e válogatni.
*Nagy vonalakban ott is az szokott kijönni, hogy ami nem jó hifi-erősítőbe, az hangszeres cuccba sem az igazi. ** Többször is szóba került, de nem lehet elégszer figyelmeztetni a Tungi Ecc82 bekapcsoláskor felvillanó fűtőszálára, ami viszonylag nagy belső ellenállású fűtőtekercset kíván meg. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Igaz hogy van csöves TVből hálózati trafóm, de azt inkább meghagyom későbbre. Így képzelem el az anódfeszültséget előállítani:
ECC 81, ECC 40 is alkalmas, nálam bevált, szintén nehéz velük is mellényúlni, épp eleget erősít egy tranyós végfok előtt(de még csövesnél is ). Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne használni az ECC sorozat más tagjait sem.
Valami nem stimmel. Ha azt írtad a második trafóhoz, hogy 230/9 és 12V megy be, akkor többnek kellene kijönni, mint 230V. Illetve lehet, hogy nem is fogja bírni a több fesz.-t.
Igen, a fekete anódos Tungsram ECC40 az egyik legjobb hangú Tungi ECC, csak legyen hozzá rimlock foglalat... Előfokot 83-assal öt különböző okból nem csinálnék
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Igaz, igaz. Fordítva írtam oda a trafók alá.
Nekem szerencsém volt. Az iskolában bontottunk egy távközlési műszert, darabokban(sajnos így) majdnem az egészet elhoztam. Volt benne egy kerámia rimlock foglalat. Meg még jópár E83F pentóda. Ezek közül elég sokat egy "kedves régi barátom" eltulajdonította. Azóta már aligha találok értelmes dolgokat. A foglalatot felhasználtam egy deszkamodell erősítőhöz. Persze csavaros, így nincs probléma.
Ez az E83F mennyire jó erősítőbe ?
(Nekem is van néhány itthon.)
Ez egy a vezetékes átviteltechnikai célra gyártott, szélessávú hosszú élettartamú ipari cső. Az eredeti helyén nem volt szükség különösebben nagy erősítésre, sem kis, sem nagy szintű jelek erősítésére. Szerintem egy erősítő lánc középső fokozataiban lehet jól hasznosítani, pl. hangszínszabályzó, effektek, korrektorok. El tudnám képzelni végerősítők bemenő fokozataiban, pl. PP fázisfordítója előtti fokozatban.
Sziasztok! Mennyire baj, ha a csövek fűtése terhelten mérve 6,3 helyett 6,5 volt? Így sikerült a trafó tekerés.
Nem óriási probléma a 0,2V, de ha pontos akarsz lenni, tegyél még egy megfelelő méretű ellenállást a fűtés és a trafó közé.
Attól félek, ha egy menetet letekerek a trafóról, akkor meg kevesebb lesz, mint 6,3 volt. Egy E I magos trafó és elég nehéz összerakni. Ha nem olyan vészes az a kb.5 % plusz ,akkor lehet, hogy így marad.
Eredetileg a trafó miatt írtam, hogy nagyjából mekkora fogyasztása lehet (ahogy számolgatok, 10W elég lesz). Viszont ha már így elkalandoztunk hogy melyik cső legyen inkább, akkor itt a listám. Ilyen csöveim vannak jelenleg (végfokokat nem számítva): ECH81, ECH84, EF183, EF80, EF93, PCF82, PABC80, ECC82, ECC85, PCC84, ECH21.
Köszönöm egyébként az észrevételeket.
Szerintem terheld meg, és úgy mérd. Ha így benne van a +-10% -ba, akkor jól csináltad.
A megoldás: ha tudsz, akkor ne tekerj le, hanem bujtass rá egy-két menetet és mérd meg a feszültséget. Így tudod majd, hogy mennyit kell letekerni.
Ha Te tekerted a trafót, akkor tudod voltonkénti menetszámot; tehát pontosa ki bírod saccolni, mennyi az egy (vagy akárhányhány) menet.
EF 80, ECC 82, ECC 85, ami szerintem használható erre a célra. A 10 W is reális hálózat felől felvett teljesítménynek(ha sztereó, akkor ugye kétszer kell venni!!!). A többi csövet nem ajánlom. Az ECH 21-et azért, mert már aligha van olyan, amelyik 100%-os. ECH 81 meg inkább RF, KF fokozatba való, nem hangerősítőnek.
Heejjj... Az én eszemen már nehéz túljárni, te dicsekszel, nem pedig panaszkodsz!
Gratula hozzá, remekül sikerült! 0.2Volt??? Ugyan már, a szemembe elállom. Összetenném a kezem, ha így sikerülne, vagy sikerül egy trafó méretezés, tekerés.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a 6C33C és a 6C33C-B között min a külömbség?
Az igazság az, hogy nem én tekertem a trafót. Én csak a fűtést tekertem rá.
Terhelve mértem a feszt. Ez egy EL84 PP hez készített trafó. Így egy fűtéskörre tettem két darab EL84 csövet.
Akkor is ügyes vagy és kész...
Mindegy, hogy SE vagy PP a 6.5V teljesen jó. Ha annyira számít az a 200mV, akkor használhatsz hozzá vékonyabb kábelt, azon is esik valamennyi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |