Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   144 / 4003
(#) fureszk válasza Boldika hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

A "negatív" kifejezés a negatív előjelet jelöli (-) Gondolnád?
(#) Boldika válasza fureszk hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Köszi!
(#) Boldika hozzászólása Nov 24, 2007 /

Heló!
Ha ebbe trimmerkondit teszek, akkor szabályozható lesz a freki?

villogo.gif

(#) vicsys válasza Boldika hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Igen. De a trimmerkondikat csak kis kapacitással készítik (pF-os tartomány) és olyan gyorsan fog villogni, hogy nem látod a villogást. Használj inkább NE555-ös IC-t, nem kell sokkal több alkatrész bele. (ha nem fontos a max 1.5V-os táp)
(#) Boldika válasza vicsys hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Köszi! Azért megnézem a trimmerkondit, és ha nincs olyan, amit szeretnék, akkor lesz 555.
(#) Boldika válasza vicsys hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Esetleg ez?

tk.pdf

(#) Gery hozzászólása Nov 24, 2007 /

Köszönöm a válaszokat! Akkor még most elmegyek a boldtba mert délig van nyitva
(#) vari hozzászólása Nov 24, 2007 /

Sziasztok!

Én még kezdő vagyok, de szeretnék minél többet megtanulni az elektronikáról. A kapcsolások között található akkumlátor feszültségőrrel kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert sehogysem értem meg a működését.
Az első és leglényegesebb, hogy ott van az áramkör kapcsolási rajza, ez még érthető, de az eagle-es kapcsolási rajz ettől lényegesen eltér. Míg az elsőn az LM311-es nem-invertáló bemenete össze van kötve a 324-es ic többi nem invertáló bemenetével, addig az eagle-ben már az invertáló van rákötve a nem-invertáló bemenetekre és az utolsó LED is fordítva (?) van bekötve.

A másik, hogy az egész működését tekintve vannak homályok bennem. Azt még értem, hogy az R1-R2 feszültségosztót alkot, így 12V táp esetén a két ágban lesz 6,66 ill. 5.33 V. Viszont nem értem mi a lényege a 6.2V-os Zénernek meg a többi föld oldalra kötött ellenállásnak(3k az invertáló és 1k a neminvertáló oldalon). Ezek hogyan módosítják az egyes ágakban keletkezett feszültséget?
(#) idavid hozzászólása Nov 25, 2007 /

sziasztok,

most, hogy közeledik a karácsony, lassan felkerülnek a fények is.

van egy hosszú fényfüzérem, a trafója 24 voltos, és maximum 15.6 VA-t tud leadni.

ehhez szeretnék egy alkonykapcsolót építeni, amely az áramkört sötétedéskor bekapcsolja, reggel pedig le - hogy ne égjen egész nap a füzér.

a BBS-en találtam egy alkonykapcsoló kapcsrajzot, de az csak egy ledet kapcsolgat...át lehetne azt alakítani valahogy úgy, hogy ezt a fényfüzért kapscolgassa (tehát a 24 voltot szakítsa meg, illetvek apcsolja be)?

vagy van valami olyasféle alkonykapcsoló kapscrajz is, ami nekem megfelel?
(#) 0Georg0 hozzászólása Nov 25, 2007 /

Sziasztok !

Lehet, hogy hülye kérdés, de ha egy kapcsolási rajzon be van rajzolva egy földelés, azt hogy kell megcsinálni a gyakorlatban ?
(#) idavid válasza 0Georg0 hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

úgy, hogy a földre (0V, GND) kötöd az adott alkatrészt/kivezetést.
(#) fureszk válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Csövi!
Led helyet tranzisztort kapcsolsz vele, ami relét kapcsol, ennyi. Ha kell lerajzolom, de akkor add meg annak az alkonyatkapcsoló kapcsolásának a linkjét.
(#) idavid válasza fureszk hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

megköszönném, ha lerajzolnád, illetve leírnád, hogy pontosan mi kell még nekem ehhez.

szóval itt van a rajz:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/7e/7e4e7b34089b9d29c71eb...72.gif
(#) Boldika hozzászólása Nov 25, 2007 /

Heló! Szerintetek ez működik úgy, hogy teszek be hozzá még egy triacot, és 230V-ot villogtat?
(#) fureszk válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Tessék.
Ha valamit nem értessz a rajzon, nyugodtan kérdezz!
(#) idavid válasza Boldika hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

off

te elvből vagy ilyen h*e?

nemrég azt se tudtad még, mi az a triac, most meg már egyből a 230-ba akarod kötögetni....miért akarod a 230-cal kezdeni, és ahogy a dolgok kinéznek, egyben befejezni is az elektros pályádat? építs inkább kétledes villogót, tda 2030-at, ilyesmit, ami egyszerű, és nem fut benne, csak max 30 volt.

on

fureszk, köszi szépen. ledek helyett nekem párhuzamos izzók vannak, amiket egy 24 voltos trafó hajt meg - ebben az esetben kell valamit módosítani? (a rajzot elemezve nekem űgy tűnik, hogy a 9 volt megy ki a relén is)

milyen relét kell kérnem a boltban?

D.
(#) Boldika válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

De nekem dec.1-ig kéne csinálnom egy villogót diszkóba!
(#) Boldika válasza Boldika hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Bocs, a kapcsolás lemaradt.
Bővebben: Link
(#) idavid válasza Boldika hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

off

0. miért vállalsz el olyat, amiről tudod, hogy nem tudod megcsinálni, mert nem értesz hozzá?
1. az elektronikát nem lehet egyből a 230al kezdeni - és ha még a triac működési elvét sem érted, akkor miért vállalsz el olyat, amiben bizony biztosan kell használni, és életveszélyes, ha valamit rosszul csinálsz?
2. ha jól gondolom az emailcímedből, hogy 96ban születtél, ergo most 11-12 éves vagy, gyakorlatilag gyerek - nem gondolod, hogy a 230 volthoz még nincs elég felelősséged? egyáltalán a szüleid hogy engedik meg, hogy ilyet elvállalj? (ha van a családban villanyszerelő vagy hozzáértő, akkor nem szóltam - de akkor miért itt kérdezel marhaságokat?)

merd azt mondani december elsején, hogy bocs, de ehhez sajnos nem értek, nem tudtam megcsinálni, mit hogy kockáztasd a saját és esetleg mások testi épségét.

amúgy meg szerintem ha fognál egy marék 555-öt, kiszámolnál mindegyikhez egy kb jó frekit (mondjuk 15 hertzet), megcsinálnád őket egyformára, és mindegyik után bekötnél egy marék nagy fényerejű ledet, akkor már mondhatnád, hogy csináltál valamit...
(#) Frankye válasza idavid hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Idavid!

Próbáld ki ezt a kapcsolást, tuti működik. Esetleg a poti értékén kell módosítani, ha nem elég érzékeny, vagy túl érzékeny lenne.
(#) Clown hozzászólása Nov 26, 2007 /

Sziasztok! Életem első áramkörét építeném meg, mégeődig egy szirénát:
http://itl7.elte.hu/hlabdb/PDF/sziren.pdf
Csak éppenséggel nem tudom, hogy az 5V tápfesz.-nek tényleg 5V-nak kell-e hogy legyen. Én egy 9V-os elemre gondoltam, meg valami ehez a fesz.-hez illő hanszóróra. Tudbátok segíteni, hogy jó lesz-e a 9V, és milyen hangszórót válasszak? Vagy ha nem jó a 9V, akkor hogyan csináljam meg 5V-ra a feszt? És persze milyen kis hangszórót javasoltok? (játéknak lesz, nem kell hangos cucc). Köszi szépen előre is!
(#) Frankye válasza Clown hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Épp most írtam választ a szirénás topicba...
(#) vari hozzászólása Nov 26, 2007 /

Senki sem tud ebben válaszolni

(#146233)
(#) vicsys válasza vari hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Idézet a leírásból:
Idézet:
„Az említett zéner diódán 6,2V van, ez a referenciafeszültség.”

Nagyvonalakban: a neminvertálók közel féltápfeszre vannak belőve és ehhez hasonlítja a leosztott referenciát a 270ohmokon eső fesszel. A létra alsó osztó tagja a 3Kohm.
(#) Clown válasza Frankye hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

off
köszi szépen! majd azért írd le nekem légyszi hogy milyen típusú picike hangszórót vegyek, ami mondjuk ráfér egy 50x100as nyákra. És persze azt, hogy hol vegyem meg
on
(#) medvetalp hozzászólása Nov 26, 2007 /

sziasztok!

egy fényerőszabályzós kapcsolót szeretnék kicserélni normál kapcsolóra, hogy kompakt fénycsővel tudjak világítani. a kapcsoló olyan, mintha a fázis és a nulla közé lenne kötve. (???)
elképzelhető ez?

itt irtam le részleteket.
(#) Müszi hozzászólása Nov 26, 2007 /

Ebbe a kapcsolásba a <11V-hoz tartozó műveleti erősítőnek a + --szal feliratozott lába nincs megcserélve véletlenül?
Mert az Egalés rajzon ott mindegyik egyforma.
Az 1250ohm-os ellenállást össze lehet rakni 1k+270 ohm-ból?

Köszi előre is.
(#) Frankye válasza Clown hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Odaát megtörtént!
(#) ensium hozzászólása Nov 26, 2007 /

Sziasztok!

Tervbe van véve egy erősítő (erősítők körében kezdő, kis kapcsolásnak), viszont nem akarok fejjel nekifutni a falnak, és bevásárolni az LM3886-ból.

Olyan végfok Integrált Áramköröket amik viszonylag olcsók, és 60W vagy afölött adnak le teljesítményt monoban tud valaki ajánlani a TDA7294-en kívül?

Üdv.
(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Szia Frankye,

köszi szépen, ez elég egyszerűenk tűnik.

ha én a 24 voltos trafórról jövő áramot szeretném ezzel kapcsolgatni, akkor a második kapcsolást elég megépítenem, és ott a relé 1-es tűjére bekötni a 24 volt +-ját, míg a másik kettőt földre kötni, így ha a relé emghúz, akkor a K1 kapcsoló zárja az áramkört? ehhez milyen relét kell kérnem a boltban? szóval kb mit mondjak? (max 1A áramról van szó, szóval nem kell nagy teljesítményű).

a 2N2222-nek csak a kollektorát és az emitterét kell bekötni, jól értelmezem?

az áramkört pedig 4 darab cerkaelemről táplálnám, vagy egy 6 voltos tápról.
Következő: »»   144 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem