Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm mindenkinek a segítségért is persze.
És azt is hogy nem kritizáltattok hanem segítettek.. köszönöm!
Hello! Ez igazából a trafó kivezetés kialakításától függ. Mert meg kellene bontani a középkivezetést, és a két tekercset különvéve nem sorba (mint eddig) hanem párhuzamosan kapcsolni. Csak ennek van veszélye is, mert ha a középkivezetés együtt van kivezetve, szigetelő csövezve, nem biztos, hogy sértetlenül meg tudod bontani. Ha pedig sérül, zárlat lehet a trafó szekunderén.. Feltétel még, hogy a két 25V szinte teljesen egyforma feszültségű legyen. üdv!
Sziasztok,olyan kérdésem lenne, hogy egy intervallum órát ki tudna csinálni és mennyiért?Sajna nem éppen müszaki ember vok
Hajjaj, kb én is erre a következtetésre jutottam, pedig reméltem hogy valaki tud jobb megoldást, köszönöm szépen.
Megkérdezhetem esetleg, hogy mihez kellene, amiért feltétlenül váltófeszültség kell? Mert ha mégse akkor kétutas egyenirányítással kitudod hozni belőle a max terhelést, a kivezetések bolygatása nélkül.
Hello!
Van valami ökölszabály arra, hogy egy transzformátor tekercseinek mekkora az ellenállása? Van egy trafóm, aminél egy vékonyabb szál van a vasmag felől, ennek ellenállása kb 55Ohm, és egy vastagabb, gondolom a primer, ez pedig kb 3Ohm. Így arra gondoltam, hogy ha kipróbálom mekkora feszültsége van a primer tekercsnek, akkor csak abból tekerek le, a szekundert pedig békén hagyom.
Nem igazán, ugyanis a transzformátor lehet feszültségnövelő is. Például csöves berendezések esetén megbukhat az alábbi szabály, (igaz ott a fűtésnek is szokott lenni külön tekercs) :
Feltételezve, hogy két tekercse van egy feszültséget csökkentő transzformátornak, a nagyobb ellenállású tekercs a primer. Ez jelenthet egymással összeköttetésben levő, egyforma ellenállású tekercset, akkor 110/220V transzformátorunk van. A szekunder is lehet egymással összekötve, vagy nem. Ezek a tekercsek vastagabbak, a menetszám kisebb, tehát kisebb az ellenállás. Ökölszabályt lehetne felállítani, a feszültség és a terhelés függvényében, de nem érdemes. Végig kellett volna olvasnom az egész hozzászólást... A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Ejnye Hurkafej.
A vékonyabb az a primer. Abból pedig nem ajánlatos letekerni, mert a transzformátort nem ellenállásra méretezik hanem menetszámmal.
Vissza olvasva magam, nem tudom miért írtam a vastagabb vezetéket primernek, mikor magam is szekunderre gondoltam, és abból is akarok letekerni, mert ugye a feszültség függ a menetszámtól.
Ráadásul nagyobb vasra kevesebb menet kell, és a hely miatt (nomeg a teljesítmény miatt) vastagabb huzal használatos. Ezeket sajnos minden esetben méretezni kell, akár számításokkal, akár táblázatokkal. Az ökölszabály az, hogy nincs ökölszabály, csak fáradságos tervezés. Ezért van az, hogy egy ismeretlen trafó paramétereit utólag csak durva becsléssel lehet megállapítani, még mérésekkel is alig.
Sziasztok!
Ha adott egy NE555D, ami SMD tokozású, akkor honnan tudom hogy melyik az 1-es számú kivezetése? Sajnos nincs rajta pontocska. Sem festve, sem gravírozva. A felirat pedig: 555C alatta egy sorban pedig az ST márkajel, majd utána: EZ035.
Sziasztok, a következőhöz kérnék segítséget vagy linket a megoldáshoz vezető útra találáshoz:
Az alap az oldalon lévő Szúnyogriasztó PIC-el kapcsolása. Tehát adott egy PIC el generált PWM jel. A PWM jel frekvenciája folyamatosan változik. Ezt felhasználva szeretnék szinusz jelet kapni. A cél hogy a piezót négyszög jel helyett szinuszos jellel tudjam működésre bírni. Ha jól tudom így a felharmonikusok jóval kevésbé vagy semennyire nem zavarnak be és a dobhártyámat sem szakítják be a nem kívánt hangok. Előre is köszönök minden segítséget!
Hello!
Tehát ha jól értelmezem amit mondtál, akkor te a négyszög jelből szeretnél szinuszt faragni, ráadásul úgy, hogy az alapfrekvencia változik. Ennek a megoldása röviden és belátható bonyolultság mellett: nem lehetséges.
Az adatlapján ugyan van pötty az 1 lábnál, de ha nálad nincs, akkor még lehet, azonosításra használni a feliratot Ha a lábak vízszintesen állnak, és a felirat is ilyen tájolású, akkor a bal alsó az 1 -es láb. Ha a felirat függőleges tájolású, akkor a baloldali felső láb. Lehet még lesarkítás, vagy leélezés. ezeknek is mind lefelé kell állniuk. Persze felülnézetben.
A lényeg az lennie hogy mivel négyszögjellel kapcsolgatom a piezó-t a felharmonikusok miatti "zaj" amitől meg szeretnék szabadulni.
Ami adott hogy két határfrekvencia között kellene meghajtani a piezót. 20kHz től 60kHz ig, onnan vissza 20kHz-re. Majd újra ugyan ez. A jelenlegi frekvenia előállítás egy 12f683-al van megoldva, de ha van esetleg más PIC amivel ez megoldható!?
Üdv!
Két külön impulzus közötti időt szeretnék mérni 4013-as tároló segítségével (R, S). Az a kérdésem, hogy kapcsolgatható e ez a tároló 10MHz körüli frekvenciával és jelentkezhet e nem kívánt tranziens vagy hazárd a kimenetén ha az S és R bemenetek alapból földre vannak húzva és pozitív impulzussal kapcsolgatjuk? A választ előre köszönöm.
Mint mindíg, adatlap. 5 V tápfesz esetén csak 5 MHz a max kapcsolgatási frekvencia. 15 V -nál sem biztos, hogy jó lesz, példánya válogathatja. Ilyen kritikus helyzetben érdemes a kapcsolási, és késleltetési időkkel is foglalkozni. Kockás papíron ki lehet totózni.
Ha TTL, (ls) áramkörrel nagyobb szerencséd lenne. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Pákatrafó lesz.
Akkor szerintem, ha bonyolult a kivezetések szétválasztása, akkor mehet kétutas egyenirányítóról. Ha csak sima páka megy róla annak mindegy, hogy egyen vagy váltó.
Hello!
Mivel a számlálóáramkör CMOS lenne az olcsóság miatt, ezért választottam volna a többit is annak. Valójában a számláló freki lenne 10MHz, a flop a kapuzásért felelne, ami 10-ed, 20-ad része lenne maximum, amely uS nagyságrend. Az adatlapot nem teljesen értem: Mi a különbség a "Propagation Delay Time" és a "Transition Time" között? A késleltetési idővel úgy kell számolni, hogy ha ezen időtartamon belül újra változik a jel, akkor nem változik a kimenet? Mint egy monostabilnál?
Sziasztok!
Hagyományos vas vagy hiperszil trafó bármekkora frekvenciát képes átvinni? Tehát mondjuk megfelelő primer és szekunder méretezés esetén képes lehet átvinni bármelyik vas úgy 1-5kHz-et?
Hello! "bármekkora" Az milyen műszaki paraméter? Te tudsz bármilyen gyorsan futni?
Vagy is bármekkorát nem, de 5kHz-ig átviszi. üdv!
A bármekkora alatt arra vagyok kíváncsi, mire képes?
És köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
A kapcsolási idők értelmezése a Switching Time Waveforms táblázata szerint. mindkét idő más élek közötti időket jelenti. Ezért mondtam a kockás papír módszert, mert ott tudod érzékelni, hogy lesz-e hazard, vagy nem. Elég kritikus lehet, még akkor is, ha a kapcsolási frekvencia töredékével jár. A kapcsolási idők tűrését is rajzold be, egy konkrét él helyett egy sáv formájában, és ha így stimmel, akkor nem érhet meglepetés. Elég babra munka, de legalább kritikus helyzetekben el kell végezni.
Sziasztok.
Valaki tudna nekem egy jó áramkör tervező programot ajánlani?
Szia!
Milyen áramkört szeretnél tervezni?
Az áramkör "tervező" program nem fogja helyetted megtervezni az áramkört, Az csak lerajzolja, amit terveztél, a jobbak esetleg szimulálják is. Tehát, ha valamit elrontottál, esetleg ki is javíthatod. Magát az áramkört neked kell megtervezned, a saját kis okos fejeddel.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Tudom.
Gyakorlásra lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |