Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 97
(#) pmate95 hozzászólása Júl 4, 2013 /

Üdv!
Szereztem egy R820T chipes donglet, most azt tesztelem. Sikerült összekapcsolnom az Orbitront az SDRSharp programmal, ami képes korrigálni a műhold dopler csúszását. Akit érdekel ezen az oldalon megtekintheti, hogyan kell megcsinálni. Majd délután megfogok vele pár műholdat. Remélem sikerül vele értelmes képet venni.
(#) tcsabi válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Megjött a szűrő, beraktam és ezt vettem vele ... Megoldotta az eddígi problémát. A képen látható 2 db zajsáv, a nem messze lévő Ferihegyi légiirányítás zavara. Az antenna egyenlőre
egy 145megás TrióStár, de megpróbálom majd a 137megás keresztyagival is. A vevő a rajz szerint van, nincs előerősítő, de tervezem és fogok egy QFH antennát is építeni. Elképzelhető, hogy a QFH annyival erősebben vesz majd, hogy a Ferihegyi rádióadások nem látszanak
annyira, vagy egyáltalán nem.
Szerintem a vevőérzékenység megfelelő, a szelektivitása talán nem, de lesz lehetőségem kipróbálni egy komoly vevőt is. Majd megírom a tapasztaltakat.
Neked hogy sikerült az újbóli próba?
(#) balukapitany91 hozzászólása Júl 8, 2013 /

Sziasztok!

Egy érdekes ötletem támadt a témával kapcsolatban, lehet hogy oltári baromság de gondoltam megkérdezem.Egy sima pl.:T-home beltérit vagy valamilyet nem lehetne-e áthangolni egy ilyen csatornára?Mert a képkezelés egyértelmű mert van benne video vezérlő IC.Csak valahogy át kéne hangolni, meg az operációs rendszerét módosítani,de vannak itt olyan szakik akiknek a programozás gyerekjáték.Előre is köszönöm a válaszokat, ha netán baromság azért ne küldjetek melegebb éghajlatra, ez csak egy elméleti latolgás.Köszi!!!
(#) kadarist válasza balukapitany91 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Szia!
Igen, maradjon ez egy elméleti kérdés. Egy analóg fax adást nem érdemes manipulálni más célra kifejlesztett hardverekkel. Erre a célra ott a jó öreg FM rádióvevő meg a számítógép, a hangkártyával együtt.
(#) balukapitany91 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Köszi a gyors választ ez tényleg csak egy ötlet volt de elvetem.Marad az analóg vevő.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Mar eppen ideje lenne hogy atrakjak PSK vagy OFDM modulaciora pl. Egy komolyabb modulacioval ezen a savszellessegen akar az 1km / px kepet is kuldhetnek.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Ilyen nagy felbontású képeket most is készítenek ezek a NOAA műholdak. Bővebben: Link. Az a baj, hogy a komolyabb moduláció komolyabb vevőkészüléket von maga után.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Szia ! Tudom ezt mar targyaltuk korabban. QAM vagy OFDM eseten a 4 km / px kep helyett ugyanazon savszellessegen johetne a nagy kepnek azon komponensei emibol az APThez hasonlo kepet lehetne osszeallitani. Nem tudom miert nem fejlesztik. Az biztos hogy az FM vevoket el kellene dobni, de azok ma mar ugysem nagy ertekek.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Az itt használt a műholdakat sem nagyon fejlesztik. Azért van használatban egy másik sáv, más, korszerűbb lehetőségekkel. A professzionális hírközlében egy rendszer használat évtizedekre kőbe van vésve. Ha a rendszer felállt, és működik, nem szokás alakítgatni, még akkor sem, ha időközben jobb megoldások is vannak. Erre rengeteg példát találhatsz. Eklatáns példa az éppen most folyó digitális átállás. De mondhatnám a repülősáv használatát, vagy az RH kommunikációt példának.
Azért mennek ilyen nehezen a dolgok, mert minden változtatáshoz Az ITU összes tagjának egyetértése szükséges. Ha pedig hozzányúlnának egy sávrész felhasználási módjához, akkor a tagol 1001 ötlettel álnának elő, hogy hogyan is kellene. A megegyezés után jöhet a felhasználás szabványosítása, több munkabizottságban, majd ezt követő 2002 egyeztetés lefolytatása, ami után lehet a plenáris ülés elé terjeszteni elfogadásra. Gondolom el tudod képzelni milyen időigényes folyamat ez.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Hat a BPSK is csak periodusonkent egy szimbolum adat. lehet hogy az is kobe vesett, mert a kinaiak is ezt hasznaljak a fengjun muholdjaiknal 1 GHz folott (asszem 1.7 koruli az is)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

A NOAA HRPT-je is 1,7 gigán működik és ott is teljesen digitális az átvitel
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Ha egy sáv felhasználását eldöntötték, akkor abban a sávban a döntésben, ajánlásban szereplő adásmódot, modulációs módot célszerű használni. Az ajánlásban pontosan meghatározták az elfoglalható sávszélességet, ezzel a csatorna osztást, mindez a kölcsönös zavartatás mértéke, és a sáv legjobb kihasználása miatt szükséges. ezeket alaposan megvizsgálták, mielőtt a sávhasználatra javaslatot tettek. Ha egy felhasználó ettől eltérő adásmódot használ, azt csak úgy teheti, ha az érintett szolgálatokkal előzően egyeztetett, és garanciát adott arra, hogy nem fogja zavarni, a megegyezésben érintett szolgálatokat. Ezt úgy hívják, hogy nemzetközi koordináció, csak ennek eredményes lefojtatása esetén üzemelhet az adott szolgálat, Az adott adásmóddal. Ezzel együtt, nem tarthat igényt az eltérő adásmódot használó a zavarvédelemre.
Lehet az is, hogy az eltérő adásmódnak technológiai okai vannak, erre azonban ritkán van tekintettel az ITU. Sajnos emiatt a fejlődő országok erős versenyhátrányban vannak, ezért is éles a küzdelem a meglevő jogokért, bármennyire is ésszerű lenne változtatni.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Pontosan erről van szó. Az űrtávközlési rádiós adatátvitel egy egészen speciális terület, pláne a gyorsan haladó műholdak esetében. A Doppler-hatás, a változó polarizációs síkok, a térerőváltozás mind-mind nehezítik a vételt és a feldolgozást. Ezért beszűkül az alkalmazható modulációs és adatátviteli lehetőségek tárháza.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Ráadásul a digitális átvitel technikában a legnagyobb ellenség a jitter. egy határon túl lehetetlenné teszi az adatok dekódolását. Ez pedig a műholdas távközlében elég gyakori. Mindazok okozzák amiket írtál, és még a légköri törésmutatók hektikus változásai.
Egy ilyen felhasználás ajánlásainak (szabványainak, csak kulturáltan fogalmazva) kidolgozása több bizottság többéves munkája.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Digitalis, az egyik legprimitivebb digitalis mod az FSK utan. Na de mindegy, ugysem tudjuk venni a palyakovetes szuksegessege miatt.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) pmate95 hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sajnos a dongleval nem egyszerű az apt vétele. Valamiért elcsúszik az egész kép. Próbáltam már mindent. FM, WFM módban is. Felvett hangból sem jobb... Tudja valaki, hogy mit lehet csinálni ezzel?
A szkenner meg érzékenyebb a zavarokra. A dongleval szép lenne a kép, de elcsúszik. Próbáltam a doppler korrekciót is, de nem oldotta meg a problémát. Valami ötlet? A youtubos videókon minden működik, csak itt nem.
Nem tudok ide képet tölteni, csak dropboxra. Bővebben: Link
73&DX! HG8-654
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szia!
Milyen programot használsz?
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Az SDRSharp-ot, vételre pedig WXSat.
A szkenner pedig, ha nem zavarja senki, leszedi a képet egész szépen. Sajnos ez az SDR nekem nem akar rendesen menni. Lehet, hogy a gép túl lassú hozzá. Ahhoz képest, hogy több magos csodaproci kéne, elmegy az sdrsharp szaggatás nélkül, még 1 megás sávszéllel is, 025 megáson meg egyenesen süvít a sebesség.
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Anak idején én is WXSat-ot használtam, úgyhogy ismerem a jellegzetességeit. A képen azt lehet látni, hogy minden megtörés előtt megszakad a hangfrekvenciás jel (dropout). Ilyenkor kiesik a jól megkezdett képszinkronból és véletlenszerű helyen folytatja azt. A WXSat menüjében meg kellene keresni a szinkronizálási beállítást és ott szabadonfutóra állítani azt. Ettől ugyan nem lesz vízszintes irányú megtörés, de fekete vízszintes csíkok lesznek a képen a jelkihagyás miatt.
(#) pmate95 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Köszönöm az információt, megpróbálom megtalálni. Vajon mitől szakad meg a jel? Kihagy az SDR a gép sebessége miatt?
(#) kadarist válasza pmate95 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Valamiért kihagy, a konkrét okot nem tudom.

Olyat találtam, hogy horizontal sync. Azon belül van Tone burst, meg mindenféle BW, WB picture, header, immediate. Meg van egy burst frq.

Nomeg a konkrét képet WXtoimg-vel csinálom, de az még ennyire sem találja a szinkront.

Állítgasd a szinkronbeállításokat, mert fejből nem tudom, hogy melyikre kell nyomni. De az a baj, hogy a csíkok így is megmaradnak majd a képben.

Apropó, még olyan problémám van, hogy a WXtoimg mindig azt hiszi a NOAA 15 hangjára, hogy 18, és így nem rak rá mapot.
(#) pmate95 hozzászólása Szept 9, 2013 /

Zavar nélkül szép az élet, jönnek le lassan a képek.
Sajnos még nem a dongleval, de találtam olyan beállítást, amivel nem csúszik el. A W/B header beállítás jónak látszik, de még csak offline hangfelvételről visszajátszva. A WXtoimg-ben hol lehet ilyet beállítani?
73&DX! HG8-654

Neked kell beállítanod, hogy melyik műholdhoz rendelje hozzá a képet. A hangból nem tudja megállapítani a program, hogy melyik műholdról származik.

A 2.10.11-ben csak olyan van, hogy autodetect APT, meteosat, GMS, GOES. Sajnos nem lehet kiválasztani. Egyik régi verzióban volt olyan, hogy az összes NOAA közül lehetett választani.
(#) pmate95 hozzászólása Szept 10, 2013 /

Eljutottam odáig, hogy a WXtoimg fog valamit, de elcsúszik sajnos. Ez is eredmény, mert eddig még ennyi szinkron sem volt. Sajnos a progi azt hiszi, hogy noaa 17, pedig 18, de nem ez a fő probléma.

sdr.JPG

(#) pmate95 hozzászólása Szept 10, 2013 /

Találtam WXsat-ban olyat az expert menüben, hogy horizontal sync -> min lines, max lines, Picture content detection, Reverse content. Ezekkel lehetne valamit kezdeni?
Következő: »»   77 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem