Fórum témák
» Több friss téma |
Gondoltam a deck nem az igazi. Hangkártyáról tökéletes. Köszi!
Üdv!
Szeretnék egy erősítőt építeni és az lenne a kérdésem, hogy ez a modul használható? Ezzel tervezem megépíteni GPA 100-M ( QUAD 405 ) Bővebben: Link.
Használható.Csak még kell mellé a tápegység,doboz,stb.
Gondolom tudod. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
Persze tudom csak konkrétan az érdekel, hogy maga a modul jó választás-e vagy mondjuk van tőle jobb is vagy nem ajánlott stb. Egyébként a linket előzőleg elszúrtam szóval itt található Bővebben: Link.
Köszönöm a véleményeket, akkor valószínűleg ez kerül beépítésre.
Üdv! Szeretnék kérni egy kis segítséget, próbáltam találni nyák rajzot a Quad-omhoz, de egyik sem ilyen, de nem ez a gondom, hanem az, hogy találtam egy 56pF kondenzátort a 120pF, 330pF, és a 3,3kohm kapcsolódási pontján, onnan a gnd-re megy. Na ez egyik rajzon sem szerepel, mi lehet a szerepe? Köszönöm!
Szűrés lehet a szerepe,ha nem akarod ne tedd be.
Szerintem anélkül is megy ha nincs a rajzban. De inkább írjanak a profik,ez csak vélemény.
Köszi a választ. Én sem gondoltam semmi extrára, csak ilyet egy rajzon sem láttam még. Várom a profikat. Bölcsen hallgatnak
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
Ha jól értem, van egy quad paneled amihez nem találsz rajzot? Fotózd le úgy jobban tudunk segíteni. A kondik legtöbbször szűrésre vannak, hidegítésre,, ha eredetileg ott volt, akkor hagyd benne, valószínű gerjedést hivatott meggátolni. Okosabbak lennénk ha látnánk , hogy hol van. Az, hogy 120pF, 330pF kapcsolódási pontján van, kevés információ számomra.
Helló! Ide berajzoltam a kondenzátort.
Lemaradt, felraktam a nálam lévő kapcsolási rajzot az első ábrán (annyi különbség, hogy már nálam is NE5534-es az IC, és felül is van egy tekercs a végfok tranzisztoron), a másodikon pedig Skorié látható, jelöltem a különbségeket, ezekhez érdemes nyúlni (védelem, visszacsatolás)?
Az ellenállás értékek változása az új típusú félvezetők paraméterbeli különbségeit hivatott kompenzálni szerintem.
A diódákból,kondikból álló tag pedig szűrő,stabilizáló szerepet kaphatott. A diódák a kondik feszültségét tartják 0,7 V alatt.
De lehet még egy olyan szerepe is a diódáknak,a kondiknak és a 22k ellenállásnak ami csökkenti az esélyét a túlvezérlésnek ugyanis a diódák nyitófeszültsége fölött bekerül a 22k ellenállás a bemeneti körbe és addig úgy marad amíg a bemenő jel túl nagy vagy a kondikban még van elég töltés.
Szia! Mikor a valamilyen hiba miatt a kimenetre az egyik teljes tápfeszültség kerül, a kondenzátorok és a műveleti erősítő túlfeszültséget kapnának a dióda hiányában
Üdv!
Ez így igaz,én észre se vettem de gondolom a visszacsatolás miatt.
Köszi, végül senki nem válaszolt, hogy érdemes ezeket az alkatrészeket módosítani?
Itt a végfok nyákja, valaki felismeri, tud erről lay-t, vagy pdf-et? (Kicsit viseltes szegény.) A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Szia! Elméleti alapon nem sok válasz adódik. Ha így működik, kár hozzányúlni. A Quad cég is több változatban gyártotta ezt a kapcsolást.
Oké, csak gondoltam hátha javít azon a bizonyos középhangon.
Ha a nyákot valaki felismeri azért szóljon, mert én ilyet nem találtam.
Ez szerintem egy régebbi vágású hobbi mod, szerintem erről nincsen LAY.
Az nem Skorié, csak annak egy hibásan másolt változata. Amúgy QUAD ki/be kapcsolási tranziense hatalmas (ezért erősen ajánlott a koppanásgátló is hozzá) de ez a nagy tranzies a visszacsatoláson át is visszajut, és idővel zajos lesz az opamp, (vagy más paramétere romlik le) és a kondiknak sem tesz jót a túlfesz. A diódák ezért vannak ott. És azért hiszik azt sokan, hogy a TL071/LF356-nál jobbat tudtak betenni, mert sokszor egy már leromlott paraméterekkel rendelkező opampot hasonlítanak össze egy újjal... érdekes mi?
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Azt mondod ezzel, hogy amiket tettem a quadba LME49710-esek azok egy idő után elkezdenek leromolni? (csak mert elég drága mulatság lenne ez nekem)
Ez nem 100%. Tipusa válogatja, de általában a FET bemenetűek érzékenyebbek a túlfeszre, és gyakran nem teljes tönkremenetel az eredmény "csak" a paraméterek kisebb-nagyobb romlása. Olykor nem is veszi lészre a tulaj, mert olyan lassú, vagy olyan kicsi a változás, de egy opamp csere során (akárcsak próbaképpen) feltünik - aztán esetleg tévesen az a következtetés, hogy XXX opamp rosszabb mint YYY opamp.
Szia! Az invertáló bemenetről köss az IC mindkét táplábára egy-egy diódát (pl. 1N4148) záróirányban! Ez kellő védelmet biztosít a műveleti erősítő számára.
Értem lehet megcsinálom ezt.
Azt esetleg tudja valaki, hogy az miért van, hogy néha az egyik csatorna elkezd lehalkulni majd elnémul átlagos hangerő mellett. Ilyenkor csak az segít ha pl lekapcsolom a végfokot a hangfalakról vagy feljebb hangosítom. Pl ha a fejes kimenet részét hallgattam akkor soha nem némult el, csak hangszórónál átlagos hangerő mellett. Elektrolit kondenzátorokat kicseréltem rajta (ez még a hangján is javított egy kicsit). Amíg nem cseréltem ki addig mindkettő csatornánál volt ilyen. De most már csak a bal.
Köss az erősítő bemenetére konstans jelet (jelgenerátor, jelgenerátor program, letölthető fájl) és AC voltmérővel keresd meg, hol vész el.
Olyan kis jelet meg nem mér a multiméterem. Akkor kezd el némulgatni amikor a kimeneti feszültség kissebb, mint 1V. Átlagos hangerő mellett meg én kissebb mint 1V-ot értek. Annyit meg nem mér a multiméter.
Egy másik erősítő bemenetét is használhatod a jel érzékelésére, vagy ezt a jó kis programot.
Ha van a kimenetén relé, hangszóró védelem, akkor a relé érintkezőinek hibája is okozhat ilyen problémát.
A relét még lehet megnézem. Nincs a legjobb állapotban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |