Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1369 / 2523
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ott tart az egész, hogy csak füstöl és már a tápfeszt kell mérni? Minek?
(#) Koncsar válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Jó akkor oltsuk el, hogy ne füstöljön, és kezdjük a méréseket valahol. Kéne egy két kép, kapcs.rajz.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

De egyébként mindenféle védelem ellenére mégis eldurrant, mitöbb, a biztit se nyomta ki, szerintem ez nem a professzionál kategóri, föleg nekem az 1200w kontra 2pár végranyó nem szimpatikus. Persze ez az én véleményem, elsö blikkre, ettöl még biztos lehet jó, nekem olyan olcsónak tünik.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) Doncso válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Rajz van a hsz ben ahol a képeket küldte. Mérést már kiveséztük. A kollégán a sor.
(#) Koncsar válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Akkor hajrá.
(#) Koncsar válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A hálózati automatához hasonlító védelem az melyik körbe van betéve? Hol lehet ilyet beszerezni, mi a neve?
Köszi.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Mivel ott figyel a Triac a kimenetén, nem durranhat el úgy, hogy a biztit ne nyomná ki. Pont azért van ott. Persze végig kellene böngészni az egész rajzot, de ennek csak akkor van értelme, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a készülék egyezik a rajzzal. Erre azért nem vennék mérget.
Hiába írom le akárhányszor hogy a végfok javításhoz - élesztéshez - kell egy állítható feszültségű áramkorlátos táp, mert úgyis mindenki büszkén vágja rá, hogy az nincs. Pedig a javítási időt is a töredékére csökkenti, és az esetleges későbbi galibákat is megelőzi.

Persze, hogy nincs, nem várhatod el minden amatőrtől, hogy teljesen felszerelt műhelye legyen, a lóvés eberek sosem értik, hogy vannak akiknek azzal kell dolgozniük amijük van. Amúgy nekem sosem volt még szükségem áramkorlátos tápra végfok építéshez, javításhoz, mindíg meg tudtam oldani anélkül is és soros izzót sem használtam még sosem. Oda kell figyelni és gondosan mérni, nem csak átméregetni, oszt jóvan és a legfontosabb végiggondolni, hogy mi, miért történt...
(#) Ge Lee válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Simán sorban van a kimenettel, ugyanúgy mint a 16-os a bejövő fázissal. Tehát nem relé, nem is úgy néz ki. Talán valami bimetálos bigyó lehet, de nem szedtem még szét. Üzletben még ilyet nem láttam, csak gyári készülékekben. Elvileg képet is csináltam róla, de hogy megvan-e még valahol azt nem tudom. Ha tudnám a nevét, akkor nevén nevezném.
(#) Koncsar válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Köszönöm.
(#) at22 hozzászólása Júl 14, 2013 /

Holnap kiméregettem és írok hogy mire jutottam.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Egyetértek veled. Én kiváncsian várom mi sül ki ebből.
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A pénznek ehhez nem sok köze van, máshoz inkább, de azt inkább nem írom le mert meg leszek dorgálva. Nehogy már egy néhányszor 10W-os trafó meg az a néhány alkatrész anyagi problémát jelentsen.

Hiába méregetsz gondosan, ha odahozzák neked a tranyót (amiről majd később fog csak kiderülni hogy hamis), és ha nincs az áramkorlátos tápod, akkor a bekapcsolás pillanatában azonnal eldurran.
Aztán ott vannak még az olyan apróságok, amikor kicseréled az egész sor végtranyót mert ugyan csak 2 durrant el az egyik oldalon lévő 4-ből, de olyat már ugye nem kapsz bele ami benne volt. Aztán mivel annak már mások a paraméterei, az eredetileg 70mA-es nyugalmi áramból 600mA lesz, és a "szakszerű" mester csodálkozik hogy miért durran el újból, 2-3 perc járatás után.
Az meg már csak hab a tortán amikor kicserél valaki egy diódát újra, csak éppen a boltban vásárolt új is visszáramos. Lehetne még sorolni, de minek.

Ezeket lehet elkerülni oddafigyeléssel. A hamis tranyókról meg annyit, hogy eleve nem is foglalkozok olyanokkal, amikből valószínű, hogy hamis érkezik, mint a BD250-249 és társaik.

Idézet:
„Nehogy már egy néhányszor 10W-os trafó meg az a néhány alkatrész anyagi problémát jelentsen.”

Ha ezeket meg kell venned és nem budapesti vagy, akkor igencsak körülményes és drága is lehet a beszerzésük és képzeld el, gondot okozhat akár 3000Ft is egyeseknek, volt már nem is egyszer, hogy valaki egy hónapig fizetett ki nekem 3000Ft-ot kétrészletben. Ha meg amúgy nem is hazsnálnád,c sak egy erősítőt szeretnél életre kelteni, mint a kolega, akkor ezért nem fog sem építeni, sem pedig venni egyet és nem is lenne érdemes.
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! Úgy látszik nem írtam le elégszer, hogy hibásnak vélt, vagy akár régen használt erősítőt soha nem helyezünk direkt áram alá!
Minimum a primer ágba, soros izzót kell kötni. Számtalan példát tudnék felhozni.
(#) Koncsar válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! Nézted a méréseket?
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Akkor ez ügyben van valaki, aki a Zsáka-Debrecen útvonalon lakik és érdemben tudna segíteni személyesen egy jó doboz szerelésében?
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Távolítsd el az F1,2,5,6 biztosítékokat. Érdemes leolvasni helyes-e az értékük. Vizsgálj zárlatot T7,8,15,17 mérőpontok és a test között. Az itt tapasztalt zárlat behatárolja a hibás panelt.
Izzón keresztül áram alá helyezve a tápot, ellenőrizd a a pufferek feszültségét.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Miért olyan fontos most felötlteni a puffereket? Utána meg lobog a nyelve amikor rányúl a kivezetéseikre, mert töltve maradnak.
(#) sprofan válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Most nem azért, de mire jó másik segíteni akarását kritizálni? Nem konkrétan csak erre gondolok, hanem 5-10 oldalra visszamenőleg mindenhol csak ez látszik. Ha valaki rossz tanácsot ad, itt a lehetőség, rajtad a világ szeme, állj elő a helyes megoldással.
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

R67,68?

Kitalálhatom? Kisütő ellenállat? R67,68?
(#) Buvarruha válasza sprofan hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ha a csávó rányúl a 160V DC-re puhára sül, csak arra.

Idézet:
„R67,68?”

Ha még jók, akkor előbb utóbb kisütik, ha nem..

10K 1W ellenállások.
(#) sprofan válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

De még mindig ott tartunk hogy ezért meg azért ne. Jó oké akkor ne, de akkor te mit javasolsz? Viszont részemről lezártam a dolgot.
(#) Buvarruha válasza sprofan hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Felteszel egy kérdést, majd lezárod?

Leírtam már! Végfok ellenőrzése, javítása, utána tápáramkör ellenőrzése javítása, majd lehet vele próbálkozni, de valami füstölt tehát mindenképpen érdemes lenne a puffer nyákját kiszedni és ellenőrizni, mielőtt feszültség alá kerül az egész, de ott még nem is tart a dolog. Ha bebizonyosodik, hogy a végerősítő jó, illetve javítva lett, akkor lehet továbbmenni, én legalábbis így szoktam csinálni. Mindent szépen egyesével és akkor nem lesz semmi elfelejtve, összekeverve.
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Azért van egy íve a történetnek. Égett szagú puffer -> AC-t kaphatott -> Graetz-ben zárlatos dióda -> puffer túlélte igen/nem.
Lehet megnőtt annyira a 10mF-ok belső ellenállása, hogy kritikus értékű váltófesz ment a végfokra. Na, azt szép lesz kifésülni belőle.
(#) jankovics.peti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

okés, köszönöm a segitséget bocsi h ide irtam csak siettem.
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia! A biztiket megnéztem mindegyik olyan értékű. Lehúztam a szekunder zsinórokat rámértem jó az értékek 2x17v 2x56v 2x64. a 2x56volt megy a pufferre. a dióda hidat kimértem nem szakadt. dióda után is mértem rendesen ki adja az 2x56voltot. Még puffer után nem mértem mert nem mertem.
(#) at22 válasza at22 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia! Nem jó írtam a dióda után 2x25volt jön ki + - Nem értem ha 2x56volt megy a dióda hídra akkor hogy csökkenhet le 2x25voltra? Nem puffer után mértem hanem dióda után.
Következő: »»   1369 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem