Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi! Még egy kérdés: Ha több, nagyobb dolgot terhelnénk így pl: fűtőtestet, akkor okozna gondokat a hálózatnál? (Persze nem fűtök villannyal, csak érdekel hogy mi történne.)
Nem hinném. Léteznek fázishasítós szabályzók, arra sem izgul a hálózat.
Üdv!
Ha 3 fázist szeretnék egyenirányítani akkor mennyi lesz a kapott egyenfeszültség? 630Vdc, vagy ugyan úgy 320Vdc, csak háromszor nagyobb áramerősséggel?
Ha jól emlékszem, 400xgyök3. Illetve ha delta kapcsolásod van akkor 240xgyök3
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Értem, de nem teljesen. Tegyük fel van az 5 villás aljzat (3F, 0 és a F) ezeket úgy kéne egyenirányítani, mint a sima 230V-ot hogy egyesével mindegyiket egy-egy graetz híddal majd az így kapott (3 db) egyenfeszültségeket párhuzamba, vagy sorba kell kötni?
Mert ez így kb: 690...700Vdc, lenne? Másik kérdés: delta kapcsolás az az lenne amikor 6db diódát (2x3 pár) egymással sorba rakva és közé a 3 fázis menne be majd a diódák + és - sarkain megjelenne az egyenfeszültség: Ez pedig kb: 397...400Vdc Rosszul gondolom? A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Sziasztok!
Szeretnék egy ventilátort építeni a gépemhez egy LM317-es IC-vel. A mellékelt képen a kapcsolásban nálam C1=0.1µF ; C2=1µF illetve a potméter 10K ohm-os. A kérdésem hogy mekkorának kell lennie az R1-nek ha a ventilátor 24 voltos és a bemeneti feszültség 5V. (nyílván a venetilátor teljesítményét szeretném maximálisan kihasználni) Segítségeteket előre is köszi: amairiol ![]()
Sajnos LM317-essel nem tudsz nagyobb kimenő feszültséget előállítani, mint a bemeneti feszültség.
Köszönöm szépen.
![]()
Ha a gugliba beütöd hogy step up calculator, nagyon sok jön fel.
Teljesen felesleges a fázisonkénti Graetz(ezt is csak csillagkapcsolással lehetne megoldani), 3 diófa (1-1 fázisra) kimenetén közösítve, ez is csillag, a csúcsfesz:230x gyök2(cca.:1,41). A delta-egyenirányító is lehetséges (nem muszály 2-2, 1-1 is elég), itt a csúcsfesz: 400x1,41.
Egy kis gyors ábrával tudnád szemléltetni nekem, ha megkérlek ugyanis nem tiszta igazából, hogyan gondolod a diódákat?
Ez így melyik? Mekkora lesz az eredő DC feszültség?
Gyorsan lerajzoltam egy ábrát arról, hogy nekem mi az elképzelésem. Az ábrán egy 5 ágú aljzat van.
Ez így butaság. 6 db dióda kell egy 3 fázisú hídhoz. 3 fázisú egyenirányító híd.
Rendben. Akkor marad a 6 diófa változat, neutrál bekötés nélkül. Már csak az a kérdés, hogy: 230Vac*√3 , 230Vac*√2 , 400Vac*√3 , vagy 400Vac*√2 ?
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Az eredeti trafó leégett/tönkrement, hogy cserélni szeretnéd?
A rajz szerint átköthető 230V-ra. Vagy másfajta trafó van benne?
Nincs semmi baja, csak 110V-ról üzemel.
Sziasztok!
Terveztem egy tápegységet de nem igazán akar működni. A hiba az, hogy a GND és -5V között nem 5V van hanem 22.
Próbáld meg áttanulmányozni ezt a kis cikket.Bővebben: Link
A levezetésekben van némi differenciálás, meg integrálás, de a végén ott a képlet, amit használhatsz az egyes eseteknek megfelelően. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Talán hiányzik a trafó középmegcsapolása, ami GND lenne...
Anélkül nem lehet máshogy ? Mondjuk két diódahíddal ?
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Üdv. Vagy a 7905 1 és 2 lábait felcserélted (In és Gnd). Érdemes átnézni az adatlapot mert többféle bekötés létezik (gyártófüggő)
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Újabb diódahíd nem segít. A teljes tápfeszültség feléhez mesterségesen is elő lehet állítani egy test pontot. Ezen a rajzon T1, T2 látja el ezt a feladatot. Méretezéséhez ismerni kéne a két tápoldal terhelése közötti legnagyobb különbséget.
Köszönöm szépen, ez nem egyszerűbb így ?
... és elég lesz a 100mA-es terhelhetőség a kimeneten?
![]()
kb de az csak a kapcsolásban szereplő trafó és az egyenirányítás módja miatt van úgy nem ?
A kapcsolástechnika miatt van. A váltakozó feszültség a C3 kondin keresztül szivárog be. Innentől kezdve már a kapacitás behatárolja a terhelhetőséget. Szerintem jobban jársz egy normális trafóval.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |