Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nekem napelemről van itthon áramom és szereztem egy felültöltős automata mosógépet aminek a vezérlése volt rossz. Már Tudok vele igazából mosni, a motor mosáshoz 12 voltról tökéletesen jó, a centrihez viszont invertert kellett készítenem. Ahhoz 80 V volt elegendő hogy kb 800-as fordulaton fugázzon, de azt 2 fázisban csinálja. Először csak 50 voltot kap. A vizet nem akarom vele melegíttetni. Egyenlőre én vagyok a vezérlése, én kötözgetem át mindig. Volna viszont pár kérdésem. Gyárilag a mosógépek oda-vissza forognak és közte elég hosszú, több másodperces szünetet tartanak. Ennek van valami szerepe a mosás minőségét tekintve? Nekem csak egy irányba forog 20 percig mosás közben folyamatosan. A másik kérdésem pedig az lenne h a szivattyúja nem megy a négyszögjeles inverterről. Régen volt nekem másik mosógép szivattyú ami ment róla de az kalickás forgórészű volt ez meg állandómágneses és teljesen más a felépítése. Hogyan lehetne beindítani? Áttekercselni nem gond, jól hozzá tudok férni a tekercshez. Én úgy gondoltam a vezérlését hogy 2.5 perces oszcillátor hajtana egy 4017-es ic-t abból meg tudom oldani 8 kimenettel a mosás 20 percét, és 2.5 perc marad az összes többi tevékenységére. Az a tapasztalatom hogy ennyi idő elég. Ha valakinek lenne valami jó ötlete ezzel kapcsolatban azt is szívesen meghallgatom ![]()
Hello, a forgások közötti szünetnek az energiatakarékosság miatt van szerepe, a váltakozó irány pedig a ruha összecsavarodását gátolja meg. A fordulatszám sem mindegy itt... Ezt vezérelni szerintem korrektebb 4-5 db 555-tel, ha nem akarsz programozni...ld. ábra
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
A mosási dobfordulatszám iszonyatosan lényeges.Ha túl magas nem érvényesül a sújkoló hatás vagyis a géped vizezni fogja a ruhát nem pedig mosni.A szünetek (mint ahogy az előttem szóló is írja) a ruha összecsavarodását(szintén a mosásánál lényeges) és a túlzott energia fogyasztást gátolja meg,illetve hogy a motor nem melegedjen túl.Ezeknek az üzemi hőmérséklete úgy kb 50-60C (vagy több)És akkor még nem is beszéltünk a tachogenerátor visszacsatolásáról ami a centrinél lényeges hacsak nem akarod hogy összetörje a fürdőszobát a géped.
Ez a kapcsolás nem rossz elgondolás, van pár 556-os ic-m azokból meg tudom csinálni
![]() ![]()
Szerintem a szünet azért van, hogy közben ázzon a ruha. Gondolom a mosószeres víz jobban átjárja, ha nem a levegőben van.
A tacho olyan alkatrész, ami a motor tengely fordulatával arányos kimenőfeszültséget ad (Egy egyszerű tekercs a motor végén ) . Ez alapján szabályozza az elektronika a motor fordulatszámát. (változó terhelésnél hasznos lehet )
Ha keveset forog jobbra balra az a jó.Mert akkor a ruhát nem csak egy oldalról éri a sújkoló hatás.A szüneteknek és az irányváltásnak a mosási hatékonyságban van jelentős szerepe.A tachogenerátor segítségével érzékeli az elektronika a motor fordulatszámát.
Így igaz, felesleges folyamatosan keverni, anno a keverőtárcsásnak is az volt az "upgrade", amikor egy időkapcsolóval kapcsolgatták ki-be.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Aha, értem
![]() ![]()
Sziasztok!
Én egy autómata mosógépet szeretnék átalakítani PLC vezérlésűvére. Bocsi az offtopicért, ha valaki tud itt HE-en megfelelő topicot a témában az linkelné? Köszönöm. Az oka ennek az átalakításnak az az hogy elkezd mosni de egy idő után hibát jelez és mindig ugyanott. A panelt szemrevételeztem nem találtam hibát, úgy vélem a firmware-el lesz gond, na itt jön a gond kell először is egy UM232R modul ami 10eFt, a firmware flash-elő szoftver sem ingyen van, viszont PLC-t tudok is beszerezni meg van is otthon. Nagyjából megvan a terv, a tacho-s részt nem tudom, h hogy kellene kivitelezni illetve hogy az hogyan működik. Gondolom a motor fordulatát fázis hasítással szabályozzák vagyis a tacho a triacok vezérelheti. Szóval ha építek egy triacos áramkört amit a tacho vezérel akkor ezt még be kell állítanom, hogy melyen terhelésen mennyire dolgozzon a triac?
Szerintem a többi mosógépes topic sem jobb ennél erre a célra.
Jó lenne tudni a mosógép típusát, akkor könnyebben kitalálnánk, hogy miként lehet PLC-hez illeszteni...
Egyik ismerősöm több mint 20 éve LPT porton keresztül vezényli a régi régi automata mosógépét.
Azóta a mosógép 40 éves lett és elnyűtt kb.: 3 PC-t is amik WIN 98-at futtatnak ![]() szövegelős-mosó-masa A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
A kérdésedből ítélve talán célravezetőbb lenne, ha a neten fellelhető megoldások közül válogatnál.
A motor szabályozása nem ennyire egyszerű, mint ahogyan gondolod, egy bontott motor szabályozó panel már sokat segítene rajtad. (kb. 50 motorvezérlő panelt dobtunk ki, mert a kutyának nem kellett, de ez már nem segít rajtad) De talán a mosógéped hibáját kéne feltárni, mert ha nem panelhiba, akkor egy másik elektronikával sem fog működni.
Más hibája nincs a gépnek. Indesit gépről van szó típus számot nem tudok mondani, viszont a panel száma indesit0254.10
Maga a probléma komplex. Olcsóbb kihívni rá a szervizt és egy huszasból megy a gép. Ellenben ha az építés láza örömöt hoz, kb. így nézhet ki az ügy:
Fel kell írni az összes terepi eszközt. Mágnes szelep, víz szint érzékelő x 2. Ajtó csukás érzékelő és kinyitás védelem, fűtőszál, hőmérséklet jeladó, motor amely forgat és centrizik. Ekkor szokott 1-2 eszköz kimaradni LOL. Utána kell rá egy eszköz, ami szoftveresen lekezeli a fentieket, de harveresen sem gyullad meg, ha átmegy a fűtőszál árama. Ez valamilyen egyedi nyák + egy arduino vagy a feljebb jelzett vezérlő. Gazdasági totálkár az ügy, de műszakilag elég komplex. Ránézésre az anyag egy 20-as, és kb. 50 óra munka ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2023
Ami még kérdés a program kapcsoló a start gomb, szivattyú felvétele. Anyával is kompatibilisnek kell lennie a gépnek, de végülis a 40 fok színes és a 60 fok fehér mosás programhoz elég egy billenő kapcsoló is.
![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |