Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   97 / 1387
(#) még1MbR hozzászólása Nov 20, 2007 /

Sziasztok!
A topikot régóta olvasó "öreg harcsákat" szeretném megkérdezni, hogy volt e szó valamikor az uv-s levilágítással kapcsolatban fényerősségről, a megvilágítás erejéről, stb, konkrét számokkal, tehát kandelák, lumenek röpködtek e?
Megelégednék egy Yes/no-val természetesen, addig is olvasgatom szorgalmasan a témát... jó hosszú!. :guluszem1:

Készítettem már fotolakkos nyákot, most azon töröm a fejem, hogyan lehetne a lehető legoptimálisabbra megoldani a levilágítás erejét, idejét.
30W-os germicid fénycsövem akad idehaza, elsőre ehhez számolgatnék értékeket.
Na olvasgatok... addig nem kérdezek
(#) mex válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Konkrét számokkal nem találkoztam,viszont egy másik fórumon találtam egy eredeti mérési megoldást. Az elkövető egy fóliára különféle szélességű csikokat nyomtatott,szerintem legalább15cm hosszan,majd letakarta uv fényt át nem eresztő anyaggal,úgy hogy csak 1cm hosszban volt fedetlen. Ezután kezdte a fotózást,percenként 1 cm-rel arrébb húzva a takarólemezt. Igy azután a 15 perc leteltével a lakkozott próbanyákot előhivóba téve megállapitható,mennyi megvilágitási időre van szükség adott fényforrás esetében a kontrasztos rajzolathoz.
(#) még1MbR válasza mex hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Igen, ez jó gyakorlati megoldás (fekete -fehér papírkép előhívásánál alkalmazták régen... hú, ilyen öreg lennék?
)
Lehet, hogy ennél a bevált módszernél maradok a végén.
Köszönöm szépen azért!
(#) Csibi hozzászólása Nov 21, 2007 /

Hello.
Tapasztalat a lehúzós papir hátoldaláról:
Nyák készitésére eddig a fotós módszert használtam (sajnos eddig nem 100%os sikerrel). A minap, gyorsan kellett volna összedobjak egy nyákot és vasalással probálkoztam volna, csak már a nyomtatásnál csúnyán elakadtam.
Mivel a műnyomó papirt itt (Erdélyben) senki nem ismeri és még én sem láttam ilyet, igy maradtam a lehúzós papir eldobható hátoldala mellett, mert arról már sok jót hallottam. Nyomtatás után, az infarktus környékezett, mivel gyönyörűen elkenődött a papiron minden (a toner mintha lekvár lett volna, úgy nyúlt a papiron), a rajz nagy része a hengeren maradt, megolvadva :eek2: . Szerencsére 2-3 normál nyomtatás után letisztult.
Az élményt nem kivánom senkinek .
Maradok a fotózásnál !!!
Üdv
(#) sprofan válasza Csibi hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Próbáld ki a HP laser Foto paper-el, azt gondolom csak lehet kapni, vagy nem?
Nekem sem akar sikerülni műnyomóval, vasalás és áztatás után a széle szép éles minden, úgy ahogy kell lennie, de a minta közepén,egy kb. 4cm-es körben mindíg a papíron marad a festék. Nem baj, majd rájövök a megoldásra.
(#) szamóca válasza Csibi hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Ajajj!
Pedig ki akartam próbálni a matrica hátoldali nyomtatást.
Már be is szereztem. Bár a műnyomós már működött kétszer is.
(#) Csibi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Fotó papirt lehet kapni minden félét, de úgy hallottam az sokaknál nem vált be.
Szamóca: én, ezek után biztos, hogy csak olyan papirokkal próbálkozom majd, amelyek kimondottan lézer nyomtatóba valók.
Egyenlőre fotózgatok, még ha nem is sikerűlnek olyan szuperűl a nyákok.
(#) gulasoft válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Fotósoknak üzenem,lézernyomtatót meg a fóliát el kell felejteni! Én is szenvedtem vele, mert ugye nem elég sötét amit csinál, spec kettőt összeragasztva jó lett, de iszonyat macera.
A megoldás, tintás fólia! Nagyon állat, ráadásul ugye a tinta mennyisége szabályozható! Tökéletes a fedés, nem kell ragasztgatni, viszont drágább mint a lézeres fólia.

Az én germicidemmel ami 15w azthiszem 35-40 perc a világítás, a szitivel készült előhívó 2 perc, a maratás meg melegített wolf maróval kb. 20 perc.
(#) stereo22 hozzászólása Nov 24, 2007 /

Nem tudja valaki;
hogy milyen módszerrel lehet igazán kis méretű lyukat készíteni?
(#) szabi83 válasza stereo22 hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

az mit jelent?

0.8 mm es fúró létezik, meg ennél kissebb is..
(#) vicsys válasza stereo22 hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Kell hozzá igazán kisméretű csigafúrószár meg egy stabil fúró... A legkisebb lyuk amit panelba fúrtam 0,4-es volt. Hát, nem kívánom az ellenségemnek sem.
Mi a konkrét probléma?
(#) Hektor13 válasza stereo22 hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Úgy mégis milyen átmérő az az igazán kicsi?
Már találkoztam 0,4 mm -es átmérőjű fúróval is. Én 1 mm-es átmérővel rendelkező fútóval furkálom a nyákjaimat. Eddig bevált.
(#) lgyk válasza stereo22 hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

Pl. lézerrel. Így fúrják a cigarettaszűrők oldalába a szabad szemmel csak mintának tűnő levegőztetőlyukakat.

De fúrószárakat használnak 0,1 mm-ig (ezt viszont már nem kézi módszerrel használják).
(#) idavid hozzászólása Nov 25, 2007 /

vékony fúrószárakat (1-1.5-2 mm) hol lehet kapni? a helyi barkácsboltban sajnos nem volt...
(#) szabi83 válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

nálunk a helyibe van.. máshol nem tudom
(#) kobold válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Utoljára a RET-nél vettem 0.8 mm-est, vastagított szárral. 1 mm-esben van nekik olyan is, ami nincs vastagítva.
(#) maTaKee válasza idavid hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Pl.: bármelyik elektronikai üzletben, Elektrokonthában 100% h van!
(#) sprofan válasza Csibi hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Hát, szerintem 1 próbát megér.
Én már 2x próbáltam és sikerült is, de maradok a műnyomónál (mégha nem is nagyon akar sikerülni).
(#) szel.balazs hozzászólása Nov 26, 2007 /

Hello az első marásom k**va sz*r lett ezért most azt kérem tőletek h javasoljatok egy f**za maróanyagot ami tényleg jó!!!!!
(#) Müszi válasza szel.balazs hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Wolf féle TNxxx gyorsmarató oldat
Bevált
(#) PCB válasza szel.balazs hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Szia !

Mielött kérdéseket tennél fel, látogass meg egy tanárt aki elmondja, hogyan lehet kérdezni írásban a *****, és a ***** szavak nélkül.

Üdv!
(#) Moderátor hozzászólása PCB hozzászólására (») Nov 26, 2007

(#) fureszk válasza (») Nov 26, 2007 /

XVIII. és XXIV. csak szerintem szól ugyanarról? :fogmosas:
(#) vicsys válasza fureszk hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Sztem vmit nagyon elnéztél...
(#) fureszk válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Szerintem nem
Mind2 arról szól, hogy 1 kérdést ne tegyünk fel többször, több helyen.
(#) vicsys válasza fureszk hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

XXIV. Ha feltettünk egy kérdést a fórumon, majd a válasz előtt rájövünk a megoldásra, ne csak annyit írjunk be, hogy "már megoldódott", mert ez bunkóság. Írjuk le, hogy mi volt a megoldás, hátha másnak is segítünk vele a későbbiekben.
Drága egyetlen barátom fureszk! Hol a pikulában látsz te ilyesmit ebben?? Még a sorok között olvasva sem találom! Lehet, hogy a tüzesrókád megviccolt?
(#) még1MbR hozzászólása Nov 26, 2007 /

Idézet:
„abraboro írta:
... Gyárilag fotolakkozott nyákot szoktam venni, nálunk ez 20cmX15cm -es darab 1070,- Ft. A levilágítást Auro Lite cég F6T5 BL tipusszámú fehér UV csővel végzem. Ez 6W-os cső, és egy 11W-os energiatakarékos izzó elektronikájára kötöttem rá. Kb 3 percig kell világítani. De ha szép napos idő van akkor 1-1.5 percre kiteszed a napra az is jó. Sokáig így csináltam, míg rá nem akadtam erre a csőre. ne felejts üveglapot tenni a cucc tetejére, mert ha nem símul rá a fólia, akkor kaki lesz az egész.”

Hmm, ekkora eltérés lenne a letört fejű higanygőzlámpa uv tartalma és e között a fénycső uv-je között?
Emlékeim szerint pl. Frankye egy 125W-os higanygőzzel 10-15 percig világítja meg ugyanezt a nyáklapot.

Ebből én azt szűrtem le, hogy az itthoni 30W-os germicid fénycsővel nekem is rövid ideig kell majd levilágítanom a nyákot. Nemsokára ki is próbálom.
(#) abraboro válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Erre szeretnék reagálni. A gyári fotolakkost kb2.5-3 percig világítom, ez jó volt nekem eddig. Ez az a fajta nyák amin a rézfólia felöl kívülről kék belülről fekete színű műanyag fólia van ami védi a felhasználás elötti expozíciótól és a fotolakk sárga színű. A WOLF féle zöld színű fotolakkot több ideig kell világítani kb 4-5 percig, de ebben nem vagyok biztos, hogy ez az idő elég neki, mert problémáim voltak vele és az előhívása sem olyan jó mint a gyárinak. Ha csak lehet a gyárit használom. Amazt csak akkor használom ha valami miatt nem sikerült a gyári és olyankor lemosom előhívás után denaturált szesszel majd lefújom a WOLF-fal. Aztán félrerakom, és csak akkor használom ha muszáj. A másik érv a gyári mellett az, hogy azon egyenletes a lakk, és 100% ,hogy nem kerül rá por a száradás során.
(#) még1MbR válasza abraboro hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Igen, erről a fajta nyákról beszéltem én is, Frankyenek is ilyen van tudtommal.

***szerk: közben beugrott, hogy ő pauszra nyomtat, az azért sokat lefog a fényből, gondolom ez okozza az időnövekedést.
(#) abraboro válasza idavid hozzászólására (») Nov 26, 2007 /

Ha nálatok nincs a barkácsboltban, és nincs szerszámkereskedés, vagy csavarker, akkor a legközelebbi nagyobb városban keress ilyen boltot. Ott biztosan találsz még akár 0.8-as fútót is vagy akár még kissebbet is. Ezt a kutatást megteheted interneten tudakozóba beírod, hogy szerszámbolt, csavarker, vagy barkácsbolt. Vagy telefonos tudakozót hívhatod.
Következő: »»   97 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem